دوستان یه چیزی رو تو پ خ یادم رفت ساعت قرار احتمالا 10صبح باشه.
اگه کسی میاد لطفا جواب پ خ رو بده.
Printable View
دوستان یه چیزی رو تو پ خ یادم رفت ساعت قرار احتمالا 10صبح باشه.
اگه کسی میاد لطفا جواب پ خ رو بده.
نازت شم ، نمي دوني يزيا اهل اين حرفا نيسن. په الكي خودتا الاف نكن
اهان. کبریت. درسته؟:27::46:نقل قول:
نصرت آباد کجاش خوش آب و هواست؟! :31:نقل قول:
ولی من چند بار رفته ام. همراه هیات و شام هم خورده ایم!:31::46:
کشتی ما رونقل قول:
. میای یا نه؟:5::46:
من میشنفی خودت هم نیا:27::46:نقل قول:
دقیقلی! حالا شما بیا یه هنجار شکنی بکن ملت راه بیفتن:46::27::31:نقل قول:
واقعا كه...........
خجالت بكش ............
sise جون اومدي نسازيا اين همه ازتون تعريف كردم نمك خوردي نمكدون شكستي خيليم باحاله تازه روح ا... مفيديم نصرآباديه نمي دوني بدون ! برو 10 هزار تومن ! بده كتابي كه درباره نصرآباد نوشتن بخون ببين ما چه مخايي داريم همه دكتر مهندس
من که بدش نگفتم بابا. اصلا بر منکر اونی که میگه نصرآباد خوبه لعنت. :5:
اتفاقا آدمای خوبی داره. اما در مورد آب و هواش نمیدونم دقیق. من فقط گفتم که آب و وهواش فکر نکنم اونقدری که گفتی خوب باشه.
آخه بجز تفت، آب و هوای کجای یزد خوبه؟:46::46:
ببخشیدا ولی من برام فرقی نمکنه هر که هر چی میخواد بگه .من قرار رو پیوند میدم. حال چه یک نفر چه 30نفر.:7:نقل قول:
تو اگه میخوای نیای میتونی مثل آدم بگی نه اینکه ذوق بقیه رو هم کور کنی.(تا حال 3 نفر موافقت کرند.وای به حال بقیش):7::7::7::7::7::7::7::7::7::7::7::7:
اگه کسی بام بد حرف بزنه کاری ندارم کیه جوابش رو میدم.:4:
پس لطفا بیش از این دخالت نکرده و مزاحم کار منم نشید . لطفا.:47:
بابا دعوا کردن که نداره. هر کی میخواد بیاد قدمش روی چشم همونی که میاد!!(چی شد؟!):27::31:
هر کی هم نمیاد(مثل من) خب نیاد دیگه.:27::8:
» آثار عمراني تاریخي استان يزد
» ميدان ميرچخماق (امير چخماق) يزد
ميدان ميرچخماق، اثري از قرن نهم هجري و يادگاري از دوران حكومت اميرچخماق شامي است. جلال الدين اميرچخماق كه به دستور شاهرخ تيموري به حكومت يزد رسيد با هم دستي همسر خود فاطمه خاتون، آثاري چند در يزد بنا كرد. مهمترين اين آثار مسجد جامع نو بود كه هم اكنون نيز برقرار است و به نام مسجد ميرچخماق مشهور است. بانيان در شمال مسجد ميداني ايجاد كردند كه اكنون هم پابرجاست و مركز شهر يزد است. اين ميدان در عصر صفوي هم به همين نام شهرت داشت. در خاور ميدان ميرچخماق، بازاري به نام حاجي قنبر وجود دارد. اين بازار از بناهاي نظام الدين حاجي قنبر جهانشاهي است. اين شخص كه به امر جهانشاه قره قويونلو به حكومت يزد رسيده بود، آثار ديگري هم در يزد احداث كرد. بعدها بر سر در اين بازار بناي زيبا و بلندي به اسلوب بناهايي كه در تكاياي يزد ديده ميشود؛ ساخته شد. اين بناي عظيم يكي از معرفهاي شهر يزد است و هنگامي كه ميگويند «ميرچخماق» مرادشان همين بناست، در حالي كه از آثار اميرچخماق نيست.
