PDA

نسخه کامل مشاهده نسخه کامل : ◄◄ دهـــــان و دنـــــدان ►►



صفحه ها : 1 [2]

ghazal_ak
21-02-2009, 23:25
عوامل تغییر رنگ دندان ها
یکی از مهمترین شاخصه های زیبائی داشتن دندان های سفید ودرخشنده ومرتب می باشد.به طور معمول دندان ها در هنگام رویش شفاف ،سفید ودرخشنده اند ولی به مرور زمان وبا گذشت سن دچار تغییراتی می شوند وسفیدی ودرخشندگی خود را از دست می دهند .
از این رو در بسیاری از موارد می توان سن افراد را با میزان سفیدی دندان های آن ها حدس زد. متأسفانه در برخی از موارد دندان ها از زمان رویش نیز دچار تیرگی یا زردی هستند وزیبائی ودرخشندگی طبیعی خود را ندارند.دانستن عوامل به وجود آورنده این گونه تیرگی ها می تواند در جلوگیری از وقوع آن برای خود و فرزندانمان کمک نماید.
عوامل تیرگی دند ان ها را ی توان به دو دسته داخلی وخارجی تقسیم نمود. عوامل داخلی آن دسته از مسائلی هستند که باعث تیره شدن دندان ها از داخل دند ان می شوند.عوامل خارجی از سطح بیرونی دندان بر آن اثر می کند.
عوامل داخلی تغییر دندان را می توان به این صورت بر شمرد:
۱) داروها :
مصرف برخی داروها در دوران جنینی ، نوزادی وکودکی که دندان ها در حال تشکیل هستند باعث تغییر رنگ دندان ها می شود.متأسفانه این گونه تغییر رنگ ها بسیار شدید هستند ودرمان آن ها نیز بسیار مشکل وپر هزینه است .
بنا بر این باید با جلوگیری از مصرف خود سرانه دارو از این گونه تغییر رنگ ها خودداری کرد.از مهمترین دارو های شناخته شده در این زمینه می توان به تترا سایکلین اشاره کرد .این لکه های آبی ،خاکستری وسیاهی بر روی دندان ایجاد می نماید.دنددان هائی که درگیر می شوند بستگی به زمان مصرف دارو دارد .در برخی از موارد این تیرگی ممکن است در تمامی دندان ها ایجاد گردد.
۲) فلوراید:
فلوراید عنصری است که وجود آن برای محکم شدن دندان ومقاومت آن در مقابل پوسیدگی لازم است ولی مقدار زیاد آن باعث تغییر رنگ زرد تا قهوه ای دندان ها همراه با لکه های سفید وقهوه ای بر روی آن ها می شود .
فلوراید اضافی ممکن است در آب آشامیدنی برخی مناطق وجود داشته باشد که در این مواقع باعث زردی رنگ دندان های اکثر افراددر آن مناطق می شود.
در رابطه با اثرات فلوراید در زردی دندان ها قبلا” مطلب مفصلی در این وبلاگ قرارداده ام که برای مطالعه آن می توانید اینجا را کلیک کنید.
۳) درمان روت کانال دندان ها:بسیاری از دندان ها پس از درمان روت کانال با گذشت زمان دچار تغییر رنگ می شوند.علل زیادی برای این گونه تغییر رنگ وجود دارد که از آن جمله می توان به خونریزی از پالپ دندان در موقع درمان روت کانال ، باقی ماندن بقایای پالپ در تاج دندان ، اثر مواد پرکننده کانال و.. اشاره کرد.در صورتی که درمان روت کانال به موقع وبه درستی انجام شود به مقدار زیادی از این اثرات کاسته می شود .
مواد ترمیمی دندان نظیر آمالگام نیز می توانند باعث تیرگی دندان شوندد.جیوه موجود درآمالگام (ماده پرکننده فلزی دندان) به تدریج در بافت دندان نفوذ کرده وآن را تیره می نماید.در این گونه موارد حتی اگر بعد از چند سال بخواهیم دندان را با مواد سفید پرکنیم باز هم دندان تیره به نظر می رسد.
۴) ضربه به دندان ها:در خیلی از موارد باعث تغییر رنگ دندان می شود .خونریزی پالپ در هنگام ضربه خوردن ونفوذ آن به توبول های عاجی عامل تغییر رنگ در این موارد است.
۵) عفونت دندانها: دندانهای عفونی شیری ودائمی اگر به موقع درمان نشوند دچار تغییر رنگ می شوند.
۶) بیماری های مادرزادی ، ارثی واکتسابی
در این دسته از عوامل ،بیماری هائی نظیربرخی بیماری های خونی ، پوستی یا بیماری های مادر زادی نقص مینا وعاج قرار می گیرند.
● عوامل خارجی که در تغییر رنگ دنداهن مؤثرند شامل موارد زیر هستند:
▪ رنگیزه های غذاها:مواد غذائی رنگی در طولانی مدت باعث تیرگی دندان می شوند.از این جمله می توان به غذاهای حاوی رب گوجه زعفران آب مرکبات و…اشاره کرد.
▪ چای:مصرف بیش از اندازه چای به خصوص اگر پررنگ باشد باعث تیرگی دندان می شود.باید دانست که چای حاوی فلوراید می باشد ودر صورتی که مصرف آن بی رویه باشد باعث فلوئوریزاسیون دنددان نیز می گردد.
▪ قهوه: این نوشیدنی هم مثل چای اگر بی رویه مصرف شود باعث تغییر رنگ دندان می گردد.
▪ دود سیگار: یکی از بدترین انواع عوامل تغییر رنگ دندان ها است .
▪ دهان شویه ها: دهان شویه در دندانپزشکی استفاده درمانی داردو دندانپزشکان ممکن است در موارد مختلفی آن رت تجویز نمایند ولی مصرف خودسرانه وبی رویه آن مثل هر داروی دیگری مضر است.استفاده مداوم از دهان شویه ها علاوه بر برهم زدن فلور میکروبی دهان باعث تیرگی دندان ها می شود.
همانطور که قبلا” اشاره شد سن فاکتورمهمی در تیرگی دندان هااست .مینای دندان ها در هنگام رویش سفید،براق وشفاف هستند ولی باگذشت زمان شفافیت خود را از دست داده کدر و زرد رنگ می شند.به علت نیروهای وارده به دندان در هنگام جویدن به مرور زمان ترک هائی در مینای دندان ها به وجود می آید که با نفوذ رنگیزه های غذائی در این ترک ها تیرگی دندان بیش تر می شود.
● نقش مراقبت های بهداشتی در جلوگیری از پوسیدگی دندان ها
برای آن که طراوت وشادابی دندان هایتان حفظ شود وهمواره لبخند زیبائی داشته باشید نکات زیر را در نظر داشته باشید:
مسواک ونخ دندان بهترین پیشنهاد برای تمیز کردن دند ان ها است .با استفاده مداوم از آن ها علاوه بر کاهش پوسیدگی وبیماری های لثه به سفیدی وزیبائی آن ها کمک کنید.
از به کار بردن خمیر دندان های ساینده خودداری کنید.برخی از افراد سیگاری برای از بین بردن تیرگی های ناشی از سیگار از خمیر دندانها یا پودر های ساینده استفاده می نمایند که این گونه موتد با سایش مینای طبییعی دندان باعث تیره تر شدن دندان ها در طولانی مدت می شوند.
برای جرم گیری وتمیز کردن دندان هایتان به طور مرتب به دندانپزشک مراجعه نمائید .متأسفانه درمورد جرم گیری باور های غلطی در جامعه ماوجود دارد مبنی بر این که باعث از بین بردن دندان ها می شود.در این مورد مطلب مفصلی قبلا” آورده شده است که برای خواندن آن می توانید اینجا راکلیک کنید.
از کشیدن سیگار ومصرف بی رویه چای ،قهوه وجویدن آدامس خودداری کنید.
از مصرف آدامس ها ،برچسب ها و ژل هائی که در مغازه ها تحت عنوان سفید کردن دندان فروخته می شود خودداری کنید.برای سفید کردن دندان هایتان حتما” به دندانپزشک مراجعه کنید.
● درمان تغییر رنگ دندانها
خوشبختانه هم اکنون درمان های خوبی برای اکثر موارد بد رنگی دندان وجود دارد که از آن جمله می توان به روش های سفید کننده دندان ها (بلیچینگ) و ونیر چینی (لامینیت) اشاره کرد .برای یافتن بهترین راه سفید کردن دندان هایتان با دندانپزشک خود مشاوره نمائید.

ghazal_ak
21-02-2009, 23:26
خشکی دهان





ارزیابی خشکی دهان:
احساس خشکی دهان گزروستومیا (Xerostomia) نامیده می شود. ولی خشکی دهان تنها یک نشانه است. با اینکه در اکثر موارد خشکی دهان ناشی از عملکرد غدد بزاقی است ولی در مواردی نیز غدد بزاقی عملکردی بی عیب دارند و به همین دلیل باید با دقت بررسی صورت گیرد.
مواردی مانند دهیدراسیون، مشکلات حسی مرکزی، عصبی و فیزیولوژیکی نیز می تواند موجب احساس خشکی دهان شود. تغییر ترکیب بزاق مهمتر از تغییر در مقدار بزاق است. به همین دلیل مقدار کافی بزاق دلیل بر سلامت غدد بزاقی نیست. اولین قدم بررسی تاریخچه و سپس ارزیابی عمل غدد بزاقی و در انتها می توان از عکسبرداری، بیوپسی و ارزیابی آزمایشگاهی خونی نیز استفاده نمود.
علائم نارسایی غدد بزاقی:
علائم به دنبال کاهش میزان بزاق ظاهر می شود. بیماران از خشکی تمام سطوح بزاقی مانند گلو و دهان، اشکال در جویدن و بلعیدن و صحبت کردن شکایت دارند. بسیاری از بیماران برای بلعیدن غذا مجبور به نوشیدن مایعات هستند و عده ای برای راحتی صحبت و بلعیدن غذا دائماً با خود مایعات حمل می کنند و اکثراً در حین خوردن غذاهای تند و پر ادویه دچار درد می شود.
تاریخچه:
تاریخچه حال و گذشته پزشکی گاهی و به راحتی علت خشکی دهان را هویدا می کند. مصرف بسیاری از داروها، بیماریها وحتی مکملهای غذایی سبب بروز خشکی دهان میشود. چنانچه تاریخچه علت را مشخص نکند یک بررسی دقیق تر الزامی است. گاهی خشکی دهان تنها در حین صحبت کردن یا غذا خوردن باعث آزار بیمار می شود در حالیکه در حالت عادی خواب یا بیداری بیمار احساس خشکی در دهان ندارد که نشانه نقص عملکرد غدد بزاقی در حین فعالیت دهان می باشد. همچنین سایر پوشش مخاطی مثل چشم، گلو و … باید بررسی شود که (خشکی در سایر مخاطات همراه با مخاط دهان دلیل بر بیماریهای سیستمیک همچون سندرم شوگرن می باشد).
معاینة بالینی:
لمس غدد بزاقی طبیعی بدون درد است و حالت نرم و لاستیکی دارد و باید عاری از هرگونه توده سفتی باشد. اکثر بیماران مبتلا به نقص فعالیت غدد بزاقی غشاهای مخاطی خشکی دارند.
لبها: پر از ترک، رنگ پریده،‌ آتروفیک (ممکن است بیمار از چسبیدن لبها به دندانها شکایت کند)
مخاط باکال: رنگ پریده و موج دار
زبان: صاف و قرمز و خالی از پاپیلا
دندانها: پوسیدگی دندانها مخصوصاً سطح ریشه و اروژن (erosion) افزایش بی دلیل پوسیدگیهای دندانی و بیماریهای پریودنتالی می تواند ناشی از نقص عملکرد غدد بزاقی باشد.
ملاحظات:
عفونتهای کاندیدایی عموماً مشاهده می شود.
در بررسی نهایی برای خشکی دهان از رژلب و سوآپ استفاده می شود این دو تست بیانگر خشکی مخاطی هستند. دندانهای قدامی ماگزیلا نشانه ای بر کاهش بزاق می باشد. (در حالت عادی مخاط و دندانها توسط بزاق خیس و تمیز می شود).
در نشانه دوم یک سوآپ بر روی مخاط باکالی دندانپزشک باید حرکت دهد. مخاط باکال خشک به سوآپ چسبیده و با آن حرکت می کند.
گاهی غدد بزاقی به علت التهاب یانئوپلازم متورم می شوند. غدد بزاقی اصلی به وسیله لمس بررسی می‌شوند تا از لحاظ وجود توده های سخت و ترشح بزاق ارزیابی گردند.
با دوشیدن مجرای غدد بزاقی طبیعی، بزاق از دهانة آن خارج شده قوام ترشحات نیز بررسی می‌شود. بزاق دوشیده شده باید شفاف، آبدار و زیاد باشد.
نقص مزمن غدد بزاقی  بزاق غلیظ و کم
عفونت باکتریایی غدد بزاقی  در برخی موارد هم آلودگی بزاق دیده می شود و غدد بزاقی متورم و دردناک هستند.
در صورت مشاهده بزاق کدر همراه با بزرگی غدد بزاقی کشت بزاق توصیه می شود.
ارزیابی یک توده بزاقی و یا غده بزاقی متورم:
تومورهای غدد بزاقی معمولاً به صورت یک توده بی علامت در غده بروز می کند. در تومورهای خوش خیم کیستها خونریزی و عفونت ممکن است موجب درد شود. جهت بررسی اینگونه ضایعات علاوه بر معاینه بالینی، تصویربرداری و بیوپسی نیز توصیه می گردد.
درمان خشکی دهان:
چهار روش درمانی برای افراد مبتلا به خشکی دهان وجود دارد:
۱) درمان پیشگیری کننده
۲) درمان نشانه ای
۳) تحریک موضعی (Local) و یا تاپیکال (Topical)
4) تحریک سیستمیک غدد بزاقی
در صورت وجود بیماریهای سیستمیک درمان بیماری نیز از جمله روشهای درمانی محسوب می گردد.
۱) درمان پیشگیرانه:
• فلوراید تراپی یکی از روشهای پیشگیری کننده پوسیدگیهای دندانی ناشی از خشکی دهان می باشد. متناسب با شدت بیماری روش و میزان مصرف فلوراید از روزانه تا هفتگی متفاوت می باشد.
• بیمار مبتلا باید از وضعیت بهداشت دهانی خوبی برخوردار بوده و هر چهارهفته توسط دندانپزشک معاینه شود. کاهش فعالیت بزاق ممکن است موجب افزایش رمینرالیزاسیون و سرعت نابودی ساختارهای دندانی شود.
• استفاده از محلولهایی که موجب رمینرالیزاسیون می شود در چنین اشخاصی می تواند مفید باشد.
• عفونتهای دهانی از جمله کاندیدیاز در این بیماران شایع است ودر چنین مواردی داروهای ضدقارچ باید مصرف شود.
۲) درمان نشانه ای:
• بهترین درمان نشانه ای نوشیدن آب است.
• انواعی از ژلها و محلولها برای این بیماران وجود دارد.
• بیماران باید از خوردن غذاهای پرادویه، الکل و پرشکر که به راحتی به مخاط آسیب می زند دوری کنند.
• مصرف Vit.E و کرمهای مرطوب کننده نیز توصیه می شود.
• استفاده از بزاق مصنوعی نیز توصیه می شود ولی در بیمارانی که هیچ فعالیت بزاقی ندارند چندان مفید نیست.
تحریک غدد بزاقی:
۱/ تحریک موضعی:
• تحریک غدد بزاقی از طریق جویدن و یا چشیدن مواد شیرین و ترش به راحتی انجام می شود. همراهی این دو روش در افرادی که غدد بزاقی نیمه توانا دارند مفید است.
• تحریک الکتریکی نیز علیرغم عوارض نامساعد خود گاهی اوقات مفید می باشد.
یک ولتاژ متوسط در زبان و کام می تواند موجب تحریک تولید بزاق در افراد مبتلاء به خشکی دهان شود.
۲/ تحریک سیستمیک:
داروهای محرک ترشح بزاق متنوعی کشف شده اند که چهار مورد آنها مفید و مؤثر و بدون عوارض جانبی شناخته شده اند که عبارتند از :
• برم هگزین Bromhexine
• آنتولتریتیون Anetholetrithione
• پیلو کارپین هیدروکلراید (HCL) Pilocarpine Hydrochloride
• سویملین HCI (Cevimeline HCI)

ghazal_ak
21-02-2009, 23:28
عفونت هرپس لبی و عفونت هرپس داخل دهانی در بیمارانی که سابقه این عفونتها را داشته اند و یا آنهایی که آنتی بادی سرمی خارجی در جهت مقابله با نوع دیگری عفونت اولیه دریافت کرده اند دیده می شود. عفونت راجعه قسمت محدودی ارپوست یا مخاط را در بر می گیرد. هرپس راجعه ناشی از فعالیت مجدد ویروسهایی است که در بافت عصبی فرد مبتلا در حملات بیماری مخفی مانده است. ضربه به لب، تب، آفتاب سوختگی، قاعدگی و مصرف داروهای سرکوبگر سیستم ایمنی عامل مستعد کننده این عفونت است. ویروس از تنه عصبی مهاجرت می کند و سلولهای اپی تلیالی را مورد حمله قرار داده از سلولی به سلول دیگر می رود و منجر به ضایعه می گردد. میزان ابتلای مجدد افراد مختلف بین ۲۰ تا ۴۰ درصد می باشد.
فعالیت دوبارة ویروس مخفی گانگلیون عصبی می تواند ناشی از کاهش IgA سرمی، کاهش ایمنی سلولی ، کاهش فعالیت ضد هرپس بزاق و کاهش ADCC (antibody dependent cell mediated cytotoxicity) واینترلوکین I (که در نتیجه رها شدن پروستاگلاندینها در پوست است) باشد.
افراد دارای نقص لنفوسیت T (مثلاً به دلیل ایدز یا شیمی درمانی یا پیوند اعضا) ضایعات بزرگ و مزمن هرپس را نشان می دهند و به ندرت به عفونت منتشر مبتلا می شوند.
تظاهرات بالینی:
هرپس لبی ممکن است به دنبال تب، قاعدگی، اشعه ماورای بنفش و یا استرسهای عاطفی بروز یابد. در محل ضایعات ابتدا سوزش و درد مختصری حس می شود که همراه با ورم در محل می باشد ودر نهایت خوشه ای از وزیکولهای کوچک تشکیل می شود که قطر وزیکول ۱ تا ۳ میلیمتر است و اندازه هر خوشه۱ تا cm 2 متغیر است. ضایعات بزرگتر در افراد دارای نقص ایمنی معمول است. ضایعات داخل دهانی مشابه ضایعات لبی میباشد. وزیکولها معمولاً سریع پاره و زخمی می گردند. ضایعات معمولاً به صورت خوشه ای از وزیکولهای کوچک یا زخمهایی است که روی مخاط لثه، کام و یا ریجهای آلوئول به شدت کراتینیزه ، یافت می شود. گرچه در نواحی دیگر دهان هم به ندرت اتفاق می افتد.
درمان:
عفونت هرپس در افراد نرمال موقتی است و درمان علامتی نیاز دارد و در سایر موارد شدید مشورت تخصصی لازم است. در برخی موارد که عود عفونت ناشی از تابش آفتاب است می توان محافظهایی در برابر آفتاب به کار برد. آسیکلوویر (داروی اصلی ضدهرپس) بسیار موثر است.

ghazal_ak
21-02-2009, 23:29
عادات دهانی در دوران کودکی
دندانپزشکانی که با کودکان کار می کنند، اکثراً علتی برای نگرانی درباره عادات دهانی بیمارانشان دارند. در مواجهه با یک عادت دهانی باید این سؤالات را مورد ملاحظه قرار دهید:
۱) آیا این عادات می تواند برای سن یا مرحلة تکاملی بخصوص عادی باشد؟
۲) چرا کودک این عادت را کسب نموده است؟
۳) عوارض روانی اینکه بگذاریم کودک به عادت ادامه دهد چیست؟
۴) آیا عادت برای دهان یا بافتهای مربوطه، به طور بالقوه زیان آور است؟
۵) در صورت زیان آور بودن عادت، آیا آسیب وارده به دهان و بافتهای مربوط پس از قطع عادت رفع می شود یا اینکه نتایج زیان آور عادت باقی می ماند؟
۶) چه موقع رفع عادت مورد علاقه می باشد؟
۷) چه وسایلی جهت مأیوس نمودن کودک در استفاده از آن عادت مناسب است؟
مکیدن انگشت:
- حدود ۴۵-۱۳% کودکان انگشتان خود را می مکند. این کار را کودکان در طی سال اول زندگی انجام می دهند.
- در سن ۴-۵/۳ سالگی اکثر این کودکان این عادت را خودبخود ترک می کنند.
- مکیدن انگشت برای شیرخوار از نظر مواجهه با احتیاجات روانی و تغذیه ای مهم است.
- کودکان تحت حالات مختلف، انگشتان خود را می مکند، وقتی که خواب هستند، زمانی که گرسنه هستند، وقتی در طی حالت افسردگی و حالت استرس زا هستند.
- توجه به تفاوتهای فردی بین کودکان و عادت مکیدن آنها را پزشک باید تشخیص دهد و باید آگاه باشند که بعضی از کودکان برای حمایت احساسی و امنیتی به مکیدن انگشت متکی هستند، در صورتی که بقیه آن را یک عادت پوچ و بیهوده می دانند که می توان آن را بدون ضربه های روانی ترک نمود.
- شدت مال اکلوژن حاصله از مکیدن انگشت به وسعت، تعداد دفعات و مدت دوام عادت بستگی دارد.
• وسعت: تا چه حد عادت بطور جدی دنبال می شود. ممکن است انگشت به طور غیرفعال در دهان قرار گیرد یا اینکه با جدیت زیاد مکیده شود.
• تعداد دفعات: آیا فقط برای چند دقیقه که کودک به خواب رفته از این عادت استفاده می شود یا اینکه دائماً انگشت در دهان می باشد.
• مدت دوام: تعداد سالهایی است که عادت ادامه داشته است.
- مال اکلوژنهای حاصله از مکیدن انگشت شامل:
• اوپن بایت قدامی، ایجاد اورجت و کاهش اوریابت
• کمتر کراس بایت خلفی دوطرفه
• کام بلند و گنبدی
• تنگی قوس فک بالا
- توصیه به والدین: اگر مکیدن انگشت در حدود ۴ سالگی قطع گردید مال اکلوژنها حاصله، خودبخود و در زمان رویش ثنایاهای دایمی تصحیح می شود.
- در تنظیم معالجه برای مکیدن انگشت بهتر است دندانپزشک مستقیماً با کودک رابطه برقرار نماید. والدین ساکت باشند می توان یک آینه به کودک داده مشکلات دندانی را به او نشان دهیم.
• مهم است کودک درک نماید که شما قصد سرزنش یا تنبیه را ندارید بلکه می خواهید در معالجه یک عادت زیان آور کمک کنید.
وقتی که دندانپزشک متقاعد شد که کودک حقیقتاً می خواهد عادت را ترک کند و هیچگونه احساس روانی بعدی پیش نمی آید.
- می توان یادآورهایی را به صورت Band-Aids، پالیش ناخن با مواد بدطعم، روی شست یا انگشت قرار داده شود. وقتی کودک این انگشتان را در دهانش می گذارد فوراً به او یادآوری می شود که انگشتش را از دهانش بیرون بیاورد.
- در صورت بی کفایتی روشهای فوق الذکر، می توان به کودک انواع دستگاههای داخل دهانی را که می تواند قدرت مکیدن انگشت را کم نموده و جلوی لذت را بگیرد (ثابت و متحرک) توصیه کرد.
در دوره دندانهای شیری ناهنجاری ایجاد شود  با ترک عادت، فشارهای بافت نرم، مشکل را خودبخود برطرف می کنند.
اگر با رویش دندانهای دائمی ادامه داشته باشد  درمان ارتودنسی حتماً احتیاج است زیرا تنگی قوس بالا خودبخود اصلاح نمی شود ولی با expansion فک بالا، این بایت قدامی و پروتروژن ثنایاها خودبخود اصلاح می گردد.
براکسیزم (Bruxism ) ( سائیدن دندانها به هم ) :
- شکایت والدین درمورد گزارش اینکه کودک دندانهایش را بهم می ساید و غالبا در طی خواب، صدای سایش شنیده میشود .
مقدار ملایم از ساییدگی سطح جونده دندانهای شیری ممکن است فیزیولوژیک باشد . ولی در اثر براکسیزم سطح جونده دندانهای شیری خود را طور قابل ملاحظه ای بیش از میزان فیزیولوژیک می سایند.
- در معاینه دندان های کودک، نه تنها مینای کاسپها ساییده شده است بلکه عاج نیز نمایان می گردد ولی بندرت این ساییدگی منجر به اکسپوژر پالپ و متعاقب آن آبسه دندانی می شود.
- تعیین عامل اتیولوژیک براکسیزم جهت انجام درمان صحیح :
اگر علت تداخل اکلوزالی باشد رفع تماسهای زودرس باید صورت پذیرد.
اگر علت مشکلات روانی باشد، ارجاع به پزشک متخصص لازم است تا درمان صورت گیرد .
تنفس دهانی:
- وقتی که مسیر بینی حلقی به علت نوع آناتومی صورت تنگ باشد،‌احتمالاً عوامل موضعی بیشتر باعث انسداد بینی می شوند.
- کودکانی که به سبب آدنوئیدهای متورم مجبور به تنفس دهانی هستند.
- اگر تنفس دهان در اثر حساسیت آلرژیک یا انسداد آناتومیکی باشد در آن صورت صلاح است که یک متخصص گوش و حلق و بینی بیمار را معاینه و درمان نماید.
علائم دهانی صورتی
• صورت کشیده باریک
• بینی باریک، اکثراً نوک بینی در جلو به جهت بالا تمایل داشته به نحوی که می توان مستقیماً داخل منخرین را ملاحظه نمود
• لبهای شل
• لب بالای کوتاه
• باریک شدن قوس دندانی بالا
• باز شدن دندانهای ثنایا در جهت لبی و احتمال ایجاد اوپن بایت قدامی
سایر عوارض:
• ژنژیویت در اثر تنفس دهانی
• ازدیاد پوسیدگیهای دندانی
Tongue – Thrusting:
عبارت است از قراردادن نوک زبان بین ثنایاها در هنگام بلع
علائم T.T:
• فعالیت عضلانی در لبها تا یکدیگر را به هم برسانند
• جدایی دندانهای خلقی
• پروترود کردن زبان تا خود را بین دندانها قرا ردهد.
• به طور کلی T.T را در دو دسته از افراد مشاهده می شود:
۱) در افرادی که به علت عادت مکیدن، دارای اپن بایت قدامی (تقریباً همیشه) و پروتروژن ثنایای بالا و اورجت زیاد (در اغلب مواقع) می باشند. در این افراد T.T یک تطابق فیزیولوژیک می باشد.
۲) در کودکان جوان، بلع نوزادی در سال اول زندگی ناپدید می شود و معمولاً بلع بالغین در ۶ سالگی ایجاد می شود. حد فاصل این دو نوع بلع، Transitional Swallowing می باشد که ویژگیهای T.T را دارد. در این سنین، حرکات هماهنگی زبان خلفی و elevation مندیل، قبل از اینکه به پروتروژن نوک زبان بین دندانهای قدامی حذف شود، تکامل می یابد. بنابراین آنچه که در کودکان جوان T.T نامیده می شود در حقیقت، مرحله انتقال طبیعی بلع نوزادی به بلع بالغین می‌باشد.
در اینجا دو نکته را ذکر می کنیم:
۱) تنها د رکودکانی که دچار فلج مغزی هستند بلع نوزادی باقی می ماند
۲) تا وقتی که کودک عادت مکیدن دارد،‌در انتقال بلع نوزادی به بالغین به تأخیر می افتد.
در مورد T.T.S به چند نکته توجه شود:
۱) فردی که این بایت قدامی دارد،‌ باید دارای T.T.S باشد ولی می تواند فردی که اکلوژن قدامی مناسبی دارد هم T.T.S داشته باشد.
۲) با ترک عادت، تا زمانی که اپن بایت قدامی بسته نشده است T.T.S ادامه دارد.
۳) با بستن اپن بایت قدامی، الگوی بلع، خودبخود اصلاح می شود و در این موارد، هیچگونه احتیاجی به درمان مایو فانکشنال برای تصحیح عمل بلع نمی باشد.
۴) T.T.S عامل جابجایی دندانهای ثنایا نمی باشد بلکه نتیجه جابجایی ثنایاها است. بنابراین زبان، عامل جابجایی نمی باشد مگر آنکه در یک فرد، posture زبان حالت قدامی داشته باشد که این امر باعث ایجاد اپن بایت قدامی می شود.
پوسیدگی اولیه کودکی (ECC) یاCaries Nursing:
- ECC در کودک ۲، ۳، ۴ ساله تیپیک است.
- الگوی این نوع پوسیدگی:
• دندانهای قدامی فک بالا، اولین مولرهای شیری بالا و پایین و کانینهای پایین
• ثنایهای پایین معمولاً گرفتار نمی شوند.
• سابقه شیر دادن یا استفاده طولانی از نوشیدنیهای شیرین بخصوص در طی خواب
در مان پوسیدگی Rampant : اولین قدم، درمان اولیة تمام ضایعات پوسیدگی است.
در طی دوره ای ۴-۶ هفته ای، ۴ یا ۵ بار تا زمانی که پوسیدگی کنترل شود.
در درمان پوسیدگی rampant ، ‌برداشت عمده پوسیدگی به عنوان روش ابتدایی استفاده می گردد.
نکته:
اکثراً هیپوپلازی مینایی ثنایاها، بطور اشتباهی پوسیدگیهای شیشه شیر تشخیص داده می شود.
بهترین روش تمایز هیپوپلازی مینا، شکل قرینه و دایره ای آن است که لبه انسیزالی را شامل می شود و از طرح رسوب مینا متابعت می نماید.

Rahe Kavir
25-02-2009, 11:39
نکته بهداشتی روز: افراد در معرض خطر ژنژیت

[ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]

عمومی- همشهری آنلاین:

ژنژیویت (التهاب لثه‌ها)، یک بیماری دهانی است که ممکن است به لثه‌ها، رباط‌ها و حفره‌های دندانی، یعنی بافت‌هایی که دندان‌ها را احاطه می‌کنند، آسیب‌ برساند. افراد در معرض خطر ژنژیویت که باید مراقبت بیشتری برای پیشگیری از این عارضه به عمل آورند، شامل این گروه‌ها می‌شوند:

افرادی که بهداشت دندانی پایینی دارد یا مراقبت‌های بهداشت دهان و دندان را انجام نمی‌دهند.
زنان باردار، چرا که تغییرات هورمونی معینی که در آنها رخ می‌دهد،‌ ممکن است حساسیت لثه‌ها را افزایش دهد.
دیابتی‌هایی که نمی‌توانند بیماری‌شان را کنترل کنند.
افرادی که دندان‌های‌شان درست جفت نمی‌شود، یا دارای بریس دندانی هستند، یا دندان‌های‌شان پر‌شده‌شان لبه‌های ناهموار دارد.
افرادی که برخی داروها مانند داروهای ضدبارداری یا فنی‌توئین مصرف می‌کنند.

