تبدیل فایلهای صوتی و تصویری به فرمت Mp4
با عرض سلام خدمت همه دوستان عزیز
حتما همه شما با فایلهای صوتی و تصویری با فرمت MP4 برخورد کرده اید به ویژه دوستانی که در کار داونلود و تبدیل فیلم
هستند با این فرمت آشنا بوده و از کیفیت خیره کننده آن باخبرند .در این تاپیک می خواهم اگر خدا بخواهد و فرصت اجازه
دهد با اجازه اساتید این فرمت را خدمتتان معرفی کنم و سپس نحوه تبدیل فایلهای تصویری مختلف را به این فرمت
خدمتتان تقدیم کنم ( البته ابتدا می خواستم این تاپیک را در بخش میکس و مونتاژ شروع کنم ولی چون اکثر تاپیکهای
مربوط به تبدیل فرمتهای مختلف در انجمن فیلم موجود است لذا من هم تاپیک را در این انجمن باز کردم ) :
ابتدا معرفی این فرمت :
قبل از هر چیز باید خدمتتان عرض کنم که MP4 یک فرمت نیست :27: بلکه مانند AVI یک ظرف یا Container است که
می توان انواع مختلف دیتا ( مانند فایلهای صوتی , تصویری , متنی و ... ) را در آن جای داد یعنی MP4 هم همانند AVI
می تواند حاوی هر فرمت صوتی و تصویری باشد در داخل یک فایل با پسون mp4 میتوان یک فایل تصویری با فرمت VCD
یعنی MPEG 1 یا یک فایل صوتی با فرمت MP3 را ذخیره کرد ولی البته کسی چنین کاری نمی کند :41: این ظرف
عمدتا برای ذخیره سازی فایلهای صوتی و تصویری با فرمت MPEG-4 به کار می رود به همین جهت از اینجا به بعد من
با اجازه دوستان به معرفی MPEG-4 می پردازم .همانطور که می دانید MPEG که مخفف Moving Picture Experts Group
می باشد استانداردی برای فشرده سازی فایلهای صوتی و تصویری است . این استاندارد انواع مختلفی دارد :
MPEG-1 : اولین استاندارد فشرده سازی است و فرمت تصویری VCD را تشکیل می دهد .فرمت صوتی معروف MP3
هم جزیی از این استاندارد است .
MPEG-2 : یک استاندارد پیشرفته تر با کیفیت بالاتر در Bitrate های بالا نسبت به MPEG-1
که برای فشرده سازی تصویر در تلویزیونهای دیجیتالی , SVCD و DVD به کار می رود.
MPEG-3 : یک استاندارد متروک که ابتدا برای HDTV در نظر گرفته شده بود ولی بعدا چون متوجه شدند که با
دستکاری بعضی پارامترها استاندارد MPEG-2 نیز برای این منظور کافی است این استاندارد کنار گذاشته شد .
MPEG-4 : ترکیبی از ویزگیهای MPEG-1 و MPEG-2 که به تفصیل توضیح داده می شود .
همه استانداردهای فوق دارای زیر شاخه هایی ( Parts ) هستند مثلا فرمت MP3 همان MPEG-1 Layer 3 می
باشد .MPEG-4 همانطور که گفته شد بر مبنای دو استاندارد قبل از خود بنا شده است ولی مشخصات جدیدی به آن
اضافه شده و بعضی ویژگیهای استانداردهای غیر MPEG نیز در آن به کار رفته است .MPEG-4 انواع مختلفی دارد که
بعضی از معروفترین آنها عبارتند از :
MPEG-4 part 2: یک استاندارد فشرده سازی که توسط کدک هایی مانند DivX,Xvid,Nero Digital,3ivx,Quicktime 6 به کار می رود.