» ميدان وقت و ساعت يزد
اين ميدان قديمي، اثري از نيمه اول قرن هشتم هجري است و در حال حاضر بیش تر بناهاي اطراف آن از بين رفته است و تنها مدرسه سيد ركن الدين و يك آب انبار قديمي بر جاي مانده است. در اين ميدان يك دستگاه نجومي و رصدي موسوم به اوقات و ساعت (725 هجري قمري) قرار داشته كه در زمان خود از دستگاههاي مهم علمي بوده و نام ميدان از اين دستگاه گرفته شده است.
» ميدان خان يزد
اين ميدان وسيع و خوش طرح و سبك، از مكانهاي زيباي شهر يزد و يكي از آثار محمد تقي خان (متوفي در 1213) است. در چهار سوي ميدان، دكانهايي قرار دارد. پيش روي آنها سايبان راهرو گونه اي ساخته شده و سر در دكانها هلالي است. اين ميدان راهي به قيصريه و راهي به مسجد ريگ دارد. مدرسه شيفيعيه در زاویه شمال خاوري آن واقع شده است. ميدان خان جزو مجموعه اي است كه محمد تقي خان با طرحي هماهنگ آن را به وجود آورد. اين مجموعه مشتمل بر مدرسه و قيصريه است و جملگي آنها جزو نقاط ديدني شهر محسوب ميشوند.
» دروازه نظاميه ابركوه
اين دروازه از مسجد نظاميه بازمانده است. گويا آثار سده هشتم ه.ق است.
» دروازه قديم دهكده هفتادر اردكان
قسمتي از دروازه قديم آبادي هفتادر در قسمت خاور به جاي مانده و به نام دروازه بزگله كن مشهور است. قدمت اين بنا به قرن نهم باز ميگردد.
» شهرها و روستاهاي تاریخي استان يزد
» فضاي روستايي زارچ يزد
ادامه دارد ادامه دارد ادامه دارد ادامه دارد ادامه دارد ادامه دارد ادامه دارد ادامه دارد ادامه دارد ادامه دارد ادامه دارد ادامه دارد
نوشته شده توسط mhadih
نازت شم ، نمي دوني يزيا اهل اين حرفا نيسن. په الكي خودتا الاف نكن
نقل قول:
ببخشیدا ولی من برام فرقی نمکنه هر که هر چی میخواد بگه .من قرار رو پیوند میدم. حال چه یک نفر چه 30نفر. [ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]
تو اگه میخوای نیای میتونی مثل آدم بگی نه اینکه ذوق بقیه رو هم کور کنی.(تا حال 3 نفر موافقت کرند.وای به حال بقیش) [ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ] [ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ] [ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ] [ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ] [ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ] [ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ] [ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ] [ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ] [ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ] [ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ] [ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ] [ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]
اگه کسی بام بد حرف بزنه کاری ندارم کیه جوابش رو میدم. [ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]
پس لطفا بیش از این دخالت نکرده و مزاحم کار منم نشید . لطفا.:47:
نقل قول:نقل قول:
خوب میتونن مثل بچه آدم بگن آقا من نمیام.دخالتهای نا به جا نکنن.:13:
با پوزش فراوان از دوستان یزدی.
سو سو سوناتا جان سَ سَ سَ سلام :41:
مگم با اين نعره اي كه شما كشيدي [ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ] همه تاپيك به لرزه افتيده و همه بچوكا ترسيدن.
الان سه روزه كه هيشكي اينورا پيداش نمشه يا اگه مشه از ترس شما ردپايي نذاشته.
مگم حالا شما بزرگواري كن و كوتاه بيا و علم جنگا بكش پايين و متن اين پستتا عوض كن شايد فرجي بشه دوباره بچوكا بيان دور هم.
