در این ۲۷ سال هیچ خاطره خوبی نداشتهام
ماه گذشته «مهستی» در دبی چند کنسرت برگزار کرد. آهنگهای قدیم و جدید. بعضی برای آنها که میخواستند تجدید خاطره کنند و برخی برای آنهایی که از ایران آمده بودند تا مهستی را ببینند. شبی که با مهستی مصاحبه کردم بیرون سالن پر از آدمهایی بود که میخواستند با او عکس بگیرند.
«افتخار» یا مهستی خوانندهای که با رادیو و برنامه گلها پا به عرصه موسیقی گذاشت متولد سال ۱۳۲۵ و خواهر یکی از خوانندههای به نام ایران یعنی هایده است. این دو خواهر تقریبن سعی کردند در سایه دیگری قرار نگیرند و به هر حال یادمانهای بسیاری را در ترانه برای ایرانیان بر جای گذاردهاند. امروز هم هستند کسانی که «تنها با گلها»ی او را هنوز زیر لب زمزمه میکنند.
● مصاحبه کوتاهی با مهستی.
▪ مهستی چند ساله که میخونه؟
من الان چهل ساله که می خونم.
▪ عمر بلندی برای یک خواننده است، نه؟
بله خیلی بلند، اما اونقدر عاشق صحنه و خوندن و مردم هستم که هیچ وقت احساس نمی کنم چهل ساله میخونم.
▪ البته از یک خانم نمیشه پرسید چند سالتونه؟
نه سن من کاملن معلومه، من ۵۹ سال دارم.
▪ خانم مهستی یادتون مییاد اولین آهنگی که خوندید چی بود؟
آنکه دلم را برد و خدایا... گلهای ۴۲۰ .. من عاشق برنامه گلها بودم. کارمو با اون برنامهها شروع کردم.
▪ جوونها الان گلها رو میشناسن؟
جوونا خیلی خوب میشناسن. جالبه بدونید این کار آخر من که با همکاری هنرمند عزیز آقای شادمهر بود آهنگهای تیپ قدیم بود و خیلی ازش استقبال شد. خیلی از جوونا زنگ میزنن و میگن خانم مهستی ما عاشق آهنگ «ساقی» که در گلها خوندین هستیم یا اون آهنگ «بعد از تو در بستر غم » که تو گلها خونده بودید، نوارشو از کجا پیدا کنیم. این نشون میده که هنوز جوونا گلها رو گوش میدن. مثل قدیمیها که دقیقن اونها رو مرور میکنن.
▪ شما ساکن دبی هستید؟
من ۱۰ روزه که اینجا هستم و چند روز دیگه بر میگردم لس آنجلس.
▪ اما اغلب برنامههای کنسرتتون رو اینجا برگزار میکنید...
بخاطر اینکه وقتی دبی مییام احساس میکنم هم وطنهام میتونن از نزدیک منو ببینن و احساس نزدیکی با اونها دارم، اونها بوی خاک ایران رو میدن و احساس میکنم تو وطنم هستم.
▪ آخرین باری که ایران رو دیدید کی بود؟
بیست و هشت سال پیش.
▪ دلتون تنگ نشده؟
اونجا خاکمه، وطنمه، مسلمه که شده...
▪ چه خاطراتی رو از ایران با خودتون مرور میکنید؟
ایران برای من همهاش خاطره بوده، چه از بچگی و اون کوچه باغها که میرفتیم و شادیها که دیگه هیچ وقت به وجود نخواهد آمد و چه خاطره روز اولی که من کار هنری مو در رادیو شروع کردم. در استودیو هشت که با یک ارکستر شصت نفره، زنده برنامه اجرا کردم با شادروان آقای پرویز یاحقی و آقای معروفی ...
▪ خانم مهستی غربت یعنی چی؟
برای من تعریفی نداره. باز هم خوشحالم که با هم وطنها در لس آنجلس زندگی میکنم.
