حس این ترانه
سنگ صبور
تاثیر شگفت موسیقی وقتی که با تصویر همراه باشد
انتقال حس یک ترانه بدون شک در وهله اول به قدرت نفوذ کلام ترانه سرا بستگی دارد و در مرحله بعد داشتن یه ملودی حسی که از احساس ترانه نکاهد،تنظیم مناسب و مطابق با ملودی همچنین اجزا و صدای خوب خواننده تاثیر بسزایی را در این انتقال حس دارا هستند . اما گاهی اوقات علاوه بر این فاکتورهای اصلی یک سری فاکتورها و عوامل فرعی نیز وجود دارد که میتوانند بسیار بیش از حد انتظار به حس این ترانه کمک کنند یکی از این فاکتورهای جانبی که ما در ( حس این ترانه ) این شماره به ان میپردازیم همراه شدن موسیقی با تصویر است مطمئنا وقتی از همراهی موسیقی و تصویر صحبت میکنیم ذهن همگان قبل از هر چیز سراغ مقوله کلیپ های موسیقی میرود که همیشه در مطرح کردن قطعات موسیقی موثر بوده اند ولی ما نباید تاثیر خوب تیتراژها و موسیقی متن فیلم های تلویزیون و سینمایی را فراموش کنیم بسیاری از بزرگان موسیقی حاضر موسیقی ما کم و زیاد مدیون همین تیتراژها و یا کارهای تلویزیونی سینمایی شان هستند
محسن چاوشی نیز قطعا بعد از فیلم سنتوری خیلی بیشتر از پیش شناخته شد و البته بی انصافی است اگر بگوییم محسن محبوبیت خود را مدیون سنتوری است چرا که چاوشی از مدت ها قبل محبوب و مشهور بود ولی قطعا این فیلم داریوش مهرجویی در بالا بردن درصد محبوبیت این خواننده اهنگساز تاثیر بسزایی داشته است ما در این شماره به بررسی حس ترانه سنگ صبور سروده امیر ارجینی و با صدای محسن چاوشی میپردازیم که یکی از 4 قطعه اجرا شده در فیلم سنتوری بود
رفیق من سنگ صبور غمهام
به دیدنم بیا که خیلی تنهام
هیچکی نمیفهمه چه حالی دارم
چه دنیای رو به زوالی دارم
مجنونمو دلزده از لیلیا
خیلی دلم گرفته از خیلیا
نمونده از جوونیام نشونی
پیر شدم پیر تو ای جوونی
تنهای بی سنگ صبور
خونه ی سرد و سوت و کور
توی شبات ستاره نیست
موندی و راه چاره نیست
اگرچه هیچکس نیومد سری به تنهاییت نزد
اما تو کوه درد باش طاقت بیار و مرد باش
تنهای بی سنگ صبور
خونه ی سرد و سوت و کور
توی شبات ستاره نیست
موندی و راه چاره نیست
اگر بیای همونجوری که بودی
کم میارن حسودا از حسودی
صدای سازم همه جا پر شده
هر کی شنیده از خودش بیخوده
اما خودم پر شدم از گلایه
هیچی ازم نمونده جز یه سایه
سایه ای که خالی از عشقو امید
همیشه محتاجه به نور خورشید
سنگ صبور
خواننده : محسن چاوشی
ترانه سرا : امیر ارجینی
اهنگساز : محسن چاوشی
تنظیم : محسن چاوشی و اردوان کامکار
ترانه با مخاطب قرار دادن رفیق اغاز میشود و در در دل های شخصیت اصلی ترانه ( و البته شخصیت اول این فیلم که یه فرد معتاد است ) با او پایه ترانه را شکل میدهد .بنابراین تمام صحبت ها از زبان همین شخص اول ترانه و ( فیلم ) به میان می اید
در بیت اول تقاضا از رفیق خود دارد که برای رهایی از تنهایی به دیدن او بیاید و در ادامه این موضوع را نیز بیان میکند که هیچکس از حال بد و زندگی رو به نابودی من خبر ندارد
بین سوم این کار یکی از زیباترین ابیات این ترانه محسوب میشود که فرد خود را عاشق خطاب میکند ولی عاشقی که از معشوق دلزده و از دست همه دلگیر است (مجنونم و دلزده از لیلیا )
وقتی همین عاشق دلزده عنوان میکند که نشانه ای از جوانی در او باقی نمانده و پیر شده به این زیبای هر چه تمامتر در مصرع بعدی این پیری نیز همان جوانی از دسته رفته میداند
در قسمت ترچیع بند ترانه این فرد با خودش صحبت میکند و در واقع باید بگوییم به خود دلداری می دهد از تنهایی هایش میگوید که هیچ سنگ صبوری ندارد از خانه تاریک و زندگی بی ستاره صحبت میکند ولی در ادامه میگوید که اگر هیچکس به فکر تنهایی تو نبود با هم مانند کوه مقاومت کن و مرد باش ! ( اما تو کوه درد باش ، طاقت بیارو مرد باش )
سه بیت بعدی ترانه خیلی بیشتر از ابیات قبل با موضوع فیلم همراهی دارد به گونه ای که شهرت موسیقیایی فرد اصلی ماحرا به میان اید و عنوان میکند که همه از شنیدن صدای ساز و یا موسیقی او به وجد میایند ولی خودش پر از گلایه و غم است و برای تثبیت بیشتر از این ادعا از اغراق ( هیچی ازم نمونده جز یه سایه ) استفاده میکند .باز هم در ادامه نیاز و احتیاج خود را به یک معشوق واقعی ( سایه ای که خالی از عشق و امید ، همیشه محتاجه به نور خورشید ) بیان میکند .
جالب است بدانید قطعه سنگ صبور قبل از اینکه فیلم سنتوری پخش شود نیز به صورت غیر مجاز و اینترنتی در اختیار مردم قرار گرفت اما با استقبال فوق العاده ای از ان به عمل نیامد ولی همه با دیدن این فیلم شیفته این ترانه شدند و این گفته اول ما را محکم تر میکند که همیشه همراه شدن موسیقی با تصویر میتواند تاثیر شگفتی داشته باشد
امیر ارجینی یک ترانه سرای حرفه ای در سال های اخیر بوده و و محسن چاوشی هم که همگان از سابقه درخشان موسیقیایی اش ( هر چند اکثرا در بازارهای غیرمجاز ) باخبرند.بنابراین این طبیعی بوده که حضور این دو نفر در کنار هم به همراه نوازندگی زیبای ساز سنتور توسط اردوان کامکار قطعه کاملی همچون سنگ صبور را به وجود اورد
مجله اتفاق نو - نیمه اول مهر 87