به خاطر کيفيت پايين عکس ها عذرخواهی ميکنم، به علت عدم وجود امکانات ، همگی عکس ها با گوشی Samsung F480 گرفته شده
اين نکته رو اضافه کنم که اين ريويو ، چندان طولانی و مفصل نخواهد بود ، بسيار از موضوعات در ريويوهای بسيار زيادی که وبلاگ ها نوشته اند به تفصيل بحث شده ، من فقط سعی ميکنم نکاتی که کمتر به آنها اشاره شده را بنويسم که تا حد امکان ، مطالب تکراری نباشد.
بی مقدمه ، به سراغ Unboxing ميرويم:
[ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]
محتويات جعبه ، شامل خود گوشی ،باتری 1500 ميلی آمپری، شارژر، کابل USB، هدست و دو Manual ميشود (به زبان آلمانی و انگليسی)
Hands-on + Hardware
وقتی گوشی را برای اولين بار دیدم ، اولين نکته که توجهم راجلب کرد ، ضخامت بسيار کم و تا حدی وزن سبک آن بود، تسلط خوبی بر روی فيزيک گوشی وجود دارد ، به طوريکه هنگامی که گوشی را در يک دست گرفتم ،با انگشت شصت به دورترين نقاط صفحه دسترسی داشته و اين يعنی اندازه گوشی برای کار با يک دست بسيار خوب است.
گوشی، خوش دست و با کيفيت ساخت بالا به نظر ميرسد و با وجود اينکه بدنه پشت گوشی از پلاستيک خاصی ساخته شده اما باز هم گوشی Solid بوده و البته با فشار آوردن به اطراف گوشی ، هيچ صدای تق تقی نمی شنويد و در کل از نظر کيفيت ساخت ، من نمره خوبی به آن ميدهم.
اما اولين نکته منفی هم اينجا خودش را نشان ميدهد، گوشی شديدا مستعد جذب اثر انگشت است ، به خصوص پشت آن که در حد ثبت احوال است !!! اگر انسان حساسی باشيد اين واقعا آزار دهنده است ، منتهی جای اميدواری است که همه چيز به راحتی با يک دستمال پاک ميشود.
در روی گوشی ، بالای صفحه نمايش ، دوربين دوم ، اسپيکر، سنسور های Light و Proximity وجود دارند. پايين صفحه نمايش ، سه کليد Home , Back و Menu قرار گرفته اند . دو کيد Back و Menu خازنی بوده و در هنگام کار با گوشی ، با لمس طولانی تر کليد Menu , ميتوانيد کليد Search را نيز داشته باشيد ، يعنی عملا هر چهار کليد اصلی اندرويد در اختيار شماست
در لبه بالای گوشی ، پورت 3.5 ميليمتری و پورت Micro USB قرار گرفته است. از پورت 3.5 ميليمتری ، علاوه بر اتصال هدست و هدفون ، ميتوان برای خروجی TV هم استفاده کرد. منتهی احتياج به يک کابل 3.5 به کامپوزيت دارد که همراه گوشی نيست ، اما ظاهرا در بازار ، اين کابل برای گوشی های نوکيا موجود بوده و قابل استفاده در اين گوشی است.
در لبه سمت چپ، کليد Volume UP/Down و در لبه سمت راست ، کليد Power وجود دارد ، برخی وجود کليد Power در اين مکان را به عنوان يک نکته منفی در گوشی ميبينند چرا که اشتباها موجب خاموش شدن صفحه نمايش ميشود ، اما اين اتفاق هرگز برای من نيفتاده و من با مکانش مشکلی نداشتم ، تا حدی بهتر هم بوده .
در لبه پايين گوشی هم ، ميکروفون و يک شيار کوچک وجود دارد. از شيار برای قرار دادن ناخن در آن و باز کردن درب پشت استفاده ميشود.
در پشت گوشی نيز ، دوربين و همين طور اسپيکر دوم وجود دارد که نسبتا صدای بلندی توليد ميکند . (در حد گوشی های سيمبين!!! )
مطلب بعدی ، زه نقره اي اطراف گوشی است ، طبيعتا اين نوار نقره اي ، گوشی را بسيار شبيه به نسل قبلی آيفون کرده اما محافظ خوبی در برابر ضربه است ، چرا که حدود 0.5 ميلمتر از صفحه گوشی بالاتر است و لبه ها را محفاظت ميکند.