▪ یه خاطره خوب توی این بیست و هفت سال؟
توی این بیست و هفت سال هیچ وقت خاطره خوبی نداشتم، اما بدترین رو چرا، از دست دادن خواهر عزیزم بود.
▪ هیچ به جای هایده خوندید؟
هایده همیشه یادش برای من ماندنی است. اون برای خودش میخوند و من برای خودم. اما برای من گرامیه و همیشه سعی میکنم یادشو گرامی بدارم.
رادیو زمانه
جشنواره موسيقي بانوان گل ياس برگزار نميشود
مدير كل دفتر موسيقي و شعر وزارت ارشاد گفت: جشنواره موسيقي بانوان گل ياس كه هر ساله به مناسبت ميلاد حضرت فاطمه(س)برگزار ميشد،ديگر برگزار نخواهد شد.
«محمدحسين احمدي» مدير كل دفتر موسيقي و شعر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي در گفت وگو با خبرنگار موسيقي فارس گفت: براساس روند چشمانداز بيست ساله جمهوري اسلامي ايران دولت وظيفه دارد فعاليتهاي خود را بر سياستگذاري و اعمال سياستهاي حاكميتي تمركز داده و از امور اجرايي و عملياتي قابل تحقق توسط بخش خصوصي فاصله بگيرد.
وي ادامه داد: بر اين مبنا در سال جاري و به تصويب شوراي راهبردي موسيقي و شعر، شورايي تحت عنوان شوراي جشنوارههاي موسيقي شكل گرفته كه در خصوص جشنوارههاي موسيقي تصميماتي را اتخاذ و پس از تصويب شوراي راهبردي اعلام خواهد نمود.
«احمدي» افزود: در اين ميان نكته قابل توجه عدم برگزاري تكراري اين جشنواره تحت عناوين مختلف است.به اين معنا كه برگزاري جشنوارههاي موسيقي فجر،ضرورتي براي تكرار جشنوارههاي موسيقي خاص نخواهد داشت.
مدير كل دفتر موسيقي و شعر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي در خاتمه خاطر نشان كرد:نبود بودجه دليل برگزار نشدن اين جشنواره و جشنوارههاي اين چنيني نيست بلكه ما براي بالا بردن كيفيت و تخصصيتر كردن جشنواره موسيقي فجر اين اقدام را انجام ميدهيم.به اين واسطه جشنواره بانوان را حذف و در قالب فجر برگزار خواهيم كرد.
لی لی افشار و فروغ کریمی در تالار رودکی
فردا تالار رودکی شاهد کنسرت دو بانوی هنرمند برجسته ایرانی خواهد بود؛ فروغ کریمی نوازنده فلوت و لی لی افشار نوازنده گیتار در این برنامه به همنوازی خواهند پرداخت. این برنامه که سه شنبه و چهارشنبه در تالار رودکی به اجرا در می آید فرصتی است تا هنردوستان ایرانی توسط این دو هنرمند با کیفیت بین المللی اجرای موسیقی کلاسیک بیشتر آشنا شوند.
پرفسور فروغ کریمی یکی از نام آورترین هنرمندان ایران در عرصه موسیقی کلاسیک است در سال 1334 در تهران متولد شده است و از سال 1357 تا به امروز در اتریش اقامت دارد.
او در سال 1356 در هنرستان عالی موسیقی تهران با درجه ممتاز بورس تحصیلی به وین را دریافت کرد و در مدرسه عالی موسیقی وین (دانشگاه موسیقی فعلی) در کلاس پرفسور کیسلر شرکت کرد و با درجه ممتاز موفق یه دریافت دیپلم شد.
وی جوایز متعدی را در زمینه نوازندگی فلوت کسب کرده است که wanas-Stiffung de wiener Philharmoniker از جمله آنهاست.
وی دوره آموزش عالی در رشته -نفس، صدا و حرکت- با درجه خیلی خوب نزد پرفسور ربرت ولف در مدرسه عالی موسیقی وین ( دانشگاه موسیقی فعلی )را طی کرده و دوره های آموزش عالی تکنوازی و گروه مجلسی را نزد استادان: پتر لوکاس گراف - ولفگانگ شولتز - ورنر تریپ - آووره نیگوله و آریجو تاسیناری گذرانده است.
