یک روز با همسر و فرزند محمدرضا خسروی
سالهاست كه به تدريس در رشتههاي مختلف هنري مشغول است. با سازهاي مختلف موسيقي نيز آشنايي دارد، اما اين روزها اغلب مخاطبان بيشتر چهره او را در مجموعه طنز «خندهبازار» در شبيهسازي شخصيتهاي مختلف ديدهاند.
محمدرضا خسروي بازيگر، نويسنده، كارگردان، نقاش و خطاط خوبي است. او در همه زمينههاي هنري فعاليت داشته است.
اهل مازندران و شهر فريدونكنار است وبه قول خودش در كنار دريا بزرگ شده است. تا مقطع راهنمايي در اين شهر بوده و براي اخذ مدرك ديپلم در رشته گرافيك به آمل و بعد از آن براي ادامه تحصيل به تهران آمده است. در تهران و هنگام كار در سريال مادر با بيتا معماريان ـ كه هم بازيگر است و هم منشي صحنه ـ ازدواج كرده و زندگي شيريني با هم دارند. حاصل اين عشق و ازدواج هم رها دختر 11 سالهاي است كه مانند پدر و مادرش هنرمند و دست به قلم است و بسيار زيبا نقاشي ميكند. رها البته به بازيگري نيز علاقهمند است و تاكنون در چند اثر نيز بازي كرده است.
خنده و شور و نشاط و شادي در چهره هر سه عضو اين خانواده به چشم ميخورد. همگي از روحيهاي بالا برخوردارند و در حال حاضر نيز 12 سال است كه در كانون گرم خانواده و زير سقف مهرباني زندگي ميكنند.
ما در يك روز سرد پاييزي مهمان خانه گرم و صميمي آنها شديم تا در فضايي دوستانه و خانوادگي از شيرينيها و زيباييهاي يك زندگي مشترك سعادتمند بشنويم. خواندن اين گفتوگو خالي از لطف نيست.
چطور شد كه با بيتا آشنا شديد و او را به عنوان شريك آينده زندگي خود انتخاب كرديد؟
من دانشجوي ترم آخر تئاتر بودم و در سريال مادر به كارگرداني مسعود فروتن دستيار يك، برنامهريز و بازيگر بودم. در آنجا نياز به يك بازيگر داشتيم كه در كنار فخري خوروش چند سكانس به ايفاي نقش بپردازد. بيتا معماريان را به مجموعه معرفي كردند كه اين آشنايي من و بيتا را فراهم كرد و بسيار زود و به هم علاقهمند شديم و همه چيز ظرف يك هفته كه كار سريال تمام شد، به نتيجه رسيد و اتفاقات شيريني براي زندگي ما افتاد.
بيتا: مدت زمان آشنايي ما تا ازدواجمان فقط 3 هفته طول كشيد.
خسروي: بعد از تمام شدن كار سريال مادر به خواستگاري ايشان رفتم.
در چه سالي اين اتفاق افتاد؟
خسروي: در سال 1377.
بيتا: دقيقا روز تولد من 17 مرداد روزي بود كه عقد كرديم. تازه آن روز، روز زن هم بود.{ميخندد}
خسروي: البته چون من متولد اول دي بودم، به همين خاطر نميتوانستيم تا آنموقع صبر كنيم. به همين علت مراسم در همان روز تولد بيتا برگزار شد.{ميخندد}
پس همان نگاه اول كار خود را كرد و شما را بههم رساند؟
خسروي: افراد در برخورد اول يك انرژي خاصي از يكديگر دريافت ميكنند. حتي از نوع نگاه كردن و چشمان يك فرد و صحبت كردن آن ميتوان اين انرژي را دريافت كرد. نه اينكه حالا همه چيز را در همان نگاه اول بفهميم، اما انرژي خاصي را ميتوان از طرف مقابل دريافت كرد.
بيتا: من به اين نكته اعتقاد دارم كه حس انسان در همان لحظه نخست نكاتي را به انسان ميگويد، چون معتقدم كه حس دروني آدم هيچ وقت دروغ نميگويد.
