سرویس و تعمیر ترمزهای جلو شورلت نوا
مشکل ترمز جلو نوا این بود که در هنگام ترمزگیری نسبتا محکم ، و در سرعتهای معمول تردد شهری، خودرو به سمت چپ منحرف می شد. این مشکل زمانی خطرناک است که ترمزهای ناگهانی انجام شود و ماشین به سمت چپ منحرف شده و کنترل چندانی روی حرکت وجود ندارد ، بخصوص در سطح خیس و لغزنده. به دلیل کمبود وقت و نیاز به آزمون و خطا، مدت زمان کار طولانی شد، و در نهایت مشکل را پیدا کردم که خیلی غیر معمول و دور از انتظار بود.در ابتدا شک من به لنتهای ترمز بود. لنتهای پارس روی ماشین به خوبی کار نمیداد و با اینکه بیشتر از نصف اونها باقی مانده بود، ولی تعویض کردم. لنتهای جدید از نوع " ایده آل لنت " و با کیفیت بالا است که سالها قبل خریده و نگه داشته بودم.
[ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]
بعد از تعویض لنتها، موقع ترمز ماشین به شدت به سمت راست منحرف میشد که بعد از بررسی متوجه شدم پیستون سمت راست به خوبی حرکت نمیکنه و خیلی سفت و محکم بوده و به راحتی حرکت نداره.
بنابراین با باز کردن پمپ سمت راست و اوراق کردن پمپ و پیستون، و تمیز کردن کلیه قطعات و همینطور پیچها و بوشها و مقداری سوهانکاری برای روانتر شدن حرکت، سرویس را انجام دادم.
بعد از نصب مجدد، مشکل کشیده شدن به سمت راست برطرف شد اما همچنان مشکل انحراف به سمت چپ وجود داشت. سیلندر و پیستون و مابقی قطعات ترمز سمت چپ را هم باز و سرویس کردم، با این تصور که احتمالا گیر و مشکلی داشته باشه اما پیستون به نرمی و خوب حرکت میکرد و مشکلی نداشت.
کلیه لوله های روغن چک شد و روغن با فشار بسیار خوب و بالا به تمام پمپ ها میرسید ، همینطور تقسیم ترمز که هیچ مشکلی نداشت و بخوبی کار میکرد.
بعد از این بازدیدها،و حل نشدن مشکل، دوباره سراغ پمپ ترمز سمت راست رفتم تا مقدار حرکت پیستون را چک کنم. بعد از یک مقایسه ساده بین مقدار حرکت دو پیستون سمت راست و چپ، متوجه شدم که کلا مقدار حرکت پیستون سمت راست کمتر از سمت چپ بوده و سفتی این پیستون موقع حرکت همچنان وجود داره و بخاطر همین ترمز ضعیفتری نسبت به سمت چپ داشته و ماشین به سمت چپ منحرف میشه.
پیستون سمت چپ بعد از دوبار ترمز گیری ( از یک قطعه سنگ مرمر برای جلوگیری از خروج پیستون استفاده کردم)
پیستون سمت راست و مقدار کمتر حرکت نسبت به سمت چپ بعد از دوبار ترمز گیری
بنابراین ثابت شد که مشکل از پمپ ترمز جلو راست بوده و بقیه بخشها سالم هستند.
دوباره پمپ باز شد و همه چیز از اول بررسی و اندازه گیری شد. ظاهرا مشکلی در کار نبود و بخصوص شک من به اورینگ پمپ معطوف شد که در این قطعه هم ایرادی ندیدم.
با توجه به اینکه هنگام جا زدن پیستون ترمزهای جلو، تعدادضربه با توان بیشتری برای جا رفتن پیستون سمت راست نسبت به چپ مورد نیاز بود، متوجه شدم که احتمالا ایراد در پیستون باید باشه و با اندازه گیری دو پیستون سمت راست و چپ به دنبال یک اختلاف اندازه بودم که پیدا نشد.
با استفاده از یک تکه ورق سنباده نرم شروع به سایش اورینگ داخل پمپ سمت راست کردم و با چند بار آزمایش متوجه شدم که مقدار فشار و نیرو و ضربه لازم برای جا رفتن پیستون سمت راست کمتر شده و پیستون حرکت روانتر و نرمتری پیدا کرده اما همچنان مقداری انحراف به سمت چپ وجود داره.
آزمایش بعدی تعوض اورینگ و پیستون ترمزهای جلو با همدیگه بود، یعنی پیستون و اورینگ سمت راست و چپ با هم جا بجا شدن. موقع جا زدن پیستون سمت راست برای پمپ سمت چپ متوجه شدم که خیلی سریعتر و راحتتر از پیستون مربوط به همین پمپ جا میره و برعکس پیستون سمت چپ بسیار سفت و سخت در سمت راست جا رفت.
با توجه به اینکه بعد از اندازه گیری دقیق با کولیس متوجه شدم پیستونها کاملا هم اندازه هستن، حدس زدم سیلندرها هم اندازه نباشند بخصوص که با مقداری سنباده زدن اورینگ سمت راست این نرمتر جا رفتن راست نسبت به چپ ، با وجود پیستونهای هم اندازه، عجیب بود.
با اندازه گیری قطر داخلی سلندر ترمز سمت راست و چپ متوجه شدم قطر داخلی سیلندر سمت راست چیزی کمتر از 0.5 م م کمتر از قطر داخلی سیلندر سمت چپ بوده و همین باعش شده تا فشار بیشتری به اورینگ و پیستون وارد بشه و قدرت ترمزگیری کم شده و انحراف بوجود بیاد و این اختلاف اندازه مسلما بخاطر اشتباه در تولید و ساخت قطعه بوده.
پیستونها بدون وجود اورینگ در داخل سیلندرهای ترمز بخوبی حرکت داشتن البته مقدار خلاصی پیستونها در داخل سیلندر سمت راست بطور محسوسی کمتر از سمت چپ بود که همین نشان از عدم وجود تناسب اندازه این دوتا پمپ میداد.
برای رفع این مشکل من تا حد امکان و جایی که میشد با سنباده شروع به لاغرتر کردن اورینگ سمت راست کردم و تقریبا مماس با لبه داخلی سیلندر شد و ترمزگیری تا حد زیادی بهتر شد اما هنوز انحراف وجود داره که دیگه کاری نمیشه کرد مگر اینکه کل سیلندر تعویض بشه، چون امکان تراش دادن داخل سیلندر در بسیار جزئی وجود نداره ( بخاطر شکل خاص سیلندر و دسترسی کامل نداشتن )
مقداری هم روی پیستون کار کردم که البته نتیجه خاصی نداشت چون نیاز به دستگاه و استفاده از روش پولیش زدن برای کم کردن قطر پیستون هست که فعلا در دسترس نیست. انجام این کار هم باید صرفا توسط خودم انجام بشه چون مدام باید پمپ را سوار و تست کنم تا ببینم به حد کافی پولیش خورده یا نه، که در غیر این صورت ممکنه بیش از حد سابیده بشه و دیگه بدرد نخوره و پمپ روغن ریزی پیدا بکنه.
در بخش بعدی ترمزهای عقب را توضیح میدم.