فروغ کریمی در سال 1369 با درجه ممتاز از مدرسه عالی موسیقی وین فارغ التحصیل شد و از سال 1370 تا امروز مدرس مدرسه عالی موسیقی وین (دانشگاه موسیقی فعلی) است.
او از سال 1365 در کنسرتها و فستیوال های متعدد و ضبط رادیو در اتریش و اروپا با Weber trio Wien - فلوت - ویلنسل - پیانو و عضو Wiener Musik - Forums شرکت کرده است.
در 1383 آزمون استادی - Habilitation - در دانشگاه موسیقی وین ، تیتر Univ.Professor را احراز کرده است. او در همین سال دوره موسیقی کینه زیولوزی (روش جدید برای آرامش یابی در وقت اجرای موسیقی روی صحنه) را گذراند و متد جدید آموزش برای نوازندگی بهتر را ابداع کرد که قرار است در این باره هم برنامه سخنرانی ای در تهران به زودی برگذار شود (علاقمندان می توانند از طریق فهرست
[ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]
از وجود این برنامه ها اطلاع یابند) پرفسور کریمی تا به حال استاد میهمان دانشگاه ها و مدارس عالی موسیقی در اتریش، لهستان و کرواسی برای تعلیم متد ابداعی آموزش خود برای مدرسین موسیقی بوده است.
پرفسور لیلی افشار در سال 1338 در تهران متولد شده است و گیتار را زیر نظر داریوش افراسیابی آغاز کرده و پس از آن در سال 1356 به آمریکا رفته و لیسانس خود را از کنسرواتوار بوستون و همچنین فوق لیسانس خود را در نوازندگی گیتار از کنسرواتوار نیوانگلند دریافت کرده است. پس از آن افشار دکترای خود را در رشته نوازندگی گیتار دریافت کرد که اولین بار بود که این مدرک به یک زن در رشته گیتار داده میشده است.
لی لی افشار جوایز بین المللی بسیاری را در طول زندگی هنری خود کسب کرده است که می توان به جایزه عالی مسابقات بنیاد گیتار کلاسیک آمریکا، جایزه ممتاز جشنواره مسابقات گیتار موسیقی اسپن، جوایز اول مسابقات گیتار انجمن ملی استادان موسیقی و انجمن استادان سازهای زهی آمریکا جایزه کمیته انجمن هنرمندان تکنواز موسیقی و جایزه کمیته انجمن هنرمندان تکنواز موسیقی و برنده جایزه بهترین گیتاریست کلاسیک زن در سال 2000 توسطOrville h. Gibson اشاره کرد.
او بعنوان نوازنده مستر کلاسهای آندرس سگوویا (بنیانگذار گیتار کلاسیک نوین) که دردانشگاه کالیفرنیای جنوبی برگزیده شد و در همان زمان بود که سگوویا در یک مصاحبه تلویزیونی در NBC در مورد او گفت : "او بی شک یکی از مشاهیر گیتار کلاسیک در جهان خواهد شد."
دکتر لیلی افشار کرسی پرفسوری خود را در دانشگاه ممفیس در سال ۲۰۰۰ بدست آورد و بیش از 18 سال است برنامه لیسانس - فوق لیسانس و دکترای نوازندگی گیتار را در دانشگاه ممفیس اداره می کند.
وی اجراهای متعددی در سالنهای مشهور اروپا، آسیا، شمال و جنوب آمریکا، آفریقا و استرالیا داشته است. چند سالی هست که وی علاوه بر اجرای کنسرت -مستر کلاسهایی را برای علاقمندان به گیتار کلاسیک در ایران برگذار مینمایند همچنین به غیر از آلبوم هایی که او در بازار های جهانی ارائه کرده است، چهار آلبوم وی توسط نشر ماهور به بازار ارائه شده است.
