3 پيوست (پيوستها)
یک سرود کریسمس - A Christmas Carol 2009
کریسمس دلم می خواست این کارتونو ببینم اما دستم به سینما نمی رسید . از طرف دیگه انتشار دی.وی.دی این کارتون از معروفترین فیلمهای بعد از خودش هم طولانی تر شد .
بخودم می گفتم ببین دیگه والت دیزنی چی ساخته که می خواد یسال دیگه نسخه دی.وی.دی به بازار بده !
و خب بعد از تماشای کارتون واقعا به جمله بالایی پی بردم !
عرض کنم که .... ، این دیگه چی بود من دیدم ؟ مغزمو منفجر کرد . کدوم دیوانه ای برای این انیمیشن استوری لاین نوشته ؟
والت دیزی و چه به این کارا ؟
این کارتون مملو از نمایشات و تصاویر مزاحم بصریست . بقدری که حتی چندش آور می شه و غیر قابل تحمل :18: استفاده از سبک انیمیشن "شبه حقیقی" و اصلی تر از اون ، خلق نمایش کاملا جدی در قاب فانتزی برای بخش های داستانی ... فیلم رو کاملا وحشتناک کرده . من که زهلم آب شد از بس فضای تاریک و تهدید آمیز دیدم . منم جای اسکروچ بودم شلوارمو هم به فقرا می بخشیدم !! ...... :38:
این کجاش سرود کریسمسه ؟ با زور و شکنجه پیرمرده بیچاره رو مجبور کردن تا پولاشو به فقرا ببخشه . اونم از اون نامزد اسکروچ که با فیس و افاده در حالیکه تو سکانسی می گه من یه مرد دیگه ای رو ملاقات کردم ولی اگه تو هنوز منو بخوای بر می گردم .... :18: اینم از آموزش ترا جنسیتی دیزنی
هیچ ابتکار جذابی در طراحی غولهای روح کریمس ندیدم . یکی-از-دیگری چندش آور تر . در انتخاب روح شمعی شکل و روح کریمس آینده کاملا واضحه کارگردان خواسته قابلیت های گرافیکیش رو برخ بکشه . نه خلاقیت فانتزی.
نشون دادن نمایش شبه-حقیقی کلا بر مبنای برخ کشیدن قابلیت های تصویر سازی متحرک مجازیست . در حالیکه به فضای فانتزی اثر لطمه ی جدی زده .
فیلم در بخشهای زیادی بجای تکیه بر لطایف داستان منبعث از گرافیک زمخت و اجباری ، مرتب شاخه بشاخه فضا عوض می کنه و مهلت نمی ده مخاطب با فضای نمایشی جدید ارتباط برقرار کنه . بخصوص در سکانس های برخورد با روح کریسمس آینده .
از همه اینها گذشته من نفهمیدم چرا همه ملت از اسکروچ طلبکار بودن ؟ از اون کلفت دزد گرفته تا زن کارگر اسکروچ که پشت سر اسکروچ و جلو بچه ها متلک می گفت و نفرین می کرد ، از خود همکار اسکروچ که مرتب زار می زد از بدبختیش ، از اعانه جمع کن های خیابونی ... حتی برادر زاده ی اسکروچ دو بار عموش رو "الاغ" صدا زد و همه در میهمانی اونو "خر" می دونستند . این چجور پیام اخلاقیه ؟!
اسکروچ متحول شد باقیه مردم چی شدن ؟ تو تمام پوستر های این کارتون اسکروچ رو عجوزه ای جادوگر نما کشیدن که مثل لکه ننگ اجتماع آنروز لندنه . اما در مفهموم داستانی که بتصویر می کشند ، بنظر من اسکروچ با شرف ترین شخصیتی بود که در لندن می زیست در حالیکه مثل اطرافیانش نقاب بصورت نداشت .
از نکات دیگه هم اینکه زندگیه کارمند اسکروچ چنانکه در فیلم می بینیم چندان هم بد نیست که اظهار می کنه . خریت خودش باعث شده 7 تا بچه پس بندازه و می خواد خرجیشونو اسکروچ بده . بوقلمونشونم که براه بود . دیگه چی می خواست ؟!
اصلا مغزم سوت کشید چقدر این کارتون در سناریو و پرداخت ضعف داره . مردشور اون کارتون ساختنتونو ببرن .
Sita Sings the Blues_2008
[ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]
اقتباس موزیکالی است از یک حماسه قدیمی سانسکریت که نینا پلی (Nina Paley) هنرمند 42 ساله امریکایی آن را در طول پنچ سال ساخته که ترکیبی از سبک کات اوت و انیمیشن دوبعدی و فلش است .
هسته اصلی داستان نمایش حماسه ی هندی Ramayana است ؛ عشق سیتا و راما که بعد از ربوده شدن سیتا توسط راوانا با مباحثی مثل وفاداری و خیانت و ... گره میخوره . در فواصل فیلم هم سه راوی نیمرخ که به شکل کاراکترهای نمایش سایه ای هستند در مورد داستان اصلی بحث می کنند ، اما به موازات اون داستان زنی به اسم نینا رو شاهد هستیم که تنهایی ناشی از مسافرت همسرش بتدریج با بی تفاوتی در بازگشت همراه میشه و اونو به واقعیت تازه ای میرساند...
