آموزش مرتب سازی اسباب بازی به کودک
یکی از مهمترین قسمتهای پیشرفت و رشد یک جوان، مسئولیت پذیری است که همین مرتب کردن اسباب بازیها در دوران کودکی ، به شکل گیری مسئولیت پذیری در آینده وی کمک میکند. چگونگی آموزش کودک در مورد مرتب کردن اسباب و لوازماش، زمینه ساز مسئولیت پذیری او در بزرگسالی، و ساختن شخصیت وی برای مواجهه با کارهای سخت و مهم است.
اگر در دوران کودکی، بعد از بازی فرزندتان، شما ریخت و پاشهایش را جمع کنید در بزرگسالی هم توقع دارد کسی کارهایش را برایش ساماندهی کند.
در انتخاب کلمات خود دقت کنید
هیچگاه نگویید " جمع و جور کن" زیرا یک به هم ریختگی وسیع به راحتی میتواند کودک خردسال را دست پاچه کند. به او طوری فرمان دهید که در آن راهنمایی نهفته باشد مثلا بگویید " اول ماشینها رو جمع کن، بعد سراغ کتابها برو" بدین ترتیب با شکستن کارها و تقسیم آنها به کارهای کوچکتر، یک کار به ظاهر بزرگ و بی انتها تبدیل به مجموعههای کوچک و قابل کنترل میشود.
برای کودک توضیح دهید چرا مرتب کردن لوازم ضروری است
ضرورت نظم و ترتیب برای شما روشن است اما برای کودک خردسال انجام این کار بیهوده و مضحک به نظر میرسد.
برای کودک انبارهایی جذاب ایجاد کنید
برچسبهای تصویری برای روی کشوها و درهای کمد کودک تهیه کنید تا بدین ترتیب به کودک کمک کنید جای لوازم را بهتر و راحتتر پیدا کند. برای این کار میتوانید از نقاشیهای خود کودک یا تصاویری که از مجلات در میآورید استفاده کنید. زیر هر تصویر هم با خط خوانا و درشت طوری که خواندن آن برای کودک راحت باشد، نام لوازمی که باید در آن قسمت قرار گیرد را بنویسید.
آواز بخوانید و موزیک پخش کنید
خواندن آواز هنگام مرتب کردن یا انجام این کار همراه با موزیک باعث میشود کسالت کار از بین رفته و این کار تبدیل به کاری شاد و مفرح شده ضمن این که سرعت انجام کار هم در این شرایط افزایش پیدا میکند.
جمع و جور کردن را تبدیل به یک بازی کنید
مثلا یک زمان ده دقیقهای را با ساعت تنظیم کنید و به کودک بگویید "بیا ببینیم تا ده دقیقهای که این ساعت زنگ میزند میتوانی تو تکههای پازل را جمع کنی و من هم لباسهای عروسک را جمع کنم؟"
کارهای کودک را اصلاح نکنید
وقتی کار مرتب کردن اتاق کودک انجام شد،کارهایی که به نظر شما به خوبی انجام نشده را دوباره خودتان انجام ندهید.
رو تختی صاف نیست؟ نباید شما آن را صاف کنید.
عروسکها و لوازمشان به خوبی در قفسه مرتب نشدند؟ نادیده بگیرید.
مطمئن باشید در سایه تکرار این کارها، کودک میآموزد که به خوبی از عهده انجام آنها بر آید. مسلم است یک کودک 4 ساله نمیتواند به خوبی یک آدم بزرگسال از عهده انجام کارها برآید.
برای کارهای صحیح به کودک پاداش بدهید
یک نمودار تهیه کنید و هر وقت که کودک کارش را تکمیل کرد و به خوبی آن را انجام داد، یک برچسب روی این نمودار به او جایزه دهید، با این شرط که مثلا تعداد برچسبها به 10 عدد رسید برای کودک جایزهای تهیه کنید.
آموزش تصمیم گیری به کودکان
طبق یافتههای روانشناسی، یکی از مهمترین چالشها در سالهای اول زندگی برای کودک تصمیم گرفتن است.
ناتوانی در تصمیمگیری مشکلی است که بسیاری از کودکان در سن پایین دارند و در صورت حل نشدن میتواند در سنین بالاتر به مشکلات بزرگتر و دامنهدارتری تبدیل شود. محققان تاکید دارند برای حل این مشکل و عبور از این مرحله پیچیده، لازم است پدر و مادر با استفاده از روشهای مختلف کودکشان را وادار به تصمیمگیری کنند.
اول لازم است به کودکتان بفهمانید که تصمیم او میتواند نتیجهای خوب داشته باشد. به این منظور هر تصمیمی که او میگیرد و کاری که انجام میدهد باید با واکنش از سوی شما مواجه شود. حتی اگر کودک کار بدی انجام میدهد باید با آرامش و خونسردی با او صحبت کنید و همه چیز را به او توضیح دهید. نباید با واکنش منفی او را نسبت به فرآیند تصمیمگیری دلسرد کرد.
یکی دیگر از راههایی که روانشناسان پیشنهاد میکنند آن است که هنگام گرفتن تصمیمات پیچیده، افکار و مراحلی را که برای تصمیمگیری در ذهنتان میپیمایید، بلند به زبان بیاورید تا از این طریق فرزندتان تصمیمگیری را یاد بگیرد.
نکته مفید دیگری که باید بدانید این است که تا جایی که امکان دارد تصمیمهای او را بیاثر نکنید مثلا در لباس پوشیدن، خرید کردن و دیگر کارها حتیالمقدور بگذارید سلیقهاش را اعمال کند تا بداند تصمیم او تعیینکننده است. در تصمیمهایی که خودتان میگیرید و امکانش هست هم با او مشورت کنید.
جملات خوب و بد برای کودکان
:40:جمله خوشایند برای کودکان
:40:
۱) خـودت تـصـمـیم بگیر:
کودک و دوستش در اتاق مشغول بازی هستند. سر و صدای آنها باعث اذیت و آزار شماست، بهتر است بگویید: "بچه ها تصمیم بگیرید یا بی سر و صدا بازی کنید، یا از اتاق خارج شوید." اگر بعد از ۵ دقیقه هنوز سر و صدا ادامه داشت، بگویید: "خوب می بینم تصمیم گرفتید که از اتاق بیرون بروید." این جمله، شما را از داشتن نقش منفی نجات می دهد، زیرا آنها می دانند این تصمیم آنها بوده که منجر به این نتیجه شده است. به این ترتیب کودک مسئول عمل خودش است.
۲) من تو را دوست دارم ولی این کار تو را نمی پسندم:
اگر می خواهید لفظی را به کودک بیاموزید، کار خوب و بد را برایش مشخص کنید. به او بیاموزید ما کار خوب و کار بد داریم ، نه بچه خوب و بچه بد. هدف از وضع قوانین، آموزش رفتارهای مناسب است نه تنبیه کودک. اگر چه به رفتار ناپسند او اعتراض می کنید ولی محبت خود را به او قطع نمی کنید.
۳) از تو می خواهم مشکل مرا حل کنی:
اگر کودک کاری را انجام می دهد که باعث رنجش شماست، به او بگویید که دچار مشکل شده اید. مثلا ً به او بگویید: "صدای بلند تلویزیون باعث می شود دچار سردرد شوم" و ازاو بخواهید در حل مشکل به شما کمک کند. در این صورت او که خود را دشمن شما نمی بیند خود را موظف می داند کاری انجام ندهد که برای شما مشکل آفرین باشد. اگر به رضایت خاطر شما اهمیت دهد، رفتار بد را خاتمه خواهد داد.
۴) احساس تو را درک می کنم:
وقتی کودک عصبانی است جملاتی را به کار می برد تا دیگران را متوجه احساس خود کند. مثلا ً می گوید: "از تو متنفرم" یا "خیلی بدی." این تنها جملاتی است که همه ذهن او را پرکرده. شما می توانید به او کمک کنید تا جمله مناسب را به کار ببرد.
۵) "آیا دوستت چیزی گفته که واقعیت ندارد و تو عصبانی شده ای؟:
" افراد متفاوت، نـیازهای متفاوتی دارند. اغلب کودکان در اعتراض به والدین می گویند: "عدالت را رعایت کنید و منصف باشید" و این جملات زمانی مطرح می شوند که کودک می خواهد وسیله خاصی برایش تهیه شود؛ صرفاً به این دلیل که برای برادرش تهیه شده است. باید به کودکان بیاموزیم "انصاف و عدالت این است که هر فرد، هر چه را نیاز دارد تهیه کند. اگر شما به عینک نیاز داری و خواهرت به کفش، هر کدام وسایل مورد نیاز خود را خریداری خواهید کرد و این است اجرای عدالت. گمان نمی کنم زمانی که خواهر شما به عفونت گوش مبتلاست و آنتی بیوتیک مصرف می کند لازم باشد شما هم آنتی بیوتیک مصرف کنی"!
۷ جمله ناخوشایند برای کودکان
۱) مناسب سن خودت رفتار کن!