برنامه فردا و پس فردا، پیش از این قرار بود در تالار وحدت به روی سن رود که به دلایل نامعلومی از طرف وزارت ارشاد کنسل شده بود ولی با تلاش مدیر برنامه حامد فتحی (نوازنده گیتار و مدیر سایت گیتار برای همه) این برنامه در تالار رودکی برگذار شد و سفر این هنرمندان بین المللی بی نتیجه نماند.
در این برنامه قطعات مختلفی به اجرا در می آید از هندل، تلمانی، موزار، بارتوک و ... که از نظر سبک نوازندگی اجرای آنها در یک برنامه بسیار مشکل است.
لازم به ذکر است سر فلوت خانم کریمی در این برنامه، در قسمتهایی که از هندل اجرا میشود چوبی است و ساخت H.KANG و در قسمتهای دیگر طلای 14 عیار و ساخت MURAMATSU است. نیز گیتار خانم افشار با مارک humphrey قیمتی بیش از 15000 دلار دارد و از بهترین مارک های گیتار است.
گفتگوی هارمونی
گفتوگو با پري ملكي و سودابه سالم؛ جشنواره موسيقي بانوان حذف شد
مصوبات شوراي تازهتاسيس راهبردي موسيقي، اين بار دامن موسيقي زنان را گرفت و مديركل دفتر موسيقي و شعر اعلام كرد جشنواره موسيقي بانوان (گل ياس) ديگر برگزار نميشود! محمدحسين احمدي در گفتوگو با فارس گفت كه براي تخصصيتر كردن جشنواره موسيقي فجر، جشنواره بانوان را حذف و در قالب جشنواره فجر برگزار خواهيم كرد.
شوراي راهبردي موسيقي متشكل از محمد سرير، كامبيز روشنروان، مجيد كياني، داوود گنجهاي، حميدرضا نوربخش، ميرزماني، عليرضا قزوه، عبدالجبار كاكايي و سليماني دو روز پيش در تصميم ديگري رهبري اركسترسمفونيك تهران را از دست نادر مشايخي خارج كرده و در اختيار رهبر ميهمان قرار داده بود.
پري ملكي: از مسوولان موسيقي بپرسيد
پري ملكي از جمله خوانندگاني است كه در اولين دوره جشنواره موسيقي بانوان (گل ياس) شركت كرد؛ با اين حال در دورههاي بعدي آن حضور نداشته است. او درباره حذف جشنواره موسيقي بانوان گفت: <من فكر ميكنم اهميتي ندارد كه خوانندگان و اهالي موسيقي درباره اين مساله اظهارنظر كنند بلكه مهم اين است كه رسانهها به شكل مستقيم و بيواسطه، مسوولان موسيقي را مورد خطاب قرار داده و از آنها دلايل اين امر را جويا شوند؛ امري كه تا به حال كمتر اتفاق افتاده است.>
ملكي با اين حال برپايي جشنوارهاي چون جشنواره موسيقي بانوان را اتفاق خوبي دانست و اضافه كرد: <بودن اين جشنواره از نبودنش مهمتر است.> او كه به همراه گروه خنيا (گروه تحت سرپرستي خود) ماه پيش در تهران كنسرت برپا كرده بود، در تدارك برپايي كنسرت ديگري است كه احتمالا آبانماه در تهران برپا ميشود. وي همچنين از احتمال برگزاري كنسرتي در خارج از كشور خبر داد ولي ارائه جزئيات آن را به آينده موكول كرد.