Rahe Kavir
02-03-2009, 09:59
ژن عامل رویش دندان كشف شد


[ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]

تحقيقات- همشهری آنلاین:
آیا تا به حال به این فکر افتاده‌اید که چرا کوسه‌ها دندان‌های‌شان در چند ردیف رویش می‌کند، ‌و دندان‌های انسان‌ها در یک ردیف بیرون می‌آید؟ به گزارش آسوشیتدپرس گروهی از ژنتیک‌دان‌ها می‌گویند دلیل را می‌دانند و کشف آنها می‌تواند به بزرگسالان کمک کند که هنگامی که دندان‌های‌شان افتاد، دندان‌های جدید دربیاورند.
دانشمندان دانشگاه روچستر در آمریکا گزارش کردند که به نظر می‌رسد یک ژن منفرد مسئول این نحوه رویش دندان‌هاست و از تشکیل ردیف‌های اضافی دندان‌ها در برخی از گونه‌های جانوری جلوگیری می‌کند.
هنگامی که دانشمندان موش‌هایی را پرورش دادند که فاقد این ژن بودند، این جوندگان در مجاورت اولین دندان‌های آسیای‌شان دندان‌های اضافی رویید- دندان‌های پشتیبانی مانند دندان‌های کوسه‌ها و سایر جانوران غیرپستاندار.
فکر نکنید که قضیه به دندان‌های کوسه‌ها ختم می‌شود، توجه داشته باشید که افتادن دندان‌ها به علت بیماری لثه یک مشکل عمده در میان انسان‌هاست و دندان‌های مصنوعی و ایمپلنت‌های دندانی،‌درمان کاملی به حساب نمی‌آیند. اگر دانشمندان دقیقا می‌دانستند که اصولا چه عاملی باعث می‌شود که یک دندان جدید رویش کند، امکان داشت که بتوانند این فرآیند ابتدای زندگی را دوباره در دوران بزرگسالی به راه بیندازند و رویش دوباره دندان‌ها را سبب شوند.
دکتر سونگاتو شی از دانشکده دندانپزشکی دانشگاه کالیفرنیای جنوبی که معتقد است کشف پژوهشگران دانشگاه روچستر به پژوهش خود او در مورد رشد دادن دندان‌ جدید از ابتدا کمک خواهد کرد، گفت: "هیجان‌انگیز است. ما شاهدی در مورد چگونگی رویش دندان به دست آورده‌ایم."چ
یافته جالب دیگری که دانشمندان روچستر گزارش کردند این بود که همه موش‌های بدون این ژن، به نام Osr2، دچار شکاف کام شدید مرگباری می‌شدند. بنابراین درک بهتر این ژن ممکن است نقشی برای پیشگیری از این نقص هنگام تولد داشته باشد.
دندان ها ممکن است تا مدت زمانی طولانی پس از تولد قابل‌ دیدن نباشند، اما آنها از همان ابتدای نموی جنینی شروع به شکل‌گیری می‌کنند. دندان‌ها نهایتا از یک نوار ضخیم بافتی در موازات خط فکی به نام "لامینای دندانی" شروع به رویش می‌کنند. این نوار بافتی در لایه فوقانی لثه به نام اپی‌تلیوم رشد می‌کند. دانشمندان مدت‌ها بود که تصور می‌کردند پیام‌ها برای تشکیل دندان باید در همین بافت قرار داشته باشد.
اما دانشمندان روچستر، بر خلاف این تصور، دریافتند که همه کنش‌ها در لایه عمیق‌تر سلولی به نام مزانشیم رخ می‌دهد.
دکتر رولانگ جیانگ، متخصص ژنتیک در مرکز زیست‌شناسی دهان در دانشگاه روچستر و سرپرست این پژوهش در این باره گفت: " ژن Osr2 نوعی سویچ کنترل است، که در هماهنگی با دو ژن دیگر عمل می‌کند تا دندان‌ها در نقطه درست رویش پیدا کنند."
به گفته جیانگ یک روند گسترش خود-زای پیام است که به شکل‌گیری دندان‌ها یکی پس از دیگری می‌انجامد.
جیانگ در رشته‌ای از تجربیات بر روی موش‌ها نشان داد که مختل‌کردن این مسیر مولکولی باعث فقدان دندان یا رویش دندان‌های اضافی می‌شود.

ghazal_ak
07-03-2009, 23:49
مراجعه به دندانپزشک در دوران بارداری و شیردهی

بر خلاف تصور بسیاری از خانم‌ها، انجام درمان‌های دندانپزشکی در طول دوران بارداری و شیردهی برای کودک آنها هیچ خطری ندارد، اگرچه در مورد نوع درمان و زمان انجام آنها، اولویت‌ها و الزاماتی وجود دارد که باید به آنها توجه کرد.
اگر دوره ۹ ماهه بارداری را به ۳ قسمت تقسیم کنیم، بهترین زمان برای انجام درمان‌های دندانپزشکی ۳ ماهه دوم حاملگی است.
درمان‌های دندانپزشکی در طول مدت بارداری شامل درمان‌های ساده و پیشگیرانه، مانند جرم‌گیری و ترمیم پوسیدگی‌هاست. انجام درمان‌های پیچیده‌تر معمولا به بعد از این دوران موکول می‌شود، مگر آنکه به دلیل ابتلای مادر به درد دندان، گریزی از آنها نباشد. در ۳ ماهه اول بارداری جنین در رحم مادر، در حال شکل‌گیری است و از آنجا که مصرف برخی داروها (از جمله داروهای مسکن) و احتمال بروز عفونت‌های دندانی می‌تواند روی روند رشد و تکامل جنین اثر بگذارد، ترجیح بر آن است که مادران درمان‌های دندانپزشکی را به ۳ ماهه دوم موکول کنند. در این دوران خانم‌ها باید احتمال حاملگی خود را با دندانپزشک در میان بگذارند چراکه طرح درمان انتخابی و نوع داروهای تجویزی توسط دندانپزشک ممکن است روی سلامت جنین اثر مستقیم یا غیرمستقیم داشته باشد.
در ۳ ماهه سوم بارداری، تحمل مادر برای نشستن روی یونیت (صندلی) دندانپزشکی کاهش می‌یابد؛ چراکه بزرگ شدن جنین، روی مثانه مادر و ورید اجوف تحتانی او فشار وارد می‌کند. در این حالت ممکن است نیاز باشد مادر هر از گاهی از حالت خوابیده به حالت نشسته به پهلو، در آید و یا با فواصل زمانی کوتاه به دستشویی برود.
● نکات مورد توجه هنگام مراجعه به دندانپزشک؟
از شایع‌ترین داروهایی که در دوران بارداری یا شیردهی منع مصرف دارند می‌توان به مسکن‌ها (بروفن و استامینوفن کدئین) اشاره کرد که بسیاری از خانم‌ها به مصرف روزانه آنها اعتیاد پیدا کرده‌اند!حتی پنی‌سیلین نیز برای مادران شیرده منع مصرف دارد. سفالکسین، جایگزینی است که معمولا پزشکان و دندانپزشکان در صورت نیاز به آنتی بیوتیک آن را تجویز می‌کنند.
دغدغه خاطر دیگر مادران در این موارد، اثر تابش اشعه ایکس حین تهیه کلیشه رادیوگرافی است که ممکن است برای جنین خطرناک باشد اما تحقیقات نشان می‌دهند که در صورت استفاده مادر از روپوش سربی که حین انجام رادیوگرافی از آن استفاده می‌شود، هیچ خطری متوجه جنینی که در شکم دارد نیست؛ مخصوصا اگر مادر در سه ماهه میانی بارداری باشد. با این وجود اغلب دندانپزشکان، تا حد امکان، از انجام رادیوگرافی برای مادران حامله اجتناب می‌کنند.
● بهداشت دهان برای مادران
در دوران بارداری، تغییرات هورمونی بدن مادر، او را مستعد ابتلا به بیماری و التهاب لثه می‌کند. روی همین اصل دندانپزشکان به زنان حامله توصیه می‌کنند بیش از سایر دوران زندگی به رعایت بهداشت دهان و دندان خود بپردازند.
این توصیه زمانی جدی‌تر می‌شود که مادران جوان به دلیل دغدغه‌های تازه‌ای که در جریان زندگی مشمول آن شده اند، از انجام بسیاری از وظایف روزانه خود، نظیر مسواک زدن و شست‌وشوی دهان، غفلت می‌ورزند. مراجعه دوره‌ای به دندانپزشک برای بررسی وضعیت سلامت دندان‌ها توصیه دیگر دندانپزشکان به زنان حامله و شیرده است، تا پوسیدگی و بیماری‌های احتمالی دهان و دندان ایشان در همان مراحل ابتدایی متوقف یا درمان شوند و نیاز به درمان‌های پیچیده و پر هزینه در این دوران مرتفع گردد.

ghazal_ak
07-03-2009, 23:50
بادوام كردن دندان‌هاي حساس بااستفاده از نانو ذرات طلا


به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز به نقل از ماهنامه فناوری نانو ، بر اساس تحقيقات دانشمندان تايواني، قراردادن نانو ذرات طلا بر روي سطح يك دندان حساس و سپس تثبيت آنها با استفاده از يك ليزر، مي‌تواند دوام دندان حساس را براي مدت طولاني افزايش دهد.
اين روش كه محققان “دانشگاه ملي چونگ - چنگ” و “بيمارستان عمومي بودهيست دالين تزوچي” آن را ابداع كرده‌اند آماده است تا بر روي دندان‌هاي اصلي در يك دوره كوتاه ‪ ۱۲‬تا ‪۲۴‬ ماهه آزمايش شود.
در اين گزارش آمده است، ظاهرا دندان‌هاي حساس شامل تعداد زيادي لوله‌هاي رابط داخلي كوچك هستند كه به سيال اجازه مي‌دهند از بين دندان ها عبور كند.
عبور سيال باعث سايش مكانيكي انتهاي عصب‌ها در فصل مشترك ميان عاج دندان و گوشت مي‌شود.
طبق اين گزارش كه در فصلنامه فناوري نانو منتشر شده است، اين گروه تحقيقاتي براي درمان اين شرايط به سادگي اين سوراخ‌هاي ريز را با نانو ذرات طلايي كه قطر آنها ‪ ۳۰‬نانو متر بود ، پر كردند.
برش‌هاي عمودي از يك سطح آزمايش تهيه شده از يك دندان انسان ، نشان دادند كه نانوذرات طلاي اين گروه تحقيقاتي تا عمق حدود دو ميكرومتر نفوذ كرده‌اند.

Rahe Kavir
17-03-2009, 09:25
چطور از خونریزی لثه‌ها پیشگیری کنیم؟

[ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]


آموزش- همشهری آنلاین:

خونریزی از لثه‌ها هنگامی رخ می‌دهد که به درستی دندان‌ها مسواک زده نمی‌شوند یا نخ دندان کشیده نمی‌شود. برای پیشگیری از این عارضه و سالم نگهداشتن لثه‌ها این نکات را رعایت کنید:

سیگار نکشید و از اشکال دیگر توتون هم مصرف نکنید.
از مکمل‌های ویتامینی مطابق تجویز دکتر استفاده کنید.
لثه‌های‌تان را به آرامی با یک ابزار پاک‌کننده دهانی ماساژ دهید. با کمترین سرعت وسیله ، این عمل را انجام دهید.
اطمینان حاصل کن ید که دندان‌های مصنوعی‌ شما به درستی در دهان‌تان قرار گرفته‌اند و اندازه هستند،‌ و اگر آنها عامل خونریزی و درد هستند، با دندانپزشک‌تان ردر این مورد مشورت کنید.
اگر لثه‌های‌تان خونریزی می‌کند، یک پد گاز را با آب یخ مرطوب کنید و روی ناحیه مبتلا بگذارید.

Rahe Kavir
30-03-2009, 07:46
نکته بهداشتی روز: نشانه‌های هشداردهنده زخم گوارشی

[ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]

آموزش- همشهری آنلاین:
زخم گوارشی (اولسر پپتیک) زخمی است که در پوشش داخلی معده و روده کوچک رخ می‌دهد. یک باکتری، هلیکوباکتر پیلوری باعث ایجاد این زخم می‌شود. با اینکه غذاهایی که می‌خورید، باعث زخم گوارشی نمی‌شوند، برخی غذاها ممکن است این زخم‌ها را تشدید کنند.
زخم‌های گوارشی را می‌توان با آنتی‌بیوتیک‌ها و داروهای کاهنده اسید معده درمان کرد.

نشانه‌های هشداردهنده زخم گوارشی اینها هستند:

درد مبهم در شکم.
درد حاد در شکم که شدت آن نوسان می‌کند، اما اغلب هنگام خالی بودن معده یا چند ساعت پس از غذا خوردن رخ می‌دهد.
از دست دادن وزن و بی‌اشتهایی.
تهوع یا استفراغ.
احساس نفخ یا آروغ‌ زدن مکرر.

Rahe Kavir
13-04-2009, 09:33
دندان‌هايتان شكننده‌اند،آنها را بپوشانيد!
سمیه شرافتی:
خيلي از شماها حداقل يك بار عصب‌كشي را تجربه كرده‌ايد. اما بيماران متعددي هستند كه بعد از عصب‌كشي به آنها توصيه شده دندان خود را روكش كنند ولي به‌علت سهل‌انگاري، بعد از مدتي دندانشان تحت فشار، شكسته و در نهايت كشيده شده است؛ براي همين است كه به گفته دندانپزشكان معمولا دندان عصب‌كشي‌شده بايد با يك ماده پر شود و بعد حتما روكش شود. البته هرچند روكش دندان هزينه‌بردار است، اما ارزش زيادي دارد چون از شكسته‌شدن احتمالي ديواره‌هاي دندان جلوگيري مي‌كند.

سعيد عرفانيان- دندانپزشك عمومي- در اين گفت‌وگو به سؤالات ما درباره اينكه دندان روت‌كانال‌ شده چه زماني بايد روكش شود، پاسخ مي‌دهد.

آقاي دكتر! بهتر است بحث را با اين سؤال شروع كنيم كه اصلا يك دندان پوسيده چه زماني نياز به روت‌كانال پيدا مي‌كند.
دنداني كه به‌دليل عدم‌رعايت بهداشت پوسيده شده، زماني به روت‌كانال و عصب‌كشي نياز پيدا مي‌كند كه مقدار زيادي از آن در اثر پوسيدگي از بين رفته، پوسيدگي پيشرفت كرده و عصب را هم درگير كرده باشد؛ پس دنداني كه براي روت‌كانال مي‌آيد دنداني است كه مقدار زيادي از بافت آن از بين رفته است.

خب چرا دنداني كه عصب‌كشي مي‌شود، بعد از مدتي به‌راحتي مي‌شكند؟
هنگامي كه ما دندان را عصب‌كشي مي‌كنيم 2مسئله را بايد در نظر بگيريم؛ يكي اينكه دندان عصب‌كشي‌شده ما مثل يك درخت خشك است كه به‌راحتي مي‌تواند بشكند. دندان سالم مثل يك چوب مرطوب است كه به‌راحتي نمي‌شكند. پس جواب سؤال شما اين است كه دندان روت‌كانال‌شده چون مقدار زيادي از بافتش از بين رفته، يا دچار شكستگي مي‌شود و يا در خيلي از افراد، 2تكه مي‌شود.

براي همين است كه بلافاصله بعد از روت‌كانال توصيه به روكش دندان مي‌شود؟
بله همين‌طور است. در اكثر كشورهاي پيشرفته توصيه بر اين است كه به محض عصب‌كشي دندان، روكش حتما گذاشته شود. البته با فاصله يك يا دو هفته‌اي‌ هم مي‌توان دندان را روكش كرد تا خطر شكستگي و تخليه مواد پر‌كننده دندان از بين برود و بيمار احساس راحتي كند.

اما خيلي از متخصصان مي‌گويند دندان بايد به‌نحوي روت‌كانال شود كه اصلا نيازي به روكش نداشته باشد!
ببينيد، بحث كيفيت روت‌كانال يك بحث جداست و بايد تمام قواعدي كه در رابطه با روت‌كانال تعريف شده، رعايت شود؛ چون در غير اين صورت ريشه دندان عفونت مي‌كند و اين هيچ ربطي به اينكه دندان حتما بعد از عصب‌كشي بايد روكش شود، ندارد؛ چون حتي اگر درصورت درست انجام نشدن روت‌كانال روكش هم انجام شود، بيمار بعد از مدتي با شكايت درد ته دندان هنگام غذا‌خوردن مجددا به دندانپزشك مراجعه مي‌كند يا اينكه دندان اصلا آبسه مي‌كند.

بد نيست به مراحل روت‌كانال اشاره كنيد.
ابتدا دندان راديوگرافي مي‌شود و اين كار به اين خاطر است كه ما مي‌خواهيم طول كانال را پر كنيم چون اگر ريشه، كوتاه پر شود يا مواد پر‌كننده داخل استخوان بروند، بيمار دچار مشكل مي‌شود. در مرحله بعد هم ما بايد كانال دندان را از هر نوع مواد زائد و ميكروبي تخليه كرده و با مواد مناسب‌ پر كنيم.

بيمار مي‌تواند براي انجام روكش به پزشكي غيراز پزشك خود كه عمل روت‌كانال را انجام داده مراجعه كند؟
بله ولي حتي اگر بيمار به پزشك ديگري براي روكش به غيراز پزشك خود مراجعه كند، آن پزشك ملزم است از دندان حتما عكس بگيرد، از روت‌كانال صحيح آن مطمئن شود و بعد دندان را روكش كند؛ چون اگر روت‌كانال درست انجام نشده باشد، دندان بايد مجددا عصب‌كشي و بعد روكش شود.

يك سري از مردم هم از نوع روكش خود ناراضي‌اند.
بله درست است، چون روكش ممكن است بلند يا كوتاه باشد يا شكسته شود؛ اما به هر حال خود فريم يا آلياژ آن آسيب نمي‌بيند. چون ما بايد قبل از روكش، دندان را تراش دهيم، اين تراش اگر درست نباشد، بعدها با نشت بزاق و مواد ميكروبي زير روكش دندان دچار پوسيدگي مي‌شود با اين تفاوت كه دندان ديگر عصب‌كشي شده است و بيمار هيچ دردي را احساس نمي‌كند؛ پس زماني به‌خودش مي‌آيد كه دندان تماما از بين رفته و ممكن است ديگر نتوانيم كاري براي آن انجام دهيم.

روكش حتي اگر درست هم انجام شود چقدر دوام دارد؟
مسلما ما نمي‌توانيم كاري براي بيمار ارائه دهيم كه دندان ترسيم‌شده بهتر از دندان اوليه خودش باشد. البته اين امر هم بستگي به همكاري بيمار و رعايت بهداشت دهان و دندانش دارد كه در اين صورت مي‌تواند ساليان سال دندان روكش‌شده را سالم نگه دارد ولي هميشه امكان آسيب مجدد دندان وجود دارد.
روکش چیست ؟
روكش كلاهكي است شبيه به دندان كه روي دندان‌هاي به‌شدت تخريب‌شده يا پوسيده قرار مي‌گيرد. روكش‌ها به دلايل گوناگوني روي دندان‌ها قرار داده مي‌شوند اما مهم‌ترين دليل، پوسيدگي‌هاي بسيار وسيع يا شكستگي‌هاي بزرگي در دندان است كه مواد پركننده دندان قادر به جايگزيني و ترميم آن نيستند و يا دندان درصورت ترميم با مواد معمول ترميمي، قدرت كافي را باز نخواهد يافت. همچنين روكش‌ها روي دندان‌هاي ترك‌خورده يا شكسته قرار مي‌گيرند. از كاربردهاي ديگر روكش‌ها، استفاده از آنها به ‌منظور زيبايي است. روكش‌ها براي اصلاح بدشكلي‌هايي دندان يا دندان‌هايي كه به‌شدت تغيير رنگ يافته‌اند استفاده مي‌شوند.
روكش‌ها مي‌توانند از جنس فلز (طلا، نيكل، كروم)، سراميك و يا تركيبي از فلز و سراميك (چيني) باشند. روكش‌هاي تمام فلز خصوصيات فيزيكي و قدرت بيشتري دارند اما از ديدگاه زيبايي، روكش‌هاي چيني مناسب‌ترند. اگر روكش‌ها مناسب و براساس اصول علمي ساخته شوند، لااقل 7سال عمر مي‌كنند و عمر بعضي از آنها بسيار بيشتر خواهد بود.اغلب دندان‌هايي كه به‌علت پوسيدگي‌هاي وسيع نياز به درمان ريشه پيدا مي‌كنند، پس از درمان ريشه و برداشت پوسيدگي‌ها، نسج زيادي از دست مي‌دهند و نيازمند نوعي حمايت داخل ريشه‌اي هستند. دندانپزشك براي اين‌گونه دندان‌ها ابتدا ميله‌اي را داخل ريشه دندان جاسازي مي‌كند و سپس با بازسازي تاج و دندان، دندان را براي دريافت روكش آماده مي‌كند.
در اين مرحله، از دندان قالبي گرفته مي‌شود. اين قالب به لابراتوار دندانپزشكي (محلي كه پروتزهاي دنداني ساخته مي‌شود) ارسال مي‌شود تا روكش ساخته شود.
در جلسه بعدي روكش در دهان بيمار امتحان مي‌شود و درصورت مناسب‌بودن، به دندان چسبانده مي‌شود.
اما اگر به‌تازگي روكشي دريافت كرده‌ايد و احساس مي‌كنيد براي دندان شما بلند است، حتما به دندانپزشك مراجعه كنيد تا آن را اصلاح كند؛ در غيراين صورت به مفصل فكي شما فشار وارد خواهد شد.روكش‌هايي كه از دو لايه فلز و چيني ساخته شده باشند (لايه زيرين از فلز و پوشش رويي از چيني) ممكن است در كنار لثه حلقه سياه‌رنگي ايجاد كنند كه به‌علت لايه فلزي زير روكش است و اين امري طبيعي است.
روكش دندان نه‌تنها به‌عنوان محافظي براي حفظ دندان از پوسيدگي يا بيماري‌هاي لثه عمل نمي‌كند بلكه يك دندان روكش‌شده نياز به بهداشت و مراقبت منظم و خاص دارد. اگر احساس كرديد روكش دندان شما لق شده، ممكن است نياز به معاينه دندانپزشك و درمان داشته باشد؛ در اين صورت حتما براي اصلاح وضعيت روكش خود به دندانپزشك مراجعه كنيد تا از تخريب دندان زير روكش خود پيشگيري كنيد.

bikhab67
25-04-2009, 12:56
سلام -خسته نباشید-من هراز گاهی شبها در خواب دهنم پر از شیرینی میشود واز شیرین بودن دهنم از خواب بیدار میشم دهنم را با اب میشویم اما این شیرینی تا مدتی از روز گذشته هم احساس میشود به این صورت که بزاق موجود در دهنم شیرین میشود لطفا علت ان را برام بگویید؟

Dr.nima
15-05-2009, 00:46
حتما شما هم این روزها زیاد شنیده اید که بعضی ها می گویند: من پیش دندانپزشکم رفتم و او با اشعه یا لیزر دندان هایم را پر کرد، به طوری که اصلا معلوم نیست پر شده است.

پر کردن دندان یا همان ترمیم دندان، به معنی برداشتن و تراش دادن پوسیدگی های دندان و جایگزین کردن آن با مواد ترمیمی است. این ماده ترمیمی تا مدت های طولانی فقط آمالگام(همان پر کردگی های سیاه رنگ یا نقره ای رنگ قدیمی) بود. اما در سال های اخیر با پیشرفت علم، مواد دندانی همرنگ دندان یا همان کامپوزیت ها به عرصه دندانپزشکی ترمیمی وارد شده اند. این ترمیم های همرنگ دندان به دلیل زیبایی که دارند، برای ترمیم دندان های جلویی مفید هستند.

کامپوزیت هایی که اکنون مورد استفاده قرار می گیرند در ابتدا به شکل خمیر هستند و کامپوزیت نوری نامیده می شوند ، زیرا در حضور نور شروع به سفت شدن می کنند. این کامپوزیت ها مخلوطی از مواد به نام مونومر هستند که این مونومرها در حضور نور سفت شده و تبدیل به ماده ای سخت به نام پلیمر می شوند.

همانطور که گفته شد، این کامپوزیت ها به شکل خمیر هستند که دندانپزشک می تواند آنها را به راحتی در حفره تراش داده شده روی دندان قرار دهد و آنرا به شکل دلخواه شکل دهد.سپس با استفاده از نور آنرا پلیمریزه و به حالت سفت و سخت در می آورد.

نوری که امروزه برای سخت شدن کامپوزیت ها استفاده می شود، طیف آبی نور مرئی است. پس برخلاف آنکه عده ای به اشتباه آنرا لیزر یا اشعه ماورای بنفش می نامند، این نور همان نور مرئی است.

این نور قدرت نفوذ به حدود 2 میلیمتر از کامپوزیت را داراست. پس دندانپزشک باید لایه به لایه کامپوزیت را روی دندان بگذارد و هر بار حدود 20 تا 30 ثانیه نور آبی را بتاباند تا هر لایه سفت شود و بعد لایه بعدی را بگذارد. اگر کامپوزیت نور کافی دریافت نکند ،ماده به خوبی سفت نمی شود و احتمال شکستگی در ترمیم و همچنین رنگ پذیری و تغییر رنگ آن در آینده وجود دارد.

بعد از سفت شدن کامپوزیت، دندانپزشک با استفاده از وسایل و برس های مخصوص، سطح آنرا پولیش می کند تا زیبا و براق شود. از آنجا که رنگ های گوناگونی از کامپوزیت وجود دارد، دندانپزشک رنگی را انتخاب می کند که بیشترین شباهت را به رنگ دندان اولیه داشته باشد.

از دیگر مزایای کامپوزیت، علاوه بر زیبایی، این است که این ماده با استفاده از تمهیداتی که توسط دندانپزشک به کار بسته می شود قابلیت چسبیدن به نسج دندان را دارد، همین امر باعث می شود تا نیاز نباشد که دندانپزشک تراش زیادی به دندان بدهد.(بر خلاف آمالگام که نیاز به تراش نسج بیشتری از دندان دارد تا ترمیم از دندان جدا نشود.)بنابراین با استفاده از کامپوزیت ها می توان بافت بیشتری از دندان را حفظ کرد.

از کامپوزیت علاوه بر ترمیم پوسیدگیها، در ترمیم شکستگی لبه دندان های جلویی، در بستن فاصله های بین دندانی، در تصحیح کردن شکل دندان های بد فرم، و در ارتودنسی برای چسباندن سیم های ارتودنسی ثابت، استفاده می شود.

مساله ای که طی کار کردن با کامپوزیت مهم است، این است که دندان مورد نظر و محیط اطراف آن باید تا جایی که امکان دارد خشک باشد، تا حداکثر چسبندگی کامپوزیت با دندان فراهم شود. دندانپزشک این کار را با استفاده از پنبه و ساکشن های قوی انجام میدهد و بیمار نیز باید در این مرحله همکاری لازم را با دندانپزشک انجام دهد.

کامپوزیت ها را عموما در دندان های جلویی به کار می برند، چرا که مساله زیبایی در این دندان ها بسیار مطرح است.این مواد در صورت کاربرد در دندان های خلفی، دچار سایش می شوند و از بین می روند، بنابراین در ترمیم دندان های خلفی کمتر مورد استفاده قرار می گیرند.

البته امروزه کامپوزیت های جدیدی به بازار آمده اند که از استحکام بیشتری برخوردارند و می توان برای پر کردن دندان های خلفی هم از آنها استفاده کرد. البته باز هم استحکام آمالگام را ندارند اما زیبا هستند.