نکات ريز سخت افزار ، مثل Blutooth 3.0 و WiFi b/g/n , تاچ خازنی فوق العاده فوق العاده حساس (دوبار برای تاکيد) که توانايی تشخيص 5 تاچ به طور همزمان را دارد ، Motion Sensor شش محوره ، پلتفرم Hummingbird با GPU استثنايی ، مطالبی است که در اين چند ماه که از معرفی گوشی ميگذرد به وفور در مورد آنها بحث کرده ايم و من دوباره اينها را نمی نويسم.فقط لينک چند تاپيک رو ميزارم:
با روشن کردن گوشی ، کاملا جذب صفحه نمايش آن شدم. کيفيت صفحه از نظر روشنايی، Contrast و هر چه که فکرش را بکنيد بسيار عاليست، واقعا مبهوت اين رنگ ها شدم!
تجربه اين صفحه Super AMOLED با تاچ بسيار حساس آن ، شديدا لذت بخش است! يعنی حتی از خواب صبح هم لذت بيشتری دارد !
در زير آفتاب شديد (ظهر تابستان) هم عملکرد نسبتا خوبی دارد (Brightness ماکزيمم) و صفحه در حد نياز ، خوانا هست. به طوريکه ميتوانم بگويم زير آفتاب شديد ميتوانيد کارتان را راه بيندازيد بدون اينکه نياز باشد با دستتان روی گوشی سايه بيندازيد و از اين جور تکنيک ها!
اما زير آفتاب ، برای ويدئو ديدن ،زياد رويش حساب نکنيد ، يکسری از جزئيات مشخص نيست البته خيلی چيز ها هم پيداست ! کلا خوانايی صفحه نمايش در زير آفتاب ، تا حدی زيادی به رنگ های موجود در صفحه بستگی دارد.
در روشنايی 50% باز هم عملکردش زير آفتاب ، تا حدی قابل قبول است و کار راه انداز ، اما Brightness ماکزيمم واقعا در خوانايی بيشتر صفحه Super AMOLED تاثير دارد. من به دليل اينکه عملکرد iPhone 3GS که به خوانايی بسيار خوب در زير آفتاب شهرت دارد را خودم در آفتاب نديده ام نميتوانم اينجا مقايسه اي انجام دهم که آيا در حد iPhone 3GS هست يا نه.
اين مورد را هم اضافه کنم که اگر گوشی را به نحوی بگيريد که تصوير خود خورشيد در صفحه نمايش بيفتد ، طبيعتا آنقدر بازتابش در چشم زياد است که چيزی پيدا نيست اما اگر فقط نور خورشيد باشد عملکردش همانگونه است که در بالا نوشتم.
نکته منفی ديگر در سخت افزار گوشی ، نبود يک LED Notification برای نشان دادن وجود SMS, Missed Call و يا اتمام شارژ است ، اين مشکل تا حدی به صورت نرم افزاری حل شده است.
Software
خوب به قسمت Software ميرسيم. به علت اينکه فعلا روی گوشی Eclair نصبه و رام تست Froyo منتشر شده و تا آخر ماه آينده ، رام نهايی Froyo هم ارائه ميشه ، من چندان وارد بحث نرم افزار نميشم ، فقط يه قسمت های خاص رو توضيح ميدم.
همانطور که ميدونيد ، سامسونگ از اينترفيس Touchwiz 3.0 روی اين گوشی استفاده کرده که هم نکات مثبت داره و هم نکات منفی.به علت اينکه تجربه کار من با نکسوس خيلی خيلی کم بوده ، الان نميتونم دقيقا بگم کجای کار مربوط به سامسونگ ميشه و کجا مربوط به خود اندرويد ، برای همين از مزيت های Touchwiz چيزی نميگم که خدای نکرده مديون نشيم! اما بعضی جاها مثل Contact ها سامسونگ يه کارايی کرده که بسيار خوبه ، برای نمونه ، وقتی روی يک Contact , به سمت چپ Drag کنيد به قسمت SMS و وقتی به سمت راست Drag کنيد به Call ميرويد و .... در اين تاپيک توضيحات بيشتری داده شده.