ايشالا خير از جوونيت ببيني. [ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]
خب. من کمی از ترسم ریخت و اومدم! ولی هنوز بفهمی نفهمی دستام میلرزه:31::46:
بابا آبروي يزيا را خو بردتنقل قول:
همتون پشت و پسلا قايم شدد
انگار گرد مرگ رختن رو تاپيك
مگفتن زمان انقلاب تو تظاهرات يتا دله خاكسر از بالاي ميرچماق انداختن پايين 10 دقيقه بعدش يتا وانت كوش و دمپايي جمع شده ما باورمون نمشد .... ولي مثل اينكه راسه :18:
آخه ما تو خوابگاه كه پاسور بازي مكردم معروف شده بود مگفتن يزيا دل ندارن :40: برا همين دل حكم نمكنن.
ای بابا. کی گفته. البته تو این زمینه کاشونیها معروفترن:46:
کلا بی حال هستن تو این کارا یزدیها یعنی بیشتر تو کار اقتصادن.
ولی ما که هستیم ترسی به دل راه نده:46::31:
من که نوشتم با پوزش از حضار.:42:نقل قول:
ولی متن رو عوض نمیکنم تا اونی که این حرف رو زده حساب کار دستش بیاد.:14:
دوستان یه هفته بیشتر نمونده.
کسی جا نمونه.
البته تا الان مساوی هستیم 2تا پسرهستیم با 2تا دختر.
جوونا بشتابد:31:
اوه. پس بگو چرا بنده خدا حسابی ترسیده:27::27:نقل قول:
دختر دومی کیه؟:27::31:نقل قول:
سلام
رفقای یزدی
بوی مورد منکراتی اومد.....می شه ساعت و مکان دقیق قرارتون را بگید ...عیب نداره من زحمت خبر کردن 110 را با کمال میل قبول می کنم:دی
(تنها و تنها شوخی بود با کمی اسانس جدیت..امیدوارم ناراحت نشید)
منم هستما...نقل قول:
اگر مشکلی پیش نیاد میام...
میشیم 3 تا پسر با 2 تا دختر... [ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]
فرانک جان (اگر اشتباه نکنم فرانک بودی) به جای این کارا شما هم پاشو بیا تعداد مساوی بشه [ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]نقل قول:
خدا رو شکر اصفهان به یزد هم نزدیکه...
کلی هم میتونی سوغات ببری... [ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]
من که میدونم...نقل قول:
دقیقا" همون روز قرار 100 نفر از کنارمون رد میشن که یعنی عابرن ولی نگو همین بچه های اینجان که میگن نمیان
توجه...
هر کی اون ساعت از اونجا رد بشه... [ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]
واقعا" وحشتناکه...
یک ساعت اینترنت= 550 تومن.
خدا لعنت کنه این آمیناوا رو که بیچارمون کرد.
قدیم لعل میگرفتیم 10 ساعت 800 تومن با هزینه تلفن میشد 330 تومن ولی حالا با اینترنت بدون کارت وصل میشیم سرجمع 550 تومن.
کسی اعتراض نداره؟
سلامنقل قول:
دوست عزیز
مژگان هستم
فرانک یکی دیگه است...