و نکته آخر اینکه ترمیم های کامپوزیتی باید هر ساله توسط دندانپزشک چک شوند، تا در صورت به وجود آمدن هرگونه نقص در ترمیم ، دندان مجددا ترمیم شود، تا دندان دچار پوسیدگی های ثانویه نگردد

ghazal_ak
07-11-2009, 11:41
استفاده از مسواک و خمیر دندان:
هدف اصلی از مسواک کردن، پاک کردن پلاک میکروبی از روی دندانها و لثه می باشد. درست مسواک کردن وقتی است که تمام سطوح دندانها و لثه بخوبی مسواک زده شود. بنابراین بهتر است مسواک کردن در فرصت مناسب و با زمان کافی و توأم با آرامش صورت پذیرد، چرا که کیفیت مسواک کردن (مسواک زدن صحیح) بهتر از تعداد دفعات آن اهمیت بیشتری دارد.
البته ایده‌آل آن است که بعد از هر بار مصرف مواد غذایی یا مواد قندی، دندانهایمان را مسواک کنیم؛ ولی اگر نشد، در دو زمان مسواک کردن دندانها حتماً باید صورت گیرد
.
۱٫ شب قبل از خواب: به دلیل اینکه در زمان خواب، جریان بزاق و حرکات زبان و گونه جهت تمیزکردن محیط دهان کاهش می‌یابد و دندانها مستعد پوسیدگی می‌شوند.
۲٫ صبح بعد از صبحانه
 انتخاب یک مسواک خوب:
شرایط یک مسواک خوب :
• جنس : موهای مسواک از جنس نایلون نرم و سر موهای آن گرد باشد.
• کیفیت : موهای مسواک منظم و مرتب باشد. معمولاً نمی‌توان بیش از ۳ الی ۴ ماه از یک مسواک استفاده نمود. چون موهای آن خمیده و نامنظم می‌شود یا رنگ موهای آن تغییر می‌کند که در اینصورت حتماً مسواک را باید تعویض نمود
• اندازه مسواک: مسواک کودکان،کوچکتر از بزرگسالان است. همچنین اندازه دسته آن برای کودکان باید بگونه ای باشد که بخوبی در دستهای کوچک کودکان قرار بگیرد و هنگام استفاده در دست آنها نلغزد.
• شکل مسواک : ترجیحاً دسته مسواک مستقیم باشد و خمیدگی بیش از حد نداشته باشد؛ چرا که مسواکهایی که دارای دسته مستقیم هستند، قدرت پاک کنندگی بالاتری دارند
نکته: مسواک جزء وسایل شخصی می‌باشد و هیچکس نباید از مسواک دیگری استفاده نماید.
 خمیر دندان:
امروزه اکثر خمیر دندانها حاوی فلوراید هستند که سبب مقاومتر شدن دندان در برابر پوسیدگی می‌‌شود. خمیر دندانها دارای موادی هستند که به از بین بردن پلاک ، رنگدانه و کنترل رسوب کمک می‌کنند و نیز دارای خاصیت ضد پوسیدگی، ضد حساسیت ، خوشبو و خوش طعم کننده دهان میباشند.
نکات مهم:
• لازم است مسواک کردن حتماً با خمیر دندان انجام شود ولی در صورت عدم دسترسی به خمیر دندان با آب خالی هم می‌توان مسواک نمود. استفاده از نمک خشک، جوش شیرین یا سایر پودرها جهت مسواک کردن درست نیست، زیرا سبب ساییدگی مینای دندان و خراشیده شدن لثه می‌گردد. استفاده از آب نمک رقیق (نصف قاشق چایخوری در یک لیوان آب جوشیده سرد) بصورت دهانشویه جهت ضدعفونی کردن محیط دهان، کمک کننده است.
• حداقل زمان برای مسواک زدن ۴ دقیقه می‌باشد(شکل ۴-۴)
• زمانهای مناسب برای مسواک زدن: صبح‌ها( بعد از صبحانه)، ظهرها (بعد از ناهار)، شبها (قبل از خواب).
 روش درست مسواک کردن چیست؟
ابتدا دهان را با آب بشوئید ، سپس به اندازه یک نخود خمیر دندان روی مسواک قرار داده و خمیر دندان را به داخل موهای مسواک فرو کنید
دندانهای بالا و پایین باید جداگانه مسواک شود. مسواک کردن از قسمت عقب یک سمت دهان شروع می‌شود و به ترتیب کلیه سطوح خارجی، داخلی و جونده کلیه دندانها مسواک زده میشود
هنگام مسواک کردن باید موهای مسواک با زاویه ۴۵ درجه نسبت به محور طولی دندان در محل اتصال لثه و دندان قرار گیرد
بعد از قرار دادن مسواک روی دندان و لثه، ابتدا حرکت لرزشی (حرکات سریع و کوتاه) در محل باید صورت بگیرد و سپس با حرکت مچ دست، موهای مسواک روی سطح دندان از سمت لثه به طرف سطوح جونده چرخانده شود (شکل ۸-۴). این حرکت حدود ۱۵ تا ۲۰ بار برای هر دندان باید انجام گیرد
تمیز کردن سطوح داخلی دندانها هم مانند مسواک کردن سطوح خارجی آن صورت می گیرد ولی برای سطوح داخلی دندانهای جلو، مسواک را باید به صورت عمود بر روی سطح داخلی دندانها قرار داد و با حرکات بالا و پایین این سطوح را تمیز کرد
برای مسواک کردن سطح جونده، موهای مسواک را در تماس با سطوح جونده قرار داده و کمی فشار دهید تا موهای مسواک به خوبی به داخل شیارهای سطح جونده وارد شود. سپس چند بار مسواک را به جلو و عقب بکشید تا بخوبی تمیز شود
چون خرده‌های مواد غذایی و میکروبها روی سطح زبان جمع می‌شوند، بهتر است هر چند روز یکبار روی زبان را هم با مسواک تمیز نمود. برای اینکار مسواک در عقب زبان قرار می‌گیرد و به طرف جلو کشیده می‌شود. تمیزکردن زبان نقش مهمی در از بین بردن بوی بد دهان دارد. پس از مسواک کردن دندانها و زبان باید دهان چندین بار با آب شسته شود. وقتی مسواک کردن دندانها تمام شد، مسواک را خوب بشوئید و در جایی دور از آلودگی نگهداری کنید. توجه کنید که هیچگاه مسواک خیس را در جعبه سر بسته نگذارید؛ چون رطوبت هوای داخل جعبه زیاد شده و رشد میکروبها را تسریع می‌کند
 استفاده از نخ دندان:
سطوح بین دندانی به هیچ وجه با استفاده از مسواک تمیز نمی‌شوند و تنها با استفاده از نخ دندان می‌توان این سطوح را تمیز کرد. نخ دندان، نخ ابریشمی مخصوصی است که باید آن را از داروخانه تهیه نمود. برای استفاده درست از نخ دندان باید:
• قبل از استفاده دستها را با آب و صابون خوب بشوئید.
• حدود ۳۰ تا ۴۵ سانتیمتر از نخ دندان را ببرید و دو طرف نخی را که بریده‌اید در هر دو دست به دور انگشت وسط بپیچید
جهت نخ کشیدن دندانها، حداقل ۳۰ تا ۴۵ سانتیمتر نخ جدا کنید.
• سه انگشت آخر را ببندید و دو دست را از هم دورکنید تا نخ محکم کشیده شود. به این ترتیب انگشت نشانه و شست هر دست آزاد می‌ماند
با بستن سه انگشت آخر، انگشت نشانه و شست دو دست آزاد مانده و قدرت مانور بالایی به شما می‌دهد.
• قطعه ای از نخ به طول ۲ تا ۵/۲ سانتی‌متر را بین انگشتان شست و اشاره دستها نگهدارید
طول نخی که بین انگشتان دست آزاد باقی می‌ماند، کافی است ۲ تا ۵/۲ سانتیمتر طول داشته باشد.
• برای واردکردن نخ بین دندانهای فک پایین از دو انگشت اشاره و بین دندانهای فک بالا از دو انگشت شست یا یک شست و یک انگشت اشاره استفاده کنید.
• نخ را با حرکتی شبیه اره کشیدن به آرامی به فضای بین دندانها واردکنید مراقب باشید فشار نخ، لثه را زخمی نکند
مرحله بعد این است که نخ به آرامی با حرکتی شبیه اره کشیدن به فضای بین دندانها وارد شود
• پس از اینکه نخ را وارد فضای بین دندانی کردید ابتدا نخ را به سطح کناری دندان جلویی تکیه داده و با ملایمت به زیر لبه لثه برده و آن را به دیواره دندان چسبانده و چند بار به طرف بالا و پائین حرکت دهید . به آرامی این عمل را انجام دهید تا به لثه مجاور دندان آسیب نرسانید.
نخ را به کناره یکی از دندانها تکیه داده و به زیر لبه لثه ببرید و سپس به دیواره دندان کناری بچسبانید و چند بار به طرف بالا و پایین حرکت دهید. مواظب باشید فشاری به لثه توسط نخ وارد نشود
• سپس قسمت تمیز نخ را در همان محل به سطح کناری دندان پشتی بچسبانید و همین کار را تکرار کنید. بعد از آن نخ را از لای دندانها خارج کنید. آن قسمت از نخ را که برای این دندانها استفاده کرده‌اید جابجا کنید و نخ کشیدن دندان بعدی را شروع کنید. این کار را برای تمام سطوح بین دندانها تکرارکنید.
توجه کنید که:
• پشت آخرین دندان هر فک را نیز مثل دندانهای دیگر نخ بکشید.
• استفاده از نخ دندان برای کودک باید به کمک والدینی که آموزش دیده باشند، انجام پذیرد. پس از اینکه کودک مهارت کافی را بدست آورد، بهتر است تا مدتی با نظارت والدین این کار را انجام دهد.
• بهتر است روزی دو بار (شبها قبل از خواب و صبحها بعد از صبحانه) از نخ دندان و مسواک استفاده کنید. در غیر اینصورت حداقل شبها قبل از خواب ابتدا از نخ دندان استفاده کرده، سپس دندانها را مسواک کنید.
• اگر هنگام مسواک زدن و نخ کشیدن دندانها، درد و خونریزی وجود داشت، جای نگرانی نیست. در اکثر مواقع با ادامه اینکار و برطرف شدن التهاب لثه درد و خونریزی هم از بین می رود. اگر پس از یک هفته علائم برطرف نشد حتماً بیمار را به مرکز بهداشتی درمانی ارجاع دهید.
نکته مهم: به جای نخ دندان برای تمیز کردن سطوح بین دندانها از هیچ نوع نخ دیگر یا وسایل سخت و نوک‌تیز مثل سنجاق و چوب کبریت استفاده نکنید. در ضمن توجه داشته باشید که خلال دندان وسیله ایست که به آسانی به لثه آسیب می‌رساند و استفاده از آن توصیه نمی‌شود.

ghazal_ak
21-11-2009, 19:04
بیماریهای حفره دهانی می توانند بر عملکرد مغز تاثیر منفی داشته باشد .


نتایج تحقیقات پژوهشگران آمریکایی نشان می دهد که برای رفع برخی از مشکلات فراموشی ،شناختی و حافظه ای در بزرگسالان، مراجعه به دندانپزشک می تواند بسیار مفید باشد.

به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز به نقل از رویترز ، محققان کالج پزشکی و جراحی کلمبیا در نیویورک کشف کردند که بیماریهای حفره دهانی می توانند بر روی عملکرد مغز از طریق مکانزیم‌های مختلفی مثل التهاب های بدن و فاکتور خطر کاهش توانایی ذهنی اثرات مخربی برجای بگذارد.
نتایج این تحقیقات همچنین نشان می دهد که بین یک عفونت دهانی و بیماریهای قلبی، سکته مغزی و بیماری آلزایمر ارتباط وجود دارد.
این محققان با مطالعه بر روی بزرگسالان ۶۰ سال به بالا کشف کردند افرادی که سطوح بالای باکتریها و قارچهای مرتبط با بیماریهای دهانی را نشان می دهند سه برابر بیش از سایرین با خطر بروز مشکل در یادآوری یک جمله سه کلمه ای پس از یک دوره زمانی مشخص مواجهند.
به گفته این محققان، بزرگسالان متاثر از بیماریهای دهان دو برابر بیش از دیگران در تست اندازه گیری حافظه مردود شدند.
این محققان در بخشی از یک نظر سنجی ملی بیش از ۲ هزار و ۳۵۰ نفر را مورد بررسی قرار دادند.
نتایج این تحقیقات نشان داد که ۷/۵ درصد از این بزرگسالان نتوانستند برخی از تستهای حافظه را تکمیل کنند در حالیکه ۵/۶ درصد از آنها در به یادآوری جملات دچار مشکل بودند و ۱/۲۲ درصد نیز مشکلات جدی در انجام عملیات تفریق داشتند.در افرادی که مشکلات بیشتری در حل تستهای حافظه داشتند بیماریهای دهان و دندان بیشتری مشاهده شد.

ghazal_ak
12-12-2009, 10:51
پوسیدگی دندان
 تعریف پوسیدگی:
پس از خوردن غذا چنانچه بهداشت دهان و دندان رعایت نشود، لایه ای میکروبی بر روی سطوح دندانها تشکیل می‌شود که با گذشت زمان میکروبهای موجود در این لایه مواد قندی را به اسید تبدیل می‌کنند. این اسید، مینای دندان را بمرور حل کرده و پوسیدگی ایجاد می شود.
 عوامل پوسیدگی زا:
این عوامل عبارتند از:
عدم رعایت صحیح و به موقع بهداشت دهان و دندان: (عدم استفاده از مسواک و نخ دندان): چنانچه پس از مصرف مواد غذایی سطح دندانها تمیز نگردد، میکروبهای داخل دهان به همراه خرده‌های مواد غذایی و مواد قندی ، لایه‌ای را روی دندانها تشکیل می‌دهند که پلاک میکروبی نامیده می‌شود (شکل ۲-۳). این پلاک لایه‌ای نرم، بی‌رنگ و چسبنده است که به تنهایی با آب شسته نشده و برای پاک کردن آن از سطوح دندانها باید ابتدا از نخ دندان استفاده کرده و سپس دندانها را به دقت مسواک بزنیم.
پس از خوردن غذا و رسیدن مواد قندی به میکروبهای پلاک میکروبی، حدوداً ۲ تا ۵ دقیقه بعد، اسید تولید می‌شود که در طی ۱۰ دقیقه میزان این اسید به حداکثر مقدار می رسد و تا حدود یک ساعت، محیط دهان در حالت اسیدی باقی می‌ماند تا به حالت عادی برگردد. به همین علت بسیار تأکید می‌شود که در صورت همراه نداشتن مسواک، حداقل دهان خود را پس از مصرف مواد غذایی با آب شستشو دهید.
مصرف نا مناسب مواد قندی: (در مبحث تغذیه مناسب این عنوان کاملاً توضیح داده خواهد شد)
مقاومت شخص و دندان: کمبود مقاومت شخص و دندان می‌تواند به یکی از سه علل ارثی، مادرزادی و یا اکتسابی باشد و به راههای مختلف که در فصل ۴ به آنها اشاره خواهد شد، می‌توان مقاومت دندان را بالا برد.
 محلهای شایع پوسیدگی:
محلهای شایع تجمع پلاک میکروبی بر سطح دندانها، مکانهای شایع پوسیدگی در دندانها می باشند که شامل سه ناحیه زیر است:
• شیارهای سطح جونده: در سنین اولیه رویش دندانهای آسیای دائمی که دارای شیارهای عمیق می‌باشند، به دلیل تجمع مواد غذایی در بین شیارها، احتمال ایجاد پوسیدگی خیلی زیاد می باشد.
• سطوح بین دندانی: بعلت عدم دسترسی موهای مسواک به این منطقه و عدم استفاده از نخ دندان، میزان تجمع مواد غذایی و در نهایت احتمال پوسیدگی در این سطوح بالاست. لازم به ذکر است که این مناطق را تنها با استفاده از نخ دندان می‌توان تمیز کرد.
• طوق دندان یا نا حیه اتصال لثه با دندان: معمولاً میکروبها در ناحیه طوق دندان تجمع می‌یابند. بنابراین اگر در هنگام مسواک کردن، دقت کافی برای تمیز کردن این ناحیه صورت نگیرد، پوسیدگی طوق دندان ایجاد می‌گردد، تجمع میکروبها در این ناحیه باعث بروز بیماریهای لثه هم می شود.
 علائم پوسیدگی دندان:
پوسیدگی دندان با علائمی همراه است که در زیر آورده شده اند:
• تغییر رنگ مینای دندان به قهوه‌ای یا سیاه.
• سوراخ شدن دندان.
• بوی بد دهان.
• حساس بودن یا درد گرفتن دندان هنگام خوردن غذاهای سرد، ترش یا شیرین که بسته به شدت پوسیدگی متفاوت است.
• حساس بودن یا درد گرفتن دندان هنگام فشار دندانها روی هم یا هنگام غذا خوردن.
• پوسیدگی بین دندانی می‌تواند باعث گیر کردن مواد غذایی بین دندانها و یا پاره شدن نخ دندان هنگام استفاده بشود.
 مراحل پیشرفت پوسیدگی:
پوسیدگی یک روند تدریجی است که برای ایجاد آن، زمان زیادی لازم است. مراحل ایجاد پوسیدگی، به شرح زیر است:
• شروع پوسیدگی از مینای دندان می باشد که معمولاً با یک تغییر رنگ همراه است (قهوه‌ای یا سیاه رنگ).
• با ادامه پوسیدگی به لایه زیرین (داخل عاج) دندان حساس به سرما، گرما و شیرینی می شود و حتی گاهی در دندان، دردهای کوتاه مدت و گذرا و شدید ایجاد می‌شود.
• در نهایت پوسیدگی به مغز دندان می‌رسد. این حالت، معمولاً با دردهای شدید شبانه ، مداوم و خود بخودی همراه می باشد و در صورت عدم درمان، در انتهای ریشه دندان عفونت ایجاد می شود که می‌تواند با ایجاد تورم بر روی لثه و یا گاه تورم در صورت همراه باشد (آبسه دندانی)
گاهی ممکن است که بدنبال درد شدید دندانی، به طور ناگهانی این درد ساکت شود که نشانه مرگ کامل مغز دندان است. چنین دندانی بعنوان کانون عفونی برای بدن محسوب می‌شود که هر لحظه ممکن است باعث بروز مجدد عفونت شدید، تورم و آبسه حاد گردد.
نحوه برخورد با بیماران مبتلا به درد دندانی :
• در صورتیکه بیمار با درد مراجعه کرد، قبل از ارجاع بیمار، جهت تسکین بیمار طبق جدول دارویی به وی قرص مسکن بدهید.
• حتماً به بیمار توصیه نمائید که قرص مسکن را با آب میل کند و از استفاده موضعی آن بر روی لثه یا دندان در محل درد خودداری نماید، زیرا به بافتهای دهان صدمه شدیدی خواهد زد.
• بیمار را به مرکز بهداشتی درمانی ارجاع دهید

Rahe Kavir
26-04-2010, 08:49
نکته بهداشتی روز: علت دندان‌درد


آموزش- همشهری آنلاین:
اگر دندان‌تان را برای مدتی طولانی دچار دردی زق‌زق‌کننده است، یا هنگامی که چیزی را گاز می‌زنید دچار دردی تیرکشنده می‌شوید، ممکن است مشکلی در دندان‌های‌تان یا بیماریی جدی‌تر داشته باشید.
دندان‌درد ممکن است ناشی از این عوامل باشد:

پوسیدگی دندان و یا ایجاد حفره در دندان.
آبسه دندان.
سینوزیت.
عفونت گوش.
آسیب دیدن دهان یا فک.
حمله قلبی، ممکن است با درد در گردن یا فک همراه باشد.

Rahe Kavir
26-05-2010, 08:33
حفظ دندانها
فلوراید روند پوسیدگی دندان را متوقف می‌کند و همچنین پوسیدگی‌هایی را که در مراحل اولیه و ابتدایی خود هستند، ترمیم می‌کند
" خانم دکتر! من دندان‌هایم را همیشه مسواک می‌زنم ولی باز هم دندان‌هایم همیشه پوسیده است. نمی‌دانم واقعا باید چه کار کنم؟..." این حرفی است که بسیاری از بیماران به دندانپزشک‌شان می‌گویند ولی واقعا مشکل کار از کجاست؟ چرا دندان‌های بسیاری از افراد نسبت به پوسیدگی بسیار مستعد است؟

1. آدامس‌ فلوراید دار
اگر شما بخواهید از پوسیدگی دندان‌های‌تان پیشگیری کنید، آدامس‌ها به شما کمک می‌کنند. آدامس‌هایی در بازار وجود دارند که حاوی " فلوراید " هستند. فلوراید را اغلب به آب آشامیدنی شهر‌ها، نمک، شیر و شکر می‌افزایند.
فلوراید روند پوسیدگی دندان را متوقف می‌کند و همچنین پوسیدگی‌هایی را که در مراحل اولیه و ابتدایی خود هستند، ترمیم می‌کند. امروزه به " آدامس‌های بدون قند " فلوراید افزوده‌اند. وقتی شما این آدامس‌ها را در دهان می‌گذارید و می‌جوید، فلوراید از آدامس آزاد شده و در سطح مینای دندان شما می‌نشیند و به تدریج جذب ساختار دندان شده و مینای دندان‌تان را مقاوم می‌کند.
منظور از " آدامس بدون قند " این نیست که این آدامس‌ها شیرین نیستند؛ بلکه برعکس، حتی ممکن است از آدامس‌های معمولی هم شیرین‌تر باشند!
تنها تفاوت این آدامس‌ها با آدامس‌های معمولی در این است که شیرین‌کننده‌های مصنوعی که به " قند‌های تخمیر نشدنی " معروف‌اند، در آنها استفاده شده است: اریتریول، ایزومالت، سوربیتول، زایلیتول و مانیتول از جمله این قند‌های تخمیرنشدنی هستند. این شیرین‌کننده‌ها ( قند‌های تخمیرنشدنی ) در نوشابه‌های رژیمی هم استفاده می‌شوند.
اگر آدامس دارای قند معمولی باشد، قند در اختیار باکتری‌های پوسیدگی‌زای دندان قرار گرفته و این باکتری‌ها با تولید اسید، باعث معدنی‌زدایی و در اصطلاح پوسیدگی دندان‌ها می‌شوند، ولی قند‌های تخمیر نشدنی نمی‌توانند به وسیله باکتری‌های پوسیدگی ‌زا تجزیه شوند و از آنها اسیدی حاصل نمی‌شود و در نتیجه باعث پوسیدگی دندان نمی‌شوند. به همین دلیل است که دندانپزشکان جدیدا در کنار مسواک و خمیر دندان، " آدامس‌های بدون قند و فلورایددار" را به بیماران‌شان توصیه می‌کنند.


2. ژل فلورایددار
در مطب‌های دندانپزشکی ژل‌های خاصی به نام ژل فلوراید وجود دارد. ثابت شده است که کاربرد موضعی فلوراید به خصوص توسط دندانپزشک، باعث کاهش میزان پوسیدگی به خصوص در کودکان می‌شود.
در نتیجه کاربرد موضعی فلوراید برای کودکان و نوجوانان در مطب‌های دندانپزشکی اکیداً توصیه می‌شود. دندانپزشک بعد از تعیین میزان استعداد ابتلای بیمار به پوسیدگی و احیاناً انجام درمان‌های لازم اولیه مثل حذف پوسیدگی‌ها، درمان با فلوراید را انجام می‌دهد.
در این نوع از استفاده از فلوراید دندانپزشک شما ابتدا سعی می‌کند که پوسیدگی‌های دندان‌های شما را درمان کند، سپس از دهان شما قالب‌گیری کرده و قاشقک‌های مخصوصی برای درمان دندان‌های‌تان با فلوراید آماده می‌کند.
گاهی هم این قاشقک‌ها به صورت آماده در مطب وجود دارند، سپس ژل فلوراید در این قاشقک‌ها گذاشته شده و روی دندان‌های شما قرار داده می‌شود و چند دقیقه می‌ماند. در این مدت نباید بزاق به دندان‌های‌تان برسد، سپس ژل از روی دندان‌های‌تان پاک می‌شود.
لازم است شما تا چند ساعت پس از این درمان از خوردن و آشامیدن خودداری کنید تا فلوراید جذب دندان‌های‌تان شود. دندانپزشکان می‌گویند بهتر است شما هر سال این درمان را انجام دهید تا با این روش فلوراید کافی به دندان‌های‌تان برسد.
این روش به خصوص به کودکان و نوجوانان توصیه می‌شود تا دندان‌های‌شان از همان ابتدا مقاوم شود و در برابر پوسیدگی در امان باشد. دقت کنید که این روش و این ژل‌ها باید حتما در مطب و زیر نظر دندانپزشک انجام شود تا از بلعیدن کنترل نشده مقدار زیاد فلوراید توسط کودک پیشگیری شود.


3. خمیردندان فلورایددار
استفاده از خمیردندان در هنگام مسواک زدن فواید متعددی دارد. اما اصلی‌ترین و مهم‌ترین فایده خمیردندان، اثر آن در پیشگیری از پوسیدگی دندان‌هاست که به علت وجود ماده فلوراید در خمیر دندان‌هاست.
تقریبا همه خمیردندان‌های داخلی و اکثر خمیردندان‌های خارجی فلورایددار هستند. اثر فلوراید خمیردندان در پیشگیری از پوسیدگی ثابت شده است و استفاده از خمیردندان حاوی فلوراید اکیدا توصیه می‌شود.
استفاده از خمیر دندان حاوی فلوراید می‌تواند بر حسب میزان خطر پوسیدگی دندانی، از این پوسیدگی‌ها جلوگیری کند. همه خمیردندان‌ها دارای میزانی از فلوراید هستند اما میزان فلوراید همه انواع خمیردندان‌ها کافی نیست.
خمیردندان‌های مناسب از نظر میزان فلوراید دارای 1300ppm تا 1500ppm فلوراید هستند. طبق مطالعات انجام شده میزان اغلب خمیردندان‌های ایرانی حدود 1000ppm یا کمتر است. بنابراین به کارخانه‌های سازنده خمیردندان توصیه می‌شود که در برخی محصولات خود به صورت انتخابی میزان فلوراید را افزایش دهند.
نکته قابل توجه به خصوص در استفاده بچه‌ها از خمیر دندان این است که فلوراید اولا ماد‌ه‌ای سمی است و در صورتی که بیش از حد مجاز بلع شود، ممکن است به مسمومیت منجر شود و ثانیا، اگر میزان فلوراید دریافتی بیش از حد باشد، به ایجاد لکه‌های سفید روی دندان‌ها منجر می‌شود که به آن فلوروزیس می‌گویند.


4. دهان‌شویه‌ فلورایددار
در حال حاضر دهان‌ شویه‌های فلوراید دار ( مثل همان دهان‌شویه‌هایی که در مدارس استفاده می‌شوند ) در کنار ژل‌ها و خمیر دندان‌های فلورایددار و چند محصول دیگر در دسترس قرار دارند و باعث عملکرد موضعی فلوراید می‌شوند.
استفاده از دهان‌شویه‌های فلورایددار یکی از روش‌های موضعی استفاده از فلوراید است که هم‌اکنون نیز طرح همگانی استفاده از آن در مدارس کشور در حال اجراست. این طرح به صورت استفاده یک روز در هفته از دهان‌ شویه توسط دانش‌آموزان با نظارت مسوولان مدارس انجام می‌شود.
استفاده از هر گونه دهان‌شویه فلورایددار برای کودکان زیر 6 سال ممنوع است، مگر اینکه دندانپزشک تجویز کند. چون کودکان این دهان‌شویه را می‌بلعند و باعث مسمومیت آنها با این ماده می‌شود. اگر شما این دهان‌شویه را از داروخانه می‌خرید، هفته‌ای یک بار از آن استفاده کنید.


5. آب‌نبات‌ فلورایددار
این فوق‌العاده است که شما با مکیدن آب‌نبات بتوانید دندان‌های‌تان را در برابر پوسیدگی مقاوم کنید؛ چون تا به حال احتمالا فقط این را شنیده بودید که آب‌نبات‌ها و شکلات‌ها، دندان‌ها را پوسیده می‌کنند، ولی آب‌نبات‌های حاوی فلوراید درست اثر عکس دارند. این آب‌نبات‌ها حاوی شیرین‌کننده مصنوعی هستند و در عین حال با مکیدن‌شان فلوراید در دهان شما آزاد کرده و روی دندان‌های‌تان رسوب می‌کند.

wichidika
24-08-2010, 10:51
يك دندانپزشك گفت: ميزان بالاي فلورايد در آب موجب تغيير رنگ و شكننده شدن دندانها مي‌شود.
دكتر پرديس مسنن مظفري در گفت‌وگو با خبرنگار بهداشت و درمان ايسنا، با اشاره به اينكه عوامل ديگري از قبيل نژاد، مصرف دخانيات، افزايش سن و مصرف برخي از داروها در دوران كودكي نيز موجب تغيير رنگ دندان‌ها مي‌شود، افزود: شدت لكه‌هاي قهوه‌اي با افزايش مقدار فلورايد آب آشاميدني افزايش مي‌يابد.
وي ادامه داد: اين بيماري در واقع نوعي نقص در تشكيل ميناي دندان است كه به‌علت اختلال در كار سلولهاي آملوپلاست در خلال شكل‌گيري دندان‌ها ايجاد مي‌شود.
مسنن مظفري اظهار داشت: بالا رفتن ميزان فلورايد در آب آشاميدني، عمل آهكي شدن ميناي دندان‌ها را دچار اختلال مي‌كند و باعث تغيير رنگ دندانها به صورت خطي يا خالهاي قهوه‌اي مي‌شود.
وي با بيان اينكه مقدار يك pmm فلورايد در آب براي رشد ونمو، استحكام و جلوگيري از پوسيدگي دندان‌ها لازم است، تصريح كرد: در صورتي كه مقدار فلورايد در آب به بيش از دو تا چهار pmm برسد اثرات نامطلوبي را بر روي دندان‌ها خواهد گذاشت.
مسنن مظفري با ذكر اينكه استفاده از روش‌هاي سفيدكنندگي مي‌تواند اين مشكل را رفع كند، خاطرنشان كرد: به‌علت خاصيت سوزانندگي اين مواد بر روي لثه و دندانها، بهتر است تحت نظر مستقيم دندانپزشك استفاده شود.

wichidika
07-09-2010, 11:16
چرا مسواک نزدن منجر به مرگ می‌شود؟

[ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]
دانشمندان طی پژوهش‌ جدید خود دلیل آن‌که چرا مسواک نزدن منجر به مرگ می‌شود را یافتند.


به گزارش شبکه ایران به نقل از تلگراف، باکتری دهان می‌تواند وارد جریان خون شده و منجر به تولید لخته‌هایی شود که بروز حملات قلبی را در پی دارد.
مدت‌ها بود که محققان نسبت به وجود ارتباط میان بهداشت دهانی پایین و افزایش حملات قلبی مشکوک بودند، اما تاکنون توانسته بودند دقیقا تعیین کنند که چرا مسواک نزدن منظم منجر به وقوع این عارضه می‌شود.
هم‌اکنون یکی از دانمشندان دانشگاه بریستول کشف کرده است که یک باکتری معمولی که عامل پوسیدگی دندان و بیماری لثه است می‌تواند وارد جریان گردش خون شده و به شکل‌گیری لخته‌های خونی کمک کند.
لخته‌هایی که در نتیجه این فرآیند شکل می‌گیرند، منجر به حملات قلبی و سکته می‌شوند، عارضه‌ای که تنها در کشور بریتانیا سالانه جان 200 هزار تن را می‌گیرد.
در اغلب اوقات، باکتری "استرپتوکوکوس" به دهان محدود می‌شود اما هنگامی که افراد به خون‌ریزی لثه دچار شوند، می‌تواند وارد جریان خون شود.

[ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]

هووارد جنکینسون، متخصص میکروب‌شناسی دهان در این‌باره می‌گوید: یک ملکول پروتئین به نام PadA که در سطح باکتری وجود دارد که می‌تواند فرآیند شکل‌گیری پلاکت‌های خونی را فعال کند.
وی می‌افزاید: ضروری است افراد بدانند برای به حداقل رساندن احتمال مشکلات قلبی علاوه بر کنترل رژیم غذایی، فشار خون، کلسترول و حفظ تناسب اندام باید بهداشت دهان و دندان خود را هم به خوبی حفظ کنند.
وی در ادامه خاطر نشان می‌کند: کشف این پروتئین کلیدی ابزار جدیدی است که با کمک آن می‌توان داروهایی را که با هدف جلوگیری از شکل‌گیری لخته توسط این باکتری تولید می‌شوند، مورد آزمایش قرار داد.

wichidika
21-09-2010, 15:51
رئيس انجمن دندانپزشكي كودكان ايران: اولين دندان دائمي اكثر كودكان ايران به علت بي‌توجهي والدين پوسيده مي‌شود
خبرگزاري فارس: رئيس هيئت مديره انجمن دندانپزشكي كودكان ايران گفت: درصد زيادي از اولين كرسي دايمي دندان‌هاي كودكان در كشور به علت بي توجهي خانواده‌ها و عدم مراجعه به دندانپزشك پوسيده شده و از بين مي‌رود.
[ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]

به گزارش خبرگزاري فارس، مجتبي وحيد گلپايگاني، عضو هيئت علمي دومين همايش دندانپزشكان سراسر كشور، با بيان اينكه حفظ و ترميم دندان‌هاي شيري و اولين دندان‌هاي دايمي در كودكان و نوجوانان بسيار مهم است، گفت: اولين كرسي‌هاي دايمي دندان‌ها در سن 6 سالگي و در انتهاي دهان، پشت دندان دوم كسري شيري ظاهر مي‌شوند و به علت شيارهاي عميقي كه دارند نيازمند مراقبت‌هاي بهداشتي ويژه‌اي هستند.

وي افزود: شكل خاص و زمان رويش اولين كرسي دايمي دندان‌ها به نحوي است كه والدين كودكان تصور مي‌كنند اين كرسي، جزو دندان‌هاي شيري است به همين دليل مراقبت‌هاي بهداشتي لازم از انجام نمي‌شود كه در نتيجه، احتمال پوسيدگي اولين كرسي دايمي در كودكان بسيار بالاست.