گاه والدین به رفتار کودک انتقاد می کنند، زیرا آن رفتار تأثیر بدی بر بزرگترها داشته است. در صورتی که رفتار کودک، نشان دهنده احساس درونی اوست و والدین وظیفه دارند احساس کودک را درک کنند. کودک ۶ ساله ای که نمی داند چه می خواهد و گریه می کند ، یا کودک ۴ساله ای که از محدود شدن در صندلی اتومبیل ناراحت است و گریه می کند ، هر دو متناسب سنشان عمل می کنند؛ اگر چه ما انتظار داریم رفتار آنها ما را آزار ندهد. به جای اینکه به کودک بگویید "مناسب سن خودت عمل کن" بگویید: "به نظر می رسد خیلی عصبانی هستی"، "می دانم وقتی چنین اتفاقی برایت افتاده بسیار ناراحت شده ای" این جملات به کودک آرامش می دهد و شرایط را قابل تحمل خواهد کرد.
۲) شوخی کردم:
دست انداختن کودک اگر چه ظاهراً شرایط را شاد می کند ولی در واقع به شدت مخرب است. هنگامی که کودک عصبانی است، خندیدن به او باعث می شود احساس بدتری پیدا کند. شما به عنوان والدین کودک وظیفه دارید او را حمایت کنید نه اینکه باعث اذیت و آزار او شوید. اگر چنین منظوری ندارید هنگامی که کودک ناراحت است شاد نباشید.
۳) چـرا مـثـل ... نـیستی؟
با مقایسه کـودکـان، آنـهـا احـسـاس مـی کـنـنـد در مرتبه پایین تری قرار گرفته اند و این راه مناسبی برای وا داشتن آنها به فعالیت نیست. زمانی که کودک خود را پایین تر از دیگری احساس کند ، روحیه خود را می بازد و دست از فعالیت خواهد کشید. شما باید ضعف و قوت کودکان را بپذیرید و آنها را بر اصلاح رفتار خودشان تشویق کنید.
۴) ندو و گرنه می افتی!
علی رغم تمام توجه شما به محافظت از کودک، به کار بردن این نوع جملات باعث می شود کودک بیفتد، زیرا به او القا می کنید منتظرید که او به زمین بخورد و این برای کودکی که تلاش می کند مستقل باشد بسیار مضر است. بهتر است در این موارد بگویید: "قبل از دویدن از محکم بودن بند کفش هایت مطمئن باش." در این صورت شما در مورد اشکال کفش صحبت کرده اید نه ناتوانی کودک.
۵) چی بهت گفتم؟
چرا سوالی را می پرسید که خودتان جواب را می دانید؟ انتظار دارید کودک چه پاسخی بدهد؟ وقتی می پرسید: لباست را کجا پرتاب کردی؟ لبخندی موذیانه می زند و می گذرد. اگر از رفتار او رنجیده اید بگویید: "من متاسفم که مجبورم برای بار سوم تکرار کنم که لباست را روی چوب لباسی آویزان کن."
۶) به تو قول می دهم که ... :
به کودکان باید نه وعده داد و نه وعده از آنها گرفت. روابط ما با فرزندانمان باید بر اساس اعتماد و اطمینان باشد.
وقتی پدر و یا مادر برای تأیید گفته خود مجبور است وعده بدهد، یعنی دارد اقرار می کند که "وعده داده نشده اش" اعتبار ندارد و قابل اعتماد نیست. وعده ها باعث می شوند که توقعات غیرواقعی در کودکان به وجود بیاید. وقتی به کودک وعده داده می شودکه او رابه باغ وحش ببرند، او آن وعده را یک تعهد به حساب می آورد و فکر می کند که براساس این تعهد، در روز موعود نه باران خواهد بارید، نه اتومبیل عیب و ایرادی پیداخواهد کرد و نه خود او مریض خواهد شد.
از طرفی نباید از کودکان وعده گرفت که درآینده رفتاری خوب داشته باشند یا رفتار بدشان را اصلاح کنند. وقتی کودک وعده ای ناخواسته می دهد، وعده ای که متعلق به خود او نیست، در واقع چکی بانکی می کشد که در آن بانک اصلاً حساب ندارد. ما نباید مشوق و محرک این قبیل اعمال فریب آمیز باشیم.
۷) آخر چند بار باید یک چیز را تکرار کنم؟
پدر یا مادری که در استفاده از سخنان نیشدار و طعنه آمیز استعداد ذاتی دارد، خطر و تهدیدی جدی برای سلامت روانی کودک به حساب می آید. این پدر یا مادر جادوگری است که از واژه ها استفاده می کند و با بیان این واژه ها، مانعی در برابر ایجاد ارتباط موثر برقرار می کند و مانع از پدید آمدن رابطه ای مثبت بین پدرومادر با کودک می شود. " آخر چند بار باید یک چیز را تکرار کنم ؟ مگر تو کری ؟ پس چرا گوشت به من نیست؟ ..."
این پدرو مادرها شاید ندانند که سخنان طعنه آمیز و کنایه دار جملاتی هستند که برخوردی متقابل طلب می کنند. این پدر و یا مادر آگاه نیست که با این اظهار نظرهای توهین آمیز، کودک را تحریک کرده و ذهن او را از نقشه های خیالی انتقام، پر می سازد ودر نتیجه باعث مسدود شدن راه ارتباطی بین خود او و کودکش می شود.
منبع: عصرایران
برای فرزند بعدی آماده اید
تنها کسی که میتواند به این سوال جواب دهد، خود شما هستید. البته این سوال، از آن سوالهای سخت است. بعضیها میگویند تصمیم در مورد داشتن فرزند دوم، حتی از داشتن اولی هم سختتر است، چون حالا دیگر مسئله فقط داشتن یک بچه نیست بلكه تغییر دادن خانواده است. هر کودک جدیدی بر سبک زندگیتان، کار و درآمدتان، روابط فامیلی و دوستانهتان و البته روی کودک دیگرتان تاثیراتی دارد که قبل از تولد او باید به تمام اینها فکر کرده باشید. خیال نکنید زندگی با دو بچه، فقط دو برابر کردن همه سختیها و شیرینیهاي زندگی با تکفرزند است؛ ماجرا خیلی پیچیدهتر از این حرفهاست. اگر از دیگران بپرسید، همه در مورد زمان بزرگتر کردن خانواده ایدههایی دارند؛ از پزشكان و دانشمندان تا دوستان و همسایههایتان. این وسط شما میتوانید تمام حرفها را بشنوید، جوانب مثبت و منفی را بسنجید و دست آخر تصمیم خودتان را بگیرید.
فرزند دوم چه موقع؟
خیلی از والدینی که به فرزند دوم فکر میکنند، مسئله «اصلا آیا باید فرزند دومی داشت یا نه؟» را برای خودشان حل کردهاند و حالا درگیر حل مسئله «چه وقت باید دومی را بیاوریم؟» هستند. آنها به این فکر میکنند که چه فاصلهای بین بچهها مناسب است؛ هم برای دو بچه و هم برای والدینشان.
محققان مختلف نتایج مختلفی را به دست آوردهاند. در حالی که متخصصان زنان و زايمان میگویند برای بارداری دوم دستكم 2 تا 3 سال باید صبر کرد، بعضی تحقیقات روانشناسی نشان میدهد بهترین فاصله سنی بین دو کودک، کمتر از د2و سال است. با این حال والدین اغلب بیتوجه به تمام این حرفها کار خودشان را میکنند!
همه چیزهایی که محققان در مورد فاصله سنی ایدهآل بین فرزندان میگویند کدام فاصله بهتر است؟بین یک و نیم تا 5 سال: تحقیقات نشان میدهد فاصله کمتر از 18 ماه یا بیشتر از 5 سال بین دو بارداری، احتمال نارس بودن یا کموزنی را در فرزند دوم بالا میبرد. وقتی این فاصله خیلی کم باشد، ممكن است بدن مادر فرصت لازم برای تامین منابع تهیشده مواد مغذی و رفع استرسهای بارداری اول را نداشته است. وقتی فاصله خیلی زیاد میشود، باروری زن پس از یک بارداری کاهش مییابد.
بین 2 تا 10 سال: یک تحقیق دیگر نشان میدهد اگر بعد از تولد اولین فرزند 18 تا 23 ماه صبر کنید و بعد برای بارداری بعدی اقدام کنید، بهترین شرایط را برای سلامت نوزاد جدید تدارک دیدهاید. این محققان میگویند نوزادانی که در کمتر از 6 ماه پس از تولد فرزند قبلی بارور شدهاند، به احتمال 40 درصد نارس یا کموزن خواهند بود. این تحقیق همچنین نشان میدهد فاصله سنی بیشتر از 10 سال هم همین تاثیر را دارد.
بین 2 تا 3 سال: یک تحقیق معتبر در دانشگاه کالیفرنیا امریکا نشان میدهد فاصله سنی 24 تا 35 ماه، از نظر پزشکی بهترین فاصله برای سلامت هر دو فرزند و مادر است.