تعادل خوبی بین بخش های موزیکال ، جدی ، بحث جانبی سه روای و داستان نینا می بینیم ، چه از لحاظ زمانبندی و چه از لحاظ تنوع بصری و طنز مناسب بکار رفته . حتی اون intermission حدودا سه دقیقه ای وسط کار ! هرچند آهنگسازی خوب فیلم روی بخش موزیکال و مفاهیم عاشقانه اون تاثیر بیشتری داشته .
نینا پلی کارگردان باهوشی است دستپخت خوبی هم داره ، این مسئله رو از اولین انیمیشن بلندش میشه استنباط کرد ، اقتباس او از یک داستان حماسی با لایه ی ظریفی از تفکرات شخصی پوشیده شده اما نوع روایت داستان و المانهایی که به فیلم اضافه شده در سطحی متعارف قرار گرفته . حتی وقتی در نهایت به سمت و سوی زنانه داستان میرسیم نینا پلی با یک تغییر جزئی در رنگ یک گربه و چند تا عکس روی دیوار شخصی بودن این بخش رو براحتی بیان میکنه و این برای اثر یک امتیاز بشمار میره . ترکیب کات اوت و انیمیشن دوبعدی برای یک اثر مستقل قابل قبول به نظر میرسه اما در این کار یکی از ویژگی های قابل توجه انیمیشن هم بشمار میره ، نینا پلی المان های خوبی برای کلیت یک اثر مستقل انتخاب کرده . رندرینگ نسخه نهایی انیمیشن هم توسط یک کامپیوتر مکینتاش خانگی صورت گرفته و با تمام این احوال بودجه فیلم حدود 290 هزار دلار آب خورده .
بتون آرمه ـ 2006 ـ Tekkon kinkurîto
" چه شناختی از آتش دارید ؟
ظاهرش آرام و بی آزاره در حالیکه باطنش نیرو و خرابیه
اونم مثل آدما باطنش مخفیه ، گاهی برای اینکه بدونیم اون تو چی داره باید بهش نزدیک بشیم
گاهی برای رسیدن به حقیقت باید خودمون رو بسوزونیم "
در محله ای قدیمی بنام گنج باندهای مافیایی و تبهکاران بر سر قدرت و اداره امور در برابر هم قرار دارن . دو بچه ی یتیم و بزهکار به اسم سیاه و سفید هم با این جریان و شرایط همراه هستند و خودشون رو جزو گروه گربه ها و محافظت از محله رو وظیفه خودشون می دونند . از طرف دیگه سرکرده ی باند یاکوزا تصمیم داره محله رو برای ساخت تفریگاه تجاری از شر همه اونها پاکسازی کنه و ...
در طول فیلم نمادها و تضادهای بسیاری رو شاهد خواهید بود که آمیخته با مفاهیم روان شناسی روایت تلخی از عمق تاریک واقعیت پیش روی شما رو به نمایش میگذاره . در برابر سیاه که باهوشه و خشونت و رفتاری بالاتر از سن خودش داره این سفید هست که معصوم و بیگناه با حرفهای بهلول وار خودش شما رو به فکر فرو میبره . این تضاد ذاتی با وابستگی شدید این دو برادر به هم درهم آمیخته ؛ به جز این رویا و آرمانی که سفید در سر می پرورانه در برابر ذهنیات کابوس وار ناشی از حس انتقامجویی سیاه ، حضور نمادین کبوتر ، کلاغ و موجود با کله گاو شاخدار نمونه هایی از این مفاهیم هست .
این انیمیشن بارزترین مشخصه های رایج در انیمه های ژاپنی رو نداره ، اغراق در درشتی چشم و فرم بروز احساسات کاراکترها در این انیمه محلی از اعراب نداره ، بزرگنمایی در فرم طراحی کاراکترها و نحوه حرکاتشون به شکلی منحصربفرد پیاده شده ، و خب جالبه که این انیمیشن از روی مانگایی با همین عنوان و مشخصات ساخته شده ، فرم طراحی ها بیشتر یادآور سبک اروپایی ها است که با المانها و فضاهای سمبولیک ژاپنی مخلوط شده . همه اینها بعلاوه جزئیات بسیار محیط در کنار رنگ پردازی غنی انیمیشن بعلاوه طراحی و پرداخت حسابشده کاراکترها که از مانگایی با ساختار محکم برآمده تجربه متفاوتی رو برای شما رقم میزنه مثل لمس آتش برای درک ماهیت درونش .
این انیمیشن حدود دو سه سال پیش توسط انجمن گویندگان جوان دوبله شده که حدودا پنج دقیقه ازش حذف شده و کیفیت تصویرش هم بسیار کاهش پیدا کرده و خب البته ریتینگ R تعیین شده اش هم !
از اوایل فیلم و سکانسی که توجه من رو به خودش جلب کرد :
تلفظی اشتباه از عبارت Tekkin Konkurito به معنی بتون آرمه (steel reinforced concrete) است ؛
که در یکی از دیالوگ های خاص سفید هم اشاره ای بهش میشه :
Concrete's got a special smell.
Summer, winter, morning, night,
all got their own smell.
But l like it when it rains.
Smells like margarine. i