چشم شوما منا دعوت کنید
هرکی نیومد:31::31:
چشم هم سوغاتی می بریم..هم سوغات اصفهان میارم...مبادله کالی به کالی
اینجوری که دعوا میشه:27::31:نقل قول:
فرانک خانوم جوازشون خیلی وقته باطل شده. :31:نقل قول:
حالا جالب اینه که مثلا شما کنار همین سنجد (که میگه نمیاد:27:) ایستادی و خبر نداری خودشه:31:نقل قول:
نه من اعتراض ندارم. چون الان ساعتی 1500 تومن واسم آب میخوره:19:نقل قول:
چه زرنگ. یه جعبه گز میاری کلی باقلوا میخوای ببری؟:31: ولی اشکال نداره. شما بیا ولی تنها. 110 همراهتون نباشه لطفا:46::31:نقل قول:
سلامنقل قول:
چه زرنگ. یه جعبه گز میاری کلی باقلوا میخوای ببری؟ ولی اشکال نداره. شما بیا ولی تنها. 110 همراهتون نباشه لطفا
دادا شوما از کوجا تشخیص دادی من یه جعبه گز میارم؟
یا اصلا گز میارم؟
حالا این دعوت بود یا نه......می خوام چمدونم را ببندم:دی
اهان. پس همون هم نیمخوای بیاری:31:نقل قول:
چرا دعوت بود. با با شوخی کردم. یه چمدون گز نیاری یهو. همون یه جعبه بسه:31:
نگا تو را خدانقل قول:
یه چمدون گز نیاری یهو. همون یه جعبه بسه
اون موقع این دادا به من می گه زرنگ
ببینید چیطور یه چمدون گز می ذاره رو دست من ها:دی
نقل قول:
فرانک بنده می باشم :31:
من کی گفتم یه چمدون گز بیاری. مگه اصفهون سوغاتیهای دیگه نداره. خب از اونا هم بیار:31:نقل قول:
خوب شد گفتید. آخه یکی دیگه هم مدتی پیش اومده بود تو همین تاپیک ادعا کرده بود "فرانک" هست. :31:نقل قول:
نقل قول:
من کی گفتم یه چمدون گز بیاری. مگه اصفهون سوغاتیهای دیگه نداره. خب از اونا هم بیار
سلام
باشه از اونا هم یک چمدون بیارم؟
البته من فکر می کردم اومدن خودم بهتر از صدتا سوغاتی باشه:دی
رفقای یزدی من یه سری مطلب درباره یزد دارم
درباره جغرافیا فرهنگ تاریخ و این چیزها
مایلید مطالبم را بذارم در این تاپیک؟
حضور شما دو بعد داره. معنوی و مادی. چمدون مربوطه همون بعدی مادی قضیه میباشد که میتونه مکمل بعد معنوی - یعنی حضور خود شما - باشه:31:نقل قول:
بگذارید. خیلی هم خوبه. اونوقت خود شما هم میفهمید که یزد چه جای عظیمیه:31::46:
سلامنقل قول:
بگذارید. خیلی هم خوبه. اونوقت خود شما هم میفهمید که یزد چه جای عظیمیه
چشم جلال جان می ذارم
سلام
با اجازه دوستان از تاریخ یزد شروع می کنم
--------------
گذر تاریخ
يزد در دورهٔ پيش از اسلام
استان يزد از سرزمينهاى کهن و تاريخى ايران زمين است. در بعضى از منابع، بناى اوليهٔ برخى از شهرهاى اين استان چون ميبد را به سليمان پيغمبر، يزد را به ضحّاک و اسکندر مقدونى و ابرکوه را به ابراهيم پيامبر نسبت دادهاند. اين بيانگر قدمت و ديرينگى پيشينهٔ تاريخى و فرهنگى سرزمين و مردم اين ديار است. مجموعهٔ آثار باستانى پراکنده موجود در اين استان نيز، به سهم خود مبيّن اين پيشينهٔ تاريخى است. آثارى چون دستافزارهاى سنگى بدست آمده در درههاى شيرکوه، نگارههاى روى تختهسنگ کوه ارنان، تکه سفالهاى منقوش نارينقلعهٔ ميبد -متعلق به دورهٔ ايلامي، غارهاى استان و آثار معمارى و شهرسازى باستان و ... نشان مىدهد مدنيّت يزد، در چهار کانون باستانى مهريز و فهرج، يزد، رستاق و ميبد و اردکان متمرکز بود. پژوهشگران اين منطقه را که در مسير شاهراههاى باستانى ري-کرمان و پارس-خراسان قرار داشت، جزء سرزمينهاى دوردست مادها شمردهاند.