سودابه سالم: موسيقي زن و مرد نميشناسد
اما سودابه سالم ديگر فعال عرصه موسيقي زنان و كودكان نظر متفاوتي به اين قضيه داشت. او كه در چند دوره از جشنواره موسيقي بانوان شركت داشته و سال گذشته در اين جشنواره سخنراني كرده، در مورد اين اقدام دفتر موسيقي و شعر گفت: <من فكر ميكنم اين اقدام خوب است، چون موسيقي زن و مرد نميشناسد. با اين حال اگر قصد دارند اين جشنواره را در جشنواره فجر تلفيق كنند بايد جايگاه موسيقي زنان را در اين جشنواره در نظر داشته باشند، چون وقتي زنان در كنار مردان قرار ميگيرند، توانايي خودشان را بهتر نشان ميدهند.>
او با اين حال برپايي جشنوارههاي موسيقي را در ايران بيشتر از سرانجام تكليف دانست و اضافه كرد: <با برپايي جشنواره موسيقي فجر به نظر ميرسد ميخواهيم بگوييم ما هم يك جشنواره داريم! در حالي كه برپايي يك جشنواره دردي را دوا نميكند. ما ميتوانيم يك جشنواره زمستاني داشته باشيم و يك جشنواره تابستاني.>
اين فعال موسيقي كودكان كه بعد از زلزله بم به مدت 8 ماه براي كودكان اين شهر كارگاه موسيقي درماني برپا كرده بود>، در مورد فعاليتهاي آينده خود گفت: <برنامههايي در دست اجرا دارم، ولي چون از فرداي خود مطمئن نيستم، نميدانم چه ميشود.>
فربهتر كردن يك جشنواره
دفتر موسيقي و شعر معتقد است تصميم به عدم برپايي جشنواره موسيقي زنان به خاطر بالا بردن كيفيت جشنواره موسيقي فجر بوده است.
رئيس اين دفتر با رد دخالت داشتن مساله بودجه در عدم برگزاري اين جشنواره، اين تصميم را از جمله تصميمهاي شوراي راهبردي موسيقي در خصوص جشنوارههاي موسيقي دانسته است. احمدي همچنين در بخش ديگر صحبتهاي خود گفته: <دولت وظيفه دارد بر اساس روند چشمانداز 20 ساله، فعاليتهاي خود را بر سياستگذاري و اعمال سياستهاي حاكميتي تمركز داده و از امور اجرايي و عملياتي قابل تحقق توسط بخش خصوصي فاصله بگيرد...> با اين حال جاي اين پرسش باقي است كه چه تمهيداتي از سوي اين دفتر و شوراي راهبردي مزبور براي بهبود وضعيت موسيقي زنان و بيرون آمدن آن از گرداب كنوني قابل تصور است؟ آيا حذف مهمترين جشنواره موسيقي بانوان به بهانه فربهتر كردن جشنواره موسيقي فجر تصميمي منطقي و درست است.
جشنواره موسیقی بانوان آغاز شد
جشنواره موسیقی "آوای مهر" ویژه بانوان با انتخاب 33 نفر در بخش تکنوازی و تکخوانی و 15 گروه مستقل موسیقی از امروز کارش را آغاز کرد.
دبیر جشنواره موسیقی بانوان "آوای مهر" با بیان این مطلب گفت : از میان 79 اثر رسیده به دفتر جشنواره در بخش تکنوازی ، تکخوانی وگروه نوازی تعداد 33 نفر در رشته تکنوازی و تکخوانی و از میان گروه های شرکت کنند تعداد 15 گروه به بخش مسابقه راه یافتند.
"ارفع اطرایی" در ادامه افزود: از میان افراد و گروه های شرکت کننده تعدادی به عنوان برگزیدگان جشنواره انتخاب و در اختتامیه جشنواره "آوای مهر" که در روز 14 تیرماه همزمان با ولادت حضرت فاطمه (س) در تالار وحدت برگزار می شود تقدیر خواهد شد.
این جشنواره ازسوی موسسه نغمه شهر برگزار می شود و خانم ها هنگامه اخوان ، ملیحه سعیدی ، افلیا پرتو ، هنگامه اخوان،آذر هاشمی و سوسن اصلانی از داوران این جشنواره هستند.
روز گذشته از سوی دفتر موسیقی وزارت ارشاد اعلام شد که جشنواره گل یاس،ویژه موسیقی بانوان که هرساله برگزار می شد در قالب جشنواره موسیقی فجر برگزار می شود.