مدير گروه بخش كودكان دانشكده دندانپزشكي شهيدبهشتي، تصريح كرد: اولين كرسي دايمي دندان‌ها داراي شيارهاي عميقي است كه با توجه به محل قرارگيري آن در انتهاي دهان، مي‌تواند باعث تجمع باقيمانده غذا در اين شيارها و پوسيدگي آنها شود. بنابراين خانواده‌ها بايد براي مراقبت‌هاي ويژه از اولين كرسي دايمي دندان‌ها، كودكان 6 ساله خود را حتماً نزد دندانپزشك ببرند.

وي اعلام كرد: متأسفانه درصد بسيار بالايي از اولين كرسي دندان‌هاي دايمي كودكان كشور به علت غفلت خانواده‌ها در مراجعه به دندانپزشك و سن پايين كودكان و كم توجهي آنها در رعايت بهداشت دهان و دندان و همچنين مصرف بالاي مواد قندي در اين سنين، از بين رفته و دچار پوسيدگي مي‌شود.

وحيد گلپايگاني، فلوراتراپي و پوشاندن شيارهاي اولين كرسي دايمي داندان‌ها و نيز آموزش رعايت بهداشت دهان و مسواك زدن صحيح و كنترل مصرف مواد غذايي قندي را از جمله اقدامات مراقبتي ويژه در سن 6 سالگي عنوان كرد كه براي جلوگيري از پوسيدگي اولين كرسي دايمي دندانها لازم و ضروري است.

وي نقش خانواده‌ها، رسانه‌ها و به خصوص مربيان بهداشت مدارس در كنترل اين پوسيدگي را بسيار مهم ارزيابي و اظهار كرد در تمام مدارس كشور بايد مربي بهداشت دهان و دندان حضور داشته باشد و آموزش‌هاي لازم براي مراقبت از دندان‌ها را به خانواده‌ها و دانش‌آموزان ارايه كند چرا كه در اين مقطع سني، تأثير فعاليت مربي بهداشت دهان و دندان در مدرسه از فعاليت دندانپزشكان نيز اهميت بيشتري دارد.

موضوعات و يافته‌هاي جديد بخش دندانپزشكي كودكان در دومين همايش دندانپزشكان سراسر كشور كه 7 تا 9 مهر در تهران برگزار مي‌شود، مورد بررسي قرار مي‌گيرد.

علاقه‌مندان به شركت در اين همايش مي‌توانند حداكثر تا تاريخ دوم مهر با مراجعه به سايت سازمان نظام پزشكي جمهوري اسلامي به نشاني
برای مشاهده محتوا ، لطفا وارد شوید یا ثبت نام کنید به صورت آنلاين ثبت نام كنند.
انتهاي پيام/ش

wichidika
11-10-2010, 16:13
خوردن نوشابه گازدار و تنقلات قندی باعث پوسیدگی دندانها می شود دبیر علمی کنگره دندانپزشکی ترمیمی نسبت به مصرف نوشابه‌های گازدار و تنقلات حاوی مواد قندی و کربوهیدراتها که باعث پوسیدگی دندانها می‌شود هشدار داد. به گزارش خبرگزاری مهر، دکتر سعید نعمتی عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد با بیان این مطلب اظهار داشت: یکی از مهمترین مسائلی که امروزه با آن مواجه هستیم، استفاده بی‌رویه نوجوانان و جوانان از نوشابه‌های گازدار و تنقلات حاوی مواد قندی است که در این سنین با توجه به افزایش فعالیتهای بدنی تمایل به مصرف این مواد نیز افزایش یافته و باعث ایجاد صدمات جبران ناپذیری بر بدن و دندانها می‌شود.
وی گفت: نوشابه‌های گازدار به دلیل وجود ترکیبات CO2 و تبدیل آن به اسید کربنیک باعث عدم جذب کلسیم مواد غذایی و در نتیجه ایجاد مشکلات اسکلتی و پوکی استخوان می‌شود و از طرفی حل شدن تدریجی مینای دندان و در نتیجه رنگ گرفتگی سطحی، ایجاد حساسیت، پوسیدگیهای ریز روی مینای دندان را به دنبال دارد.
نعمتی وجود مواد قندی و کربوهیدراتها در انواع بیسکویتها، شکلاتها و سایر تنقلات که به صورت مکرر و به دفعات در طول روز مصرف می‌شوند را به عنوان عوامل مخرب دندانها برشمرد و افزود: ریزه‌خواری نادرست و استفاده بیش از حد از تنقلات قندی باعث ایجاد اسید و حل شدن مینای دندانها و شروع پوسیدگی به خصوص در نواحی بین دندانها می‌شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد تاکید کرد: بهترین جایگزینی برای تنقلات و نوشابه‌های گازدار، انواع مغزها و انواع دوغ است که در گذشته جایگاه خوبی در سبد غذایی ما ایرانیان داشته و نه تنها فاقد اثرات پوسیدگی دندانهاست بلکه باعث تامین کلسیم مورد نیاز بدن نیز می‌شود.

دهمین کنگره دندانپزشکی متخصصین ترمیمی ایران از 12 تا 14 آبان ماه در هتل المپیک تهران برگزار می‌شود.

saeeddz
26-10-2010, 17:11
گاهي اوقات بيماراني به متخصصان ارتودنسي مراجعه مي‌كنند كه مطالبي در مورد ارتودنسي و روش‌ها و دستگاه‌هاي درمان مطالعه كرده‌اند.
[ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]
يكي از نگراني‌هاي اين بيماران كشيدن دندان در ارتودنسي است. بحث كشيدن يا نكشيدن دندان براي اهداف ارتودنسي بحث امروز متخصصان و بيماران ارتودنسي نيست. اين مساله در 100 سال گذشته مورد بحث بوده به طوري كه در آغاز ابداع دستگاه‌هاي ارتودنسي مشابه دستگاه‌هاي امروزي هيچ دنداني كشيده نمي‌شد.
نتيجه درمان‌هاي اين دوره برگشتن ناهنجاري تعداد زيادي از بيماران بود. با بررسي درمان‌هاي اين افراد و درمان مجدد آنها همراه با كشيدن دندان مشخص شد كه عامل بسياري از درمان‌هاي ناموفق كمبود فضا و عدم هماهنگي اندازه دندان‌ها با اندازه استخوان در برگيرنده دندان‌هاست.
با مشخص شدن نتايج فوق در اواسط قرن قبل، متخصصان ارتودنسي گرايش زيادتري براي كشيدن دندان ‌ طي درمان ارتودنسي پيدا كردند. با بررسي مجدد نتايج درماني اين گروه از بيماران و جمع‌بندي تحقيقات ديدگاه متعادل‌تري در ارتباط با كشيدن و نكشيدن دندان ايجاد شد.
در ارتودنسي پيشرفته امروزي چندين عامل باعث شده است تا متخصصان ارتودنسي تا حد امكان از كشيدن دندان دوري كنند. يكي از عواملي كه امروزه در ارزيابي زيبايي افراد، مورد توجه متخصصان ارتودنسي است ميزان ديده شدن دندان‌ها و لثه‌ها هنگام صحبت كردن و خنديدن است به طوري كه ديده شدن مناسب دندان‌ها و حاشيه لثه علاوه بر زيبايي باعث جوان‌تر نشان دادن فرد مي‌شود.
با توجه به تمايلات امروزي مردم درخصوص داشتن لبخند‌هاي زيبا و ديده شدن زيادتر دندان‌ها هنگام لبخند و همچنين آگاهي مردم و مراجعات زودتر در كودكان، پيشرفت‌هاي سريع و گسترده در ساخت، نوع مواد، به‌كارگيري آلياژهاي حافظه‌دار، وجود وسايل هوشمند جديد و همچنين استفاده از پيچ‌هاي داخل استخواني (ميني اسكرو) تمايل به كشيدن دندان كم شده است.
پيشرفت‌هاي موجود تنها در صورتي قادر به درمان صحيح و كامل بيمار است كه با صلاحيت و مهارت فرد درمان‌كننده همراه شده باشد. با توجه به ظريف بودن نحوه عمل اين دستگاه‌ها خطا در نحوه استفاده و ناكافي بودن مهارت فرد درمان‌كننده مي‌تواند خسارت غيرقابل جبران به بار آورد.
متخصصان ارتودنسي با فراگيري آموزش‌هاي پايه در دوران 3 تا 4 ساله تخصص و با به روز كردن اين اطلاعات با شركت در دوره‌هاي آموزشي انجمن ارتودنتيست‌هاي ايران و ساير نقاط جهان افراد با‌صلاحيت هستند. اگر فرد درمان‌كننده مهارت كافي نداشته باشد كشيدن يا نكشيدن دندان و نوع دستگاه و مزاياي روش‌هاي درماني تفاوت قابل ملاحظه‌اي ايجاد نمي‌كند. به عبارتي اين مهارت فرد درمان‌كننده و استفاده بجا از اين وسايل است كه بيمار را درمان مي‌كند.

دكتر محمد ‌امين نريماني
متخصص ارتودنسي

saeeddz
27-10-2010, 16:45
بوي بد دهان، از آن مشكلاتي است كه گاه ممكن است علت خطرناكي نداشته باشد، اما مي‌تواند آن چنان باعث آزار انسان بشود كه روابط اجتماعي فرد را مختل كند و حتي باعث گوشه‌نشيني و انزواي او شود.
[ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]
بايد دانست كه تنفس بدبو، نوعي بيماري تنفسي است و نبايد با بوي بدي كه از مصرف مواد غذايي خاص مثل سيروپياز ناشي مي شود، اشتباه گرفت.
چگونه مي‌توان بوي بد دهان را از بين برد؟
در اغلب موارد منشاء تنفس بدبو از دهان است كه به دليل اثرات متابوليك باكتري هاي دهان روي خرده غذا وپلاك هاي دندان ، بزاق و خون است كه گازهاي فراسولفيدي، استون واتانول وساير گازها را ايجاد نموده و باعث بوي زننده و ناخوشايند مي شود.
افرادي كه بهداشت دهان و دندان را رعايت نمي كنند، مسلما دچار بوي بد دهان خواهندشد . عفونت لثه و بيماري‌هاي التهابي آن از مهمترين عوامل به شمار مي‌رود.
ديگر عوامل ايجاد بوي بد دهان: سينوزيت، جسم خارجي در بيني، عفونت‌هاي ريه، معده وروده، ديابت ، نارسايي شديد كليه وكبد، بيماري‌هاي بدخيم مثل سرطان ريه و بيماري‌هاي عصبي مثل اسنيكرفرني ويا صرع مي‌باشد.
همچنين استفاده از داروهاي ضدفشارخون، ضدافسردگي و آنتي هيستامين ها كه باعث خشكي دهان مي شوند و يا استفاده از سيگار و مصرف الكل باشد نيز در بوي بد دهان موثرند.
براساس گزارش دانشگاه علوم پزشكي تهران، اگر اين مشكل به دليل نوعي بيماري ايجادشده باشد، بايد درابتدا عامل بيماريزا را رفع كرد، ولي در كل رعايت بهداشت دهان و دندان در كاهش بوي بددهان بسيار مؤثر است. بايد دقت داشت كه حين مسواك زدن نه تنها روي دندان‌ها، بلكه لثه ها را نيز پاكيزه كرد.
در اين بين شستن زبان، سقف دهان و لب‌ها نيز مهم است، چرا كه بخش كثيري از باكتري‌ها در اين قسمت رشد مي كنند.
در ضمن كشيدن نخ دندان نه تنها خرده‌هاي غذا را از لابلاي دندان‌ها پاك مي‌كند بلكه به تحكيم لثه‌ها و جلوگيري از بروز بيماري‌هاي مختلف دندان كمك مي‌كند.
تكنيك‌هاي ديگر در كاهش بوي بد دهان: جويدن آدامس بدون قند به دليل ترشح بيشتر بزاق، نوشيدن شش تا هشت ليوان آب در روز، استفاده از دهان شويه هاي آنتي پلاك مثل كلرهگزيدين و غرغره كردن و دقت در مصرف غذاهايي كه در ايجاد بوي بد دهان دخيل هستند ، در كاستن بوي بد دهان مؤثرمي باشند.اما بايد به خاطر داشت كه ارزان‌ترين و راحت‌ترين روش برطرف كردن بوي بد دهان مسواك زدن مرتب دندان‌ها و نخ كشيدن است.

saeeddz
03-11-2010, 02:46
مشكلات دهان و دندان يكي از رايج‌ترين مسائلي است كه مردم با آن روبه‌رو هستند. البته در اين دوران مردم بيش از پيش به سلامت و بهداشت دهان و دندان خود اهميت مي‌دهند، اما با وجود اين باز هم مشكلاتي در ارتباط با دندان‌ها وجود دارد. يكي از اين مشكلات كه شايد شما هم با آن روبه‌رو شده باشيد، سايش دندان‌هاست.
[ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]

دكتر داريوش حميدزاده، دندانپزشك به عوامل ايجاد سايش اشاره كرده و در اين‌باره مي‌گويد: عوامل مختلفي كه باعث از دست رفتن نسج دندان مي‌شوند، مي‌توانند زمينه‌ساز سايش باشند. سايش دندان ممكن است بر اثر استفاده از مواد شيميايي اسيدي اتفاق بيفتد يا در نتيجه فشارهاي مكانيكي ايجاد شود يا بر اثر ساييدن دندان‌ها روي هم به وجود آيد.
وي مي‌افزايد: مصرف نوشيدني‌هاي اسيدي يا كار در محيط‌هايي خاص كه در تماس مستقيم با مواد شيميايي اسيدي و بخارات حاصل از آن هستند، مي‌توانند باعث سايش دندان‌ها شوند. در اين شرايط به طور معمول سطح بيروني دندان‌ها درگير مي‌شود. همين مساله باعث نازك شدن ميناي دندان شده و با گذشت زمان، مقاومت دندان را كاهش مي‌دهد. در نتيجه ممكن است ترك‌هايي نيز روي دندان‌ها ايجاد شود. در اين شرايط، فرد در مقابل سرما و گرما احساس ناراحتي مي‌كند.
دكتر حميدزاده يادآور مي‌شود؛ در موارد ديگر، افرادي كه به دليل ناراحتي‌هاي گوارشي محتويات اسيد معده‌شان به داخل حفره دهاني راه مي‌يابد، سطح داخلي دندان‌هايشان درگير مي‌شود.
اين دندانپزشك در مورد فشارهاي مكانيكي كه باعث سايش مي‌شوند، مي‌گويد: افرادي كه از مسواك‌هاي زبر و خميردندان‌هاي نامناسب (حاوي مواد ساينده) استفاده مي‌كنند يا از روش‌هاي درست مسواك زدن غافل هستند يا كساني كه اين عمل (مسواك زدن) را به صورت افراطي و وسواس‌گونه انجام مي‌دهند، ممكن است با اين مشكل روبه‌رو شوند. در اين شرايط طوق دندان‌ها به كلي از بين رفته و مستعد شكستگي در قسمت تاج مي‌شوند.
وي اضافه مي‌‌كند: گاهي نيز اين ضايعه بر اثر ساييدن دندان‌ها روي هم ايجاد مي‌شود. اين عادت كه در هر زماني از شبانه روز ممكن است وجود داشته باشد، باعث از بين رفتن ميناي دندان‌ها در سطوح جونده مي‌شود.

جلوگيري از ايجاد سايش
دكتر حميدزاده در مورد روش‌هاي جلوگيري از سايش دندان‌ها مي‌گويد: همكاران دندانپزشك مي‌توانند با مشاهده كلينيكي محل سايش‌‌ها، اقدام به از بين بردن عوامل موثر در ايجاد اين مشكل كنند. به عنوان مثال تغيير در شيوه تغذيه بيماران يكي از نكات موثر است. جايگزين كردن نوشيدني‌هاي اسيدي با موادي نظير شير يا دوغ يكي از راه‌هاي ايجاد تغييرات موثر است. همچنين دندانپزشك بايد به بيمار توصيه كند بلافاصله پس از خوردن يا آشاميدن مواد غذايي اسيدي مسواك نزند. در مواردي نيز دندانپزشك بايد بيمار را به متخصص گوارش ارجاع دهد. در مواردي كه بازگشت مواد اسيدي معده به داخل حفره دهان موجب سايش مي‌شود، با درمان بموقع و موثر متخصص گوارش حل خواهد شد.
وي به آموزش شيوه صحيح مسواك زدن اشاره مي‌کند و مي‌افزايد: آموزش صحيح مسواك زدن و استفاده از خميردندان‌هاي مناسب، راهي براي پيشگيري از بروز مشكل و از دست رفتن نسج دندان‌هاست. بعلاوه، با توصيه به استفاده از دهانشويه‌هاي حاوي فلورايد مي‌توانيم باعث تقويت ميناي دندان و كاهش حساسيت دنداني شويم. در نهايت مي‌توانيم براي جلوگيري از دست دادن دندان‌ها، به ترميم و بازسازي سطوح از دست رفته اقدام كنيم.
دكتر حميدزاده با اشاره به استفاده از لوازمي خاص براي كاهش اثرات سايش دندان‌ها مي‌افزايد: در مواردي كه بيمار در طول شبانه روز دچار تنش‌هاي عصبي و اسپاسم‌هاي عضلاني شديد در ناحيه مفصل گيجگاهي و فكي است، مي‌توانيم اقدام به ساخت نايت گارد (Night guard) کرده و از آن در زمان‌ها و شرايط مختلف (هنگام كار، مطالعه، رانندگي يا هنگام خواب) استفاده كنيم. با استفاده از نايت گارد مانع ساييدن دندان‌ها و از بين رفتن ميناي دندان در سطوح جونده مي‌شويم.

saeeddz
15-11-2010, 16:14
رئيس كنگره هنر و تكنولوژي دندانپزشكي مدرن تا سال 2020 گفت: جوانه دنداني در آينده جايگزين كاشت دندان (ايمپلنت) مي شود كه اين امر تحولي عظيم در علم دندانپزشكي به شمار مي‌رود.
[ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]
دكتر عباسعلي پايدار در آستانه برپايي دومين كنگره كشوري انجمن دندانپزشكي ايران افزود: بهره گيري از جوانه دنداني براي جايگزيني دندانهاي از دست رفته با كمك علم ژنتيك و در راستاي همانندسازي ارگانهاي بدن در حال گذراندن مراحل پژوهشي است.
وي با اشاره به اينكه هم اينك در دانشگاه هاي علوم پزشكي تهران و شهيد بهشتي مراحل مطالعاتي و پژوهشي اين پروژه در حال انجام است، اظهار داشت: پيشرفت هاي علمي صورت گرفته در اين زمينه در كنگره هنر و تكنولوژي دندانپزشكي مدرن تا سال 2020 ارايه خواهد شد.
به گفته دكتر پايدار ، هم اينك از سلول هاي پالپ (سلول عصبي) براي شناسايي كدهاي ژنتيك فرد استفاده مي شود اما آنچه كار را با دشواري روبرو ساخته تشخيص نوع دندان مورد نياز بيمار از ميان كدهاي ژنتيكي از سوي دندانپزشك است.از سوي ديگر براي ساخت جوانه دنداني، هر سه لايه جنيني (اكتودرم، مزودرم و اندودرم) نياز است كه همين مساله كار را با پيچيدگي همراه مي سازد.
رئيس دومين كنگره كشوري انجمن دندانپزشكي تصريح كرد: اكتودرم كه مسئول ساخت پوست و بافت هاي پوشاننده است در ساخت ميناي دندان، مزودرم كه مربوط به بافت هاي ماهيچه‌اي و استخوان است در ساخت تاج و عصب دندان و اندودرم كه مختص توليد سيستم گوارش است، وظيفه توليد بافت هاي نگهدارنده دندان را بر عهده دارد.
وي از القاي اين سه لايه روي يكديگر به عنوان مانع ديگر اين طرح پژوهشي نام برد و گفت: در صورت رفع مشكلات فوق از سوي محققان داخل و خارج كشور ومحقق شدن بكارگيري جوانه دنداني به جاي ايمپلنت، تحولي عظيم در عرصه دندانپزشكي ايجاد خواهد شد.به دليل اهميت موضوع هم اينك تحقيقات روي ساخت جوانه دنداني از سوي محققان دنبال مي‌شود و اميد مي‌رود در آينده با عملي شدن ساخت جوانه دنداني بتوان براي فرد فاقد دندان با يك آزمايش خون و پس از تعيين كدهاي ژنتيك او دندان مورد نياز را از طريق جوانه دنداني فراهم كرد.
دكتر پايدار گفت: نتيجه جديدترين پژوهش محققان كشور در دومين كنگره كشوري انجمن دندانپزشكي در زمينه كاشت جوانه دنداني ارائه خواهد شد.
دومين كنگره كشوري انجمن دندانپزشكي ايران با عنوان «هنر و تكنولوژي دندانپزشكي مدرن تا سال 2020» طي روزهاي 26 تا 28 آبان در شيراز برپا مي‌شود.
علاقه‌مندان به كسب اطلاعات بيشتر مي‌توانند به نشاني [ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ] ([ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]) يا [ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ] ([ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]) مراجعه كنند.

saeeddz
05-12-2010, 18:39
از زمان ابداع مسواک‌هاي مدرن در80 سال پيش تاکنون طراحي مسواک رشد چشمگيري داشته است کافي است به سوپرمارکت محلتان مراجعه‌اي داشته باشيد به طوري که از تنوع موجود در شکل، اندازه، نوع، قيمت و ساير خصوصيات مسواک‌ها گيج مي‌شويد.
[ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]

هرکدام از اين طرح‌ها ممکن است براي افراد خاصي بهتر باشد. نکته مهم آن است که اين طرح‌ها فقط در مسواک زدن کمک مي‌کنند و نمي‌توانند جايگزين دقت شما در مسواک زدن با روش صحيح شوند. در اينجا به برخي از خصوصيات مسواک‌ها و دلايل طراحي آنها اشاره‌اي مي‌کنيم.
انواع مسواک‌:
ـ مسواک‌هايي با الياف زيگزاگ براي تميز کردن بهتر بين دندان‌ها طراحي شده‌اند. معمولا دسته اين مسواک‌ها به شکلي طراحي شده‌اند تا در هنگام مسواک‌زدن فشاري که به مسواک وارد مي‌شود را متعادل کنند تا از صدمه ديدن بافت‌هاي دنداني جلوگيري شود.
ـ مسواک‌هايي با گردن قابل انعطاف مي‌توانند همانند يک وسيله جذب شوک عمل کنند تا از فشار زياده از حد به بافت‌هاي لثه و دندان پيشگيري کنند. برخي افراد تمايل دارند در هنگام مسواک‌زدن به صورت آگاهانه يا ناآگاهانه فشار زيادي به مسواک وارد کنند. اين مساله منجر به ساييده شدن دندان‌ها در حاشيه لثه و عريان شدن لثه در اين ناحيه مي‌شود. اين افراد مي‌توانند از خصوصيت طراحي شده در اين مسواک‌ها بهره‌مند شوند.
ـ برخي از مسواک‌ها داراي سر زاويه‌دار هستند. دسترسي به برخي از نواحي دندان در برخي افراد سخت و حتي غيرممکن است. اين نواحي بخصوص در نواحي عقب‌تر دهان و در پشت دندان‌هاست. زاويه‌دار شدن سر مسواک همانند وسايلي که توسط دندانپزشک استفاده مي‌شوند مي‌توانند باعث دسترسي بهتر به اين نواحي شود.
ـ برخي از مسواک‌ها داراي سر گرد يا بيضي شکل هستند. اين مسواک‌ها هم قدرت دسترسي بيشتري براي فرد فراهم مي‌کنند. افرادي که براي تميز کردن دندان‌ها دسترسي مناسبي به بعضي سطوح دنداني ندارند، مي‌توانند اين مسواک‌ها را امتحان کنند.
ـ مسواک‌هايي که داراي الياف مورب هستند براي تميز شدن چندگانه طراحي شده‌اند. اين مسواک‌ها اين طور تبليغ مي‌شوند که اگر روش مسواک‌زدن خيلي خوبي نداشته باشيد اين مسواک‌ها به شما کمک مي‌کند. اين مسواک‌ها داراي 3 گروه الياف جداگانه هستند: الياف زاويه‌دار خارجي براي تميز کردن حاشيه لثه، الياف بلندتر براي تميزشدن بين دندان‌ها و الياف کوتاه‌تر براي تميزکردن سطوح دندان‌ها اما بايد گفت دقت در نحوه مسواك‌زدن بسيار مهم‌تر از استفاده از انواع مسواك‌هاست.

sajadhoosein
19-12-2010, 16:10
حقيقتي زشت در مورد مسواك شما



مسواك شما كثيف تر از آن چيزي است كه تصور مي كنيد.آيا تاكنون فكر كرده ايد كه در مسواك شما چه چيزهايي كمين كرده است. مسواك ها سرشار از انواع ميكرب ها هستند.

تحقيقات نشان مي دهد كه يك مسواك بدون درپوش مي تواند بيش از 100 ميليون باكتري را در خود جاي دهد. اما نگران نباشيد. به هر حال دهان ما نيز چندان استريل و عاري از ميكرب نيست.

صدها ميكروارگانيسم در دهان ما هر روز وجود دارد و اين مشكل چندان بزرگي نيست. در واقع مي توان گفت كه مشكل زماني جدي مي شود كه تعادل اين باكتري ها در دهان به هم مي خورد.

بهتر است بدانيم كه پلاك ها يا همان جرم هاي روي دندان، باكتري ها هستند و بنابر اين با هر مرتبه مسواك زدن اين باكتري ها به مسواك منتقل مي شود. سوالي كه در اين رابطه مطرح مي شود اين است كه آيا ممكن است در نتيجه مسواك هاي آلوده بيمار شد؟ پاسخ چندان روشن نيست، فارغ از اين حقيقت كه چه تعداد باكتري در دهان ما زندگي مي كنند و يا از طريق دهان به مسواك منتقل مي شوند بايد گفت كه دفاع بدن در مقابل اين باكتري ها به قدري هست كه دچار عفونت ناشي از ميكرب هاي روي مسواك نشويد.

خوشبختانه بايد گفت كه بدن به طور خودكار عليه اين باكتري ها مبارزه مي كند ، بدون آنكه علامتي از ناراحتي مشخص شود. به همين دليل ما به درستي خبر از شواهد ميكربي روي مسواكي كه در دستشويي يا هر جاي ديگر قرار مي دهيم نيستيم . با اين حال بهتر است نكات زير را رعايت كنيد تا از بروز همان مشكلات نادر كه در نتيجه آلودگي مسواك است نيز مصون بمانيم.

sajadhoosein
19-12-2010, 16:15
1- مسواك را دور از محل توالت قرار دهيد . در بسياري از خانه ها دستشويي و توالت در كنار هم تعبيه شده و به عبارتي بسيار نزديك به هم هستند و در اغلب موارد نيز مسواك در ليواني كنار كاسه دستشويي قرار مي گيرد. هر توالتي گازهاي آلوده در هوا پراكنده مي كند و اين جاي تعجب است كه چرا مسواك را آن نزديكي ها قرار مي دهيد. با اين توصيفات تاكيد مي شود كه تا آنجا كه امكان دارد مسواك را جايي دور تر از توالت قرار دهيد.نكته بعد اينكه بعد از توالت كردن و قبل از مسواك زدن حتما دستان خود را با آب و صابون بشوييد.

2- مسواك خود را بعد از هر بار مصرف به دقت شستشو دهيد.

3- مسواك خود را خشك نگه داريد . همان طور كه مي دانيد باكتري ها تمايل زيادي به محيط هاي مرطوب دارند. بنابر اين سعي كنيد مسواك خود را در فاصله زماني هر مرتبه مصرف، خشك نگه داريد. از درپوش مسواك بهتر است استفاده نكنيد زيرا رطوبت مسواك را حفظ مي كند و محيط را هر چه بيشتر مستعد رشد باكتري ها مي كند.

4- مسواك خود را مستقيم نگه داريد. قرار دادن مسواك در جايي كه مستقيم باشد بهتر است از حالت افتاده آن روي هر سطح .

5- هر گز از مسواك ديگران استفاده نكنيد و چنين اجازه اي نيز به ديگران ندهيد كه بخواهند از مسواك شما استفاده كنند. حتي توصيه مي شود كه مسواك خود را در مجاورت مسواك ديگري قرار ندهيد ، زيرا باكتري ها از يكي به ديگري منتقل مي شود. هم اكنون محصولات مختلفي در بازار وجود دارد كه مدعي است مي تواند مسواك را عاري از باكتري كند .

sajadhoosein
19-12-2010, 16:24
روش هايي كه اين محصولات دارند به كمك گرما ، اشعه يا اسپري هاي باكتري كش است و بعضي از مسواك ها نيز گفته مي شود كه حاوي فرچه ضد رشد باكتري است. شواهد نشان مي دهد كه بعضي از اين راهكارها مفيد است و منجر به از بين رفتن باكتري مي شود. بنابر اين اگر تصميم گرفته ايد كه از اين محصولات استفاده كنيد تاييديه سازمان غذا و دارو را در اين زمينه در نظر بگيريد. همچنين به خاطر داشته باشيد كه حتي بهترين محصولات نيز به قادر از بين بردن تمام باكتري ها نيستند.بعضي از وب سايت ها پيشنهاد مي كنند كه مثلا مسواك را در مكروويو قرار دهيد تا باكتري ها از بين برود، اما همين عمل ممكن است كاراريي مسواك را تحت تاثير قرار دهد و به عبارتي به ساختمان مسواك آسيب وارد كند.

بهترين راهكار ممكن در اين رابطه اين است كه مسواك خود را بعد از مدتي استفاده دور بياندازيد. زمان پيشنهادي در اين رابطه هر سه تا چهار ماه يكبار است. و نهايت اين كه به خاطر داشته باشيد كه اين باكتري ها هستند كه موجب بد بويي دهان، پوسيدگي دندان و بيماري هاي لثه مي شوند . بنابر اين مسواك زدن و نخ كشيدن به دندان ها را هرگز فراموش نكنيد . همچنين شستشوي دهان با مواد شوينده ضد باكتري قبل از مسواك زدن از انتقال باكتري به مسواك ممانعت مي كند.

sajadhoosein
19-12-2010, 16:30
صحيح مسواك زدن با تصاوير



[ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]
مسواک زدن صحیح از ارکان اصلی مقوله ی بهداشت دهان و دندان است. کمتر کسی را می توان یافت که در طی شبانه روز مسواک نزند، ولی چیزی که کمتر به آن توجه می شود، نحوه صحیح مسواک زدن می باشد، طوری که در اکثر موارد مسواک زدن با مسواک نزدن زیاد تفاوتی نمی کند.
یادگیری مسواک زدن صحیح، کمک شایانی در امر بهداشت دهان و دندان خواهد داشت، هر چند که آموزش صحیح مسواک زدن حضوری بهتر است.
اگر هدف اصلی از مسواک زدن را بدانیم، تاثیر مهمی در عملکرد ما خواهد گذاشت.
هدف اصلی از مسواک زدن، پاک کردن کلیه ی مواد غذایی همراه با مواد رسوبی مختلف و میکروارگانیسم هایی است که به طور طبیعی بر روی سطوح دندان جایگزین شده اند.