اين منطقه در نيمهٔ هزارهٔ نخست پيش از ميلاد، در سرنوشت سياسى اتحاديههاى قبايل ماد سهم بهسزايى داشت. در آن موقع، يزد در يک چهارراه منطقهاى قرار داشت و نقش مرزبانى ايالتها و نگهبانى راههاى بسيارى را که به چهار سوى ايران مىرفت، ايفا مىکرد. بىگمان منطقهٔ يزد در دوران هخامنشى داراى راههاى بزرگ و نيز تأسيسات راهدارى و مراکز پستى و چاپارى بود. زيرا، علاوه بر راههاى شناخته شدهٔ باستاني، راههاى ديگرى را از روى مدارک پيشين باز يافتهاند که در آن روزگار، به مراکز اقتصادى و فرهنگى ايران باستان مىپيوست. منطقهٔ يزد در دورهٔ ساسانى بهويژه در روزگار قباد انوشيروان و يزدگرد اول از جايگاه اجتماعى و اقتصادى ويژهاى برخوردار و به عمران و آبادى آن توجه بسيار شده بود.
علاوه بر اين، وجود پارهاى از يادمانهاى کهن دينى در اين منطقه، نشان مىدهد که پيش از فراگير شدن آيين نوزرتشتي ساسانى در اين منطقه، اديان باستانى ايرانى ديگرى در اين سرزمين رواج داشته است. از اين ميان مىتوان به آيينهاى مهرپرستي و نيايش آناهيتا اشاره کرد. همچنين برخى ديگراز نمادهاى باستاني، بهويژه چند نيايشگاه کهن الهه آناهيتا مانند پارس بانو، پير سبز، پير نارکي و ... که از ديرباز در اين مناطق پايدار بوده، نشانگر اين مطلب است.
از ديگر نشانههاى گويا و مبيّن تاريخى ديرين يزد، سرو پنج هزار ساله ابرکوه، کشف آثار تمدنهاى ماقبل تاريخ در غربالبيز مهريز و کشف سکههايى مربوط به زمان پوراندخت ساساني است که در ميبد ضرب شدهاند.
سرزمين يزد بدليل قرار گرفتن در کنار شاهراه اصلى شرق و غرب ايران باستان، در نخستين سدهٔ اسلامى بدست مسلمانان افتاد. قبايل عرب به سوى ايران سرازير شده و گروهى از قبيلههاى بنى تميم و بنى عامر در کوى عربهاى يزد مستقر شدند. هنگامى که ديلميان بر قسمتهاى غرب و جنوب ايران و عراق چيره شدند، جمعى از علويان هم به يزد آمدند و در کوى حسينيان سکونت گزيدند. سرشناسترين آنها امامزاده سيدجعفر است. او در اين شهر درگذشت و قبرش از ديرباز زيارتگاه مردم است.
سلسلهها و حکّامى که پس از اسلام بر يزد حکومت کردند عبارتند از:
آلکاکویه
مغولان
تیموریان
افشاریان و قاجاریه
اتابکان
آلمظفر
صفویان
آلکاکويه
در دوران حکومت سلجوقيان، طغرل سلجوقي شهر اصفهان را از ظهيرالدين ابومنصور فرامرز کاکويي گرفت (سال ۴۴۳ هـ.ق) و به جاى آن شهرهاى يزد و ابرقو را به او واگذار کرد. حکمرانى ابومنصور فرامرز مصادف با فرمانروايى پادشاهان مقتدر سلجوقي، طغرل، آلبارسلان و ملکشاه بود. پس از ابومنصور، فرزندش اميرعلي و سپس علاءالدوله کالنجار و پسرش امير فرامرز که هر سه در دستگاه سلجوقيان صاحب مقام بودند، حکومت يزد را بر عهده گرفتند. حکام آلکاکويه باعث آبادانى و ايجاد آثار متعدد در شهر يزد شدند و مساجد، مدارس و قناتهاى متعددى را در دهات و محلات مختلف شهر احداث کردند.
اميرعلى در محلهٔ شارستان (فهادان) مدرسهاى ساخت و جهت آرامگاه خود گنبدى بر فراز آن مدرسه برافراشت که به دو منار معروف شد. او مسجد جامعى ساخت که بعدها ضميمه مسجد جامع کبير يزد شد و به قول مستوفى بافقي اولين مناره در شهر يزد به دستور همسر اميرعلى بر فراز اين مسجد بنا شد.