کمتر از يك سال یا بیشتر از 4 سال: یک پژوهش خانوادگی نشان میدهد فاصله کمتر از یک سال یا بیشتر از 4 سال، برای ارتباط کودکان با والدینشان، رقابت بین فرزندان و عزت نفس هر یک، بهترین فاصله است. کودکان زیر یک سال، احساسی در مورد وضعیت منحصر به فرد خودشان ندارند، در نتیجه کمتر پیش میآید که با حضور یک تازه وارد مشکلی داشته باشند. همچنین بچههایی که بیشتر از 4 سال دارند، فرصت کافی را برای لذت بردن از توجه خاص والدین داشتهاند و زندگی و شخصیت خودشان را شناختهاند.
فرزند دیگرتان چند سالش است؟
هیچ جواب درست یا غلطی وجود ندارد. هرچند که تحقیقات علمی چیزهای مختلفی میگویند اما شاید شما هیچ مشکلی با این که دومی را یک هفته بعد از تولد اولی باردار شوید، نداشته باشید. بعضیها دوست دارند هرچقدر که میشود صبر کنند، این طوری کودک شما کلی وقت برای تنها بودن با شما دارد و حتی میتواند در مورد داشتن بچه دوم نظر هم بدهد. بعضیهای دیگر میگویند بچههای با فاصله سنی زیاد، در واقع دو تکفرزند هستند و هیچ وقت همبازی هم نمیشوند و در دو دنیای متفاوت زندگی میکنند. با فاصله سنی کم دیگر لازم نیست نصف عمرمان را به بچهداری بگذرانیم و همهچیز در چند سال تمام میشود. مادرهای مختلف، حرفهای متفاوتی دارند. بعضیها از داشتن دو فرزند با فاصله زیاد راضیاند:« 2 پسر من 5 سال فاصله سنی دارند. من فکر میکنم این فاصله عالی است. وقتی پسر اولم به خوبی نیازهای اولیه مثل دستشویی رفتن و لباس پوشیدن و بازی کردن را یاد گرفته بود، پسر دومم به دنیا آمد. هرچند آنها زیاد با هم بازی نمیکنند، اما پسر اولم خیلی خوب از برادر کوچکش مراقبت میکند.»
بعضیهای دیگر از فاصله سنی کم فرزندانشان راضی نیستند: «دو فرزند من دو سال اختلاف سنی دارند. من فکر میکنم هر چه فرزند اول بزرگتر باشد، بهتر است، برای این که آن وقت مستقلتر شده است و میتواند از نظر احساسی و فکری با نوزاد جدید کنار بیاید. شاید بهتر بود فاصله سنی بیشتری بین دو فرزندم میگذاشتم. به خصوص رسیدگی به دو بچه که هر دو پوشک میشوند و نیازهای فیزیکی زیادی دارند، واقعا برایم سخت است. من که پیش از این حتی سر فرزند بزرگم داد هم نزده بودم، در این مدت به خاطر فشار زیاد دو سه بار کتکاش زدهام و فوری هم پشیمان شدهام.»
اما بعضیها از فاصله سنی کمتر از این هم راضیاند: «3 فرزند من هر کدام حدود یک سال و نیم با هم فاصله دارند. هرچند وقتی هر 3 نوزاد بودند، بزرگ کردن آنها واقعا سخت بود، اما از برخی لحاظ فوقالعاده بود. 3-2 سال سختی کشیدم، اما بعد از دست عوض کردن پوشک و آروغ گرفتن برای همیشه راحت شدم. حالا آنها به راحتی همبازی هم میشوند و خیلی ارتباط نزدیکی با هم و با من دارند. انگار که من یکی از بچههاي خانواده هستم!»
چند سالتان است؟خوب یا بد، سن والدین و به خصوص مادر برای بچهدار شدن مهم است. اگر دیر ازدواج کردهاید و اولین بچه را هم دیر به دنیا آوردهاید، شاید فرصت زیادی برای ایجاد فاصله سنی بین 2 فرزندتان نداشته باشید. سن بیشتر از 35 سال برای مادران، احتمال بارداری خطرناک را زیاد میکند. اگر فرزند اولتان را در 32 سالگی به دنیا آوردهاید، شاید بهتر باشد دومی را 3-2 سال بعد بیاورید یا به کلی قید فرزند دوم را بزنید. اما اگر زیر 30 سال هستید و مشکلی هم از نظر سلامت باروری ندارید، میتوانید راحتتر در مورد اختلاف سنی فرزندانتان فکر کنید. در مورد سن بچهدار شدن با فرزندتان هم مشورت کنید. برای خیلی از مادر و پدرها اختلاف سنی با بچههایشان مهم است.
وضعیت مالی شما چطور است؟
بله، این درست است که پول همه چیز نیست، اما مطمئنا وقتی خانواده شما بزرگتر شود، خرجتان هم بیشتر میشود. در شماره 32 شهرزاد یک پرونده در مورد هزینههای بارداری بود که میتوانید به آن مراجعه کنید و این تازه فقط هزینههای بارداری است. خودتان میدانید که هزینه خورد و خوراک مادر شیرده یا شیر خشک نوزاد، پوشک، مراجعه به پزشك و خدای نکرده بیماریهای احتمالی، لباس و چیزهای دیگر، چقدر زیادند. به یاد بیاورید که با تولد فرزند اولتان چقدر به بودجه خانوادگیتان اضافه کردهاید و پیشبینی کنید که تقریبا همان مقدار را (با احتساب تورم!) باید اضافه کنید. یک چیز دیگر هم هست، این که اگر شما دوباره به سر کار برگشته باشید و درآمدتان را به زندگی اضافه کرده باشید، دوباره برای مدتی خانهنشین میشوید و حتی ممکن است این بار نتوانید ظرف 6 ماه (مرخصی زایمان) دوباره به کار برگردید، یا مجبور باشید به یک کار پارهوقت رضایت بدهید. آیا شما میتوانید با کسر درآمد خودتان زندگی کنید یا سر کار برگردید و هزینههای مهدکودک فرزند دوم را هم بپردازید؟
فرزند دیگر چطور زندگی شما را تغییر خواهد داد؟مدتی بعد از تولد فرزند اول لازم است تا زندگی شما دوباره در یک وضعیت روتین دلنشین قرار بگیرد. آیا شما یک روش خاص تربیتی برای خودتان تعریف کردهاید؟ آیا بالاخره در خانه شما همه میتوانند شب را تا صبح راحت بخوابند؟ شاید به جایی رسیدهاید که دیگر شما و همسرتان وقت کافی برای همدیگر دارید. ممکن است شما دوباره به کار برگشته باشید و آن را خیلی دوست داشته باشید. اینها معیارهای مهمی برای فکر کردن به فرزند دوم هستند. حواستان باشد، یک نوزاد جدید میتواند همه این شرایط را عوض کند. رسیدگی به نیازهای یک نوزاد کلی انرژی و زمان لازم دارد (یادتان که نرفته؟) و تازه فرزند اولتان هم باید با حضور یک خواهر یا برادر جدید کنار بیاید که بخش زیادی از این آمادگی را شما باید ایجاد کنید. ممکن است با تولد فرزند دوم، رفتارهای فرزند اولتان هم عوض شود (کمی لجبازی و یکدندگی و حسودی خیلی طبیعی است) و هرچقدر هم خسته باشید، نباید رفتارتان را با اولی تغییر دهید تا او فكر كند که دیگر دوستش ندارید! چیزهای دیگری هم هست؛ مثل ارتباط شما با دوستانی که بچه ندارند و خانوادههای پر از بچههای ریز و درشت یا تعداد همبازیهایی که فرزند اولتان دارد. بیشتر فکر کنید چیزهای بیشتری هم به ذهنتان میرسد.
علائم داشتن یک کودک نابغه
بسیاری از پدران و مادران پیشاپیش رویای پیشرفت کودک خردسال خود را در سر میپرورانند اما بیشتر کودکان فقط از نظر والدین خود نابغه هستند. با وجود این برخی کودکان واقعا بااستعداد هستند؛ آیا کودک شما نیز جزء این گروه است؟ دستورالعملهای محدودی هستند که نبوغ و استعداد کودکان را نشان میدهند که در ادامه به 10 مورد از آنها اشاره ميشود:
دامنه لغات پیشرفته: اینکه کودک زود به حرف بیاید به تنهایی نمیتواند نشانه نبوغ و استعداد او باشد، اما اگر او از لغات و جملات پیشرفته استفاده کند، احتمالا به همان باهوشی است که فکرش را میکنید. یک کودک 2 ساله معمولی میتواند جملهای مانند «یک سگ آنجاست» را به زبان بیاورد اما یک کودک نابغه این جمله را میگوید: «یک سگ قهوهای در حیاط پشتی است و دارد گلها را بو میکند.»
درک مفاهیم پیچیده: کودکان بسیار باهوش میتوانند مفاهیم پیچیده را درک کنند، از روابط گوناگون سر در بیاورند و انتزاعی فکر کنند. آنها مشکلات را عمیقا میفهمند و به راهحلها میاندیشند.