خسروي: حس و حال ازدواج بسيار متفاوتتر از ديگر اتفاقات در زندگي است. مخصوصا براي من كه آمادگي براي ازدواج را هم داشتم. آن زمان اواخر دوران تحصيلم را طي ميكردم و 28 ساله بودم و شرايط ازدواج برايم فراهم بود.
بيتا: و من 18 ساله بودم.
شما چه خصوصيات اخلاقي در همسرتان ديديد كه او را به عنوان شريك زندگي انتخاب كرديد؟
بيتا: صداقت محمدرضا و خانوادهدوست بودن او براي من بسيار با ارزش بود. چون بر اين باور هستم كه كسي كه به پدر و مادر خود و خانوادهاش احترام بگذارد و آنها برايش ارزشمند باشند، پس براي همسر و فرزندانش هم همانقدر ارزش قائل است. كسي كه خانواده خود را دوست دارد و به آنها احترام ميگذارد، پس به من هم كه قرار است شريك زندگياش بشوم، قاعدتا احترام خواهد گذاشت. همانطور كه هيچوقت آنها را فراموش نخواهد كرد، ما را هم فراموش نميكند و از ما هم دست نخواهد كشيد.
او ضمنا بسيار آدم مهربان، خونگرم و دوستداشتني است. حتي اگر چيزي به ضررش باشد، به خاطر صداقتي كه دارد آن را عنوان ميكند. نكته ديگر اينكه او همه را مانند خود ميبيند. يعني ديدگاه وي به همه افراد مثبت است. هميشه مثبت ميبيند و مثبت هم فكر ميكند. كسي را آدم بدي خطاب نميكند.
نكته بسيار مهمي كه همسر من دارد، دست و دلبازي اوست كه فكر ميكنم در زندگي بسيار اهميت دارد. محمدرضا اصلا خسيس نيست، حتي در سختترين شرايط مالي. هر آنچه داشته باشد حتي حداقل چيزي كه باشد از خانوادهاش دريغ نميكند.
شما درباره بيتا چه فكر ميكنيد؟
خسروي: هر آدمي يك خصوصيات اخلاقي خاص خود را دارد. بيتا بسيار آدم خونگرمي است و من اين خصوصيت او را بسيار دوست دارم و ميپسندم. دلسوز و مهربان است. دست به خير او بيش از من است. براي كمك به ديگران هميشه پيشقدم است و به روزيرساني خداوند اعتقاد شديدي دارد. در شرايط بحراني هميشه به خدا توكل ميكند. فوقالعاده آدم اعتقادي و مذهبي است. اهل دروغ گفتن نيست. در زندگي خانوادگي هم انسان مثبتگرايي است. در كل همه خصوصيات بارزي كه يك همسر خوب بايد داشته باشد را بيتا دارد. فكر ميكنم كه يك مرد هم به جز اين چيز ديگري نميخواهد كه همسرش به زندگي زناشويي پايبند باشد.
شما در كنار محمدرضا خسروي هم بازيگر بوديد و هم منشي صحنه، آيا اين كار كردن به زندگي شما لطمهاي نميزند، يا شما را با مشكلات و دغدغههاي مالي روبهرو نميكند؟
بيتا: البته خدا را شكر ما مشكل مالي چنداني نداشتيم.
خسروي: شايد به اين علت كه من معلم هستم و استخدام آموزش و پرورش، البته نه اينكه اصلا مشكل مالي نداشته باشيم. چون همانطور كه ميدانيد شغل بازيگري با بحران جدي مالي روبهروست. البته ما در ابتداي زندگي مشترك در خانه مادربزرگ بيتا كه بسيار هم ايشان را دوست داشتيم ، زندگي ميكرديم.
بيتا: خانواده ما اصلا نميگذاشتند ما با مشكلي روبرو شويم و هميشه حواسشان به ما بود.
خسروي: بله. مخصوصا مادربزرگ بيتا كه خدا رحمتش كند بسيار به زندگي ما كمك كرد. مخصوصا در همان زمان ابتداي زندگيمان؛ چون در آن موقع دغدغههاي بسياري داشتيم.
