Well, it depends on how your music is recorded. If you're listening to a CD (which is recorded in stereo only), then it's pointless to run the signal through extra processing to put in 5.1. In this situation, it would be best to enable a "Pure Direct Mode" if your reciever has it (That's just a Yamaha term, but it simply indicates a mode where the reciever doesn't do any processing to the signal from the player). However, if you're listening to an SACD or DVD-A that's encoded in 5.1, then it makes sense to enable this mode on your reciever. You can find many old stereo recordings that have been redone in 5.1, but some newer releases have been recorded specifically for 5.1 sound
خلاصش به زبان ساده میگفتند که اگه اون موزیک به صورت دو کانال و استریو رکورد شده باشه بهترین حالت پخشش هم روی سیستمهای استریو هستش و اگه به صورت 5.1 رکورد شده باشه (مثل SACD ها) روی 5.1 خوب جواب میده .
در مورد این SACD هم یه بررسی کردم و خلاصه نتیجش این بود :
SACD is capable of deliviring 2.0, 3.0, 4.0, 5.0 and 5.1 Surround Sound
برای اطلاعات بیشتر هم میتونید اینجا رو ببینید
هم فروم داره که میتونید بخونید هم اینکه لیست کاملی از SACD ها برای فروش داره که متاسفانه ما از اینجا امکان خریدش رو نداریم
پس من خودم به این نتیجه میرسم که چون اکثر موزیک هام دانلود شده از اینترنت هست و تقریبا همشون هم 2 کانال رکورد شدند و 5.1 نیستش ( حتی اگه بیت ریت بالا هم باشه ) پس فعلا با همین استریو حال میکنم و هزینه اضافی برای 5.1 نمیدم . چون خیلی اهل فیلم هم نیستم . اما خوب دوستانی که اهل فیلم هستند مسلما 5.1 براشون خیلی مناسبتره.