مسواک زدن وقتی کامل خواهد شد که سطح زبان و بین دندان و لثه را نیز تمیز کنیم.
پس به طور کلی سه نوع مواد است که در شیارهای هر دندان، بین دندان ها و بین دندان ها و لثه رسوب می کنند :
1- مواد غذایی که در طی روز مصرف می شود.
2- پروتئین های بزاق و موادی که در طی شبانه روز براثر تجزیه مواد غذایی توسط آنزیم ها و میکروب های موجود در دهان بوجود می آید.
3- میکروب هایی که به طور طبیعی در محیط دهان وجود دارند.
هدف اصلی از مسواک زدن پاک کردن کلیه این مواد از سطوح مختلف دندانی است.

sajadhoosein
20-12-2010, 12:16
روش مسواک زدن :

قبل از شروع مسواک زدن باید از تمیز و سالم بودن مسواک خود مطمئن باشیم. به مقدار کافی خمیر دندان روی مسواک می گذاریم. سپس دهان را با آب خیس می کنیم تا خمیر دندان خوب کف کند.
1- اول از سطح جونده ی دندان ها شروع می کنیم که با حرکت رفت و برگشت روی سطح جونده، خمیر دندان به خوبی کف می کند و شیارهای موجود بر روی دندان تمیز می شوند. سطوح جونده در هر فک، در دو ردیف سمت چپ و راست قرار دارد که از یک سمت در فک پایین شروع کرده و به سمت دیگر می رویم. سپس همینطور برای فک بالا اقدام می کنیم. تمیز کردن سطوح جونده مشکل خاصی ندارد و اگر دقت شود و وقت کافی گذاشته شود به خوبی تمیز می شود.
2- سپس می رویم سراغ بین دندان ها که این کار بدون استفاده از کمک نخ دندان امکان پذیر نیست.
3- بعد از تمیز شدن بین دندان ها، می رویم سراغ مجاورت دندان با لثه که به نظر من مهم ترین قسمت آموزش مسواک زدن، نحوه ی تمیز کردن این ناحیه است. در حالیکه مردم اکثرا به این قسمت کمتر توجه می کنند و مشکل اصلی در رعایت بهداشت هم در تمیز کردن این ناحیه می باشد. لذا این بخش را همراه با تصاویر و دقیق تر توضیح می دهم.
(با کلیک کردن بر روی تصاویر پایین، می توانید آنها را بزرگ تر و واضح تر مشاهده کنید.)
[ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]
به تصویر بالا دقت کنید. حاشیه بین لثه و دندان طوری است که شکل آناتومیکی آن فضاهای متعددی را ایجاد می کند.
در یک بررسی سه بُعدی می توان فهمید که در هر سه بُعد دارای فضاهایی است که دسترسی مسواک به این نواحی مشکل است.
این تصویر را به خاطر بسپارید. دوباره برمی گردیم.
[ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]
تصویر کناری را می بینید. به طور معمول ما مسواک را به صورت رفت و برگشت در سطوح کناری دندان ها حرکت می دهیم که این اشتباه است. زیرا اولا در درازمدت باعث سایش روی دندان در مجاورت لثه می شود و ثانیا با پریدن پُرزهای مسواک از روی برجستگی یک دندان بر روی برجستگی دندان مجاور، عملا بین دندان ها خوب تمیز نمی شود. خوب، پس چه کار باید کنیم؟

sajadhoosein
20-12-2010, 12:25
قبلا پیشنهاد می کردند که به جای حرکت رفت و برگشتی مسواک روی سطوح کناری دندان، این حرکت به صورت بالا و پایین باشد؛ یعنی مسواک را از سمت لثه به طرف بالا یا پایین حرکت داده و مسواک بزنیم. این کار نیز جوابگوی ما نخواهد بود.
علت هم این است که باز حاشیه مجاور بین لثه و دندان تمیز نخواهد شد.
چرا؟ خوب به عکس اول نگاه کنید. خود لثه یک برجستگی دارد که هر چه به سمت دندان پیش می رویم فرورفتگی ایجاد شده و به دندان ختم می شود.
دندان نیز یک قوس دارد که در وسط هایش به حداکثر بر جستگی می رسد. لذا در صورت کشیدن پُرز مسواک از پایین به بالا و برعکس، این پُرزها از روی برجستگی لثه می پَرَند و روی برجستگی دندان قرار می گیرند و عملا حاشیه ی بین دندان و لثه تمیز نمی شود. خوب چه کار باید کرد؟
[ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]
به این تصویر دقت کنید و خوب گوش کنید به ادامه مبحث؟! مسواک را با یک زاویه 45 درجه نسبت به محور طولی دندان بر روی شیار لثه و دندان قرار داده و مقداری به سمت پایین فشار می دهیم تا پُرزهای مسواک کاملا بین لثه و دندان و همچنین بین دندان ها فرو رود. بعد با یک حرکت لرزشی مناسب و با دامنه ی کم مسواک را به سمت بالا حرکت می دهیم. این حرکت لرزشی محدود باید 4-3 دفعه تکرار شود تا تمامی سطوح غیر قابل دسترس برای مسواک تمیز گردد.

[ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]
برای مسواک زدن سطوح داخلی دندان ها نیز مانند شکل بالا عمل می کنیم. تصویر به خوبی گویا می باشد.
[ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]

برای سطوحی از دندان که در قوس فک قرار دارند، باید با مانوری مناسب و چرخاندن جهت مسواک دسترسی به نواحی را که توضیح دادم، فراهم سازیم و هر چه از ناحیه ی دندان های عقب فک به سمت جلو پیش می رویم جهت مسواک را هم تغییر می دهیم، طوری که در دندان های جلو، کاملا از از پُرزهای جلویی مسواک برای تمیز کردن استفاده می کنیم.

sajadhoosein
20-12-2010, 12:33
نخ دندان بهتر از مسواک


پوسیدگی دندان شایع‌ترین بیماری عفونی در کل جهان محسوب می‌شود. شاید خیلی‌ها ندانند که پوسیدگی دندان یک بیماری عفونی ا‌ست، ولی باید گفت این مشکل در اصل به‌وسیله عملکرد باکتری‌های حفره دهان ایجاد می‌شود.
همان‌طور که تقریباً همه می‌دانند عامل اصلی در بروز پوسیدگی دندان، حضور مواد غذایی به‌خصوص مواد قندی‌ است. این مواد، غذای مناسبی برای باکتری‌های حفره‌ دهان هستند.
باکتری‌ها با مصرف مواد قندی، اسید تولید می‌کنند که این اسید آرام‌آرام مینای دندان را حل می‌کند و باعث تهاجم باکتری‌ها به عاج دندان می‌شود.
نکته مهم این است ‌که مینا سخت‌ترین بافت بدن انسان و مقاومت آن ده ها برابر بیشتر از استخوان و اصلی‌ترین سد مقاومت دندان در برابر پوسیدگی محسوب می‌شود. اما در زیر این بافت بسیار سخت عاج قرار دارد که مقاومت آن در برابر پوسیدگی به مراتب کم‌تر از میناست.
بنابراین در صورتی که پوسیدگی از مینا وارد عاج شود، با سرعتی چندین برابر در عاج نفوذ می‌کند و اگر در این مرحله جلوی گسترش آن گرفته نشود، به‌راحتی پالپ دندان (یا همان بافت مرکزی دندان که شامل عروق و اعصاب است) را درگیر می‌کند. آن وقت است که دردهای شدید دندان آغاز می‌شود و چاره‌ای جز درمان ریشه یا حتی در مواردی کشیدن دندان باقی نمی‌گذارد.
بنابراین برای جلوگیری از پوسیدگی چند راه بیشتر وجود ندارد:

۱- یکی از بین بردن باکتری‌های مولد پوسیدگی‌است. برخی محققان آزمایش‌هایی برای تولید واکسن ضدپوسیدگی انجام دادند، اما نتایج آن چندان امیدوارکننده نبود. حذف کامل باکتری‌های مولد پوسیدگی کار بسیار دشوار یا شاید غیرممکنی باشد که عوارض مصرف داروها برای دستیابی به این هدف به مراتب بیشتر از مزایای آن است.
۲- راه دیگر حذف مواد قندی از رژیم غذایی ا‌ست که کاری دشوار، اما عملی‌ است. تغذیه صحیح با مصرف کم شیرینی، شکلات، قند و شکر، و مصرف زیاد میوه و سبزیجات می‌تواند مواد قندی لازم برای ایجاد پوسیدگی را کاهش دهد.
اما در بسیاری موارد این امر امکان‌پذیر نیست و طیف وسیعی از افراد جامعه قادر نیستند مواد قندی را در رژیم غذایی خود کاهش دهند. یک روش موثر برای کم کردن اثر مواد قندی، مصرف نکردن یا کم مصرف کردن این مواد در فواصل بین وعده‌های غذایی‌ است.

sajadhoosein
20-12-2010, 12:40
توصیه می‌شود افراد و به‌خصوص کودکان، مواد قندی را بلافاصله بعد از مصرف وعده غذایی اصلی مصرف کنند و درمیان‌وعده‌های غذایی از میوه و سبزیجات استفاده کنند.
این روش به‌خصوص زمانی موثر است که هر فرد بلافاصله بعد از مصرف مواد غذایی مسواک بزند تا خرده‌های غذا، ازحفره دهان پاک شود تا هم مواد قندی در دسترس باکتری‌ها قرار نگیرد و هم عامل مهم زمان از باکتری‌ها گرفته شود. زمان یکی از اصلی‌ترین عوامل ایجاد پوسیدگی ا‌ست.
تحقیقات نشان می‌دهد که در صورت وجود مواد قندی، در عرض مدت ۲۰ دقیقه حفره دهان کاملاً اسیدی می‌شود.
بنابراین حذف مواد قندی از حفره دهان با روش های مکانیکی، یعنی مسواک و نخ دندان باید در مدت کوتاهی بعد از صرف غذا صورت گیرد.
یکی از نکات مهم در این زمینه استفاده دقیق از نخ دندان است. مسواک به‌طور طبیعی سطوح جونده و گونه‌ای و زبانی را پاک می‌کند، اما قادر به تمیز کردن سطوح بین دندانی نیست. معمولاً پوسیدگی در سطوح بین دندانی بی‌سر و صداشروع می‌شود و حتی ممکن است بیمار متوجه این پوسیدگی هم نشود، چون قابل دیدن نیست و علامت خاصی هم ندارد.
زمانی بیمار متوجه مشکل می‌شود که اغلب پوسیدگی بسیار پیشرفت کرده و حتی به پالپ دندان رسیده است. برخی ازدندان پزشکان حتی معتقدند اگر بنابر انتخاب باشد، نخ دندان بر مسواک ارجحیت دارد. اما به‌رغم مطالب فوق، اغلب امکان مسواک زدن بعد از مصرف هروعده مواد قندی وجود ندارد. بهترین کار، همان محدود کردن مصرف مواد قندی‌است.
در صورتی که بعد از صرف مواد قندی به مسواک دسترسی نداشتیم، خوردن چایگرم برای حل کردن و شستن مواد قندی می‌تواند موثر باشد. حتی چند بار گرداندن آب در دهان هم می‌تواند مفید واقع شود.
به هر حال مسواک زدن دست‌کم دو بار در روز برای پیشگیری از پوسیدگی امری قطعی‌ است. بهترین زمان برای مسواک زدن شب پیش از خواب (پس از شام) و صبح پس از صرف صبحانه است.

sajadhoosein
20-12-2010, 12:52
نكات مهم در مورد مسواك
1-هرگز از مسواك مشترك استفاده نكنید.
2-پس از مسواك كردن مسـواك را كـاملا شـسته و بـگذارید خـشك شود. سـپس آن را بصورت عمودی نگهداری كنید.
3-سر مسواك را داخل هیـچ پوشـشی قرار ندهید چـون محیـط مـرطوب داخـل محفظه در بسته موجب رشد بیشتر باكتریها میگردد.
4-مسـواك را هر 3 الی 4 مـاه یـكبـار تـعوض كنید. همچنین اگر
مشاهده كردید كه موهای مسواك فرسوده و از هم باز شده اند
نیز اقدام به تعویض آن كنید.
5-مدت مسواك زدن حداقل باید 2 الی 3 دقیقه بطول بیانجامد.

6- تنها از خمیر دندان به اندازه یك نخود استفاده كنید نه بیشتر.

sajadhoosein
20-12-2010, 13:09
نحوه صحیح نخ كشیدن دندانها
ـــــــــــــــــــــــــ ـــــــــــــــــــــــــ

بـه مســواك زدن تنها بسنده نكنید زیرا كه تنها با استفاده از نخ دندان پلاك هـای مـیـان دندانها و خط لثه شما كاملا برطرف میگردند:

1-نیم متر نخ دندان را دور انگشت اشاره بپیچید.

2-نـخ دنـدان را محكم و كشیده بین انگشت اشاره و شست هر
دو دسـت بـگیرید بـطوری كـه میان انگشتان دو دست 2.5 الـی 5
سانتیمتر فاصله باشد.

3-از انـگشـت اشاره برای هدایـت نخ دنـدان مـیـان نـقـاط تـمـاس
دندانهای پـایـین و از انـگشت شســت برای هدایت نخ دندان برای
دندانهای بالا خود استفاده كنید.
4-بـه مـلایمت نخ دندان را میان دندانها به حرك زیـگ زاگ حـركت
دهید.


5 - زمانی كه به خط لثه رسیدید نخ را انحنا داده و مابین دندان
و لثه را تمیز كنید.

6-تنها از حركت لغزشی و آرامو بالا به پایین استفاده كنـیـد. اگـر نـخ دنـدان كشیدن با دستان برایتاندشوار است، می توانید از نگهدارنده های نخ دندان استفاده كنید.
7-ممكن است چند روز آغازین نخكشیدن دندانها منـجر بـه خـونریـزی لثه ها گردند اما مایوس نشوید زیرامعمولا پس از چند روز خونریزی قطع خواهد شد.

sajadhoosein
20-12-2010, 15:05
نكاتي جالب راجع به دندان هاي شما

1 لااقل روزی 2 بار، اول صبح و شب، لازم است دندان ها مسواک زده شوند.
2 لااقل روزی یک بار قبل از مسواک زدن باید با نخ دندان حاوی فلوراید، بین دندان ها تمیز شوند.
3 هفته ای 2 تا 3 بار باید از دهان شویه فلوراید 2/0 درصد استفاده شود.
4 هفته ای 1 تا 2 بار باید از دهان شویه کلرهگزیدین 12/0درصد استفاده شود.
5 افراد با ریسک بالای پوسیدگی دندان، باید هر 3 تا 4 ماه یک بار به دندان پزشک مراجعه کنند و افراد با ریسک کمتر، هر 6 تا 9 ماه یک بار.
6 افراد با ریسک بالای پوسیدگی دندان باید هر 12 تا 18 ماه یک بار از دندان های خود کلیشه رادیوگرافی تهیه کنند و افراد با ریسک کمتر، هر 24 تا 36 ماه یک بار.
7 استفاده از آدامس های فاقد قند پس از مصرف غذاهای حاوی ساکارز یا تنقلات به مدت 5 تا 30 دقیقه توصیه می شود.
8 استفاده از خمیر دندان های حاوی فلوراید مناسب و مواد ساینده کم همراه با مسواک توصیه می شود.
9 دهان شویه آب نمک ممکن است مفید باشد اما جایگزین روش های پیشگیری فوق الذکر نمی شود.
10 دندان های شیری کودکان تا سن 11 تا 12 سالگی باید تحت کنترل باشند و بدون حفظ فضایشان نباید آنها را کشید.

sajadhoosein
20-12-2010, 15:10
11 کشیدن دندان های شیری منجر به از دست رفتن فضای دندان های دایمی زیرین می شود و نیاز به درمان های ارتودنسی را واجب می کند.
12 به محض رویش اولین دندان دایمی در سن 6 تا 8 سالگی باید شیارهای آن از نظر ابتلا به پوسیدگی مورد معاینه قرار گرفته و در صورت لزوم بسته شوند.
13 در صورتی که به صورت ژنتیکی ناهنجاری های دندانی یا فکی در والدین یا بستگان کودک وجود داشته باشد، بهتر است کودک از سنین 10 سالگی تحت کنترل دندان پزشک متخصص کودکان یا ارتودنسی قرار گیرد.
14 وجود فاصله بین دندان های شیری معمولا طبیعی است و نباید موجب نگرانی والدین شود.
15 مقادیری بی نظمی و درهم رفتگی دندان های پایینی در سنین 8 تا 9 سالگی معمولا طبیعی است و به مرور برطرف می شود.
16 درد نداشتن دندان ها الزاما بیانگر سالم بودن آنها و نداشتن پوسیدگی نیست.
17 در صورتی که دندانی درد شدید داشته باشد، نشان دهنده تخریب وسیع عاج و عصب دندان است و احتمال نیاز به درمان ریشه را مطرح می کند.
18 قسمت هایی از دندان که در معرض پوسیدگی بوده اند، در صورت بهبود بهداشت، موادمعدنی جذب می کنند و پوسیدگی را متوقف می کنند.
19 نواحی متوقف شده فوق الذکر می توانند رنگ جذب کنند و قهوه ای باشند و احتیاجی به ترمیم نیست.
20 هر تغییر رنگی روی سطح جونده دندان ها، الزاما پوسیدگی نیست و نیاز به ترمیم ندارد.

sajadhoosein
20-12-2010, 15:16
21 در صورت ترمیم دندان با مواد فلزی غیرهمرنگ (آمالگام)، احتمال حساس بودن دندان به سرما و سایر محرک ها ظرف مدت 45 روز تا 2 ماه وجود دارد.
22 در صورت ترمیم دندان با مواد همرنگ، حساسیت دندان ها بیش از یک هفته قابل توجیه نیست و باید بررسی شود.
23 در صورتی که پس از ترمیم دندان خود احساس بلندی می کنید، در اولین فرصت به دندان پزشک خود مراجعه کنید.
24 بلندی ترمیم می تواند سبب حساسیت به سرما و گرما شده یا سبب شکستگی ترمیم یا دندان شود.
25 در مراحل اولیه پوسیدگی دندان که بیشتر به صورت حساسیت به شیرینی یا سرما نشان داده می شود، به دندان پزشک خود مراجعه کنید.
26 پس از بروز درد شدید، خودبه خود و شبانه که بعضا با داروهای مسکن نیز آرام نمی شود، دندان نیاز به درمان ریشه پیدا می کند.
27 ظرف مدت 3 هفته پس از پایان درمان ریشه حتما باید پانسمان با مواد ترمیمی دایمی جایگزین شود.
28 دندان های درمان ریشه شده به دلیل از دست دادن بیشتر بافت های خود، بسیار ضعیف شده و مستعد شکستن هستند.
29 پس از درمان ریشه، خوردن غذاهای سفت ممکن است سبب شکستن دندان شود.
30 بافت ها و دیواره های دندان درمان ریشه شده باید تقویت شود تا احتمال شکستن کاهش یابد.

sajadhoosein
20-12-2010, 15:23
31 درصورتی که دندان درمان ریشه شده دچار شکستگی شود، لبه آن معمولا به زیر لثه امتداد یافته و نیاز به جراحی لثه را نیز مطرح می کند.
32 ریشه دندان های درمان ریشه شده در رادیوگرافی به صورت نوارهای سفیدی دیده می شوند.
33 این نوارهای سفید باید به صورت متراکم و یکنواخت تا نوک ریشه امتداد یافته باشد.
34 هر دندان درمان ریشه شده ای نیاز به روکش ندارد.
35 دندان هایی که درمان ریشه نشده اند نیز ممکن است به دلایل دیگری مانند تخریب وسیع یا زیبایی نیاز به روکش داشته باشد.
36 در مواردی که چند دندان در کنار هم به صورت جداگانه قرار گرفته اند و لازم است همه آنها روکش شوند، به هیچ عنوان نباید به یکدیگر چسبانده شوند بلکه باید به صورت جداگانه روکش شوند تا امکان تمیز کردن نواحی بین دندانی و حفظ سلامت لثه ها میسر شود.
37 در صورتی که دندانی کشیده شده است، برای جایگزینی دندان از دست رفته، دو دندان مجاور ناحیه بی دندانی پایه گرفته شده و ناحیه وسط پر شود. به این روش که یکپارچه بوده و 3 دندان (2 دندان پایه و یک دندان وسط) متصل به هم هستند، بریج یا پل گفته می شود.
38 زیر بریج باید به وسیله نخ هایی که از نخ دندان ضخیم تر است و «سوپر فلاس» نامیده می شود، تمیز شود.
39 عبور دادن دهان شویه با فشار از زیر بریج به پاکسازی بیشتر کمک می کند.
40 در صورتی که دندان های دو طرف ناحیه بی دندانی سالم هستند، برای پرهیز از آسیب دیدن این دندان ها می توان به کمک ایمپلنت فضای بین دو دندان را جایگزین کرد.

sajadhoosein
20-12-2010, 15:30
دوبار مسواک دندانها در روز، استفاده روزانه از نخ دندان و معاینه مرتب دندانها عوامل اصلی بهره مند بودن از دهان و دندانی سالم هستند. اما با توجه به تعدد محصولات بهداشت دهان و دندان، انتخاب محصول مناسب روز به روز مشکل تر میشود. شاید توصیه های زیر بتوانند در این رابطه یاری دهنده شما باشند:

انتخاب مسواک
مسواکی را انتخاب کنید که دارای موهای نرم بوده و در دستتان راحت باشد. انتخاب مشواک معمولی یا برقی به شیوه زندگی و موقعیت شما بستگی دارد.

• مسواک معمولی: اگر مسواک معمولی را ترجیح میدهید، حتما مسواکی را انتخاب کنید که سر آن به اندازه کافی کوچک باشد تا بتواند به سادگی به تمام بخشهای دندانها برسد. برای کودکان حتما مسواکی در سایز بچگانه و با موی نرم انتخاب کنید. اگر به طور صحیح مسواک بزنید، یک مسواک معمولی هم کاملا مناسب خواهد بود.

• مسواک برقی: این نوع مسواک به خصوص برای افرادی که دچار آرتروز یا مشکلات حرکتی در بازو و شانه هستند مناسب است. اگر به هر دلیلی مسواک برقی را انتخاب میکنید، حتما از نرم بودن موهای آن اطمینان یافته و دقت کنید که سر آن به شکل مسواک کردن صحیح حرکت کند.

نخ دندان
استفاده از نخ دندان معمولی یا از خلالهای مخصوص نخ دندان به شرایط و انتخاب شما بستگی دارد. هر دو این محصولات برای پاک کردن پلاکها (لایه نازک تشکیل شده از باکتریها) و باقیمانده مواد غذایی از میان دندانها و جلوگیری از فساد دندان به کار میروند.

هنگام استفاده از هر یک از این نخهای دندان باید توجه کنید که نخ باید بدون فشار و برخورد ناگهانی با لثه بین دندانها وارد شود، نخ را به آرامی و به سمت بالا و پایین بین دندانها حرکت دهید. حتی اگر بین دندانهایتن ظاهرا تمیز باشد، باز هم آنرا با نخ تمیز کنید.

sajadhoosein
20-12-2010, 15:37
• خلال نخ دندان: این خلالها که اکنون در شکلها و رنگهای متنوع عرضه میشوند، کاربرد بسیار راحت تری از نخ دندان معمولی دارند.

• نخ دندان معمولی: اگ از این نوع نخ استفاده میکنید باید حدود 40 سانتیمتر از نخ را بریده و دو سر آنرا به دور انگشتان اشاره خود بپیچید. نخ را محکم میان انگشت اشاره و شست نگه داشته و آنرا به آرامی میان دندانها حرکت دهید.

• نخ دندان نوک دار: اگر دندان روکش شده یا ارتودونسی شده دارید، نخهای دندانی که دارای یک سر فرچه مانند یا سری سوزنی شکل هستند میتوانند بسیار مناسب باشند، این نخها با کاربرد ساده خود، زیر روکش و پایه های ارتودونسی را تمیز خواهند نمود. یک ابزار مناسب دیگر سوزن نخ دندان Floss Threader است که به شکل سوزنی با سوراخ بزرگ و از جنسی بسیار نرم، انعطاف پذیر و در عین حال محکم ساخته شده و به عبور بسیار آسان نخ از میان دندانهای روکش دار یا ارتودونسی شده کمک میکند.

خمیر دندان
خمیر دندانهای موجود در بازار بسیار متنوع هستند اما نکته مهم در انتخاب خمیر دندان، وجود فلوراید در آن است. فلوراید از پوسیدگی دندان جلوگیری میکند و بهترین انتخاب به شمکار میرود. باقی موارد موجود در خمیر دندان بیشتر جنبه شخصی و سلیقه ای دارد، که طعم، سفید کنندگی، کنترل رسوبات دندان و همچنین قیمت خمیر دندان از آن جمله اند. میزان استفاده از خمیر دندان به اندازه یک نخود در هر بار مسواک زدن است.

sajadhoosein
20-12-2010, 15:44
دهان شوی
دهان شوی میتواند برای از بین بردن میکربها و باکتریهایی که به پوسیدگی دندان کمک میکنند، بسیار مفید باشد. دهان شویه حاوی فلوراید میتواند دندانها را در مقابل پوسیدگی محافظت کتد. فاکتورهای مهم در انتخاب دهان شوی شامل مواد تشکیل دهنده، طعم و بهای آن هستند. بعضی از دهان شوی ها دارای الکل هستند که موجب خشک شدن بزاق محافظ درون دهان شده و بهتر است قبل از استفاده از آنها با دندانپزشک مشورت شود.

دهان شوی یکی از محصولات عالی بهداشت دهان و دندان است اما ضروری نیست و نباید جایگزین نخ دندان شود. دهان شوی باید همراه با مسواک و نخ دندان مورد استفاده قراربگیرد. منبع.. دکتر نورا سلیمانی

sajadhoosein
20-12-2010, 15:57
مسواک و نخ دهان، موثرترين راه براي کاهش بوي بد دهان
دکتر مجيد رحماني، دندانپزشک:
براي پيشگيري از بوي بد دهان در ماه رمضان آب فراوان بنوشيد
توصيه به افراد روزه دار
با استفاده از رژيم غذايي مناسب و نوشيدن آب کافي مي‌توان بوي بد دهان را كاهش داد.
بوي بد دهان به عوامل مختلفي بستگي دارد، رژيم غذايي و يا نخوردن چند وعده غذايي باعث ايجاد بوي ناخوشايند دهان مي‌شود. همچنين کاهش جريان بزاق و خشکي دهان نقش مهمي در بوي بد دهان دارد.
عدم رعايت بهداشت دهان و دندان، شايع‌ترين علت بوي بد دهان است،
محيط دهان به طور طبيعي پر از ميکروارگانيسم‌هاي مختلف است، اين ميکروارگانيسم‌ها شروع به تجزيه خرده ريزه‌هاي مواد غذايي که در محيط دهان باقي مانده‌اند کرده به طوري كه نتيجه آن محصولات گازدار مختلف است.
پوسيدگي دندان و لثه‌هاي ملتهب و متورم، محيط مناسبي براي تجمع مواد غذايي هستند. همين امر باعث ايجاد محيط‌هاي مناسبي براي توليد گازهاي نامطبوع که حاصل عملکرد ميکروارگانيسم‌ها بر روي غذاهاي باقي مانده است، مي‌شود.
همچنين نواحي‌اي که تميز کردن آن با مسواک و نخ دندان مشکل است مانند ناحيه ديواره پشتي دندان عقل، ناحيه سطح زبان بخصوص قسمت پشتي آن و زير پرکردگي‌هاي نامناسب و پروتزهاي ثابت از ديگر محيط هاي مناسب براي تجمع باکتري‌ها و ايجاد بوي بد دهان هستند.
استفاده از مواد غذايي مانند پياز، ماهي، غذاهاي ادويه دار، نوشابه‌هاي الکلي، رژيم‌هاي پر چربي و رنگ‌هاي غذايي باعث استشمام بوي مخصوص به خود از دهان مي‌شوند.
استفاده از سيگار باعث بوي نامطبوعي در دهان مي‌شود که تا مدت زيادي باقي مي‌ماند.

sajadhoosein
20-12-2010, 16:11
افرادي که دچار لوزه‌هاي بزرگ و شياردار هستند،
در اين افراد مواد مصرفي مانند آجيل در اين شيارها جا گرفته و بوي بدي را ايجاد مي‌کنند که حتي با قرقره کردن معمولي هم برطرف نمي‌شود.
بيماري‌هاي سيستميک از قبيل آبسه‌هاي ريه، ديابت، ناراحتي‌هاي گوارشي و همچنين استفاده بعضي از داروها در ايجاد بوي بد دهان تأثير دارند.
اولين قدم موثر در کاهش بوي بد دهان، مسواک زدن دندان‌ها، لثه و زبان و استفاده از نخ دندان است.
استفاده از دهان شويه‌ها اثر موقتي در کاهش بوي بد دهان دارد و ممکن است بيماري عمومي را از ديد دندانپزشک مخفي نگه دارد که اين مناسب نيست و بايد درمان بيشتر معطوف به درمان علت اصلي باشد.
توصيه جهت کاهش بوي بدهان
بهتر است، افراد از ميوه‌هاي تازه و سبزيجات استفاده کنند و در حد امکان از سيگار کشيدن، نوشيدن نوشابه‌هاي بو دار، خوردن غذاهايي با ادويه زياد، غذاهاي گوشتي، غذاهاي معطر شده، پياز و سير، افراط در مصرف مواد چربي دار به خصوص کره و روغن‌هاي مختلف اجتناب شود. به علاوه نوشيدن آب زياد در کاهش بوي بد دهان تأثير بسزايي دارد

sajadhoosein
20-12-2010, 16:18
مطالبی جالب در مورد مسواک زدن

چند بار در روز عادت به شستن دندا‌ن‌هایتان دارید؟ هر چند وقت یک بار مسواک خود را عوض می‌کنید؟ ترجیح می‌دهید به جای مسواک زدن آدامس بجوید؟

در رابطه با عادات مسواک زدن آماری در دسترس است که با هم می‌خوانیم:
زنان بیش از مردها مسواک می‌زنند . طبق تحقیقات 49 درصد زنان و 42 درصد مردان عادت دارند روزی 2 بار مسواک بزنند. 18 درصد زنان و 29 درصد مردان هم روی یک بار مسواک می‌زنند. آمار دقیق‌تر نشان می‌دهد در حالی که 3 بار مسواک زدن در روز بعد از هر بار وعده‌غذایی توصیه می‌شود تنها 27 درصد مردان و 31 درصد زنان به آن عمل می‌کنند.سالمندان بیشتر وقت مسواک زدن دارند افراد زیر 25 سال و بین 26 تا 59 سال به طور متوسط 2 بار در روز مسواک می‌زنند و دلیل آن هم وقت نداشتن و مشغله‌کاری است.
این موضوع در رابطه با سالمندان متفاوت است و از آنجا که آنها وقت بیشتری دارند 41 درصد بعد از هر وعده غذایی مسواک می‌زنند.
محققان توصیه می‌کنند حتی اگر وقت مسواک زدن ندارید بهتر است از آدامس‌های بدون قند کمک بگیرید تا با استفاده از ترشح بزاق اضافی سطح رویه دندان‌ها تمیز شده و با مقابله با کاهش مواد معدنی از بروز پوسیدگی دندان جلوگیری شود.
آب کشیدن دهان بعد از غذا خوردن نیز سبب حذف قند، اضافات غذایی و اسید روی دندان‌ها می‌شود.مسواک زدن بعد از هر وعده غذایی سخت است!
در طول شب میزان ترشح بزاق کاهش می‌یابد و در نتیجه پوسیدگی در طول شب راحت‌تر رخ می‌دهد.
آمار نشان می‌دهد که مسواک زدن قبل از خوابیدن رایج‌تر بوده و 55 درصد افراد همیشه این کار را انجام می‌دهند، در حالی که میزان مسواک زدن بعد از بیدار شدن 36 درصد و بعد از ناهار خوردن 9 درصد است!