همچنين در زمان حکمرانى وى خندق، برج و بارو و حصارى گرداگرد شهر کشيدند. آخرين حکمران آلکاکويه اميرفرامرز -نوهٔ اميرعلى بود که چون پس از مرگ فرزند ذکورى نداشت- حکومت يزد به دو دختر وى واگذار و رکنالدين سامابنوردان روز به اتابکى آن گماشته شد و بدين ترتيب حکومت يزد از آلکاکويه به اتابکان منتقل شد.
اتابکان
رکنالدين سام نخستين امير اين خاندان پس از اندک زمانى در سال ۵۸۴ هـ.ق از کار اتابکى دختران اميرفرامرز کنار رفت و برادرش عزالدين به اتابکى رسيد. اتابکان يزد با ايجاد پيوندهاى زناشويى با سلجوقيان، روابط دوستانهاى را با دولت مرکزى آنها برقرار کردند و به تدريج زمام امور را بدست گرفتند؛ بهطورىکه هرگاه سلاجقه کرمان و قراختاييان آن سامان به مشکل برمىخوردند، از آنها کمک مىگرفتند.
پس از عزالدين وردانروز، اسفهسالار ابومنصور قطبالدين محمود، رکنالدين علاءالدوله، طغانشاه، علاءالدوله و رکنالدين يوسفشاه بر منطقهٔ يزد حکومت کردند.
آخرين حکمران اين خاندان حاجى شاهابنيوسف بود که حکومت او در سال ۷۱۸ هـ.ق بدست امير مبارزالدين محمدابنمظفر از ميان رفت. اتابکان نيز آبادانىهايى در يزد ايجاد کردند که تعدادى از آنها هنوز پا برجاست.
مغولان
در زمان حکومت اسفهسالار ابومنصور قطبالدين، چنگيز مغول به ايران حمله کرد. اتابک يزد با زيرکى و دورانديشى چيرگى مغولان را پذيرفت و حکومت خود را از انهدام مصون داشت. در سايهٔ امنيت و آرامش نسبى در اين دوره، بازرگانى و مبادله کالاهاى مختلف رونق يافت و راهدارى و نگهدارى راهها اهميت بسيارى پيدا کرد. ايلخانان مغول نيز حراست و امنيت راههاى يزد را به شرفالدينمظفر واگذار کردند. او نيز چنان امنيتى در راههاى يزد برقرار کرد که کيسههاى زر و سيم را در راه مىنهاد و کسى شهامت دستبرد به آنها را نداشت.
آلمظفر
با افزايش امنيت راهها، خاندان مظفر به پادشاهى يزد رسيدند. اميرمظفر بزرگ اين خاندان، از نوادگان غياثالدين خراساني بود که در دربار ايلخانان مغول خدمت مىکرد و به حکومت ميبد رسيد. پس از او، پسرش اميرمبارزالدينمحمد در اوايل حکومت ابوسعيد بهادرخان (۷۳۶-۷۱۶ هـ.ق) به حکومت و راهدارى يزد انتخاب شد. در سال ۷۱۸ هـ.ق حاجى شاهابنيوسف اتابک يزد را شکست داد و از سوى بهادرخان حکومت يزد نيز به او واگذار شد.
وى پس از مرگ بهادرخان، دم از استقلال زد و بر کرمان، شيراز و قلمرو حکومت ملوک شبانکاره در جنوب ايران چيره شد و در سال ۷۲۳ هـ.ق حکومت آلمظفر را تشکيل داد و بدين ترتيب، علاوه بر اهميت اقتصادى بازرگاني، اهميت سياسى قابل توجهى را نيز براى يزد بوجود آورد.
اميرمبازرالدينمحمد در سال ۷۶۵ هـ.ق درگذشت و قلمرو او ميان پسرانش تقسيم شد؛ بهطورىکه، سلطانمحمد در کرمان، شاه محمود در اصفهان، شاهيحيي در يزد شاهشجاع در فارس به حکومت پرداختند.