اصلی ترين نکته منفی Touchwiz و شايد تنها نکته منفی آن ، منوی Application است که آيکن ها را دقيقا شبيه آيکن های iPhone ساخته و اين بسيار درد آور است!
اما اين مشکل به راحتی قابل حل است ، کافی است يک Launcher مثل Launcher Pro يا ADW Launcher نصب کنيد و همه چيز تطهير ميشود!
کار با گوشی بسيار لذت بخش است ، سرعت بالا، Smooth بودن منو ها و اسکرولينگ در بروزر ، همگی بسيار عالی هستند،
و اما پديده اي به نام Lag !
در مشخصات گوشی نوشته شده که 2 گيگابايت Rom دارد، اين 2 گيگابايت، در واقع قسمتی از فضای 8/16 گيگابايت مموری داخلی گوشی است.
گويا اين مموری سرعت بالايی ندارد و باعث شده در جاهايی از گوشی ، لگ ديده شود ، اين لگ ها کجا و در چه زمانی اتفاق می افتند؟
محل وقوع لگ های 0.5 يا حتی 1 ثانيه اي و همين طور سکته زدن ها کاملا رندوم است، يعنی ممکن است جايی که هيچ گاه لگی نميبينيد به ناگهان يک سکته کوچيک ببينيد يا جايی که قبلا لگ بوده دفعه بعد ديگر نبينيد. لگ ها و سکته زدن ها فقط در لحظه اجرای برنامه يا مثلا خارج شدن از برنامه اتفاق می افتند ، مثلا موقع اجرا ، يک سکته کمتر از 0.5 ثانيه که در واقع يک گير کوچک است را ممکن است مشاهده کنيد، اما در مدت زمانی که در خود برنامه هستيد همه چيز عاليست و گوشی پرواز ميکند! همانطور که گفتم اين لگ ها هميشگی نيستند و رندوم اتفاق می افتند ، اما به هر جهت يک عيب به حساب می آيند.
در دو مکان بيشتر از جاهای ديگه لگ ها رو ديدم،اول زمان اجرای برنامه Gallery , البته در خود برنامه ، عملکرد بسيار عاليست ،
مکان دوم ، هنگام گذاشتن ويجت در Home Screen بود ، Tab & hold کرده و از منوی باز شده ، Shortcut را انتخاب ميکنم، اينجا برای باز شدن منوی بعدی ، يک لگ خيلی کوچک در 50% مواقع ديده ميشود، از منوی باز شده ، وارد Application ميشود و اينجا يک لگ 1 ثانيه اي قبل از باز کردن منوی جديد وجود دارد که در 70-80% مواقع باهاش برخورد کردم ، اما بعد از باز شدن منوی جديد ، ديگر لگی وجود ندارد.
در کل ميشه باهاش کنار اومد ، اما وقتی فکر ميکنی که پروسسورش هامينگ برده ،نميتونی وجود لگ رو قبول کنی !
تا کنون دو راه حل ارائه شده ، راه حل اول که Paul در موداکو پيشنهاد داده ، انتقال برنامه های موجود در Rom از حافظه 8/16 به حافظه NAND داخلی است ، مشکل اين روش اين است که تنها 130 مگابايت فضای خالی باقی ميماند و تازه مثل Desire ميشود ! (به قول آرش )
راه حل دوم که بسيار مورد استقبال قرار گرفته استفاده از يک MicroSD است ،MicroSD را پارتيشن بندی کرده (پارتيشن اول FAT32 و پارتيشن دوم ext3/4) و انتقال برنامه های به پارتيشن دوم ، اين روش کاملا جواب داده ، منتهی برند SDcard از Class آن مهم ترست ، برای مثال Sandisk Class 2 حتی از Class 6 ساير برند ها عملکرد بهتری داشته.
يک مورد ديگه هم در مورد لگ ها بگم که وقتی که شما در يک برنامه هستيد و کليد Home رو ميزنيد ، معمولا 1 تا 2 ثانيه طول ميکشه و بعد صفحه home Screen ميآد ، کسايی که Launcher Pro نصب کردند ميگويند با نصب اين Launcher , علاوه بر اينکه شکل آيکن های منوی Application از مد آيفونی به ديفالت اندرويد و حتی بهتر ، تغيير ميکنه ، اين لگ هم برطرف ميشه.
