دوست عزیز
این جوریا هم که فکر میکنی نیست. من البته خبری از قیمت پهنای باند اینترنتی که اپراتورهای موبایل میگیرن ندارم. اما برای شرکتهای ISP آخرین قیمتی که پارسال سازمان تنظیم اعلام کرد (بعد از اون تخفیف 25 درصدی) حدود 24 میلیون تومن در ماه برای هر لینک STM-1 بود.
هر لینک STM-1 معادل 155مگابیت پهنای بانده. حتی اگه هزینههای دیگه، مثل هزینه انتقال پهنای باند، هزینه نیروی انسانی، هزینههای ثابت ISPها و ... رو در نظر نگیری، با همین 24 میلیون تومن و در شرایط ایدهآل که ISP بتونه تو 24 ساعت شبانهروز و در کل 30 روز ماه کل ظرفیت این پهنای باند رو پر کنه، با هر لینک STM-1 چیزی حدود 46000 تا 46500 گیگ در ماه میشه ترافیک ایجاد کرد. یعنی قیمت خرید هر گیگ برای ISP در شرایط ایدهآل بیشتر از 500 تومن میشه. این تازه قیمت خرید هر گیگ در شرایط ایدهآل میشه. شما اگه هزینههای دیگه رو هم اضافه کنی، قیمت تمام شده هر گیگ اینترنت در شرایط ایدهآل برای ISP در بین 1.5 تا 2 برابر این مبلغ هم ممکنه در بیاد.
تازه این قیمتا به شرطیه که ISP بتونه کل پهنای باند رو در تمامی ساعتهای شبانهروز و در طول ماه پر کنه که در عمل به دلیل الگوی مصرف کاربرا، به هیچ وجه امکانپذیر نیست. یعنی، اگه ISP در بهترین شرایط با ضریب اشتراکهای 8:1 و حتی بالاتر بتونه حدود 60 تا 70 درصد ظرفیت این پهنای باند رو پر کنه به معنای واقعی هنر کرده. چیزی که من برآورد کردم، هر گیگ اینترنتی که ISP در عمل میتونه بفروشه، براش حدود حداقل 1000 تا 1200 تومن درمیآد. قیمت 1600 تومنی هم که سازمان تنظیم پارسال برای ترافیک اضافه بالاتر از 40 گیگ گذاشت، مبناش همینه.
این که میبینی شبانه رایگان یا شبانه با قیمت پایین مثل همین گیگی 100 تومن ایرانسل وجود داره برای بهینه کردن مصرف پهنای باند ISP اه. یعنی، ISP سعی میکنه یه بخشی از مصرف روزانه رو با این کار منتقل کنه به ساعتهای بسیار خلوت شبانه که بتونه به جاش یه کمی درآمد تو ساعتهای روزانه با قیمت بالاتر ایجاد کنه.
اینا رو نوشتم که فقط یه مقدار موضوع شفافتر بشه. اما من هم معتقدم که اولن، اینترنت تو ایران به نسبت قدرت خرید مردم گرونه. دوم، ISPها در وهله اول به فکر جیبشونن، نه به فکر رضایت کاربراشون.