پس از مرگ شاهشجاع، ميان خاندان آلمظفر اختلاف افتاد و تيمور لنگ در سال ۷۹۵ هـ.ق با حمله به فارس و يزد، به حکومت آلمظفر پايان داد. در حکومت هفتاد و هفت سالهٔ آلمظفر (۷۹۵-۷۱۸ هـ.ق) منطقهٔ يزد به اوج شکوفايى فرهنگي، اجتماعى و اقتصادى رسيد. در مدارس، مساجد و خانقاهها علوم گوناگون آموزش داده مىشد. رواج تصوف، از ديگر ويژگىهاى دورهٔ آلمظفر در يزد است. صوفيان در نزد خاندان مظفرى اعتبار و احترام ويژهاى داشتند.
تيموريان
در سال ۷۹۵ هـ.ق اميرتيمور به دنبال يورش سه سالهٔ خود، طومار دولت مظفرى را درنورديد و يزد را به يکى از نزديکان خود سپرد و به ماوراءالنهر بازگشت. پس از بازگشت تيمور، گروهى از همدلى مردم نسبت به آلمظفر سوءاستفاده کرده و يزد را از تصرف حاکم تيمورى درآوردند. چندى نگذشت که يزد بدست سلطانمحمد پسر ابوسعيد طبسي افتاد.
حاکمان تيمورى شهرهاى اصفهان، نايين اردستان براى اعادهٔ نظم، به يزد لشکر کشيدند. اما، شکست خوردند. پس از اين شکست، حاکم تيمورى فارس با سپاهى فراوان رهسپار يزد شد و به امر تيمور، حاکم سيستان نيز او را همراهى کرد و يزد را پس از يک محاصرهٔ طولانى که به قحطى و مرگ و مير بسيارى انجاميد، دوباره پس گرفتند. تيمور دستور داد با مردم يزد مدارا کنند، قلعهٔ مبارکهٔ نايينقلعه را به بهترين وجه بسازند و ماليات دو سال را بخشيد.
اهميت اقتصادي، صنايع و بازرگانى يزد، تيمور را واداشت که از نابودى شهر يزد پيشگيرى کند.
صفويان
در زمان حکومت شاهاسماعيل صفوي شهر يزد در تصرف مرادبيک بايندري بود. شاهاسماعيل مدعيان را سرکوب و يزد را به تصرف درآورد. اما، افراط در تعصبات مذهبى و کشتارهاى بىمورد، خسارات معنوى بزرگى را در اين دوره به ايران بهويژه يزد، وارد کرد. کشتن دانشمند بزرگ قاضى ميرحسين ميبدي به اتهام اهل تسنن بودن، از جمله وقايعى بود که خشم مردم يزد را برانگيخت و منجر به بروز درگيرىهايى شد که نتيجهٔ آن کشته شدن عامل شاهاسماعيل بود.
پس از اين ماجرا، حاکم ابرکوه به يزد حمله کرد. شاهاسماعيل براى سرکوب او به يزد آمد و پس از چندى محاصره، وى را دستگير و در اصفهان سوزاند. پس از آن، شاهاسماعيل نعمتالله باقي از نسل شاهنعمتالله ولي -صوفى معروف- را به حکومت يزد گمارد. وى ديوانخانهٔ عباسيه و مسجد شاهتهماسب را در نزديکى ميدان بعثت کنونى ساخت. از ديگر حکام معروف دوران صفويان، ميرميران، مهروحوحشى بافقي و شاهابوالوالي بانى مسجد شاهولي تفت است.
در اين زمان، يزد بدليل موقعيت ويژهٔ تجاري، اهميت قابل توجهى پيدا کرد و به اوج رونق بازرگانى رسيد. ابريشم و پارچههاى يزدى در بازارهاى اروپايى شناخته شد. بازرگانان هند، چين و ديگر کشورهاى آسيايى به ايران روى آوردند. در پايان دورهٔ صفويه که افغانها به ايران حمله کردند، مردم يزد به رهبرى ميرزا عنايتسلطان دلاورىهاى بسيارى از خود نشان داده و مانع از فتح اين شهر بدست محمود افغان شدند. اشرف افغان جانشين محمود، پس از چهار سال نبرد، توانست يزد را فتح کند.