هر مسواک زدن حداقل 3 دقیقه زمان می‌خواهد!
51درصد افراد حداقل 2 دقیقه 37 درصد 3 دقیقه و 12 درصد کمتر از یک دقیقه برای مسواک زدن زمان می‌گذارند.
3 دقیقه زمان استاندارد پخش ترانه‌ها است، پس کافی است هر بار که مسوک می‌زنید آهنگی را انتخاب کرده و با گوش دادن به آن شروع به مسواک زدن کنید و تا پایان آن این کار را ادامه دهید.

sajadhoosein
20-12-2010, 16:26
مسواک عمر کوتاهی دارد!
تعویض مرتب مسواک کاری مهم و ضروری است. در اثر استفاده، بین پرزهای مسواک باکتری‌ها رشد می‌کنند. بهترین کار این است که هر 3 ماه یک بار یعنی 4 بار در سال مسواک خود را عوض کنید.
آمار نشان می‌دهد مردان بیش از زنان به این مساله توجه دارند و سریع‌تر مسواک خود را عوض می‌کنند.

مسواک برقی موثر یا غیرموثر؟
مسواک برقی در مقایسه با مسواک‌های کلاسیک 2 تا 5/3 برابر بیشتر پلاک‌ها را از روی دندان بر می‌دارند و در ضمن بسیار مفید برای کسانی است که از 3 دقیقه مسواک زدن خسته می‌شوند چون استفاده از آنها ساده‌تر است. استفاده از این نوع مسواک‌ها به ویژه به سالمندان توصیه می‌شود!

درد دندان عامل مراجعه به دندانپزشک!
آمار نشان می‌دهد که 50 درصد افراد به طور میانگین سالی یک بار به دندانپزشک مراجعه می‌کنند. 21 درصد بیش از یک مرتبه و 4 درصد هرگز به دندانپزشک مراجعه نمی‌کنند. اکثر افراد تنها زمانی که حس می‌کنند دچار دندان ‌درد شده‌اند به دندانپزشک مراجعه می‌کنند.
درد دندان نشان پوسیده شدن و فساد دندان است. هر چه سریع‌تر به دندانپزشک مراجعه کنید درمان راحت‌تر خواهد بود.
توصیه می‌کنیم حداقل یک بار در سال به دندانپزشک مراجعه کنید.
استفاده از نخ دندان بعد از مسواک زدن برای پاک کردن دندان از باکتری‌ها و اضافات غذایی لای دندانی ضروری است.
در صورتی که مسواک خوب نباشد، اضافات غذا لای دندان‌ها می‌ماند و به مرور سبب فاصله گرفتن دندان از لثه‌ها می‌شود که اصلی‌ترین دلیل بیماری‌های لثه‌ای است. آمار نشان می‌دهد که 29 درصد افراد زیر 25 سال، 49 درصد افراد 26 تا 59 سال و 56 درصد افراد بالای 60 سال عادت به استفاده از نخ دندان دارند.تاثیر سلامت دندان بر سلامت عمومی بدنبیماری‌های لثه‌ای می‌تواند احتمال ابتلا به ناراحتی‌های قلبی عروقی را افزایش دهد و بر سلامت کل بدن تاثیر منفی بگذارد.

sajadhoosein
20-12-2010, 16:34
با زردی دندان ها چه كنیم؟

هر روز با خوردن مواد غذایی و حتی نوشیدنی هایی مانند چای یا قهوه باعث می شوید كه دندان های تان حالت زردی را به خود بگیرند و از حالت شفافی كه شما تمایل دارید، خارج شوند.
حال باید چه كاری انجام داد؟

- جوش شیرین ماده ای است كه باعث سفیدی دندان های شما می شود. می توانید این ماده را بر روی مسواك خود بزنید و به دندان هایتان بمالید. البته باید دقت كنید كه مبادا آن را قورت دهید و در حین اینكه دندان های تان را با این ماده می شویید، دهانتان را از آب پُر كنید تا مبادا غلظت زیاد این ماده باعث از بین رفتن مینای دندان تان نشود.

- بعضی از مواد غذایی مانند سیب و هویج باعث سفیدی دندان هایتان می شوند، زیرا این دو میوه، موادی دارند كه باعث می شوند رسوبی كه بر روی دندان های شما قرار دارد از بین برود و جرم روی دندان هایتان نیز پاك شود.

- نوشیدنی هایی مانند چای و قهوه، و برخی میوه هایی كه دارای رنگ قرمز هستند مانند گیلاس، تمشك و… باعث لكه دار كردن و تشكیل جرم روی دندان هایتان می شوند. پس برای اینكه این لكه های و جرم های قهوه ای و زرد، بر روی دندان های تان باقی نمانند، مدتی بعد از مصرف این مواد غذایی، مسواك بزنید.

- اگر شما فردی سیگاری هستید، لكه های زرد هر چه سریع تر و بیشتر روی دندان های تان ظاهر می شوند، زیرا سیگار به دلیل نیكوتین بالایی كه دارد، رسوبات بسیاری را بر روی دندان های تان به جای می گذارد. راه حلی كه برای این مشكل پیشنهاد می كنیم این است كه هر چند وقت یك بار به دندانپزشك مراجعه كنید تا دندان های شما را جرم گیری كند.

- برای اینكه همیشه دندان هایتان براق و شفاف و سفید باقی بمانند، توصیه می كنیم كه سه بار در روز مسواك بزنید و مدت زمانی كه برای هر بار مسواك زدن توصیه می شود، سه دقیقه است. اگر بیشتر از سه دقیقه باشد، ممكن است مینای دندان تان آسیب ببیند و اگر كمتر از سه دقیقه باشد، باعث می گردد دندان هایتان به خوبی تمیز نشوند.

sajadhoosein
22-12-2010, 13:56
تغذيه و دندان هاي سالم کودک


چه نوع تغذيه اي براي داشتن دندان هاي سالم و محکم توصيه مي شود؟

کودکان براي حفظ رشد مناسب و سلامتي خود، بايستي از تمامي

گروه هاي اصلي غذايي استفاده کنند که اين گروه ها شامل پنج گروه اصلي نان و غلات، ميوه ها، سبزي ها، شير و لبنيات و گروه گوشت و حبوبات است.

مصرف زياد و بيش از حدّ مواد کربوهيدرات دار باعث خرابي دندان ها مي شود. مواد کربوهيدراتي شامل انواع کيک، آب نبات، کلوچه، نوشيدني هاي شيرين ، مواد نشاسته دار مثل چيپس و برشتوک است.

علت اصلي پوسيدگي دندان ها ، باقي ماندن مواد کربوهيدراتي بر روي آنهاست.
براي حفظ سلامتي بيشتر دندان کودکان ، توصيه هايي را در مورد انتخاب صحيح و مصرف غذاها براي شما بيان مي کنيم :

1- ميوه و سبزي فراواني در يخچال داشته باشيد و به عنوان ميان وعده ، به جاي مواد کربوهيدرات دار، به کودک خود بدهيد.

ميوه و سبزي هايي را به کودک خود بدهيد که آب زيادي داشته باشد مثل هلو ، هندوانه ، طالبي ، خربزه ، کرفس و خيار . موز و کشمش را کم مصرف کنيد ، زيرا نسبت به ساير ميوه ها داراي قند بيشتري هستند، اگر هم مصرف کرديد بلافاصله مسواک بزنيد.

2- به همراه ناهار يا به عنوان ميان وعده، پنير مصرف کنيد.

مصرف انواع پنير به خصوص پنير کهنه مثل پنير چدار باعث ترشح بزاق مي شود و بزاق تکه هاي غذا را از دندان ها دور مي کند.

sajadhoosein
22-12-2010, 14:07
3- مواد غذايي چسبنده را که نياز به جويدن زيادي دارند، مصرف نکنيد.
کشمش، انجيرخشک، کلوچه، پاستيل، عسل ، شيره، شکلات هاي چسبنده و شکلات کاکائويي به دندان ها مي چسبند و بزاق نمي تواند آنها را از دندان جدا کند. اگر کودک شما چنين مواد غذايي را مصرف کرد، بايستي بلافاصله دندان هاي خود را مسواک بزند.

4- خوراکي هاي شکردار را با وعده هاي غذايي مصرف کنيد نه به عنوان ميان وعده.

اگر مي خواهيد به عنوان دسر به کودک خود شيريني بدهيد، آن را بلافاصله بعد از خوردن وعده غذايي اصلي به او بدهيد، زيرا در مواقع صرف وعده هاي غذايي، بزاق زيادي در دهان وجود دارد که تکه هاي غذا را از دندان ها جدا مي کند.نوشيدن مايعات بعد از غذا هم خرده هاي غذا را از دندان ها دور مي کند.

5- کودک خود را عادت دهيد تا جايي که ممکن است به دفعات کم، ميان وعده مصرف کند، زيرا دفعات زياد ميان وعده ها بيشتر از مقدار غذاي مصرف شده در هر ميان وعده، در پوسيدگي دندان ها موثر است.

در فاصله ي بين وعده هاي غذايي ، بزاق خرده هاي غذا را از دندان ها پاک مي کند، در نتيجه از عمل باکتري ها جلوگيري مي کند. مصرف مکرر ميان وعده ها بدون فاصله زماني ومسواک نکردن دندان ها، غذاي مورد نياز باکتري هاي مولد پوسيدگي را فراهم کرده، در نتيجه با ايجاد پلاک هاي دنداني، پوسيدگي دندان را تسريع مي کند.

بنابراين تا حدي که امکان دارد تعداد ميان وعده ها را کاهش دهيد، طوري که بيشتر از يک يا دو بار در روز نشود. بعد از مصرف ميان وعده - مخصوصاً اگر خوراکي شيرين و چسبنده بود- حتماً دندان خود را مسواک بزنيد.

sajadhoosein
22-12-2010, 14:14
6- مواد غذايي شيرين را که روي دندان باقي مي مانند، مصرف نکنيد.

آب نبات هاي سفت، نقل و شکلات باعث مي شوند همواره يک لايه قندي روي دندان ها وجود داشته باشد و باعث پوسيدگي دندان مي شود.

7- مواد غذايي را که شکر ندارند ، مصرف کنيد.

8- هرگز موقع خواب يک شيشه حاوي شير، شيرخشک، آب ميوه يا نوشيدني شيرين ديگر را به دست کودک خود ندهيد. اين نوشيدني ها حاوي شکرهستند.

اگر موقع خواب بايد به کودک يک شيشه حاوي نوشيدني بدهيد، آن را از آب سالم پر کنيد که هم دندان ها را از ذرات غذا تميز مي کند و هم شکر ندارد، در نتيجه از پوسيدگي دندان ها جلوگيري مي کند.

9- از منابع غذايي کلسيم دار در برنامه غذايي کودک خود استفاده کنيد که باعث استحکام دندان ها مي شود.
منابع غني از کلسيم عبارتند از شير ، ماست ، پنير، ماهي و سبزيجات سبز رنگ مثل کلم ، کلم بروکلي ، اسفناج و جعفري.



ساير توصيه ها :
1- اگر کودک آدامس مصرف مي کند، آدامس هايي را که شکر ندارند يا شيرين کننده آن گزيليتول (XYLITOL) است، به او بدهيد. گزيليتول باکتري هاي دهان را کاهش مي دهد و عمل جويدن، ترشح بزاق را افزايش مي دهد.

2- براي سالم نگه داشتن دندان هاي کودک، از محلول فلورايد ، مسواک و نخ دندان استفاده کنيد. بهترين راه براي جلوگيري از پوسيدگي دندان ها، استفاده روزانه از خمير دندان فلورايد دار در هنگام مسواک زدن است.

sajadhoosein
22-12-2010, 14:20
فلورايد به داخل دندان ها نفوذ مي کند و از پوسيدگي دندان جلوگيري مي کند.حداقل دو بار در روز و بعد از هر وعده غذايي يا ميان وعده، دندان هاي کودک خود را مسواک کنيد يا به او بگوييد مسواک بزند.اگر امکان مسواک زدن دندان ها در بين وعده هاي غذايي وجود ندارد، حداقل دهان را چندين بار با آب بشوييد.

بهترين راه براي جلوگيري از پوسيدگي دندان ها، استفاده روزانه از خمير دندان فلورايد دار در هنگام مسواک زدن است.حداقل يک بار در روز از نخ دندان استفاده کنيد تا ذرات غذايي را از بين دندان ها و زير لثه پاک کند.

3- بعد از دادن دارو به کودک خود، دندان هاي او را مسواک کنيد. داروهايي مثل شربت سرفه حاوي قند است که باکتري موجود در دهان آن را به اسيد تبديل مي کند. اين اسيدها باعث از بين رفتن ميناي دندان ( لايه محافظ و سخت روي دندان ) مي شوند.

4- به طور منظم به دندانپزشک مراجعه کنيد تا از سلامت دندان هاي کودک خود مطمئن شويد. اولين بار که بايد کودک خود را نزد دندانپزشک ببريد، در سن يک سالگي يا شش ماهگي است که کودک شروع به دندان در آوردن مي کند . مراجعه مرتب به دندانپزشک باعث مي شود که اگر کوچکترين مشکل و پوسيدگي در دندان ها پيدا شود، سريعاً آن را برطرف کنيد.

sajadhoosein
29-12-2010, 16:29
بيش از نيمي از مردم روش صحيح مسواك زدن را نمي‌دانند
يك دندانپزشك ترميمي گفت: با وجود آموزش‌هاي فراوان بهداشت دهان و دندان بيش از نيمي از مردم هنوز روش مسواك زدن صحيح را نمي‌دانند.

به گزارش سلامت نیوز ليلا نصيري خانلر در گفت‌وگو با فارس اظهار داشت: برخي افراد با شدت بسيار مسواك را بر روي دندان و لثه‌هاي خود مي‌كشند كه منجر به خونريزي مي‌شود و باعث صدمات سطحي به لثه مي‌شود كه اين امر كاملاً اشتباه است.

* ناآگاهي روش مسواك زدن صحيح باعث عدم تميزي دندان‌هاي آسياب

نصيري خانلر افزود: بسياري از افراد تنها به تميز كردن دندان‌هاي جلويي و در نهايت دندان‌هايي كه در رديف مقابل دهان وجود دارد اكتفا مي‌كنند و در بسياري از مواقع دندان‌هاي آسياب و عقب دهان خود را تميز نمي‌كنند.

اين دنداپزشك ترميمي‌ گفت: افراد در وهله نخست بايد مسواك مناسبي كه از جنس مرغوب باشد تهيه كنند و در گام بعد يك مسواك بايد نرمي خاصي داشته باشد تا حتي با شدت عمل دست‌ها بر روي مسواك لثه‌ها صدمه نبيند و در نهايت نيز بتواند جرم‌هاي دندان را به خوبي پاك كند.

نصيري خانلر ادامه داد: موهاي نايلوني در قسمت‌هاي مختلف سر مسواك با زاويه‌هاي متفاوت بايد قرار گرفته باشد تا توانايي بهتري در تميز كردن نواحي مختلف دندان داشته باشد همچنين برش‌هاي متفاوتي به دسته موهاي نايلوني بايد داده شود تا بهتر روي سطوح دنداني قرار گيرد.

وي تصريح كرد: بلندي و كوتاهي دسته‌هاي مو در قسمت‌هاي مختلف سر مسواك نيز مي‌تواند در بهتر تميز كردن دندان‌ها موثر واقع شود.

* حداقل3 دقيقه زمان مناسب براي مسواك زدن صحيح

نصيري خانلر بيان كرد: در يك مسواك زدن صحيح بايد حداقل 3 دقيقه زمان صرف شود زيرا در غير اين‌ صورت فلورايد خمير دندان تأثير واقعي خود را بر روي دندان‌ و لثه‌ها بر جا نخواهد گذاشت.

وي اظهار داشت: تميز كردن و جرم‌گيري دندان‌هاي آسياب بسيار پر اهميت‌تر از دندان‌هاي جلويي دندان هستند زيرا بيشترين عملكرد و وظايف جويدن مواد غذايي بر عهده اين گروه از دندان‌ها است و متعاقباً مواد غذايي و جرم بيشتري در سطح و بين اين دندان‌ها رسوخ مي‌كند.

* عدم مسواك زدن صحيح باعث بيشترين ترميم‌ بر روي دندان‌هاي آسياب

اين دندانپزشك ترميمي گفت: بيشترين ترميم‌هاي دنداني نيز بر روي دندان‌هاي آسياب صورت مي‌پذيرد كه يكي از عوامل اصلي پوسيدگي‌هاي اين دندان‌ها عدم آگاهي صحيح افراد در روش و استفاده كردن از مسواك براي تميز كردن دندان‌هاست.

نصيري خانلر خاطرنشان كرد: در مسواك زدن، افراد بايد توجه بيشتري براي تميز كردن دندان‌هاي آسياب و عقبي دندان‌هاي خود صورت دهند و بدون هيچ‌گونه عجله و شدتي به صورت بسيار آرام و طبق آموزش‌هاي صحيح مسواك زدن، دندان‌هاي خود را تميز و عاري از ميكروب كنند و آگاه باشند كه فشار بر روي مسواك و در نهايت خونريزي‌هاي لثه به هيچ‌ وجه روش صحيح مسواك زدن دندان‌ها نيست.

Raziel007
31-01-2011, 02:01
با درود
من پس از گرفتن عکس متوجه شدم که ریشه یکی از دندان های آسیاب که 2 ماه قبل کشیده شده بود مانده و دکترم پس دیدن عکس گفت که بهتره ریشه رو در بیاری.
دیروز رفتم برای جراحی ریشه دندان و چون دندان عقل بالایی بود دکتر پس از جراحی بسیار گفت که ریشه رو پیدا نکردم و میترسم به استخوان سینوس صدمه بزنم.
که پس از گذاشتن گاز در محل جراحی به خانه آمدم و پس از 2 ساعت که گاز را برداشتم متوجه شدم که دکتر قسمت بیرونی2 ریشه کشیده شده را جراحی کرده در صورتی که قبلا از آن محل 2 عدد ریشه برداشته شده بود.حدود2 ماه قبل.
من قبل از جراحی به دکترم محل خروج 2 ریشه قبلی را نشان دادم و گفتم که جای ریشه مانده در دهان آبسه کرده و با انگشت نشان داده بودم!
الان متوجه شدم که وقتی بینی خود را میگیرم هوا از محل جراحی بصورت کاملا محسوس هوا خارج میشه و زیر چشمم (محل سینوس) درد را احساس میکنم.
خواستم بدانم حالا باید چیکار کنم.
آیا آسیب جدی به سینوس من وارد شده؟
برای درمان باید پیش چه پزشکی بروم و درمان به چه صورت است؟
آیا می توانم از دندانپزشکم به خاطر این سهل انکاری شکایت کنم؟ چون اصلا به حرفای من گوش نکرده و نیمه ای که ریشه ها خارج شده بود را کنده کاری کرده و من بدبخت هم به خاطر سر بودن دهان متوجه نشدم.
خواهش میکنم جواب مرا فوری بدهید چون دارم از فکر و خیال دیونه مشیم؟
با سپاس

wichidika
05-10-2011, 15:17
اصلاح رژيم غذايي و محدود كردن مواد قندي به دليل كاهش خطر چاقي و پوسيدگي هاي دندان در دوران پيش دبستاني ضروري است.
به گزارش سرويس بهداشت و درمان ايسنا،‌ انجمن علمي تغذيه كودكان اعلام كرد: بسياري از عوامل خطري كه با بيماري هاي عروق كرونر قلب در دوران بزرگسالي همراه هستند، ريشه در دوران كودكي دارند و مطالعات انجام گرفته، تأثير بالا بودن كلسترول خون در دوران كودكي را در بروز بيماري هاي قلبي نشان داده است كه مي توان با اصلاح رفتارهاي خطرساز كه از دوران كودكي آغاز مي شوند،‌ كاهش داد.
محدود كردن شديد مصرف چربي در كودكان به منظور جلوگيري از بيماري هاي قلبي عروقي در آينده، صحيح نبوده و مي تواند تأثير منفي بر رشد وي داشته باشد لذا براي دسترسي به مقدار توصيه شده چربي در رژيم روزانه، مطمئن ترين راه آن است كه ضمن استفاده از گروه‌هاي غذايي مختلف، از انواع كم چربي مواد غذايي استفاده شود.
وجود كربوهيدرات هاي غني از فيبر هاي غذايي مانند نان، سبزي ها و ميوه ها در رژيم غذايي كودكان در اين دوران امري ضروري است ولي مصرف بيش از اندازه اين مواد غذايي مي تواند سبب بروز اسهال و يا جلوگيري از اشتهاي كودك براي مصرف ساير مواد غذايي شود.
بر اساس اين گزارش، رعايت تعادل در مصرف نمك براي كودكان پيش دبستاني نيز لازم است زيرا بين ميزان مصرف سديم در دوران كودكي و فشار خون رابطه اي كم، اما قابل اهميت وجود دارد و از آنجا كه احتمال بروز كمبود سديم در كودكان پيش دبستاني بسيار كم است بنابراين بهتر است والدين مصرف ميان وعده هاي پر نمك مانند چيپس و پفك را حذف و يا بسيار محدود كنند.
گفتني است: مصرف كلسيم به مقدار كافي در كودكان پيش دبستاني از اهميت ويژه اي برخوردار است كه بايد مورد توجه قرار گيرد و هرگز نبايد مصرف زياد نوشيدني ها و آب ميوه ها، جايگزين مصرف شير شوند.
انتهاي پيام

wichidika
09-10-2011, 22:48
رئیس ششمین همایش دندانپزشکی نیروهای مسلح در جمع خبرنگاران اعلام کرد
نوشابه، ترشی و شیرینی به ترتیب عامل پوسیدگی دندان مردان، زنان و کودکان
خبرگزاری فارس: رئیس ششمین همایش دندانپزشکی نیروهای مسلح گفت: پوسیدگی در کودکان، زنان و مردان کشورمان به ترتیب به دلیل مصرف شیرینی‌جات، ترشیجات و نوشابه‌های گازدار علی‌رغم استفاه از مسواک، خمیردندان و نخ دندان صورت می‌پذیرد.

[ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]
به گزارش خبرنگار بهداشت و درمان فارس حسین اکبری امروز در حاشیه نشست خبری خود در راستای برگزاری ششمین همایش دندانپزشکی نیروهای مسلح در جمع خبرنگاران اظهار داشت: از قدیم مردم بر این باور بودند که با مسواک، خمیردندان و نخ دندان می‌توان از پوسیدگی‌ها جلوگیری کرد ولی حال در جدید‌ترین تحقیقات نتیجه بر آن شده است که نوع تغذیه در سلامت دندان افراد به خصوص کودکان بسیار تاثیرگذار است.

وی افزود:‌ در حال حاضر علت اصلی پوسیدگی‌ها مواد قندی در خوراکی‌ها است که با تولید اسید مینای دندان را می‌خورد و باید در این راستا با کنترل برنامه خوراکی کودکان از جمله شیرینی جات و شکلات جلوی رشد پوسیدگی در کودکان کنترل شود.

اکبری با ارائه مثالی در زمینه پوسیدگی دندان کودکان گفت: مثلاً اگر کودکی سرحال 4 شکلات بخورد و پس از آن غذا نیز میل کند زیاد این نوع شیرینی‌جات بر روی دندانش تاثیر نخواهد داشت ولی اگر کودکی با میل کردن دو شکلات از غذا خوردن بیفتد مسلما شیرینی بر روی دندان کودک باقی می‌ماند و علی‌رغم مسواک زدن نیز پوسیدگی دندان این کودک بسیار خواهد شد.

رئیس ششمین همایش دندانپزشکی نیروهای مسلح با اشاره به اینکه پوسیدگی دندانها در مردان به دلیل خوردن نوشابه‌های گازدار، در زنان به دلیل خوردن ترشیجات و در کودکان نیز به دلیل خوردن شیرینی‌جات صورت می‌پذیرد افزود: حال یک پوسیدگی تا بخواهد به عصب دندان برسد ۳ سال زمان خواهد برد و در این راستا باید افراد هر 6 ماه یکبار چکاب دندانپزشکی داشته باشند.

اکبری با بیان اینکه در حال حاضر به مهار پوسیدگی به صورت تشریفاتی در کشور توجه می‌شود گفت: در تمام دنیا و به خصوص کشورمان هزینه‌های درمانی دندانپزشکی کمرشکن است و بیش از 80 درصد کهنسالان ما بی‌دندان هستند.

وی ادامه داد: در حالی که این آمار بی‌دندانی در سوئد تنها 5 درصد است و حال ما باید با رعایت مولفه‌های اجتماعی و توجه بیشتر متولیان حوزه نظام سلامت کشور و با رعایت باورهای صحیح اعتقادی در زمینه پیشگیری سلامت محور دندان (بهداشت دهان و دندان) تلاش کنیم.

وی بیان داشت: طبق برنامه توسعه چهارم باید سهم دولت از پرداخت خدمات درمانی 70 درصد و از جیب مردم 30 درصد صورت می‌پذیرفت اما طبق آمارهای مرکز آمار ایران در حال حاضر 57 درصد هزینه‌های سلامت مردم از جیب آنها پرداخت می‌شود.

اکبری ادامه داد:‌همین طور در سال 88 بالغ بر 91.2 درصد از هزینه‌های خدمات درمانی در کشور توسط مردم پرداخت شد و تنها 8.98 را بیمه‌ها پرداخت کرده‌اند و در مجموع سازمانهای بیمه‌گر تنها یک درصد از اعتبارات آنان در حوزه دندانپزشکی هزینه شد.

وی با اشاره به اینکه 15 درصد هزینه‌های خانوارها صرف مخارج دندانپزشکی می‌شوند گفت: پایین بودن سهم دولت در خدمات دندانپزشکی و پوشش کم درمانی نظام سلامت در حوزه‌های خدمات دندانپزشکی و در نهایت نظام درمان‌محور در حوزه دندانپزشکی کشورمان امروز باعث رنج و هزینه‌های کمرشکن مالی برای مردم در حوزه بهداشت دهان و دندان شده است.

اکبری افزود: لذا مردم از دو مورد از جمله هزینه‌های کمرشکن خدمات درمانی به دلیل عدم پوشش کافی بیمه و مهمتر از آن به دلیل محوریت مداخلات درمانی در حوزه دندانپزشکی رنج می‌برند و ما باید با رویکرد سلامت‌محور این مسائل را برطرف کنیم.

رئیس ششمین همایش دندانپزشکی نیروهای مسلح بیان داشت: در گزارشی در سال 88 آورده شده است که بیش از 2 میلیون دندان در مراکز خدمات درمانی کشورمان کشیده شده است و حال به دلیل اینکه آمار بخش خصوصی را نیز نداریم برآورد می‌شود همین تعداد دندان نیز در بخش‌های خصوصی ولو بیشتر به دلیل اینکه اغلب موارد درمانی دندانپزشکی در بخش‌های خصوصی صورت می‌پذیرد کشیده شده باشد.

اکبری گفت: دولت و خانواده‌ها باید تا می‌توانند در زمینه پیشگیری ولو به هر قیمتی در حوزه بهداشت دهان و دندان اقدام کنند زیرا پیشگیری گران نیست بلکه این درمان است که گران است و باید افراد آگاه باشند که هر دندانی که در نهایت به درمان دندانپزشکی نیاز پیدا کند خطر خرابی آن تا آخر عمر بیشتر از دندانهای سالم خواهد بود.

وی بیان داشت: اینکه سلامت مهمترین سرمایه برای توسعه همه‌جانبه است. حفظ و ارتقای سلامت مفهومی فراتر از ارائه خدمات درمانی است و نظام خدمات سلامت در صورتی کارآمد و اثربخش خواهد بود که در آن از اصول اولیه پیشگیری تا ارائه درمانهای فوق تخصصی برنامه‌ریزی شود تا حقوق بیمار و درمان کننده به نحو مطلوبی تامین شود.

اکبری خاطرنشان کرد: در ششمین همایش دندانپزشکی نیروهای مسلح جدیدترین روش‌های درمانهای دندانپزشکی در قالب کارگاه‌ها و بازآموزی‌های مدون در پانل‌های ویژه موضوعات مهمی از دندانپزشکی سلامت محور از جمله اصول و روش‌های پیشگیری از بروز بیماری‌های دهان و دندان، استانداردهای درمانهای جامعه دندانپزشکی ارائه می شود.

وی افزود: پیشگیری از حوادث و خطاهای حین درمانهای دندانپزشکی، کنترل و درمان تروما و اورژانس‌های دندانپزشکی، راههای حفاظت از پالپ دندان، نقش فناوری اطلاعات و تکنولوژی نوین در تامین سلامت دهان و دندان، نقش حقوق و اخلاق حرفه‌ای در حفاظت از دندانپزشک و بیمار، جایگاه خدمات دندانپزشکی در نظام سلامت کشور نیز از دیگر محورهای این همایش است.

به گفته وی دندانپزشکی خانواده، چالش‌ها و فرصت‌ها، ملاحظات ارگونومی در رویکرد دندانپزشکی سلامت‌محور، اقتصاد سلامت در دندانپزشکی و مقاومت ضد میکروبی و تجویز و مصرف منطقی آنتی‌بیوتیک‌ها با 14 امتیاز بازآموزی مداوم و 10 امتیاز مدون در روزهای 20 تا 22 مهر در هتل المپیک تهران با شعار دندانپزشکی سلامت محوز برگزار می‌شود.
انتهای پیام/ش

wichidika
19-11-2011, 12:55
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی:
استفاده آگاهانه از لیزر می‌تواند درمان ریشه دندان‌ها را کامل کند
خبرگزاری فارس: استاد گروه آموزشی اندودنتیکس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به اینکه 95 درصد درمان ریشه به صورت عادی موفقیت آمیز است، گفت: استفاده آگاهانه از لیزر می‌تواند 5 درصد مابقی درمان‌های ریشه دندان را کامل کند.

[ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]
محمد ‌اثنی‌عشری در گفت‌وگو با خبرنگار بهداشت و درمان فارس، با اشاره به اینکه درمان بیماری‌های ریشه به صورت عادی تا 95 درصد امکانپذیر است، اظهار داشت: در این راستا می‌توان درمان نهایی ریشه دندان را با کمک گرفتن از لیزر بسیار ارتقاء داد.