MPEG-4 Part 3 : استانداردی برای فشرده سازی فایلهای صوتی با کیفیت بالا است و Advanced Audio Coding (AAC)
جزیی از آن می باشد و بالاخره موضوع اصلی بحث ما یعنی :
MPEG-4 Part 10یا AVC که مخفف Advanced Video Coding می باشد . این استاندارد با نام
H.264 هم معروف است و استانداردی برای فشرده سازی فایلهای تصویری با کیفیت فوق العاده بالا است
که توسط کدکهایی مانند x264,Nero Digital AVC,Quicktime 7 به کار می رود و همچنین نسل بعدی
فرمتهای DVD یعنی HD DVD و Blu-ray را شامل می شود.این فرمت که هنوز در دست تکامل و
توسعه قرار دارد امیدوارترین فرمت برای تصاحب عنوان فرمت آینده است . نسبت کیفیت به حجم آن به ویژه در Bitrate های پایین بسیار
بالاتر از فرمتهایی مانند DivX و Xvid بوده و قادر است کیفیتی معادل با این فرمتها را در حجمی حدود دو سوم تا نصف آنها ایجاد کند .
یعنی مثلا یک فیلم 80 دقیقه ای را که با کیفیت عالی با حجم 700 مگابایت توسط Xvid فشرده شده است را می توان با کدک x264 با
همان کیفیت در حجمی معادل 400 مگابایت فشرده کرد :blink: از بین فرمتهای این گروه من نحوه تبدیل با کدک x264 و Nero Digital AVC
را جداگانه برایتان شرح خواهم داد .فرمت Quicktime 7 اگر چه کیفیت بالایی دارد ولی برای تبدیل فایلهای تصویری
مناسب نیست چون هم مدیا پلیرهای پخش کننده آن محدودند و هم تنظیمات آن محدود بوده و کیفیت نهایی کار
همیشه خوب نیست ولی اگر شما علاقمند با شید می توانید با استفاده از آخرین نسخه Quick Time Player Pro
فایلهای تصویری خود را به این فرمت تبدیل کنید.x264 و Nero Digital AVC هر کدام مزایا و معایبی دارند که شرح
خواهم داد ولی به طور کلی اگر طالب سرعت و سادگی هستید Nero Digital AVC انتخاب مناسبی است ولی اگر
برایتان کیفیت حرف اول را می زند در انتخاب x264 شک نکنید .
فایلهای صوتی مربوط به این دو فرمت ( یعنی x264 و Nero Digital AVC ) اغلب با استاندارد AAC فشرده می شوند .
که یک استاندارد جدید است که همه شما آن را اغلب با پسوند mp4 یا m4a می شناسید و برای فشرده سازی
فایلهای صوتی با کیفیت بالا به کار می رود و تقریبا معادل صوتی این دو فرمت تصویری است .هر چند همراه این دو
فرمت بسته به سلیقه و اعتقاد هر کس از استانداردهای دیگر مانند MP3 یا AC3 و ... نیز استفاده می شود.
حالا دو باره به قسمت اول بحث خود یعنی ظرف MP4 بر می گردیم .همانطور که قبلا هم گفتم از این ظرف برای
ذخیره سازی فایلهای تصویری با استاندارد MPEG-4 part 10 و فایلهای صوتی با استاندارد
MPEG-4 Part 2 استفاده می شود ولی علاوه بر MP4 از ظرفهای دیگری مانند
AVI یا MKV یا Matroska نیز مورد استفاده قرار می گیرند .AVI برای این کار مناسب نیست چون محدودیتهای زیادی دارد ولی MKV ظرفی با
امکانات بالا است که تقریبا هر چیزی را می توانید داخل آن بچپانید و از این نظر حتی از MP4 نیز بهتر است و شما بنا
به سلیقه خودتان می توانید از یکی از این دو ظرف استفاده کنید .
در قسمتهای بعدی اگر نحوه تبدیل فایلهای صوتی به این فرمتها توسط نرم افزارهای انتخابی شرح داده خواهد شد.
موفق باشید
vtn54