افشاريان و قاجاريه
نادرشاه پس از بيرون راندن افغانها از ايران، محمدتقى خان بافقي -خواهرزادهٔ ميرزا عنايتسلطان- را به حکومت يزد منصوب کرد. وى و فرزندانش در طول حکومت سه سلسلهد افشاريه، زنديه و قاجاريه در نقش حاکم يا متوفى يزد خدمت کردند. اين خاندان خدمات ارزندهاى را در اين شهر ايفا کردند و آثار متعددى از جمله باغ دولتآباد، باغ ناصريه، مدرسهٔ خان، ميدان خان، حمام خان، بازار خان و ... را از خود به يادگار گذاشتند.
خیلی ممنون از مژگان خانوم عزیز که این مطالب را میگذارن.
واقعیت اینه که ما ایرانی جماعت زیاد از دستاوردهای تاریخی خود اطلاعی نداریم. حالا فرق نمیکند که کجای این سرزمین باشد.
پس چه خوبه که همه ما ابتدا لااقل خلاصه ای از وضعیت فرهنگی تاریخی شهر خودمان و سپس اگر شد دیگر جاهای ایران را داشته باشیم. باور کنید اگر کمی حوصله کنیم و اینها را بخونیم به نکات جالبی بر میخوریم و بیشتر قدر تاریخ و تمدن خود را میدانیم و اونوقت مثلا وقتی میشنویم که قدیمی ترین قنات دنیا(قنات زارچ) داره تخریب میشه بی خیال ازش عبور نمیکنیم.
یه ماه پیش دیدم که شهرداری یکی از قناتها را کلا صاف کرد تا خیابون بسازن! دریغ از یک مخالفت!
و یا در جمعی شنیدم که سریعتر بریم فلان جا را خراب کنیم واسه عریضتر شدن کوچه تا مبادا سازمان میراث فرهنگی خبر دار نشه و گیر بده!:41::41:
بقول یکی از اندیشمندان فرق ما با کشورهای غربی اینه که اونا آثار گذشته را حفظ میکنن و بناهای مدرن میسازن ولی ما همونا را خراب میکنیم و به جایشان بناهای مدرن(اونهم چه مدرنی. کاشکی مدرن بودن!) میسازیم.
سلامنقل قول:
خواهش می کنم جلال جان انجام وظیفه است.
ما نه تنها نگه نم یداریم بناهای قدیمی را(یکی دو سال پیش خوندم حمام شیخ بهایی تبدیلبه زباله دانی عموم شده..بحث بر سر برج جهان نما و مترو اصفهان که از زیر چهارباغ می گذرد و ...هم که بماند)
بدتر اینکه دری به تخته ی خوره بلافاصله دست به دامن تاریخ کهن می شیم..تاریخ کهنی که زحمت نگه داری مظاهر اون را به خودمون نمی دیم.
سلامي به خشيه شولي...........
سلام.نقل قول:
اوه... sorry عزیز. یه لحظه شما رو با مگ مگ جان اشتباه گرفتم.
شما بیای کلی خوشحال میشیم. [ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]
راستش من عاشق گزم... 2 هفته پیش اصفهان بودم 5-6 تا جعبه گز شکلاتی آوردم و 2 روزه تمومش کردم [ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]
آره...نقل قول:
100% همینطوره...
ممنون بابت مطالب.نقل قول:
نه عزیز.نقل قول:
من که اگر خدا بخواد و اومدم فقط برای آشنایی با پسرها میام و لاغیر. [ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]
نه...نقل قول:
منظورم اون فرانک نبود...
من با مگ مگ جان اشتب گرفتم.
برای اینکه اینجور مسائل پیش نیاد شب قبل از قرار مکان رو تغییر میدیم و فقط به اونایی که گفتن میان توسط پ.خ اطلاع میدیم...نقل قول:
اینجوری جالبتر میشه...
برای دایل اپ این مبلغ خیلی بالاست...نقل قول:
منم احتمالا" مثل شما DSL بگیرم.
در ضمن فکر کنم منظور شما روزی 1500 تومن بود. درسته؟