وی ادامه داد: در خارج از کشور دندانپزشکان بین المللی حتی ریسک یک درصد ناموفقیت در درمان ریشه دندان را نیز با استفاده مناسب از لیزر خودداری کرده و این امر مستلزم آن است که دندانپزشکان کشورمان نیز بتوانند با آگاهی مناسب از تکنولوژی لیزر استفاده کنند.

‌اثنی‌عشری در تشریح اینکه استفاده از دستگاه‌های لیزر هزینه‌های بالایی را به افراد تحمیل می‌کند، گفت: ببینید اگر دندانپزشکی به صورت اختصاصی در زمینه ای خاص از لیزر استفاده کند مسلمأ به دلیل بهره گیری از تجهیزات این امر مصداق دارد ولی اگر درمان با لیزر در مباحث عمومی استفاده شود هزینه بالای را دربر ندارد.

وی تصریح کرد: البته افراد و به خصوص دندانپزشکان باید آگاه باشند که نتایج بسیار خوب در استفاده مناسب از لیزر بسیار می‌تواند در عملکرد بهبود درمان‌های دندان به خصوص ریشه دندان موثر واقع شود و این امر حتی می‌تواند در جذب و رضایت بیشتر بیماران تأثیر گذار شود.

* یونیت‌های دندانپزشکی کشور باید به دستگاه‌های لیزر مجهز شوند

اثنی‌عشری بیان داشت: در حال حاضر در خارج از کشور یونیت‌های دندانپزشکی به دستگاه‌های لیزر مجهز شده اند و باید این امر باید در یونیت‌های دندانپزشکی کشور نیز جهت ارتقاء درمان های دندانی صورت پذیرد.

استاد گروه آموزشی اندودنتیکس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ادامه داد: استفاده از لیزر در ضدعفونی کردن کانال‌های ریشه دندان بسیار کمک می‌کند و می‌تواند در ارتقاء 5 درصد درمان‌های ریشه دندان (95 درصد درمان ریشه به صورت عادی موفقیت آمیز است) نقش ایفاء کند.

اثنی‌عشری خاطرنشان کرد: خونریزی داخلی دندان‌ها را می‌توان با استفاده از لیزر درمان کرد و برای ترمیم زخم‌های دهانی نیز لیزر می‌تواند در کاهش درد درمان بسیار موثر واقع شود.
انتهای پیام/

Sayam
22-11-2011, 20:38
پلاک میکروبی: لایه ای که روی سطح دندان را پوشانده و قسمت اعظم مواد جامد آنرا باکتریها تشکیل می دهند.

کنترل پلاکت : یعنی برداشتن و جلوگیری از تجمع پلاک بر روی دندان ها می باشد. برداشتن پلاک میکروبی منجر به کم شدن التهاب لثه و توقف در آن سبب التهاب لثه می شود.

بنابراین کنترل پلاکت یک راه موثر در درمان و پیشگیری بیماریهای لثه می باشد. تا به حال بیشترین شکل مورد امینان کنترل پلاکت تمیز کردن مکانیکی دندان به وسیله مسواک ، نخ دندان و سایر و سایل بهداشتی می باشد.

عوامل شیمیایی کنترا پلاکت در دهان شویه ها یا خمیر دندانها به عنوان عوامل کمک کننده تکنینکهای مکانیکی بکار برده می شوند که با توجه به نیاز بیمار تجویز می گردند.

کنترل شیمیایی پلاکت به سرعت توسعه یافته و بی شک در آینده از اهمیت بیشتری برخوردار می گردد.

کنترل پلاکت به هر بیماری اجازه قبول مسئولیت در برابر سلامتی دهانش را می دهد و بدون آن سلامتی دهان بدست نیامده و حفظ نمی گردد.

در بیماری های لثه کنترل پلاک سبب تسهیل سلامتی می گردد.

Sayam
22-11-2011, 20:48
مضرات مسواک با درجه سختی زیاد(مسواک نوع سخت = hard)

استفاده از مسواک نوع سخت سبب تحلیل لثه و سایش دندان کسانیکه به طور مکرر از مسواک نوع سخت استفاده می کنند بیشتر از افرادی است که از نوع نرم استفاده می کنند.

این نکته را باید در نظر داشت که اگر چه مسواک زدن برای سلامتی لثه مهم می باشد ولی مسواک زدن به شیوه غلط ممکن است سبب تحلیل لثه گردد.

*مسواک زدن به طور افقی و قرار دادن موهای مسواک عمود بر محور طولی دندان سبب بروز شدیدترین سایش دندان و تحلیل لثه می گردد.*

*روش صحیح قرار دادن موهای مسواک تحت زاویه 45 درجه نسبت به محور طولی بوده و نوع مسواک باید از نوع نرم باشد.*

مسواک زدن زیاد به طور وسواسی می تواند باعث تحلیل لثه – پیدایش باکتری در خون به خصوص در افراد مبتلا به التهاب لثه – ایجاد نقص به شکل گوه ای در سطح ریشه در ناحیه طوق دندان و زخم دردناک لثه گردد. این نوع مسواک زدن باید منع گردد.

DΔRK
14-12-2011, 13:25
اگر با اين كه به طور منظم مسواك مي‌زنيد و نخ دندان مي‌كشيد اما باز هم دندان‌هايتان جرم مي‌گيرند و پوسيده مي‌شوند، مي‌توانيد با چند تغيير موثر در برنامه تغذيه‌اي و بهداشتي، مهم‌ترين مشكلات دنداني خود را برطرف كنيد و خنده را به چهره بازگردانيد.
[ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]
سايت اينترنتي ليواسترانگ در يك مقاله جديد به اين چند تغيير مهم و كاربردي اشاره كرده كه به قرار زير است:
‌ فيبرهاي خوراكي را حتما در رژيم غذايي خود بگنجانيد:
يكي از مهم‌ترين عوامل بروز بيماري‌هاي دنداني، رژيم غذايي مدرن حاوي مواد غذايي تصفيه شده است. سلامت دندان‌ها علاوه بر مسواك زدن نيازمند رژيم غذايي مناسب است. كربوهيدرات‌هاي تصفيه شده دشمن دندان‌ها هستند.
اين خوردني‌ها چسبنده هستند و اگر به‌درستي شسته نشوند جاي مطلوبي براي فعاليت باكتري‌ها و توليد اسيد هستند كه عامل تخريب ميناي دندان است. در عوض خوردني‌هاي فيبري مثل ميوه‌ها و سبزيجات خام و غلات سبوس‌دار به دندان‌ها نمي‌چسبند و بهترين جايگزين براي كربوهيدرات‌هاي تصفيه شده هستند.
‌ كلسيم بيشتر مصرف كنيد:
هر فرد بالغ بايد حداقل 500 ميلي گرم كلسيم در روز مصرف كند تا دندان‌هاي قوي داشته باشد.
از رژيم‌هاي سخت پرهيز كنيد:
هرچند رژيم گرفتن به لاغر شدن و كاهش وزن كمك مي‌كند اما اگر رژيم‌هاي سخت بگيريد و طولاني مدت گرسنه بمانيد، بزاق كمتري در دهان توليد مي‌شود. بزاق دهان، خاصيت ضد باكتريايي دارد، بنابراين هرچه كمتر توليد شود، رشد باكتري‌هاي مضر در دهان افزايش مي‌يابد.
مراقب مركبات و آب آنها باشيد:
هرچند اين ميوه‌ها سرشار از ويتامين C هستند اما اسيد آنها مي‌تواند به ميناي دندان آسيب برساند. بنابراين توصيه مي‌شود آب ميوه‌هاي مركبات را با ني بنوشيد يا اين‌كه حداقل
30 دقيقه پس از خوردن ميوه‌هاي مركبات دهان خود را نشوييد تا در اين فرصت بزاق دهان توليد شود و اسيد ميوه را بشويد. شستن دهان بلافاصله پس از مصرف اين ميوه‌ها، موجب تخريب ميناي دندان مي‌شود.

wichidika
03-04-2012, 11:50
پژوهشگران ارائه كردند:
روش جديدي براي كاهش پوسيدگي دندان‌



[ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ] ([ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ])
محققان دانشگاه گوتنبرگ سوئد در تحقيقات جديد خود دريافته‌اند، ماليدن خمير دندان به سطح لثه‌ها مي‌تواند از دندان‌ها در برابر پوسيدگي محافظت كند.
به گزارش سرويس علمي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، استفاده از نخ دندان و دوبار مسواك زدن توصيه اصلي دندانپزشكان براي پيشگيري از پوسيدگي دندان است.
اما محققان سوئدي به روشي براي كاهش خطر پوسيدگي دندان دست يافته‌اند. دكتر «آنا نورد استورم» سرپرست تيم تحقيقاتي دانشگاه گوتنبرگ تأكيد مي‌كند: ماليدن مقداري خمير دندان به سطح لثه و دندان‌ها ميزان سطح حفاظت فلورايد را تا 400 درصد افزايش مي‌دهد.
در جريان اين تحقيق از 16 داوطلب خواسته شد كه علاوه بر مسواك زدن متداول، مقداري از خمير دندان را بوسيله انگشت بر روي سطح لثه و دندان ها ماساژ دهند. اين روش ماساژ ميزان فلورايد دهان را بطور چشمگيري افزايش مي‌دهد. محققان تأكيد مي‌كنند كه اين روش نبايد جايگزين مسواك زدن عادي در صبح و شب شود.
فلورايد باعث استحكام ميناي دندان شده و از پوسيدگي دندان پيشگيري مي كند. ميزان فلورايد موجود در آب در كشور انگليس 10 درصد اعلام شده است، درحاليكه اين ميزان در آمريكا حدود 60 درصد است.
برخي متخصصان معتقدند كه افزودن فلورايد بيش از حد استاندارد داراي عوارض جانبي مانند افزايش خطر بروز سرطان استخوان در نوجوانان مي‌شود؛ با اين وجود انجمن دندانپزشكان انگليس معتقد است كه افزودن فلورايد به آب يك شيوه مطمئن و موثر براي كاهش خطر پوسيدگي دندان است.
نتايج جديدترين تحقيقات در دانشگاه بريستول نشان مي‌دهد، مسواك نزدن مي‌تواند منجر به بروز مشكلات قلبي حاد در افراد شود؛ زيرا باكتري‌هاي موجود در دهان باعث لخته شدن خون شده و در موارد حاد موجب آندوكارديت مي‌شود.
انتهاي پيام

wichidika
14-04-2012, 15:56
معاینه دندان با اشعه ایکس خطر سرطان مغز را افزایش می‌دهد

خبرگزاری فارس: تحقیقات جدید در آمریکا هشدار داد که استفاده از اشعه ایکس «x-ray» برای بررسی و معاینه وضعیت دندانها احتمال خطر ابتلا به سرطان مغز را افزایش می‌دهد.
[ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]
به گزارش خبرنگار اجتماعی فارس به نقل از نشریه جمعیت سرطان آمریکا به نام Cancer، پژوهشگران دانشکده پزشکی دانشگاه یال آمریکا درباره استفاده بی هدف و حساب نشده از اشعه ایکس "x-ray" در زمینه معاینه دندانها هشدار دادند.
در این تحقیقات آمده است که استفاده از اشعه ایکس احتمال ابتلا به تومورهای مننژیم را که یکی از شایع ترین تومورهای خوش خیم مغزی در آمریکا به شمار می رود، افزایش می‌دهد.
پژوهشگران در تحقیقات خود 133 بیمار مبتلا به تومور مننژیم در رده های سنی بین 20 تا 79 سال را به مدت پنج سال یعنی از یکم ماه مه سال 2006 تا 28 آوریل سال 2011 میلادی مورد بررسی قرار دادند.
نتایج این تحقیقات نشان داد: افرادی که در سال یک یا دوبار در معرض اشعه ایکس برای معاینه دندانهای خود به شیوه های bitewing exam یا panorexexam‎‎‎‎ قرار گرفتند – درمقایسه با افرادی که درمعرض این اشعه قرار نگرفتند- ۳ برابر بیشتر با خطر ابتلا به تومور مننژیم روبرو بودند.
این تحقیقات همچنین نشان داد خطر و میانگین ابتلا به تومور مننژیم در کودکان زیر 10 سال که در معرض اشعه ایکس برای معاینه دندان قرار گرفتند، ۵ برابر بیشتر از افرادی بود که در بزرگسالی، این معاینه با استفاده از اشعه ایکس روی آنها انجام شد.
انجمن پزشکان آمریکا به رده های سنی مختلف توصیه هایی را درباره دفعاتی که برای معاینه باید از اشعه ایکس استفاده کنند، ارائه کرد به گونه ای که به کودکان توصیه کرد که فقط یکبار از اشعه ایکس برای معاینه دندانها در هر یک سال یا دوسال استفاده کنند اما به دختران نوجوانان توصیه کرد که هر یک سال و نیم تا ۳ سال از اشعه ایکس استفاده کنند و به افراد بالغ نیز توصیه کرد که هر دوسال یا ۳ سال از این اشعه برای معاینه دندانهای خود استفاده کنند.
این انجمن به دندانپزشکان توصیه کرد که تا حد امکان برای معاینه دندانها از اشعه ایکس استفاده نکنند و آن را فقط هنگام نیاز شدید یا ضروری استفاد کنند.
انتهای پیام/

wichidika
15-04-2012, 12:44
تحقیقات نشان می‌دهند؛ ارتباط بیماریهای لثه با فشار خون و سکته قلبی درحالی که مراجعه مرتب به دندانپزشک و نگاهداری بهداشت دهان و دندان از اهمیت بسیاری برخورار است؛ کارشناسان اخیرا اعلام کرده اند که بیماریهای لثه می‌توانند بیماری های دیگری چون دیابت، فشارخون و سکته را به همراه داشته باشد. به گزارش خبرگزاری مهر، معاینه های های منظم، پاکیزه نگاه داشتن دهان و دندان می تواند طول عمر به همراه داشته باشد و موجب تشخیص، درمان و حتی پیشگیری بیماریهای مختلفی از کم خونی گرفته تا مشکلات قبلی شود.
کارشناسان اعتقاد دارند که میان بیماریهای لثه که نیمی از جمعیت زمین به آن مبتلا هستند و چندین بیماری دیگر رابطه هایی وجود دارد.
تحقیقات نشان می دهد که درمان بیماریهای لثه می تواند بسیاری از شرایط دیگر را نیز بهبود بخشد.
دامین والمسلی مشاور علمی انجمن دندان پزشکی بریتانیا اظهار داشت: اکثر بیماریهای لثه قابل درمان و حتی قابل پیشگیری هستند.
مسواک زدن دندان دوبار در روز با خمیردندان دارای فلوراید، محدود کردن مواد غذایی شیرین، ترک سیگار، مراجعه به دندان پزشک می تواند افزایش سلامتی دهان و دندان را به دنبال داشته باشد.
بیماری های قلبی
بیماری لثه با افزایش باکتری های دهانی و دندانی آغاز می شود، لایه چسبناکی از مواد غذایی در دهان ایجاد می شود و باکتریهایی که می توانند به سوزش، خونریزی و التهاب لثه منتهی می شود در این لایه تشکیل می شوند.
تحقیقات در دانشگاه نیویورک نشان می دهد که درمان بیماری دوره ای لثه چون لثه های متورم می تواند در کاهش سطح پروتئین سی راکتیو (C-reactive protein) و فیبرینوژن (fibrinogen) مرتبط با بیماری قلبی موثر تلقی شود.
در تحقیقات دیگری در بیمارستان دندانپزشکی سیدنی ، دندانپزشکها دندانهای 70 بیمار را که از بیماری های پیشرفته لثه رنج می بردند خارج کرده و به همان میزان از خطر بیماریهای قلبی آنها کم کردند.
یک نظریه در این رابطه این است که باکتری بافتهای محافظ اطراف اندان وارد جریان خون شده و خود را به اعضای اصلی می رساند و می تواند عفونتهای جدیدی ایجاد کند. این نظریه اظهار می دارد که این باکتری دراثر ابتلا به بیماریهای لثه ایجاد می شود.
فشار خون بالا
براساس گزارش متخصصان قلب دانشگاه آتن اظهار داشتند که میان بیماری بافتهای اطراف دندان و افزایش سطح فشار خون ارتباط وجود دارد.
بیماری ریه
همچنین از سوی محققان میان سلامتی دهانی و بیماری مزمن انسدادی ریه یا COPD نیز ارتباط وجود دارد، شرایط وخیمی که علت اصلی آن استعمال دخانیات است.
براساس اعلام آکادمی آمریکایی بیماری های دهان و دندان باکتریهای دهانی و سایر باکتری ها می توانند وارد ریه ها شوند تا عفونتهایی در بیمارهای متبلا به COPD ایجاد کند.
دیابت
در رابطه با دیابت و بیماری های دهان و دندان ارتباطهای دوطرفه وجود دارد. درحالی که دیابت خطر ابتلا به بیماری های لثه و بافتهای اطراف دندان را افزایش می دهد، بیماری این بافتها و التهاب آنها کنترل قند خود را دشوار تر می کند.
نرخ ابتلا به بیماریهای لثه نشان می دهد که این بیماریها در میان افراد مبتلا به دیابت سه برابر است.
تحقیقات موسسه ملی دیابت و بیماری کلیه در آمریکا نشان می دهد که میان بیماری های شدید لثه و میزان مرگ و میر میان بیماران دیابتی ارتباط مستقیم وجود دارد.
محققان دانشگاه نیوکاسل نیز اظهار داشتند که شواهدی برای این تأثیر دوطرفه وجود دارد.
تولد زودرس
محققان نتیجه گیری کرده اند که نرخ بالای به دنیا آوردن نوزاد نارس میان زنانی که به بیماریهای لثه مبتلا هستند بیشتر است.
محققان دانشگاه آلاباما نیز طی تحقیقاتی نشان دادند که عفونت لثه عامل تقویت کننده تولد نوزاد پیش از موعد است.
پوکی استخوان
در بیماری های لثه، کاهش سطح استخوانهایی که ریشه دندانها را تشکیل داده و بافت نرم متصل به دندان مشاهده می شود که این امر می تواند عامل اصلی از دست دادن دندان در بزرگسالی باشد.
محققان اظهار می دارند که در برخی از بیماران، ابتلا به بیماریهای لثه می تواند نشان گر زودهنگام وضعیت بیماری پوکی استخوان باشد.
مرگ زودرس
براساس تحقیقات انجام شده از 11 هزار نفر بالای 30 سال در آمریکا، افرادی که از بیماریهای شدید لثه رنج می برند دوبرابر سایرین با خطر مرگ پیش از رسیدن به سن 64 سال رو به رو هستند.

wichidika
15-04-2012, 12:53
چه موقع بايد دندان عقل را كشيد؟


[ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ] ([ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ])
متخصصان دندانپزشكي در آمريكا تاكيد دارند كه دندان عقل را نبايد بي‌دليل كشيد مگر اينكه موجب بروز مشكل و ناراحتي شود.
به گزارش سرويس سلامت ايسنا به نقل از سايت اينترنتي هلت دي نيوز، انجمن دندانپزشكي آمريكا در مقاله جديدي منتشر كرد اگر دندان عقل شما در بروز مشكلات خاص دهان و دندان نقش دارد، حتما بايد براي كشيدن آن به موقع به دندانپزشك مراجعه كنيد چون بيشتر نگهداشتن آن كار عاقلانه‌اي نيست. اين مشكلات عبارتند از:
- درد و ناراحتي - ايجاد عفونت - ايجاد كيست يا غده - آسيب رسيدن به دندان‌هاي كناري - ايجاد بيماري لثه - در صورت بروز پوسيدگي در دندان عقل
انتهاي پيام

wichidika
20-04-2012, 22:21
تحقیقات جدید نشان داد
سالم نبودن لثه ها باعث بیماری قلبی نمی شود
خبرگزاری فارس: تحقیقات جدید نشان می دهد که عدم سلامت لثه ها برخلاف تصور رایج، باعث ابتلا به بیماریهای قلبی یا سکته های قلبی نمی شود.

[ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]
به گزارش خبرنگار اجتماعی فارس نقل از پایگاه هلث دی نیوز آمریکا، پژوهشگران انجمن قلب آمریکا گفتند که برخلاف تحقیقات گذشته، عدم سلامت لثه ها با افزایش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و سکته های مغزی ارتباطی ندارد.
این پژوهشگران گفتند: این ادعا که درمان دندانها ممکن است مانع از ابتلا به بیماریهای قلبی و سکته های مغزی شود، توجیه پذیر نیست.
پیتر لوخارت پژوهشگر این کمیته اظهار داشت: گفته های برخی از دستندرکاران بخش مراقبت های بهداشتی مبنی بر اینکه حملات قلبی و سکته های مغزی به طور مستقیم با بیماریهای لثه در ارتباط است، ممکن است باعث تحریف حقایق و نگرانی بیماران شود و چه بسا تمرکز بر علائم خطرناک و بسیار شناخته شده و شایع (بیماری) را کم کند.
پژوهشگران گفتند: از جنبه بیولو‍ژیک پذیرفته است که عفونت باکتریایی دهان ممکن است باعث بیماریهایی قلبی شود زیرا باکتریها می توانند از طریق کار روی دندانها یا در جریان تمیز کردن آنها وارد جریان خون شوند اما عوامل خطرساز بیماریهای لثه و بیماریهای قلبی یکسان هستند که از آن جمله سیگار کشیدن و دیابت است و می توان علت همزمانی بیماریهای قلبی و بیمارهای دهان با یکدیگر را اینگونه توضیح داد.
انجمن قلب آمریکا گفت: تحقیقاتی که رابطه قوی بین بیماریهای لثه و بیماریهای قلبی را نشان می دهند، در زمینه مدنظر قرار دادن این عوامل خطرساز شکست خورده اند.
انتهای پیام/.

wichidika
22-05-2012, 19:01
جویدن آدامس به رفع بوی بد دهان کمک نمی‌کند
يك متخصص پاتولوژي دهان،فك و صورت: قند موجود در آدامس موجب پوسيدگي دندان‌ها مي‌شود



[ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ] ([ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ])
يك متخصص پاتولوژي دهان، فك و صورت معتقد است: قند موجود در آدامس براي دندان‌ها ضرر دارد بنابراین نبايد زياد از آدامس‌هاي قنددار استفاده كرد.
دكتر محمد اسلامي در گفت وگو با خبرنگار ايسنا منطقه دانشگاه علوم پزشكي تهران، با تاكيد برعوارض جويدن آدامس گفت: جويدن آدامس فشار زيادي بر دندان‌ها و فك وارد مي‌كند كه مي‌تواند رديف بودن و اكلوژن (چفت شدن دندان‌ها بر روی یکدیگر) دندان‌ها را از بين ببرد.
وي پيرامون عوارض قند موجود در آدامس اظهار كرد: قند آدامس موجب پوسيدگي دندان‌ها مي‌شود و گير كردن آدامس بين فاصله‌هاي دندان‌ها مي‌تواند موجب عيوب لثه‌ها و پوسیدگي زودهنگام دندانها شود.
اين متخصص پاتولوژي دهان، فك و صورت در مورد از بين بردن بوي بد دهان با استفاده از آدامس بيان داشت: جويدن آدامس كمكي به كاهش يا از بين بردن بوي بد دهان نمي‌كند و تنها با مسواك و نخ دندان مي‌توان بوي بد دهان را از بين برد.
وي تصريح كرد: جويدن دائم آدامس نمی‌تواند موجب هضم غذا شود و تنها به دندان‌هايي كه پرشده‌اند آسيب مي‌رساند و خرابي دندان‌ها را بيشتر مي‌كند.
اين متخصص پاتولوژي دهان، فك و صورت خاطرنشان كرد: جويدن آدامس‌هايي كه بدون شكر هستند مي‌تواند به دهان و دندان كمك كند ولي به برطرف کردن بوی بد دهان کمکی نمی‌کند.
دكتر اسلامي با تاكيد بر حركات مداوم دندانها حین جویدن آدامس و اثرات آن بر فك و لثه اظهار كرد: جويدن آدامس مي‌تواند ورزشي براي لثه باشد و نسوج اطراف دندان را قوي كند.
وي درخصوص استفاده از آدامس و آسيب به ميناي دندان گفت: جويدن آدامس به ميناي دندان آسيبي وارد نمي‌كند و همچنين افرادي كه ارتودنسي كردند نيز مي توانند آدامس بجوند و مشكلي براي آنها ايجاد نمي‌شود.
انتهاي پیام

wichidika
15-06-2012, 15:36
پژوهش و توصیه جدید دندانپزشکان برای مسواک زدن!

مسواک زدن دندانها در زمان نامناسب به ویژه تا 20 دقیقه پس از اتمام خوردن غذا می تواند موجب نفوذ بیشتر اسید به دندانها شود و روند پوسیدگی آنها را بسیار سریع تر کند.

[ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ] ([ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ])

به گزارش سرویس علمی فناوری جام نیوز (June 05)، بسیاری از مردم، بیش از میزان توصیه شده در روز، بخصوص بعد از وعده‌های غذائی خاص، مسواک می‌زنند.
اما دندانپزشکان هشدار دادند که مسواک زدن بیش از حد، و همچنین مسواک زدن در زمان نامناسب، ممکن است مضرات بیشتری داشته باشد.

محققان همچنین ناکید می کنند مسواک زدن نیم ساعت پس از خوردن وعده غذائی یا نوشیدن فنجان قهوه، ممکن است آسیب‌هائی به دندان شما وارد نماید.
بعد از مصرف نوشیدنی‌های اسیدی یا گازدار، مینا و لایه زیرین مینای دندان به نام عاج دندان با اسید این نوشیدنی ها می‌سوزد.
مسواک زدن در زمان غیرمناسب بخصوص 20 دقیقه بعد از وعده غذائی، می‌تواند موجب راندن اسید به عمق بیشتر دندان و پوسیده شدن سریع‌تر دندان در مقایسه با وضعیت عادی شود.

دکتر هوارد گامبل، رئیس آکادمی دندان‌ پزشکی در مصاحبه با نیویورک تایمز گفت: با مسواک زدن، اسید به لایه‌های عمیق مینا و عاج دندان وارد می‌شود.
تحقیقات نشان داده است که در صورت مسواک زدن در نیم ساعت پس از نوشیدن نوشیدنی اسیدی، دندان سریع‌تر خراب می‌شود.
در این تحقیق، افراد داوطلب، عاج دندان انسان را در دهان خود قرار داده و روش‌های مسواک زدن مختلف را آزمایش کردند.
نتایج آزمایش نشان داد که مسواک زدن تنها 20 دقیقه بعد از مصرف نوشیدنی‌‌های اسیدی، دندان‌ها را به طور قابل توجهی خراب می‌کند.

wichidika
23-07-2012, 09:52
ازدواج فامیلی از علل شیوع ناهنجاریهای فک در ایران



دانشیار گروه ارتودنسی دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، از ازدواجهای فامیلی به عنوان یکی از عوامل شیوع ناهنجاریهای فک در ایران نام برد.


دکتر مهتاب نوری در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: کشور ما متشکل از قومیتهای مختلف اعم از ترک، کرد، لر و... است که به مرور زمان با ازدواجهای مختلف اختلاط این قومیتها زیاد شده و در پی آن ناهنجاریهای فکی اوج گرفته است و با مهاجرت این مسئله روز به روز بیشتر هم می‌شود.
این متخصص ارتودنسی، تغذیه را عامل دیگری در ناهنجاریهای فکی دانست و افزود: به مرور در طول قرنها غذای انسان نرمتر شده و فک در این راستا تحرک کمتری دارد. در نتیجه عضلات فکی کمتر کار می‌کنند و رشد آن گونه که باید اتفاق نمی‌افتد.
به گفته دانشیار گروه ارتودنسی دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، طی تحقیقات جدید مشخص شده که تغذیه با شیر مادر علاوه بر خواص خود شیر سبب گسترش کام کودک و کاهش ناهنجاری فکی نوزاد می‌شود چرا که عضلات فکی هنگام خوردن شیر مادر تقویت می‌شود.
نوری تصریح کرد: این در حالی است که نوزادانی که با شیشه شیر تغذیه می‌شوند فقط با مکیدن سرشیشه حجم زیادی از شیر را به راحتی دریافت می‌کنند و فک تحرک چندانی ندارد در حالی که نوزاد برای خوردن شیر از سینه مادر باید فشار بیشتری به فک خود برای دریافت شیر بیاورد و ناهنجاری فک در کودکانی که از شیر مادر تغذیه می‌شوند کمتر است.

وی در پاسخ به این پرسش که آیا سرشیشه‌هایی با عنوان ارتودنسی در بازار چه تفاوتی با سرشیشه‌های معمولی دارند گفت: این گونه سرشیشه‌ها از نظر علمی تایید نشده‌اند و تأثیر آنها بر روی فک با سرشیشه‌های معمولی هیچ فرقی ندارد چرا که سرشیشه در هر صورت یک جسم خارجی در فک محسوب می‌شود و نوزاد با هر بار مکیدن حجم زیادی شیر را به راحتی دریافت می‌کند.

نوری با اعلام اینکه آمار ناهنجاری فک پایینی در ایران از کشورهای اروپایی بیشتر است، افزود: یک یا دو درصد از مردم اروپا دچار این ناهنجاری هستند در حالی که میانگین کشوری در ایران به خصوص در استانهای شمالی در حدود 12 درصد گزارش شده است.

مهدی.گیم
17-12-2012, 00:45
سلام.در مورد بوی بد دهان ناشی از بیماری های عمومی بدن هیچ توضیحی ندادید.چند تا سوال در این مورد داشتم.دوسته من این بیماری رو داره ولی دائمی نیست.به صورت منقطعه.هر چند دقیقه یا ساعت یک بار یهو یه بویی میاد.انگار که باد معدش از مجرای تنفسیش خارج میشه.اگه میدونید چیکار باید کنه چی باید مصرف کنه اصلا این بیماری چیه کمکش کنید.خودشم بوشو اصلا احساس نمیکنه.تشکر از مطالبه مفیدتون

از بين بردن بوي بد دهان با درمانهاي دندانپزشکي


[ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]

بوي بد دهان را مي توان بوسيله راههاي ساده بهداشتي از ميان برد . براي از بين بردن بوي بد دهان بايد وضعيت پزشکي و دندان پزشکي شخص مورد مطالعه قرار گيرد .

اگر طعم دهان شما بدبو مي باشد اولين قدم مراجعه به دندان پزشک مي باشد با مراجعه به دندان پزشک و معاينه کامل وضعيت پوسيدگي هاي دنداني و بيماري لثه ( پريودنتال )در دهانشان مشخص مي شود .اگر اين مشکلات وجود نداشت بايد با يک پزشک حتماً مشورت شود تا وضعيت عفونت داخل بدن و عملکرد کبد و کليه ها مورد بررسي قرار گيرد . بنابراين اگر چه ناراحتي هاي گوارشي ، کليوي ، تنفسي ، خوني ، هورموني ، سوء تغذيه مي تواند باعث بدبويي دهان شود ليکن مهمترين عامل بوي بد دهان رعايت نکردن بهداشت دهان و ابتلا به بيماريهاي لثه و پوسيدگي دندان است .