توجه به جزئیات: یک کودک نابغه اشتیاق فراوانی نسبت به جزئیات نشان میدهد. کودکان بزرگتر ممکن است بخواهند درباره جزئیات و چگونگی عملکرد یک وسیله اطلاعاتي داشته باشند اما یک کودک خردسال نابغه میتواند یک اسباب بازی را دقیقا سر جای خودش قرار دهد و اگر چیزی در جای اصلی خودش قرار نگرفته باشد، متوجه میشود.
طیف وسیع علاقهمندیها: کودکان با استعداد به موضوعات گوناگونی علاقه نشان میدهند. یک ماه ممکن است از دایناسورها خوششان بیاید و ماه بعد به سراغ مباحث فضایی و... بروند.
حفظ اطلاعات: اصطلاح «این گوش در و آن گوش دروازه» در مورد بسیاری از کودکان صدق میکند و کودکانی که جزء این گروه نیستند، قادر به حفظ دامنه گستردهای از اطلاعات بوده و میتوانند بعدها نیز آنها را به خاطر بیاورند. از جمله نمونههای مشاهده شده در این زمینه میتوان به کودک 6 سالهای اشاره کرد که پس از یک گردش تفریحی در موزه فضایی توانست یک راکت فضایی را دقیقا به تصویر بکشد.
استعداد در زمینه هنر و موسیقی: کودکانی که استعداد غیرعادی در زمینه هنر و موسیقی از خود نشان میدهند اغلب با استعداد و نابغه هستند. کودکان خردسالی که با رعایت پرسپکتیو (تناسب دور و نزدیک) نقاشی میکشند،کارشان عالی است یا درک بالایی از رشتههای گوناگون هنری دارند، در زمره کودکان با استعداد قرار میگیرند.
حافظه خوب و قوی: بعضی از کودکان بااستعداد میتوانند وقايعي را از گذشته (دوران طفولیت) خود به ياد بیاورند. مثلا یک کودک 2 ساله نابغه ممکن است اتفاقی را که در ۱۸ ماهگی برای او روی داده به یاد بیاورد.
توانایی خواندن و نوشتن در سنین پایین: اگر کودک شما به طور غریزی باهوش باشد، احتمالا خیلی زود بدون اینکه آموزش رسمی دیده باشد، توانایی خواندن و نوشتن را پیدا میکند.
تمرکز بالا و طولانی مدت: کودکان را با بیدقتی و بيتوجهي میشناسند اما گروه نابغه میتوانند به مدت طولانی تمرکز خود را حفظ كنند.
وقتی کودکی به زندگی گند می زند
شب ادراری عبارت است از ادرار شب هنگام و در خواب ميان کودکانی که کنترل ادرار خود را به دست آوردهاند. در سه چهارم موارد شب ادراری در کودکان بدون دستیابی به کنترل شبانه رخ میدهد، اما در یک چهارم مابقي بعد از مدتی خشک بودن حین شب، شب ادراری رخ میدهد. در حالیکه در بيشتر موارد بیاختیاری ادرار فقط در طول شب رخ میدهد، در درصد کمتری از کودکان بیاختیاری ادرار هم در طول شب و هم در طول روز اتفاق ميافتد. شیوع این اختلال در کودکان بالاتر از ۶ سال حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد است. شب ادراری در کودکان پسر شایعتر از دختر است و در درصدی از کودکان سابقه خانوادگی شب ادراری مثبت است. به طوری که اگر یک یا هردو والد به شب ادراری مبتلا باشند، احتمال بروز شب ادراری در کودک آن خانواده افزایش مییابد. با افزایش سن کودک، شب ادراری به مرور کاهش یافته و هر سال 15 درصد احتمال بهبود اضافه میشود به گونهاي که شیوع آن در ۱۰ سالگی ۵ درصد و در ۱۵ سالگی حدود يك درصد خواهد بود. در شیرخواران دفع ادرار کاملا بدون اختیار آنان و به طور رفلاکسی است، به اين ترتيب که پرشدن مثانه باعث تحریک گیرندههایی در دیواره مثانه و به دنبال آن انقباض مثانه و دفع ادرار میشود. با افزایش سن، کودک پر شدن مثانه خود را احساس میکند و به تدریج با تکامل سیستم عصبی مغز وظیفه کنترل دفع ادرار را برعهده میگيرد.
تاخیر تکامل مکانیسم مهاری مغز بر مثانه برای کنترل دفع ادرار
اشکال در خوابیدن کودک به گونهاي که کودک دارای خواب عمیقتری است. البته به تازگي این نظریه مورد تردید قرار گرفته است.
کاهش مقدار هورمونهای ضد ادرار که باعث افزایش تولید ادرار طی شب میشود.
عوامل ژنتیک که باعث میشود در بعضی موارد سابقه خانوادگی مثبت دیده شود.
عوامل روحی و روانی که در کودکان بسیار دیده میشود مثل ترس و اضطراب، هیجان تولد نوزاد جدید در خانواده، جدایی یا فوت پدر یا مادر.
وجود بیماریهای غددی مثل دیابت که بیشتر باعث بروز شب ادراری ناگهانی ناشی از پرادراری میشود.
عفونتهای ادراری یا اشکالاتی در سیستم ادراری.
آلرژی و حساسیت به برخي غذاهای خاص که به تازگي تاثير آن به اثبات رسيده است.
درمان شب ادراری:
به منظور درمان ابتدا بايد مطمئن شوید که در صورت نبود اشکالات زمینهای ذکر شده، این حالت به مرور برطرف میشود. بنابراين به هیچوجه نبايد از تنبیه بدنی یا دعوا كردن کودک استفاده کرد. خلاصه راههای مختلف درمانی که توصیه شده به شرح زیر است:
کودک را متوجه کنید بعد از شام کمتر مایعات (نوشیدنی یا میوه) استفاده كند. در این صورت مقدار کمتری ادرار تولید میشود.
قبل از خوابیدن، کودک را به دستشويی ببرید تا مثانهاش کاملا تخلیه شود.
حدود ساعتی که کودک اغلب دچار شب ادراری میشود، او را برای رفتن به دستشويی از خواب بیدار کنید.
دسترسی کودک به توالت را آسان کنید. برای این منظور فاصله تختخواب کودک تا توالت را کاهش دهید. همچنین بهتر است در طول شب، چراغ دستشويی روشن باشد تا کودک برای رفتن به آنجا نترسد.
هرگز کودک را برای این کار تنبیه یا سرزنش نکنید. به جای آن شبهایی که رختخواب او خشک است او را تشویق كنيد.
سعی کنید علل روحی روانی و عواملی را که باعث اضطراب کودک میشود، برطرف كنيد.
برخی تمرینهایی که برای بهبود عملکرد مثانه توصیه شدهاند نیز مفیدند. به عنوان مثال به کودک بیاموزید روزانه چند بار مثانه خود را منقبض کند تا زمان بیشتری بتواند ادرار خود را نگه دارد.
از زنگهای هشدار دهنده استفاده كنيد که به محض خیس شدن با به صدا درآمدن باعث بیداری کودک میشوند و در اثر استفاده مرتب از آن، کودک به محض پرشدن مثانهاش برای تخلیه آن از خواب بیدار میشود.
استفاده از برخي داروها که توسط پزشک تجویز خواهد شد.
کلک های مادرانه در رانندگی
مادرهایی که رانندگی میکنند، میدانند که نشستن با یک بچه در ماشین، وقتی قرار است مثلا حواست به رانندگیات باشد، کار سختی است. باید از قبل خودت را آماده کرده باشی که حتی اگر بچهات جیغ بنفش هم کشید، برنگردی و عقب را نگاه نکنی و فقط آرام بزنی بغل. برای همین است که داشتن یک سرگرمی در ماشین، احتمال سلامت هردویتان (و البته سرنشینان ماشینهای دور و برتان!) را بیشتر میکند.
اگر کودکتان کوچک است، یک خوردنی میتواند کارش را راه بیندازد. دنبال چیزهایی باشید که خیلی دوست دارد و البته خوردنشان هم کمی طول میکشد. یک بسته مغز تخمه یا یک ظرف آجیل سالم یا کمی آبمیوه پیشنهاد خوبی است.
اگر کمی بزرگتر است، میتوانید برایش آهنگ شعرهایی را که هر دو بلدید بگذارید و با هم شعر بخوانید.
اگر سواد خواندن و نوشتن دارد، کتاب نقشه را بدهید دستش و بخواهید که مسیر را پیدا کند.
چند ماژیک مخصوص نوشتن روی شیشه هم هرچند ممکن است منجر به کثیف شدن صندلی و در ماشین شود، اما پیشنهاد خوبی است.:31:
سنی که کودکان آدم میشوند!
کودک شما از سن 9ماهگی در حرکت خواهد بود؛ چه به صورت خزیدن و به زمین کشیدن پاها و چه چهاردست و پا. بنابراین نیاز دارید بیش از پیش به امنیت او توجه کنید. از این دوره تا قبل از جشن تولد یک سالگی، دانستنی های فراوانی درمورد کوچولوی شما وجود دارد که با آگاهی از آنها به چگونگی رشد او و نقش خود طی این دوره پی خواهید برد.