بعضی از رام های موجود ، مشکلاتی همچون fix نشدن GPS, کاليبره نبودن G-sensor ، خطای Digital Compass و غيره را نيز دارند ، سامسونگ رام های مختلفی ارائه کرده ، رام گوشی من I9000XXJF3 هستش ، اين مشکلات با آپديت حل شده و در رام JG5 سرعت گوشی هم بالاتر رفته و به گفته کسانی که به اين رام رسمی آپديت کرده اند ، JG5 بهترين رامی است که تاکنون منتشر شده.
من خودم فعلا راهی برای تست موارد بالا پيدا نکردم که آيا اين مشکلات در JF3 هم هست يا نه ، ولی در Google Maps فقط از AGPS استفاده ميکنه و آيکن استفاده از GPS در Notification Bar نمی آيد ، احتمالا منم مشکل دارم فعلا تا آپديتش کنم،
چند تا برنامه جالب در گوشی وجود داره که ميخوام کمی در مورد آنها بنويسم. اول از همه My Files که يک File Manager با امکانات نسبتا خوب هست. معمولا در اندرويد ها به صورت ديفالت File Manager وجود نداره و اين برنامه ، تا حد زيادی کار را آسان کرده .
دوم ، برنامه Aldiko eBook که برای خواندن کتاب های با فرمت ePub بسيار عاليست.
اين برنامه امکانات مختلفی همچون صفحه Positive, صفحه Negative ، تغيير فونت و غيره را دارد.
برنامه های Music Player و Video Player گوشی هم بسيار عاليست ، در واقع يکی از ضعف های اندرويد ، يعنی پشتيبانی از فرمت های مختلف مولتی مديا ، توسط اين برنامه ها کاملا پوشش داده شده و گلکسی را تبديل به يک دستگاه قدرتمند در اين زمينه کرده است.
فرمت هايی که ساپورت ميشود:
Audio:
MP3, AAC, AAC+, eAAC+, WMA, OGG, AMR-NB, AMR-WB, WAV, MID, AC3, IMY, FLAC, XMF
Video, codecs:
Mpeg4, H.264, H.263, H263Sorenson, DivX/ XviD, VC-1, formats: 3gp (mp4), WMV (asf), AVI (divx), MKV (container), FLV
اينترفيس بسيار جالبی هم دارد ، مثلا در حالت Portrait ، شما Now Playing را مشاهده ميکنيد و اگر گوشی را در حالت Landscape قرار دهيد ، به راحتی ميتوانيد Track ها و يا آلبوم ها را عوض کنيد ، عکس هر آلبوم نيز روی CD نمايش داده ميشود. کلا جذاب است.
با استفاده از Gsensor نميتوان Track را عوض کرد ، ولی راه های ديگری برای اين کار وجود دارد ، از جمله همان مد Landscape که توضيح دادم و يا اسلايد به سمت چپ و راست در صفحه Now Playing.
يکی ديگر از قابليت های آن ، پشتيبانی از SRS WoW HD - 5.1 Surround Engine ميباشد که در هنگام پخش ويدئو های Multi channel content مثل DVD ميتواند بسيار لذت بخش باشد.
کيفيت صدای هدفونش ، با تنظيم اکولايزر برای Rock و همين طور Effect در حالت Bass Enhancement به متوسط رسيد ، اما من راضی نشدم، صدای خروجی چيزی در حد iPod Nano بود که اصلا خوشم نيامد ، اما يک هدفون Creative مدل EP-630 به جک 3.5 ميليمتری متصل کردم و صدا عالی شد ، عالی. برای گوش دادن به موزيک خصوصا سبک هايی همچون Rock و Metal به هيچ وجه روی هدست همراهش حساب نکنيد. با يک هدفون کريتيو صدای بسيار خوبی از آن خواهيد گرفت.
روی هدست همراه ، فقط يک کليد برای آغاز تماس موجود است.
