فکر میکنم بهترین حالت این باشه که هر کدوم از افراد به ازای نسبت ارزش حال سرمایهای که در پروژه میگذارند سود ببرن .نقل قول:
تو مباحث مالی پول در زمان های متفاوت با هم قابل جمع کردن نیست بخاطر چیزی که بهش میگیم ارزش زمانی پول.مثلا اگر فرد سوم 300میلیونی وارد پروژه میکرد هم ارزش با 300میلیونی نیست که فرد اول وارد کرده چون تو یه زمان رخ ندادن که فکر میکنم شما با این مسئله آشنا هستید که این سوال رو پرسیدید.
برای محاسبه ارزش حال هم باید از یه نرخ تنزیلی استفاده کرد که بصورت معمول نرخ بهره اسمی هست. محاسبه ارزش حال میتونه خیلی پیچیده باشه و هم میتونه با یکسری فروض ساده محاسبه بشه. مثلا نرخ بهره اسمی که تو نظام بانکی ایران میگن سالانه 15%ه بطور موثر بیشتر از 15%هست چون سود حساب بصورت ماهانه به فرد پرداخت میشه و سود هر ماه هم اگر در حساب بمونه به اون هم سود تعلق میگیره و اصطلاحا بهره مرکب هست و اگر حساب کنید در انتهای سال بیش از 15% سود به فرد تعلق میگیره با این روش. اما میشه هم فرض کرد سود مبلغ مشخصی پول در انتهای دوره به فرد پرداخت میشه و مرکب نیست. در مجموع نتیجه خیلی متفاوت نیست بخاطر همین من فرمول سادشو براتون بکار میبرم.
ارزش حالِ (PV) ایکس تومان با نرخ تنزیل فرضی سالانه r که t سال بعد بدست میاد برابر هست با :فرد اول که 300میلیون روز اول گذاشته و ارزش حال پول هم همون 300میلیون هست. پس PV1=300. اما ارزش حال سرمایه بقیه افراد:
[ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]
کافیه کل ارزش حال رو حساب کنید و سهم ارزش حال سرمایه هر فرد از کل ارزش حال سرمایه پروژه رو بعنوان سهم هر فرد از سود پروژه در نظر بگیرید:
PV1+PV2+PV3+PV4= 574M
سهم فرد 1 = 300/574 = 52%
سهم فرد 2 = 142/574 = 24%
سهم فرد 3 = 89/574 = 15%
سهم فرد 4 = 43/574 = 7%
البته من تو محاسبات اعشار رو رند کردم تو درصدها هم دهم و صدم درصد رو نذاشتم.
این رو هم دقت کنید که سود پروژه 50 میلیون نیست و ارزش حال خود این 50 میلیون هم عدد متفاوتیه. اصطلاا بازدهی پروژه باید با فرمول های مالی محاسبه بشه. ضمن اینکه بازم میگم این فرمول ها میتونه کلی پیچیدگی ها داشته باشه مثلا اینکه ممکنه اون 300میلیون فرد اول بیشتر از 52درصد از پروژه رو پیش برده باشه (مثلا در اون زمان قیمت مواد اولیه ارزون بوده و ایشون بیشتر کار رو پیش برده و سرمایه بقیه اینطور نبوده باشه). این فقط یه فرمول مالی با فروض ساده کننده هست که کلیت کار رو نشون میده.