در این سن کودک شما می تواند به راحتی بنشیند و حتی با تکیه و کمک گرفتن از لوازم خانه، بلند شود. اگر به او کمک کنید و دستش را بگیرید، می تواند چند قدم راه برود.
بیشتر کودکان، اولین قدم های خود را در 10 تا 12 ماهگی تجربه می کنند و در 14 تا 15 ماهگی می توانند به خوبی راه بروند.
البته بعضی بچه ها تا 18 ماهگی به این مهارت می رسند. کودک شما از ژست های ساده مانند تکان دادن سر به علامت نه استفاده می کند و در تعجب «اوه» می گوید. «بابا» و «ماما» می گوید و اصوات و کلمات شما را تقلید می کند. او کم کم درک می کند برای کشف اشیاء روش دیگری غیر از به دهان بردن به کار بندد و می داند بعضی چیزها خوردنی نیستند. به سراغ همه جا می رود تا مثل پژوهشگری خوب اشیای آنجا را به دقت کشف کند.
گشت زدن
حول و حوش 11ماهگی، کودک در حالی که به مبلمان چسبیده است، می تواند به صورت یک طرفه پاهای خود را به زمین بکشد و حرکت دهد. این رفتار اغلب «گشت زدن» نامیده می شود و مقدمه طبیعی آموختن راه رفتن است. به این نکته توجه کنید که تقریبا در یک سالگی کف پای کودک صاف به نظر می رسد. علت این امر وجود توده چربی کف پاست که در 3-2 سالگی با از بین رفتن این چربی، قوس کف پا مشخص می شود.
ثابت بودن مبلمانی که کودک به آن می چسبد و گشت می زند، بسیار مهم است. زمانی که شیء دیگری در آن ارتفاع نباشد، می نشیند و چهار دست و پا به کنکاش می پردازد اما اگر چیزی پیدا کند که بتواند از آن به عنوان نرده استفاده کند، ممکن است بایستد و دوباره گشت زنی را شروع کند. پس مراقب ایمنی مبلمان و ثابت بودنش، سیم آباژور یا نوار پرده های آویزان باشید چون ممکن است جلب توجه کند و کودک آن را بگیرد و به خود صدمه بزند. برای کودکی که به راه می افتد توجه به چند نکته تغذیه ای ضروری است؛ ازجمله اینکه هم مادر و هم کودک باید از مواد حاوی کلسیم و ویتامین D استفاده کنند.
کودک نیاز دارد علاوه بر شیر مادر، برای رشد استخوانی مکمل مولتی ویتامین و قطره آهن و ویتامین D استفاده کند تا مبتلا به راشیتیسم نشود. سوپ ماهیچه و لبنیات مختلف را در برنامه او بگنجانید.
غریبی کردن
در این دوره به دلیل بروز «اضطراب جدایی»، غریبی کردن یکی از علایم رشد احساسی است. او که تا چندی قبل با دیدن غریبه ها ناراحت نمی شد، حالا گریه می کند و به شدت مضطرب می شود و به شما می چسبد. لازم نیست نگران این پدیده کاملا طبیعی باشید. بین 10 تا 18 ماهگی، اوج اضطراب جداشدن از مادر است و در نیمه دوم سال دوم زندگی این اضطراب از بین می رود. احتمالا مسافرت یا این طرف و آن طرف رفتن به همراه کودک نیز دشوارتر خواهد بود. او به محیط اطراف و چهره های آشنا عادت کرده است و از اینکه بتواند اوضاع را پیش بینی کند، خوشحال خواهد شد، بنابراین خروج از محیط معمول اطراف او می تواند احساس امنیت و نظم او را برهم زند به خصوص هنگامی که با مکان های ناآشنا یا آدم های غریبه برخورد کند.
در این سن او نمی توانند مفهوم مسافرت را بفهمد اما متوجه خواهد شد که در یک مکان جدید و ناآشنا قرار می گیرد. در سفر برای کمی بداخلاقی او آماده باشید و سعی کنید چیزهای زیادی برای پرت کردن حواسش از اطراف فراهم کنید؛ کتاب های عکس دار، اسباب بازی های صدادار، اسباب بازی های تو در تو و محبوب ترین چیزی که او برای خودش انتخاب کرده است.
بازی کردن
کودک می تواند اسباب بازی هایی مانند توپ را پرتاب و مهارت های بیشتری را تمرین کند و ضمنا از اعتماد به نفسی که در اثر تشویق های شما در او ایجاد می شود، لذت ببرد. می توانید با نام بردن رنگ های مختلف اسباب بازی ها، قدرت تشخیص رنگ را هم در او تقویت کنید: «توپ آبی رو ببین. می تونی اونو توی سبد قرمز بذاری؟ بذار حالا توپ سبز برداریم.» معمولا در یک سالگی می توانید حدود 15 دقیقه کودک را با یک اسباب بازی سرگرم کنید هرچند محرک های دیگر هم می توانند توجه او را به خود معطوف کنند.
کودک شما دست های ماهرتری پیدا کرده و مشتاق است از آنها استفاده کند. اسباب بازی هایی که باید آنها را به هم چسباند و جدا کرد به خوبی این نیاز را برآورده می کنند. معمولا این اسباب بازی ها صدادار هستند. به او نشان دهید که چگونه این قطعات به هم وصل شده اند و به او کمک کنید تا بارها و بارها آنها را از هم جدا کند.
سبدها و آبکش هایی که در آشپزخانه دارید و در اندازه مختلف و رنگ های متنوع اند، در اختیار او قرار دهید. درباره رنگ ها صحبت و مفاهیمی مانند بزرگ تر و کوچک تر و بالا و پایین را به او یادآوری کنید. با استفاده از کلمات هنگام بازی با اسباب بازی، به او کمک کنید مفاهیم را یاد بگیرد. او درک می کند که اشیای کوچک تر را می توان در اشیای بزرگ تر جا داد.
به محض اینکه کودک بتواند تعادل خود را حفظ کند، اسباب بازی ها هل دادنی و کشیدنی به او انگیزه می دهند تا سعی کند کارهای جدیدی را امتحان کند. راه رفتن به افزایش اعتماد به نفس کمک می کند.
تقلید کلمات و اصطلاحات به بچه ها کمک می کند تا بیشتر یاد بگیرند. تلفن های اسباب بازی با فراهم کردن امکان گفت و گوی دوطرفه برای تشویق حرف زدن، عالی هستند ضمن اینکه بچه ها را بسیار سرگم می کنند.
او را تشویق کنید تا مانند شما از خودش مکالمه ای بسازد و با حرف زدن به جای عروسک ها و حیواناتش به خصوص استفاده از عروسک های نمایشی، مشغولش کنید تا حرف بزند.
او دلش می خواهد دکمه ها را فشار دهد و صداهایی را که در اسباب بازی ضبط شده، بارها و بارها بشنود. به او اجازه دهید این کار را انجام دهد. این کارها باعث می شود در ذهنش این مفهوم ایجاد شود که کاری که انجام می دهد، باعث اتفاق افتادن چیز دیگری می شود. به علاوه می توانید از او بپرسید این صدای چی بود؟ گربه بود یا خروس؟
خانه را بیش از پیش امن کنید
بچه ها در این سن به همه جا سرک می کشند به خصوص آشپزخانه. امنیت آشپزخانه برای حفظ سلامت کودک مهم است. در هر آشپزخانه ای خطرهای پنهانی وجود دارند که می توانند سلامت کودک را تهدید کنند اما به روش هایی می توانید سلامت کودک را تامین کنید:
-وسایل شیشه ای و چینی های گران قیمت را در کابینت های در بسته یا قفسه های بالا و دور از دسترس کودک نگهداری کنید.
-از خطرهایی که مواد تمیزکننده خانگی برای کودک دارند، آگاه باشید. از موادی استفاده کنید که کمترین میزان سمیت را داشته باشند، آنها را در یک محل امن به نحوی که توجه کودک را جلب نکنند، نگهداری کنید.
-چاقوها و دیگر ابزارهای تیز مانند تیغه های مخلوط کن های برقی را در کشورهای قفل دار قرار دهید. اگر کودک یاد گرفت قفل های معمولی را باز کند، باید یک روش جایگزین برای نگهداری مواد و وسایل خطرناک پیدا کنید. همچنین می توانید با استفاده از یک در کوچک ایمنی نگذارید کودک به آشپزخانه وارد شود. در این صورت باید هنگام کار در آشپزخانه کودک را در محلی قرار دهید که کاملا در میدان دید شما باشد تا هم از او مراقبت کنید و هم بتواند شما را ببیند.
-لیوان ها، چاقوها، غذاها و نوشیدنی های داغ را دور از لبه میز قرار دهید. از رومیزی یا چیزهای دیگر مشابه هم استفاده نکنید، زیرا کودک می تواند آنها را بکشد و هرچه روی میز است روی خودش بریزد.