آپديت:
يک ويدئو با فرمت mkv با دو کيفيت 720P و 1080P دانلود کردم و به گوشی انتقال دادم. ويدئو پلير ، ويدئوی HD را بسيار خوب پخش کرد. بدون افت فريم ، دقيقا مثل همان تجربه اي که روی لپتاپم داشتم. اما برای پخش ويدئوی Full HD پيغام داد که : Unsupported File Type ...
حدس ميزنم اگر از پلير Rockplayerbase استفاده کنم ، بتواند به نحوی Full HD را پخش کند (احتمالا اين دفعه ديگه با افت فريم زیاد)، اين را بعدا امتحان ميکنم.
در هنگام پخش ويدئوی 720P گزينه 5.1 channel هم فعال کردم و واقعا تاثير مثبتش را حس کردم ، عمق صدا بهتر شده بود...
Camera
بد نيست که اشاره اي هم به دوربين داشته باشيم. اين گوشی دارای يک دوربين 5 مگاپيکسلی بدون فلش بوده و قابليت ضبط ويدئوهای HD با 30fps را دارد.
نکته اي که توجهم را جلب کرد اجرای بسيار سريع برنامه دوربين بود.
در نور متوسط کم ، کيفيت عکس ها و ويدئوها پايين است ، نويز زيادی در عکس و فيلم وجود دارد و به نظر من اين گوشی در عکاسی يا فيلم برداری در نور کم، Fail ميشود! هر چند که شايد با تنظيمات مختلفی که برای دوربين وجود دارد بتوان عکس قابل قبولی گرفت، اما من نتوانستم.
اما در نور متوسط به بالا ، کاملا عملکرد بسيار خوبی دارد.
تنظيمات گوشی نيز تاثير زيادی در کيفيت عکس ها و ويدئوها می گذارد. برای مثال ، در عکس هايی که در پيوست قرار دادم ، عکس های 1 و 3 با تنظيمات ديفالت برنامه دوربين و عکس های 2 و 4 از همان صحنه ها و با تنظيم Contrast,saturation و sharpness در عدد 1 گرفته شده که اختلاف کيفيت عکس های 1 و 2 و همين طور 3 و 4 را به وضوح نمايش ميدهد.
نمونه ای از فيلم برداری با رزولوشن 1280 * 720 برای شما آپلود کردم و در اين ويدئو گوشی را سريع حرکت ميدهم ، دستم را نيز در جلوی دوربين تکان ميدهم تا کاملا مشخص شود که گوشی از لحاظ frame per second اصلا ضعفی نشان نمی دهد و کيفيت واقعا خوب است.
دانلود
در مورد فارسی سازی گوشی ، هم اکنون روش هايی برای پشتيبانی از زبان عربی يا فارسی برای اندرويد موجود است، اما خود سامسونگ برای اين گوشی يک رام برای آفريقا منتشر کرده که از اين زبان ها پشتيبانی ميکند:
Arabic
English UK
English USA
Francais
Korean
Persian
Urdu
در پايان ريويو، دو نکته رو لازم ديدم که بگويم ، اول اينکه همانطور که ميبينيد من برای نشان دادن برنامه ها، از کل گوشی عکس گرفتم و اسکرين شات قرار ندادم ، دليلش اين است که تمام برنامه هايی که برای گرفتن اسکرين شات موجود است احتياج به روت کردن گوشی دارد و من هنوز گلکسی را روت نکرده ام ، اين واقعا محدوديت بسيار بدی در اندرويد است که اسکرين شات گرفتن ، احتياج به روت کردن گوشی دارد !
مورد دوم ، اتصال گوشی در حالت Mass storage به کامپيوتر است ، ظاهرا برای دسترسی به فايل های گوشی از طريق کامپيوتر احتياج به نصب برنامه Samsung Kies روی کامپيوتر داريد ، اينهم محدوديت بسيار بدی است، چرا که زمانی که وينمو داشتم فقط کافی بود گوشی را در مد Mass Storage قرار دهم و به هر کامپيوتری متصل کنم ، درايور ها همراه گوشی بود و نصب ميشد ، اما حالا درايور ها همراه گوشی نيست و بايد جداگانه نصب شود که بسيار موضوع مزخرفی است.