دختر شما رها چه زماني به اين خانواده پيوست؟
خسروي: 23 خرداد 80 رها متولد شد. درست همان روز كه رها به دنيا آمد، من به سريال زير آسمان شهر پيوستم و بايد سر ضبط اين مجموعه ميرفتم. با آمدن رها و پا قدم خوب او من به سر اين كار رفتم، رها با آمدنش بركت را به خانهمان آورد.
بيتا: بله. درست در همان روز تولد رها كه واقعا فرزند پرروزي و پربركت است.
اين زندگي 3 نفره با همه سختيها و شيرينياش بر چه اصول و قواعدي استوار است؟
خسروي: صداقت مهمترين اصل اين زندگي است، حتي اگر كه اين اصل به ضررمان باشد. اگر در زندگي زناشويي صداقت مبنا و اصل باشد، خيلي از مشكلات ناخودآگاه حل ميشود. همچنين سطح توقع پايين در زندگي هم يكي از اين اصول است. بيتا پرتوقع و ماديگرا نيست و من اين خصلت او را بسيار دوست دارم. حتي سعي كرديم كه فرزندمان را هم براساس همين اصول تربيت كنيم.
بيتا: به عقيده من درك متقابل هم بسيار اهميت دارد. در زندگي هميشه بايد يك نفر نيممن باشد، يعني اگر 2 طرف بخواهند از خود منيت نشان دهند، آن زندگي دوام نخواهد داشت و معمولا خانمها بايد نه هميشه اما كوتاه بيايند. البته براي كسي كه درك اين موضوع را دارد، شرايط متفاوت است. وقتي از موضوعي درك خوبي داشته باشيد ميتوانيد مشكلات مربوط به آن را هم مرتفع كنيد. احترام متقابل هم در زندگي زناشويي بسيار مهم است. با گذشت 12 سال از زندگي مشتركمان هنوز هم همسرم را خسروي صدا ميزنم و گاهي به او آقا رضا ميگويم. وقتي احترام در زندگي وجود داشته باشد، حتي با وجود فاصله و مشكل اين احترام است كه نميگذارد كار به جاي باريك كشيده شود. احترام، صداقت و درك متقابل، 3 ركن اساسي يك زندگي است.
بيتا: من ساده زندگي ميكنم، اما دلم ميخواهد امكانات زندگيام در حد معقول و مناسب فراهم باشد. خاص زندگي كردن را دوست دارم. دوست دارم همه چيز به نحو احسن و زيبا سر جاي خود باشد. اصالت هر چيز براي من بسيار اهميت دارد.
خسروي: بيتا بسيار دوست دارد كلاسيك و سنتي زندگي كند. دوست دارد اصيل زندگي كند و زياد دوست ندارد وسايل خانه مدرن باشد. نه سنتي به آن معنايي كه همه ميدانيم اما زندگي ساده را با اصالت بسيار دوست دارد.
وجه مشترك شما 2 نفر در چه نكتهاي نهفته است؟
خسروي: احساس ميكنم هر دوي ما به زندگي خانوادگي بسيار دلبستگي داريم. هر دو خانوادهدوست هستيم. هر دو با يك ذهنيتي كه بايد كانون خانواده را حفظ كرد و براي اين حريم تقدس قائل شد. اين بخش مهمترين بخشي است كه فكر ميكنم هر دوي ما يك تفكر و يك اتفاق نظر داريم.
بيتا: من فكر ميكنم كه من و خسروي از خيلي از جهات شبيه به هم هستيم و اگر در مسائلي مانند يكديگر عمل نميكنيم، اما مكمل رفتاري هم هستيم. مثلا خسروي بسيار صبور و من بسيار جوشي هستم. در آن نكاتي كه اشتراك نداريم مكمل هم هستيم.
به ياد ماندنيترين و زيباترين روز زندگيتان چه روزي بوده است؟
بيتا: تولد رها دخترم.
خسروي: مسلما تولد فرزند يكي از روزهاي زيباي هر زوجي است. روز ازدواج هم براي من بسيار زيبا و به يادماندني است و حس و حال خودش را دارد. اما تولد فرزند يك حس ديگري است. اين دو مناسبت جزو روزهاي خوب و به يادماندني زندگي من است.