-شما می توانید یک قفسه ایمن را که چیز خطرناکی داخل آن نیست و از اجاق گاز نیز دور است، به کودک نشان دهید تا آن را باز کند و محتویات درون آن را به هم بریزد. احتمالا خواهید دید که پس از آن، به بازکردن و به هم ریختن محتویات قفسه های دیگر تمایلی نشان نخواهد داد، مگر اینه شما در آنها را باز بگذارید. درون قفسه کودک، چیزهای جالب و ایمن مثل ماهی تابه کوچک و سبک، قاشق چوبی، سبدهای رنگی، بشقاب های پلاستیکی یا استیل و سطل ماست خالی قرار دهید. گاهی هم اشیای داخل قفسه را عوض کنید تا برای کودکتان تنوع ایجاد شود.
-از شعله های عقبی اجاق گاز استفاده کنید و اگر مجبور به استفاده از شعله های جلو هستید، دسته ماهی تابه یا قابلمه را رو به بیرون قرار ندهید و در سطل آشغال، سطل بازیافت، ماشین رختشویی و ماشین ظرفشویی را ببندید و هنگامی که از آنها استفاده نمی کنید، کلید یا دستگیره ایمنی را فرعال کنید.
حمام نیز مانند آشپزخانه می تواد یک مکان خطرناک برای کودک باشد. توجه به این نکات می توانند به شما کمک کنند تا سلامت و امنیت کودک خود را تامین کنید و جلوی مشکلات احتمالی را بگیرید.
-یک قفل محکم را در ارتفاع بالا بر در حمام نصب کنید و هنگامی که از حمام استفاده نمی کنید، در آن را قفل کنید.
-ابزارهای برنده را از حمام خارج کنید. بهتر است تیغ ها، قیچی، سشوار و سایر لوازم از این قبیل را در اتاق خواب والدین یا در یک قفسه دور از دسترس کودک نگهداری کنید.
-درجه آبگرمکن یا شوفاژ را بالاتر از 50 درجه سانتی گراد قرار ندهید. هرچه دمای آب پایین تر باشد، احتمال بروز سوختگی در هنگام استحمام کاهش پیدا می کند. همیشه هنگام استحمام، ابتدا شیر آب سرد را باز کنید تا احتمال بروز سوختگی کاهش یابد.
-یک تکه موکت یا حصیر غیرلغزنده را برای جلوگیری از سقوط و افتادن در حمام قرار دهید.
-به کودک خود آموزش بدهید که در تمام طول استحمام داخل وام حمام بنشیند. شما باید این حرف را چندبار با آرامش تکرار کنید تا نهایتا نتیجه دهد.
منبع: هفته نامه سلامت
چه ميزان ورزش براي كودكان لازم است؟
راهنماي فعاليت كودكان و نوجوانان كانادا توصيه ميكند، بچهها دستكم 90 دقيقه در روز بايد فعاليت كنند كه بخشي از اين زمان بايد صرف انجام ورزش شديد مانند دويدن يا فوتبال شود.
محققان ميگويند، اگر امروز براي انجام حركات ورزشي و تحرك كافي در كودكان كاري انجام نشود، 20 تا 30 سال بعد بايد منتظر پديده چاقي بهصورت اپيدمي بود. گروهي از پزشكان معتقدند، كودكان 8 تا 11 سال بهطور ميانگين 5 دقيقه فعاليت ورزشي متوسط تا شديد طي فعاليتهاي روزانه خود انجام ميدهند و حتي تحقيقات در آمريكا نشان داده است، كودكان بهطور ميانگين كمتر از 25 دقيقه فعاليت ورزشي طي برنامههاي آموزشي هفتگي در مدرسه دارند. درحاليكه فعاليتهاي ورزشي باعث ميشود كودكان در دروس خود نيز عملكرد بهتري داشته باشند و به موفقيتهاي بيشتري نايل شوند. بنابراين آنها توصيه ميكنند فعاليتهاي ورزشي از كودكستان تا پايان دوره دبيرستان در تمام برنامههاي آموزشي گنجانده شود. براي رسيدن به اين نقطه با 30 دقيقه ورزش در روز شروع كنيد و بهتدريج فعاليتهايي با تحرك كم را كاهش دهيد.
راهكارهاي ورزشكار كردن كودك
اگر وقت كرديد، پيادهروي كنيد
اين نكته بسيار مهم است كه با كمك مدرسه بتوانيد فعاليتهاي بدني را انتخاب كنيد كه با سن و توانايي فيزيكي بچهها متناسب باشد. يكي از اهداف اصلي متخصصان اين است كه بتوانند 30 دقيقه ورزش سبك و آرام را در اكثر روزهاي هفته دانشآموزان بگنجانند. پيادهروي و پيمودن پله، باعث تناسب همه جانبه و سلامت روز افزون ميشود. اگر به جاي سفر روزانه با اتوبوس، پيادهروي كنيد يا از پلهها به جاي آسانسور استفاده كنيد، سودش به بدنتان ميرسد. بنابراين ميتوانيد كودكان را زماني كه حوصله دارند به پيادهروي تشويق كنيد. اگر اين اتفاق نيفتد بدون شك بالا رفتن از يك تپه ساده هم در سالهاي آتي طاقتفرسا خواهد بود.
فعاليتهايي در فضاي باز داشته باشيد
گفتن اين جمله به كودكان كه «ورزش كنيد» ميتواند با نگاه سردرگم و البته خنده آنها همراه باشد. به جاي اين جمله كليشهاي بازيهاي خلاق طراحي كنيد. يك بازي با هولا هوپ، طناب يا هر چيز ديگر تعبيه كرده و سعي كنيد يكسري راههاي مارپيچ از ميان آنها بسازيد، بپريد، سينهخيز برويد و... براي هر فرد زماني را درنظر بگيريد و مسابقه راه بيندازيد. ايجاد رقابت كنيد ولي آنقدر سختش نكنيد كه كودك از آن زده شود.
بعد از شام قايمباشكبازي كنيد
زماني را براي با هم بودن اختصاص دهيد. ميتوانيد يك برنامه پيادهروي بعد از شام راه بيندازيد. وسايل تعادلي پارك محلهتان براي ايجاد هيجان و كمك به هماهنگي اعضاي بدن او بسيار كارآمد است. اگر وسايلي در كار نيست، ديوارهاي كوتاه هم ميتوانند يك وسيله تعادلي و پلهها هم وسيلهاي براي پرش باشند.
مزاياي ورزش براي بدن را به او آموزش دهيد
بچهها هميشه از مسائل پشتپرده استقبال ميكنند و دوست دارند چرايي اتفاقها را دريابند. به آنها بياموزيد در هركدام از فعاليتهايي كه انجام ميدهند كدام بخش از بدنشان درگير ميشود. يادتان باشد وقتي صحبت از ورزش و تشريح علوم پايه ميشود نبايد بچهها را دست كم بگيريد. بهعنوان مثال كودك 5 سالهاي از پدرش درباره عضلات بازو و پا سوال ميكند و ميداند ورزش براي قلب مفيد است و پيادهروي و ورزشهاي كششي براي عضلات پا مفيد هستند.
ورزشهاي انفرادي منطبق با شخصيتش را براي او پيدا كنيد
اين نكته مهم است كه بچههاي خود را در روند فعالتر شدن قرار دهيد. به آنها اجازه دهيد فعاليت دلخواهشان را انتخاب كنند و به آنها كمك كنيد تا محيط هيجانانگيزشان را بيابند. اگر فرزندتان پر جنب و جوش بوده و دائم در حال دويدن است، مسابقه دو راه بيندازيد و از مدرسه يا پارك محل براي اين كار استفاده كنيد. برخي كودكان اما از حركات آهسته استقبال ميكنند بنابراين ميتوانيد با هم حركات كششي و تاي چي كار كنيد. براي كودك هدفگرا هم ميتوانيد كلاسهاي كاراته يا هنرهاي رزمي ترتيب دهيد تا پيشرفت كند و يكي پس از ديگري رنگ كمربند كاراتهاش را عوض كند.
سرماخوردگی زیر 2سال کودک را جدی بگیرید
دکتر حسین برزگر مدیر نظارت بر دارو و مخدر دانشگاه علوم پزشکی اهواز با اعلام این خبر گفت: در بررسی های صورت گرفته در مرکز ثبت و بررسی عوارض ناخواسته داروها( ADR ) و استعلام از همکاران گروه پزشکی متاسفانه مواردی از مسمومیت با فرآورده های مورد استفاده در گروه سنی کمتر از دو سال مشاهده که باعث بستری شدن کودکان در بیمارستان شده است.
وی افزود: شهروندان به منظور پیشگیری از وقوع این قبیل عوارض از مصرف خودسرانه و بدون نسخه پزشک داروهای مذکور جدا خودداری شود.
دکتر برزگر با بیان اینکه به منظور کمک به خواب کودک و ایجاد حالت خواب آلودگی نباید از شربت و یا قرص سرماخوردگی و سرفه استفاده شود، تصریح کرد: مصرف فرآورده های مذکور در کودک به علت مقدار ماده موثره مشترک موجود در این فرآورده ها از حد مجاز بالاتر رفته و در نتیجه باعث ایجاد مسمومیت در کودک می کند.
این مقام مسئول با بیان اینکه فرآورده های مورد استفاده برای رفع علایم سرماخوردگی و سرفه، علاوه بر اینکه علت ایجاد بیماری را رفع نمی کند و در کوتاه شدن دوره بیماری در کودکان زیر دو سال تاثیری ندارند، تاکید کرد: این فرآورده ها تنها فقط به بهبودی علامت بیماری کمک می کند.
منبع: برنا
به کودک نگوييد "دوستت ندارم"
يك روانپزشك:
كودك دليل تنبيه خود توسط والدين را بايد بداند
به کودک نگوييد "دوستت ندارم"
[ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]
يك روانپزشك گفت: كودك بايد دليل تنبيه شدن خود توسط والدين را بداند، در غير اين صورت اشتباه خود را مجددا تكرار ميكند.
دكتر عارفه مبشر در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)ـ منطقه خوزستان ـ اظهار كرد: تنبيه كردن كودك در وي بسيار موثر است، البته با توجه به سن كودك و عمل اشتباه وي، نوع تنبيه هم بايد متفاوت باشد.
وي افزود: براي تنبيه كودك نخستين گام " ناديده گرفتن" وي توسط والدين است. با بيتوجهي به عمل و رفتار كودك، او به اشتباه خود پي خواهد برد. لبخند زدن به كودك هنگام تنبيه، نوعي تشويق براي او محسوب ميشود و اثر مثبت تنبيه را از بين ميبرد. در صورتي كه كودك رفتار اشتباه خود را تكرار نكند، در پاسخ بايد وي را مورد تشويق قرار داد.
مبشر تصريح كرد: گام دوم در تنبيه كودك، گرفتن امتيازهايي است كه كودك دارد، اجازه ندادن به كودك براي بازي با اسباببازيهايش نوعي تنبيه است.
اين روانپزشك گفت: قرار دادن كودك در يك مكان خلوت آخرين مرحله تنبيه است، البته والدين بايد توجه داشته باشند كه كودك را در اتاقي تاريك و ترسناك قرار ندهند، زيرا اين عمل براي كودك وجهه منفي ايجاد ميكند.
وي افزود: همچنين والدين بايد توجه داشته باشند در اتاقي كه براي تنبيه كودك در نظر ميگيرند، وسايل بازي و خوشايند او وجود نداشته باشد.
مبشر با بيان اينكه متاسفانه برخي والدين براي تنبيه كودك از جملاتي مانند" تو را دوست ندارم" استفاده ميكنند، تاكيد كرد: والدين براي تنبيه كودك نبايد به او بگويند "دوستت ندارم"؛ اين عمل كاملا اشتباه است.
وي ادامه داد: تنبيه بدني كودك در مجموعه تنبيهها هيچگونه جايگاهي ندارد. تنبيه بدني موجب ميشود كودك هميشه احساس ناامني داشته باشد و احساس كند والدين به او بيعلاقهاند و حتي ممكن است نسبت به والدين خود احساس بدي پيدا كند.
اين روانپزشك گفت: تنبيه بدني يك رفتار پرخاشگرانه است و ممكن است كودك از والدين خود در آينده الگوبرداري كند و به فردي پرخاشگر تبديل شود.
انتهاي پيام
رنگ و جلا به اتاق فرزندان
كيفيت نور اتاق نوزاد از اهميت بسيار زيادي برخوردار است. نور مستقيم خورشيد زمانيكه وارد اتاق شود و به طور مستقیم به تختخواب نوزاد بتابد میتواند خواب او را مختل کند. همچنين نور ماه و نورهاي خياباني در هنگام شب نيز همين مشكل را بهوجود ميآورد. بهترين راهحل برای برطرف کردن این مشکل، قراردادن تختنوزاد در جایی مناسب و درنظر گرفتن پوشش کافی برای پنجرههاست.
اگرچه كم بودن نور طبيعي موجود در اتاق نوزاد به خواب آرام او کمک میکند اما باعث میشود که فضا سنگین و تاریک به نظر برسد. از اينرو بايد به دنبال راهي باشيد تا نور طبيعي موجود در اتاق را تا حد لازم افزايش دهيد. يكي از راههاي پيشنهادي ما، استفاده از رنگ زرد روشن براي ديوارها، آباژور و لامپهايي است كه نور طبيعي يا نور روز را از خود ساطع ميكنند (البته در خصوص چراغهاي روميزي و آباژورها بايد مطمئن شويد كه دور از دسترس كودك باشد). در اتاق نوزاد نيز مانند ديگر اتاقها استفاده از ديمر براي تنظيم و كنترل ميزان و شدت نور توصيه ميشود.
كفپوشي براي راحتي و ايمني فضا:
نوزادان و كودكان مقدار زيادي از زمان خود را روي زمين سپري ميكنند، بهخصوص زمانيكه سینهخیز رفتن را یاد میگیرند؛ بنابراين كفپوش اتاق بايد از استاندارد بالايي برخوردار باشد و براي كودك راحت و ايمن بوده و نگهداري و نظافت آن نيز براي والدين ساده و آسان باشد.
كفپوشهاي سختتر ايمنترند. همچنين به دليل مقاومتي كه در برابر لكهها و كثيفي دارند نظافت آنها براي والدين بسيار راحت و سريع است. اما آيا اين نوع كفپوشها راحت هستند؟!
تلفيق و همنشيني يك كفپوش سخت مانند انواع كفپوشهاي چوبي طبيعي با يك قاليچه نرم و گرم ميتواند ايمني و راحتي را توام با هم براي اتاق نوزاد شما بهوجود آورد. استفاده از قاليچه بيشتر از موكت توصيه ميشود زيرا هم نظافت قاليچه از موكت سادهتر است و هم تعويض آن در صورت لزوم آسانتر از موكت است. همچنين موكت به دليل پرزهايي كه دارد براي نوزاد ايجاد آلرژي ميكند.
قاليچهاي نرم و لطيف مانند اين تصوير ميتواند سطحي نرم را براي زانوهاي كودك بهوجود آورد.
اتاقهاي تمدار (موضوعدار)
نقاشی دیواری انجام شده ، وسعت را به فضای کوچک این اتاق نوزاد آورده است و با توهمي كه براي بيننده ايجاد ميكند، چشمها را به ماوراي اين دشت سرسبز سوق ميدهد. درختان بلندي كه در اين نقاشي ديواري وجود دارد سبب شده تا سقف اين اتاق كشيده و بلندتر بهنظر برسد. انجام چنين اقدامي در دكوراسيون اتاق نوزاد علاوه بر تمدار كردن فضا به رشد فكري كودك نیز كمك ميكند.
در اين اتاق نوزاد آرامشبخش، دو تم طبيعت و كانتري به هم پيوند خوردهاند. رنگ زرد كرهاي ديوارها روشنايي خورشيد را به اين اتاق القا كرده است. رنگ سبز عميقي در جايجاي دكوراسيون این اتاق در هماهنگی با رنگ زرد به کار رفته است. استفاده از رنگ سفيد كه در برخي قسمتهاي دكوراسيون اين اتاق به چشم میخورد، چاشني خوبي براي القاي پاكي و روشنايي به دكوراسيون است.
دراور موجود در اتاق عنصر مناسبي است تا از آن بهعنوان يك بوم نقاشي استفاده كنيد و با نقاشي كشيدن روي آن حالوهواي دكوراسيون فضا را تغيير داده و به آن روح ببخشيد.
گوشهای از اتاق نوزاد كه سقفي كج و شيبدار دارد، جاي دنج و مناسبي براي قرار دادن تخت محسوب ميشود. ميتوانيد با ترسيم يك نقاشي جذاب و دوستداشتني روي سقف بالاي تخت، بهراحتي فضا را براي كودك تمدار و دوستداشتني كنيد. در اين تصوير مشاهده ميكنيد كه يك كيسه از جنس ملحفه تخت به تخت آويخته شده است که فضای خوبی برای قرار دادن اسباب بازیهای کودک است. همچنین نصب طبقاتی به دیوار بر میزان فضای ذخیرهسازی اتاق افزوده است.
در اين تصوير پارچه كلاهك آباژور همان پارچهای است که برای پرده استفاده شده و باعث به وجود آمدن ریتم در دکوراسیون این اتاق نوزاد شده است. روميزي راهراه آبي و سفيد موجود در اين دكوراسيون داراي كنتراست و تضادي محسوسی با رنگهای موجود در دکوراسیون است و هامونی اتاق نوزاد را تامین میکند. ديوارهاي زرد رنگ اين فضا اين امكان را بهوجود ميآورد كه بتوانيد به راحتي پس از گذشت چند سال دكوراسيون فضا را تغيير دهيد.
عناصر كاربردي و سادهاي كه كار دست هستند مانند اين پاكتهاي پارچهاي بهتر است بهجاي داخل كمدها و باكسها، روي ديوار نصب شوند تا بتوانند بهسادگي اتاق نوزاد شما را تمدار كنند و به عنصري دوستداشتني براي كودك تبديل شوند كه با مرور زمان با بزرگتر شدن نوزاد کاربریهای مختلفی برای او داشته باشد.
گاهي اوقات اقدامات ساده و آسان ميتواند نقش تعيينكننده و تاتيرگذاري در جلوه دكوراسيون اتاق نوزاد داشته باشد. براي مثال اين روبانهاي زيبا كه بهعنوان بندينك براي پرده اين اتاق نوزاد مورد استفاده قرار گرفته، از جمله اين اقدامات ساده و كار دست است.
براي دكوراسيون اتاق نوزاد از تم كتاب داستان كودكانه استفاده شده است كه ميتوانيد اين تم را روي كلاهك آباژور، آبپاش كوچك روي ميز و عناصر قرار داده شده داخل كابينت مشاهده كنيد. كاغذ ديواري طرحدار استفاده شده نيز بهخوبي اين تم را تكميل كرده است.
عناصر كوچك تمدار:
تختخواب نوزاد ميتواند به تنهايي نقطه كانوني دكوراسيون محسوب شود و در مركز توجه قرار بگيرد. بدون اينكه نياز باشد تلاش زيادي براي انتخاب قاليچه و پرده اتاق كنيد، ميتوانيد با اندكي خلاقيت و رسيدگي به دكوراسيون تختخواب نوزاد، دكوراسيون اتاق او را جذاب و داراي تم كنيد.
استفاده از طرحهاي گرافيكي قوي و چشمگير ميتواند حالوهوايي سرگرم كننده و جذاب براي دكوراسيون اتاق نوزاد بهوجود آورد. همچنين پرچمهاي سهگوش ساده كه بهراحتي از پارچههاي باقيمانده و باطله درست ميشود، بهخوبي تم اتاق و جلوه نهايي دكوراسيون را كامل ميكند. براي ايجاد انسجام در اين دكوراسيون از يك پارچه براي روكش صندلي راحتي و دامن روتختي نوزاد استفاده شده است.
در اين تصوير دكوراسيون تختخواب نوزاد داراي تم آنتيك و قديمي است كه وجود مقداري رنگ آبي و عناصر متحرك اين تم را تقويت كرده است. استفاده از چوبهاي روستيك براي تختخواب و كفپوش اتاق نوزاد حالوهوايي روستايي و آرام به اين فضا داده است كه به منسجم و متحد کردن جلوه آن کمک میکند.
برخی اسباببازیها روحیه خشونت را در کودکان تقویت میکند
ابهری در گفتوگو با شبکه ایران:
برخی اسباببازیها روحیه خشونت را در کودکان تقویت میکند
شبکه ایران- سمیه بهمنی/ مجید ابهری، آسیبشناس اجتماعی در گفت وگو با شبکه ایران با بیان این مطلب گفت: خشونت، فرد خشن را در سرزمین خشم و پرخاشگری قرار میدهد و آنگاه رفتارهایی از خود نشان میدهد که کوچکترین آن موجب تخریب اموال و زیانهای مالی، ضرب و جرح و قتل میشود.
به گفته دکتر مجید ابهری، از نگاه آسیبشناسی رفتاری، یکی از اصلیترین دلایل گسترش خشونت در جامعه انعکاس نادرست حوادث و وقایع و بیان نامشخص قتل و جنایات است. این آسیبشناس اجتماعی خاطرنشان کرد: رسانهها در کنار انتشار اخبار در ارتباط با خشونتآفرینی باید به کالبدشکافی حادثه و نظریات کارشناسان رفتاری و روانشناسی، جامعهشناسی و جرمشناسی در کنار موضوع اقدام کنند.
وی بیان داشت: همچنین انعکاس خشونت و صحنههای خشن در قالب بلوتوثهایی که به وسیله تلفنهای همراه مبادله میشوند و فیلمهای آزاردهنده و تصاویر مربوطه در سایتهای اینترنتی به نمایش درمیآیند.
به اعتقاد ابهری، دو گروه از افراد به تماشای اینگونه تصاویر و فیلمها میروند. گروهی از روی کنجکاوی و کسب خبر اقدام به این حرکت میکنند و گروهی دیگر نیز کسانی هستند که از تماشای اینگونه فیلمهای خشن لذت میبرند و به ندرت برای آنها به صورت یک تنوع درمیآید.
این آسیبشناس اجتماعی تصریح کرد: افرادی که اینگونه فیلمها و تصاویر را در سایتهای اینترنتی قرار میدهند به طور اکثریت دارای ناهنجاریهای رفتاری سادیسم بوده و از آزار دادن دیگران لذت میبرند.
این استاد دانشگاه با اشاره به روزنامههای زرد یعنی آن دسته از رسانههایی که برای پرکردن جیب خود با تیترهای عجیب و غریب به بزرگنمایی حوادث میپردازند، گفت: این گونه رسانهها سعی میکنند که با سیاهنمایی جامعه را ناامن جلوه داده و با القای احساس عدم امنیت به مردم به هدفهای شوم خود دست یابند.
ابهری بالابردن سطح نشاط و شادی در جامعه همراه با آموزش مهارتهای زندگی در زمینه مدیریت احساسات و هیجانها و کنترل رفتار و اطلاعرسانی به خانوادهها در راستای جلوگیری از تماشای فیلمهای خشن و ماهوارهای توسط فرزندانشان و همچنین ممانعت کردن از بازیهای رایانهای مملو از کشت و کشتار برای فرزندان را از قدمهای اصلی در پیشگیری راههای فرهنگی و اجتماعی در گسترش خشونت در جامعه عنوان کرد.
وی واردات اسباب بازیهای خشونتزا را نیز در گسترش خشونت مؤثر دانست و تأکید کرد: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزارت کشور، آموزش و پرورش و کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان باید هرچه سریعتر با استفاده از تمام ظرفیتهای سیاسی و اجتماعی با استمداد از کمیسیونهای فرهنگی مجلس از ورود تولید اسباب بازیهای خشونتزا در جامعه جلوگیری کنند.
این آسیبشناس اجتماعی تصریح کرد: 85 درصد از اسباببازیهای موجود در بازار شامل کیف، تیر و کمان، تفنگ و انواع سلاحها و وسایل نظامی است. ضمن این که بازی با این گونه وسایل روحیه خشونت را در کودکان ایجاد و تقویت میکند.
این استاد دانشگاه همچنین از ماهوارهها به عنوان پیاده نظام ناتوی فرهنگی دشمنان قسم خورده در ویران کردن آینده کشور یاد کرد و اظهار داشت: اصلیترین تهاجم و هدف مورد نظر دشمنان نوجوانان و جوانان ایران است.
وی اضافه کرد: کارشناسان و متخصصان نیز باید با تولید بازیهای رایانهای حاوی تاریخ و فرهنگ اسلامی - ایرانی در مقابل هجوم بیامان بازیهای ساخته شده به دست بیگانگان ایستادگی کنند.
این آسیبشناس اجتماعی در پایان کالبدشکافی حوادث و فجایع و بهرهگیری از نظریات کارشناسان برای بالابردن سطح آگاهی مردم در جامعه را از وظایف رسانهها عنوان و ابراز امیدواری کرد که رسانهها این رسالت را به گونهای شایسته انجام دهند.
پایان مطلب/
آی کیو کودکان تغییر می کند
اگر فکر می کنید میزان بهره هوشی کودک تان چیزی است که نمی توان تغییرش داد، سخت در اشتباهید. البته فیزیولوژیست ها هم تا چندی پیش چنین فکر می کردند، ولی نتایج مطالعات جدید نشان می دهد میزان بهره هوشی انسان در تمام طول عمر تغییر می کند. بر اساس این مطالعات تغییرات بهره هوشی از زمان تولد تا آخرین سال های بلوغ بسیار شدید است. به طوری که در مواردی دیده شده بهره هوشی در این سنین تا ۲۰ شماره بالا یا پایین رفته است. پس از پایان سنین نوجوانی این تغییرات بسیار کند می شوند.طی این مطالعه که در انگلیس انجام شد، از ۳۳ کودک ۱۲ تا ۱۶ ساله تست آی کیو گرفته شد. پس از گذشت ۴ سال همین افراد بار دیگر تست شدند و به شکل عجیبی مشاهده شد ضریب بهره هوشی اغلب آن ها تغییر کرده است. حتی این تغییر در برخی از آن ها به حدی بود که از گروه افراد متوسط به گروه افرادی با ضریب هوشی بیش از حد معمول رفته بودند یا بر عکس. به گفته پرفسور کتی پرایس این تغییرات واقعا تاثیر گذارند. او می گوید "۲۰شماره تغییر در ضریب هوشی که در برخی موارد دیده شد، چیزی نیست که بتوان به سادگی از کنار آن گذشت. طی چنین تحول بزرگی ممکن است فردی عادی به انسانی باهوش یا یک فرد کندذهن تبدیل شود" سوال مهمی که پیش می آید آن است که چه مواد غذایی، فعالیت ها یا محیط هایی می توانند در بالا بردن یا کاهش بهره هوشی موثر باشند. محققان می گویند تا انجام تحقیقات جدید نمی توان در این رابطه اظهارنظر کرد.