همچنين تجمع مواد غذايي و ميکروبها در لابه لاي پرزهاي زبان مي تواند بوي بد در دهان ايجاد کند. بوي بد دهان به چند گروه تقسيم بندي مي شود :

بوي بد دهان ناشي از عوامل بيماري زا : عفونتهاي لثه ، ژنژيويت ، بخصوص درژنژيويت مزمن اگر همراه خونريزي باشد و موجب بوي زننده مي شود ، پوسيدگي دندانها ، تنفس دهاني

بوي بد دهان ناشي از بيماريهاي عمومي بدن : دستگاه تنفس ، آبسه ريوي ، نارسايي کليه ، نارسايي کبد و ...

بوي بد دهان ناشي از عوامل غيربيماري زا : سيگار کشيدن ، بوي بد دهان در هنگام صبح ( بعلت توقف حرکات گونه و زبان ) مسواک زدن قبل از خواب بسيار مهم است .

پروتزهاي دنداني ، دوران قاعدگي ، حاملگي ، علت بوي بد دهان مي تواند باشد و همچنين بوي بد دهان ناشي از استفاده از داروها چون چريان بزاق کم مي شود بوي بد دهان بيشتر مي شود .

افراديکه در رژيم غذايشان از فرآورده هاي گوشتي استفاده کنند . دهانشان بوهاي مختلفي نسبت به رژيم غذايي گياخواران دارد . غذاهايي که پروتئين زياد و مواد قندي کمي دارند بعلت ايجاد مواد سولفوردار باعث بد بو شدن دهان مي شود .

* استفاده از دهان شويه ها :

ميان دندانها را با مسواک نمي توان تميز نمود بنابراين حتماً از نخ دندان استفاده کنيد تا خرده هاي مواد غذايي که بين دندانها مي ماند و باعث بوي بد دهان مي شود به اين وسيله از ميان برود . دهان شويه ها اطراف و زير لثه هايتان را تميز مي نمايد .

اگر شما فکر ميکنيد که دهانتان بد بو است . به اين مسئله توجه نمائيد که محققين گفته اند که نسبت بيشتر افرادي که فکر مي کنند بعلت بوي بد دهان از نظر اجتماعي رانده شده هستند . اصلاً دهانشان بدبو و نسبت فقط از لحاظ رواني زياد به اين مسئله فکر مي کنند .

چند روش ساده براي افراديکه دچار ناراحتي بوي بد دهان هستند :

۱) تميز کردن زبان

يکي از علتهاي بوي بد دهان باقي ماندن خرده هاي مواد غذايي و باکتريها در داخل دهان است . مسواک زدن و نخ دندان کشيدن بسيار مهم است . اما فراموش نکنيد حتماً روي زبانتان را تميز نمائيد . تجمع مواد غذايي و ميکروبها در لابه لاي پرزهاي زبان مي تواند بوي بددهان ايجاد کند . در حالت سلامت لايه هاي سطحي زبان به طور مداوم از طريق اصطکاک زبان با غذا ، کام و دندانها جلو فک بالا ، کنده مي شود و با سلولهاي جديد جايگزين مي شود . جريان آب دهان نيز سطح زبان را تميز مي کند . هنگاميکه حرکات زبان به علت بيماري يا حالات دردناک دهان محدود مي شود لايه هاي سطحي کنده شده روي زبان باقي مي ماند و همراه با بقاياي مواد غذايي و ميکروبها باعث بوي بد دهان مي شود بنابراين حتمآً بعد از غذا روي سطح زبان را هم مسواک بزنيد . در ضمن دهان شويه هم در درمان مي تواند مؤثر باشد .

۲ ) جويدن آدامس

وقتي دهان خشک باشد و بزاق در جريان نباشد . بوي دهان هم ايجاد مي شود . جويدن آدامس جريان بزاق را بيشتر مي کند و خود بزاق در برطرف کرن بوي دهان مؤثر است .

وقتي صبح زود دهان شما بدبو است تا درجه زيادي مربوط به جريان براق و محصولات آن مربوط مي شود .

چون در موقع خواب جريان بزاق کم است و در نتيجه دهان بدبو است . در اين رابطه جويدن آدامس بسيار مؤثر است . البته از آدامسهاي بدون قند استفاده نمائيد . مانند آدامسهاي با طعم نعناء .

البته تمام اين مواد بصورت موقت است .

درحاليکه شما چيزي که براق را زياد ميکند . آدامس مي باشد . يک نوع آدامسي که با Xylitol شيرين شده است . Xylitol يک جايگزين قندي است که نه تنها بزاق را افزايش مي دهد همچنين به جلوگيري از تشکيل باکتريها در داخل دهان کمک مي نمايد .

هرگز از آدامسهاي قندي استفاده نکنيد زيرا براي دندانها بسيار مضر است . از آدامسهاي با طعم دارچين هم مي توانيد استفاده نمايند .

۳) آب زياد بنوشيد

نوشيدن آب براي سلامتي مفيد است و کمک مي کند مدت زمان کمتري باکتري ها و داخل دهان باقي بمانند و در جلوگيري از بوي بد دهان مؤثر است . جهت کاهش بوي دهان از سيگار کشيدن ، نوشيدن نوشابه هاي بودار خوردن غذاهاي با ادويه هاي زياد ، غذاهاي گوشتي زياد ، ..... در مواد چربي بسيار مؤثر است . رژيم غذايي فيبردار و سبزيجات اهميت زيادي دارد .

در خاتمه يادآور مي شويم بهترين راه برطرف نمودن بوي بد دهان ، مراجعه به دندان پزشک جهت ترميم دندانهاي پوسيده ، جرم گيري و ساير مراحل درمان بيماريهاي لثه است و در مرحله بعد يادگيري روش صحيح مسواک کردن دندانها و زبان و استفاده از نخ دندان است که در اين موارد دندان پزشک شما را ياري خواهد نمود .

fati ghasemi
17-12-2012, 15:07
مهمترين ايجاد عامل پوسيدگي دندان و بيمارهاي لثه پلاك ميكروبي مي‌باشد كه در روي سطوح دنداني تجمع مي‌يابد كه بهترين وسيله براي برداشتن آن مسواك و نخ دندان بوده و خميردندان نقش كمكي ايفا مي‌نمايد. چگونگي استفاده شخصي از مسواك اهميت خيلي بيشتري از طرح مسواك دارد ولي عموماً مسواكهاي؛ سركوچكتر بعلت دسترسي بهتر به قسمتهاي خلفي دهان در تميز كردن دندانها مؤثرتر مي‌باشند.

[ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]
رهنمودهايي براي مسواك زدن:
1- در دست گرفتن مسواك: مسواك را بايد به طور ملايم و راحت در دست گرفت. فشار خيلي زياد باعث خم شدن الياف و دور شدن آنها از ناحيه‌اي كه مسواك زدن مورد احتياج است, مي‌شود.
2- ترتيب مسواك زدن: مسواك زدن بهتر است از سطح مجاور گونه عقب‌ترين دندان موجود در قوس دنداني شروع شده و تا آخرين دندان سمت ديگر قوس ادامه يابد, سپس از سطح مقابل (سطح مجاور زبان ـ سطح مجاور كام) همان قوس برمي‌گردد. همين عمل در قوس مقابل تكرار مي‌شود. در پايان, سطح جونده مسواك زده مي‌شود. در صورت داشتن اين الگو مسواك زدن هيچ ناحيه‌اي از دهان فراموش نخواهد شد. هر بار كه مسواك روي دندانها قرار مي‌گيرد, بايد ناحيه قبلي را كه مسواك زده شده است,‌ هم‌پوشاني كند
3- مدت زمان مسواك زدن: بسته به روش و سرعت مورد استفاده بين 4-10 دقيقه متغير مي‌باشد.
4- تعداد دفعات مسواك زدن: حداقل دو بار مسواك زدن در روز كه همراه با تميز كردن نواحي بين دنداني مي‌باشد,‌ پيشنهاد شده است.
5- روشهاي مسواك زدن: بهترين روش مسواك زدن روشي مي‌باشد كه بهتر پلاك ميكروبي را از روي دندانها بردارد. اما روشهاي زير در دو گروه كودكان و بزرگسالان توصيه مي‌گردد.
روشA :در اين روش,‌ مسواك به طور افقي روي سطح مجاور گونه و زبان دندانها قرار داده مي‌شود,‌ بطوري كه الياف آن عمود بر تاج دندانها قرار گيرند. سپس با حركات كوتاه و موازي افقي به جلو و عقب حركت داده شده و سطح دو دندان مجاور را پوشش مي‌دهد. اين تكنيك مؤثرترين روش براي بچه‌ها مي‌باشد. اما براي بزرگسالان روش چندان مناسبي نيست.
روش B :موهاي مسواك به طور مايل يعني تقريباً با زاويه 45 درجه نسبت به محور طولي دندانها در ناحيه اي كه لثه به دندان چسبيده است،بر روي لثه و دندان قرار مي گيرد،بطوريكه احساس شود،قسمتي از موهاي مسواك به داخل شيار لثه فرو رفته است، سپس در همين حال و با حركات لرزشي كم‌دامنة جلو به عقب حداقل 10 با در هر ناحيه تكرار شود.
6- سطوحي از دندان كه مجاور زبان و كام و سطح پشتي آخرين دندان هر فك مي‌باشد نيز بايد كاملاً مسواك زده شود.
7- به خاطر داشته باشيد پرزهاي زبان محل مناسبي براي باقيماندن باكتريها و ذرات غذايي مي‌باشد. تميز كردن زبان به اين صورت انجام مي‌شود كه درحالي كه زبان بيرون آورده شده سر مسواك در خلفي‌ترين قسمت زبان طوري قرار مي‌گيرد كه كناره الياف بر روي سطح زبان و نوك الياف به سمت گلو باشد. سپس مسواك را با فشار ملايم به سمت جلو تا روي نوك زبان كشيده مي‌شود اين حركت سه يا چهار بار تكرار مي‌گردد.

fati ghasemi
17-12-2012, 15:08
انسان درمجموع سی ودو دندان دارد که درهرآرواره چهاردندان پیش،دودندان نیش،چهاردندان آسیای کوچک،شش دندان آسیای بزرگ قرارمی گیرد(5).

[ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]

fati ghasemi
17-12-2012, 15:16
امروزه تشخیص اولیه و زودرس سرطان دهان خیلی آسان تر از گذشته است. از طرفی تشخیص سرطان در مراحل اولیه یعنی زمانیکه شانس بهبودی بیمار بالاست. میزان مرگ و میر در اثر سرطانهای دهانی بیش از سایر سرطانهای ناحیه سر و گردن و یا سرطانهای پوست این ناحیه می باشد، بطوریکه تقریباً فقط نیمی از بیماران دچار سرطان دهان بیش از 5 سال عمر می کنند. آنچه شما باید در مورد سرطان بدانید:

- شروع آن اغلب به صورت بروز یک ضایعه و یا یک قسمت سفید یا قرمز رنگ است که در هر نقطه دهان ممکن است دیده شود.
- اغلب در افرادی اتفاق می افتد که از اشکال مختلف تنباکو استفاده می کنند. استفاده توأم از الکل و سیگار خطر ابتلا را به شدت افزایش می دهد.
- در حال حاضر بیش از 25% موارد ابتلا در افرادی دیده می شود که فقط سیگار می کشند و سایر عوامل مستعد کننده در آنها دیده نمی شود. معاینه منظم بسیار حائز اهمیت است:
معاینه منظم و پریودیک دهان و دندان برای تشخیص زودرس ضایعات سرطانی و پیش سرطانی بسیار ضروری است. زیرا ممکن است این ضایعات در مراحل اولیه بسیار کوچک و غیر قابل توجه باشند، اما فوق العاده خطرناکند. در طی معاینات اولیه چه مواردی مشاهده می شود؟
دندانپزشک شما ابتدا باید دهان شما را به دقت معاینه کند. در حدود 10% از معاینات دهانی ضایعات کوچک، کسطح، سفید و بدون درد دیده میشود. البته اغلب این ضایعات خطرساز نیستند اما به هر حال بعضی از آنها ممکن است ضایعه سرطانی باشند. معمولاً ضایعات خطرناک در هنگام معاینه از ضایعات بی ضرر تشخیص داده می شوند، هرچند بهترین روش انجام آزمایش بر روی این ضایعات است. در صورتیکه شما یک زخم بر روی مخاط دهان خود (به همراه یکی از عوامل مستعد کننده) داشته باشید، دندانپزشک آنرا درمان می کند و از شما می خواهد برای معاینه مجدد مراجعه کنید. معمولاً چنانچه دندانپزشک به یک ضایعه برخورد کند که به نظر بی ضرر می رسد و علت واضح و مشخصی ندارد، از لحاظ سطحی آن زخم یک نمونه بافتی تهیه میکند که تهیه آن دردناک نیست. در صورتیکه این نمونه حاوی سلولهای مشکوک باشد، باید سایر مراحل تشخیص طی شود. اما در صورتیکه ضایعه از نظر دندانپزشک مشکوک به ضایعه سرطانی باشد، تحت بی حسی موضعی نمونه بافتی از مناطق عمقی تر ضایعه تهیه می شود تا بررسی دقیق تری انجام شود.از خود محافظت کنید ؛ علائم اولیه و زودرس را بشناسید و بطور منظم به دندانپزشک خود مراجعه کنید؛
« سرطانهای دندان ابتدا اغلب به صورت لکه های قرمز یا سفید کوچک و یا بصورت زخم در هر ناحیه از دهان ظاهر می شوند». سایر علائم سرطانهای دهان عبارتند از:
- زخمی که به آسانی دچار خونریزی می شود و بهبود پیدا نمی کند.
- تغییر رنگ بافت مخاطی دهان.
- وجود یک لکه ضخیم و برجسته با سطح زبر که شبیه به دمل است.
- درد، حساسیت یا بی حسی در هر ناحیه از دهان و یا در ناحیه لبها. بیاد داشته باشید که بایدبطور منظم به دندانپزشک خود مراجعه کنید، زیرا در بسیاری از مناطق دهان خودتان قادر به مشاهده این ضایعات نیستند. چنانچه یکی از علائم فوق را در خود مشاهده کردید، بدون معطلی به دندانپزشک مراجعه کنید. دندانپزشک شما مهارت و ابزار لازم را دارد تا وجود ضایعات سرطانی و پیش سرطانی را در دهان شما تشخیص دهد. شما با کمک دندانپزشک خود می توانید با سرطان دهان بجنگید و در برابر آن پیروز شوید.
آنچه لازم است درباره درمان سرطان دهان بدانید: بطور متوسط در حدود یک سوم بیماران مبتلا به سرطان متعاقب درمان بیماری خود دچار عوارض دهانی می شوند. به همین دلیل بیماران سرطانی باید قبل و در حین درمان سرطان خود تحت معاینه دندانپزشکی قرار گیرند تا از سلامت دندانها و مخاط دهان خود مطمئن شوند تا به این ترتیب میزان عوارض دندانی و دهانی در آنها به حداقل برسد. بعنوان مثال اغلب افرادیکه تحت رادیوتراپی در ناحیه سر و گردن قرار می گیرند، دچار عوارضی از قبیل خشکی دهان، حساسیت مخاطی، حساسیت دندانها، پوسیدگی وسیع دندانی و مشکل در حین بلع می شوند. شیمی درمانی نیز تأثیرات مشخص و واضح بر روی مخاط دهان و دندانها دارد. به دلیل جلوگیری از بروز این مشکلات و یا حداقل کاهش میزان صدمات وارد به دهان و دندان دندانپزشک و سرطان شناس باید قبل و در حین درمان با یکدیگر همکاری نزدیک داشته باشند. در طی مدت زمانی که شما تحت درمان سرطان ناحیه سر و گردن می باشید، باید دندانهای خود را حداقل دوبار در روز با احتیاط مسواک بزنید، مگر اینکه دندانپزشک به شما روش دیگری پیشنهاد کند. ممکن است دندانپزشک علاوه بر مسواک روزانه استفاده از دهانشویه را هم تجویز کند. در صورتیکه شما دچار عارضه خشکی دهان بشوید، دندانپزشک بادی جایگزینی برای بزاق دهان به شما معرفی کند مانند بزاق مصنوعی. استفاده از فلوراید هم روشی است که برای کم کردن پوسیدگی دندانها مورد استفاده قرار می گیرد. به دلیل اینکه بروز عفونتهای دهانی ممکن است سبب ایجاد گرفتاری جدی برای شما شود. در صورت بروز این عفونتها باید بلافاصله به دندانپزشک و یا پزشک خود مراجعه نمائید. حقایقی در مورد سرطانهای دهانی- مصرف سیگار همراه با مصرف زیاد الکل از مهمترین عوامل مستعد کننده سرطانهای دهان می باشند. - بروز سرطانهای دهانی در افراد بالای 40 سال به مراتب بیش از افراد زیر 40 سال می باشد. - مطالعات نشان می دهند مصرف میوه و سبزیجات به مقدار زیاد احتمالاً از رشد و نمو ضایعات سرطانی جلوگیری میکند. - سرطانهای دهان ممکن است بر روی هر کدام از نواحی دهان مشاهده شوند، از جمله: لثه ها، مخاط گونه، زبان، کام نرم و سخت.

fati ghasemi
17-12-2012, 15:17
در زندگی روزمره ما انسانها مسواک زدن جز کارهای لاینفک شده است بی شک در درجه اول داشتن یک مسواک خوب و مناسب از ضروریات سلامتی دهان ودندان است در درجه دوم استفاده و انتخاب از خمیر دندان از اصول اصلی مسواک زدن میباشد برای این منظور در مقاله ای که توسط همکارانمان در معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی اصفهان تهیه شده است به بررسی انواع خمیردند ان مناسب اشاره می نمائیم :صحیح بطو ر کلی می توان خمیر دندان فرآورده ای است که برای تمیز کردن سطوح دندان از باقیمانده های مواد غذایی و سایر مواد چسبنده به آنها ، براق و سفید کردن مینای دندان ، کاستن بوی دهان ، حفظ لثه ها و دندانها همچنین تازگی در دهان بکار میرود . انواع خمیر دندان ها : خمیر دندان ها از لحاظ شکل ظاهری فرآورده می توانند به اشکال مختلفی مانند انواع ژله ای ، مایع ، خمیری و غیره وجود داشته باشند . امروزه با پیشرفت تکنولوژی انواع مختلف خمیر دندان از لحاظ فرمولاسیون و کارایی در بازار موجود است که به چند مورد از انها در ذیل اشاره می گردد . 1-خمیر دندان ضد پوسیدگی : Anti Caries Toothpaste در این خمیر دندان ها از ترکیبات فلوراید به عنوان ماده ضد پوسیدگی استفاده می شود این ماده با اضافه شدن به مینای دندان باعث استحکام دندان ها ، کند یا متوقف شدن فرآیند پوسیدگی دندان ها و افزایش مقاومت آنها در برابر مواد تولید شده از باکتری مضر درون دهان می گردند . 2- خمیر دندان های ضد جرم : Antitartar Toothpasteدر این نوع دندان ها که بهتر است آن را خمیر دندان مخصوص پیشگیری از تشکیل جرم نامیده می شود از موادی ( مانند انواع پیروفسفاتها ) استفاده می شود که قادر هستند فرآیند تشکیل رسوبات و چسبیدن آنها بر روی دندان ها کندتر نماید . 3- خمیر دندان ضد پلاک :Antiplaque Toothpasteدر این نوع خمیر دندان ها از مواد ضد میکروبی ( مانند تری کلوزان ) به منظور به تاخیر انداختن ایجاد پلاک استفاده می گردد . 4- خمیر دندان ضد حساسیت : (for sensitivity ( Toothpaste :در بعضی از افراد دندانهای حساس وجود د ارد که با خوردن غذاهای شیرین یا ترش و یا مواد سرد و گرم احساس در د ایجاد می شود این نوع خمیر دندانها این حساسیت را کاهش می دهد . 5- خمیر دندان بچه : این نوع خمیر دندان ها مناسب استفاده کودکان بوده که دارای فرمولاسیون خاص و واجد ویژگیهای ظاهری باید در دمای 18 تا 27 درجه سانتی گراد ( جای خشک و خنک و دوراز نور مستقیم آفتاب ) تگه داری شود . [ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]خصوصیات یک خمیر دندان خوب : 1-دارای قدرت پاک کنندگی مناسب بوده و هیچ گونه آسیبی برای مینای دندان ، لثه ، لایه های مخاطی و یا دهان ایجاد ننموده و با پوست و مخاط دهان سازگار باشد . 2-دارای بافت نرم و یکنواخت بوده در اثر فشار معمولی و در دمای اتاق به راحتی از تیوپ خارج شده و بر روی مسواک پخش شو د. 3-دارای بسته بندی مناسب و سالم باشد . 4-در مدت زمان مصرف از لحاظ فیزیکی . شیمیایی پایدار بوده و تغییری در شکل ظاهر ی آن پدیدار نگردد . بسته بندی و نشانه گذاری یک خمیر دندان خوب : خمیر دندان معمولاً در تیوپهای لیمینت یا آلومینیوم بسته بندی می گردد که در شرایط معمولی این بسته بندی نبتید هیچ گونه تاثیر سوئی بر روی فرآورده ایجاد نماید . به عنوان مثال نباید در اثر تماس خمیر دندان با جدار لوله زنگ زدگی و ... ایجاد شود . این بسته بندی باید سالم ، بدون نشت ، ترک و سوراخ باشد . توصیه ها:
بعد از هر باراستفاده از خمیر دندان حتماً در آن ر ابسته تا مانع خشک شدن و آلودگی فرآورده گردد .بعد از هر وعده غذایی با کمک مسواک و خمیر دندان مناسب و به میزان کافی دندانها را تمیز شود .کودکان باید روش صحیح استفاده از خمیر دندان را فرا گرفته و به نحوی که بعد از استفاده آن را از دهان خود بیرون بریزند تا بلعیدن آن به حداقل برسد . در کودکان به منظور پیشگیری از عوارض نامطلوب حتماً از خمیر دندان مخصوص این گروه سنی استفاده گردد . به منظور دستیابی نتایج بهتر در استفاده از خمیر دندان هایی مانندضدجرم ،ضدپلاک ،ضد حساسیت و غیره با دندانپزشک مشوت نمایید . در هنگام مصرف خمیر دندان به اطلاعات مندرج در روی فرآورده و چگونگی مصرف صحیح آن توجه نمایید و از بلعیدن خمیر دندان خودداری نمائید سیگار و دخانیات باعث افزایش بروز ژنژیویت و پوسیدگی دندان می گردد . همچنین باعث بوی بد دهان و زرد شدن دندان ها میشود .

fati ghasemi
17-12-2012, 15:19
دو نوع ترمیم دندانی وجود دارد: ترمیهای دندانی مستقیم و ترمیهای دندانی غیر مستقیمترمیمهای مستقیم: در یک جلسه، بلافاصله پس از تراش و آماده سازی حفره، در محل قرار داده می شوند، مثل آمالگام، گلاس آینومر، رزین آینومر و بعضی ترمیمهای رزین کامپوزیت. ترمیمهای غیر مستقیم: معمولاً نیاز به دو یا چند جلسه درمان دارند. در جلسه اول، دندانپزشک دندان را تراش داده و آماده می سازد و از ناحیه ای که باید ترمیم شود، قالبی تهیه می کند، قالب به لابراتوار دندانپزشکی فرستاده می شود که ترمیم را در آنجا می سازد. در جلسه بعدی، دندانپزشک ترمیم آماده شده را به حفره با سمان می چسباند و در صورت لزوم آن را تصحیح می نماید. مثل اینله، انله، ونیرها، روکشها و بریج های ساخته شده از طلا، آلیاژ های فلزی، سرامیک یا کامپوزیت.
ترمیم های دندانی مستقیم - یک جلسه ای ترمیم آمالگام
معمول ترین ماده ترمیمی است که بیش از صد سال است که استفاده می شود. ماده ای با دوام، با کاربرد آسان، بسیار مقاوم به سایش و نسبت به سایر مواد ارزانقیمت می باشد. به دلایل مذکور، سالها است این ماده ، بعنوان انتخاب اول در بسیاری از موارد، چه از نظر دندانپزشک و چه از نظر بیمار باقیمانده است. آمالگام بر اساس نظر بسیاری سازمانهای معتبر جهانی که در رابطه با سلامت افراد کار می کنند، ماده ای بی خطر، قابل اطمینان و مؤثر در ترمیم دندان می باشد. به دلیل تحمل بسیار بالای آمالگام نسبت به نیروهای قوی جویدن ،بویژه در ترمیم دندانهای آسیا در خلف دهان که نیروهای جویدن به شدت اعمال می شوند، توصیه می شود. موارد بسیار اندکی از حساسیت افراد نسبت به آمالگام تا کنون گزارش شده است. معایب آمالگام عبارتنداز: حساسیت کوتاه مدت دندان نسبت به سرما و گرما پس از ترمیم دندان، رنگ نقره ای ترمیم که از نظر زیبایی مطلوب نیست(بویژه هنگامی که دندان ترمیم شده در ناحیه قدامی دهان باشد)، مشهود بودن ترمیم هنگام خندیدن و صحبت کردن شخص و بالاخره تراش دندان، دندانپزشک ممکن است در ترمیمهای آمالگام نسبت به سایر مواد ترمیمی میزان بیشتری از ساختمان دندان را بردارد تا آمالگام با دندان تطابق یابد. ترمیم کامپوزیت
کامپوزیت ترکیبی از یک رزین آکریلیک و ذرات نرم شبیه شیشه می باشد که ترمیمی همرنگ دندان را به ما می دهد. دوام و مقاومت به شکستگی کامپوزیت در حفرات کوچک تا متوسط با نیروهای جویدن متوسط خوب است. میزان کمتری از ساختمان دندان، در طی تراش دندان برای ترمیم با کامپوزیت برداشته می شود و این امر منجر به داشتن ترمیمی کوچکتر نسبت به آمالگام می شود. کامپوزیت ها با مواد چسبنده به ساختمان دندان متصل می شوندو دندان پزشک می تواندترمیم محافظه کارانه تری انجام دهد. در دندانهای تحت نیروهای مضغی شدید، ترمیمهای کامپوزیت مقاومت متوسطی نسبت به سایش دارند که میزان آن کمتر از مقاومت آمالگام است. قیمت آن متوسط است و به سایز حفره ترمیمی و تکنیکی که دندانپزشک برای جایگزینی آن در حفره انتخاب می کند، بستگی دارد. زمان لازم برای قرار دادن یک ترمیم کامپوزیت معمولاً بیشتر از آمالگام است. در ترمیم کامپوزیت باید بتوان حفره را در طی انجام ترمیم، خشک و تمیز نگهداشت. این نوع ترمیم ممکن است به مرور زمان دچار تغییر رنگ شود.

fati ghasemi
17-12-2012, 15:20
یک کودک در طی سالیانی که دندانها تشکیل می شوند و تکامل می یابند اگر فلوراید زیادی دریافت کرده باشد ممکن است دچار نقصی در مینای دندان شود که فلوروزیس نامیده می شود. مصرف مقدار زیاد فلوراید خوراکی می تواند روی مینای دندان ایجاد نقص و آسیب نماید. چگونه کودکی مبتلا به فلوروزیس مینای می شود؟
با خوردن مقادیر زیاد از حد فلوراید با توجه به سن و وزن کودک در طی سالیانی که دندانها تشکیل و تکامل می یابند ممکن است فلوروزیس ایجاد شود. مصرف اضافی فلوراید ممکن است به طرق مختلف اتفاق بیفتد: نخست اینکه، آب شرب شهر دارای فلوراید باشد یعنی فلوراید به آن افزوده شده باشد و کودک نیز فرآورده فلورایدی استفاده کند. سوم اینکه، کودکان ممکن است مقدار زیادی خمیر دندان فلورایدی استفاده کرده و آن را به هنگام مسواک زدن ببلعند. چگونه می توان از فلوروزیس جلوگیری کرد؟
قدم اول، مشاوره با دندانپزشک اطفال می باشد. وی از مقدار فلوراید آب آشامیدنی مطلع بوده و در صورتیکه بچه ای نیاز به فلوراید اضافی داشته باشد مقدار و نحوه مصرف را تعیین می کند. قدم دوم، مشاهده مقدار مصرف خمیر دندان می باشد. کلاً مقدار کمی خمیر دندان باید بر مسواک گذاشته شود. به بچه یاد بدهید که خمیر دندان را نخورد و بعد از شستن دندانها آب دهان را بیرون بریزد. با این اوصاف آیا باید مصرف فلوراید را کنار گذاشت؟
خیر، فلوراید از پوسیدگی دندان جلوگیری می کند و نقش مهمی برای داشتن دندانهای سالم و بالتبع داشتن لبخندی پر نشاط برای تمام لحظات عمر ایفا می کند. کودک بایدفلوراید را مصرف کند،اما نه به مقدار خیلی زیاد. با کمک دندانپزشکان فلوراید را می توان به قدر کافی و با خیال راحت مصرف کرد. آیا فلوروزیس قابل معالجه می باشد؟
فلوراید جزئی از ترکیب دندان می باشد و نمی توان آن را برداشت ولی اگر اثر فلورویس بر دندانهابزرگ و چشمگیر باشد میتوان درمانهای خاص دندانپزشکی ترمیمی و زیبایی آنها را اصلاح نمود. اگر کودک شما از فلوروزیس رنج می برد دندانپزشک اطفال میتواند در مورد روشهای دندانپزشکی که به کمک آن شانس اینکه لبخند و اعتماد بنفس از دست رفته، به کودک شما بازگردانیده شود را به شما توضیح داده و یا اقدام نماید.

fati ghasemi
17-12-2012, 15:21
- تکه گاز گذاشته شده بر محل دندان کشیده شده را به مدت حداقل نیم ساعت با فشار ملایم فک در دهان نگهدارید. - به علت طولانی بودن زمان بیحسی (معمولاً 4-3 ساعت) و بیحس بودن بافتهای نرم اطراف دندان، مواظب باشید لب، گونه یا زبان گاز گرفته نشود. - از شستشوی دهان در روز جراحی خودداری نمائید و از مک زدن و خالی کردن مکرر آب دهان اجتناب نمائید. - از روز دوم دهان را به آرامی با سرم نمکی شستشو یا آب نمک رقیق شده و یا محلول ضد عفونی تجویز شده، بعد از هر وعده غذا و در ساعات بیداری، هر سه ساعت شستشو دهید. - مقداری نشت خونابه به مدت چندین ساعت بعد از جراحی دهان طبیعی است. در صورت بروز خونریزی تکه ای گاز استریل بر موضع قرار داده و با فشار ملایم دندانهای مقابل بر روی آن به مدت 30 دقیقه نگهدارید. در صورت ادامه خونریزی این عمل را تکرار نموده و از تعویض گاز با فاصله های زمانی کمتراز 30 دقیقه خودداری نمائید. - بعد از انجام جراحی بر روی جراحت داخل دهان قشر خاکستری رنگی ممکن است دیده شود و دهان تا چند روز بدطعم و بوی نامطبوعی دارد. این حالات طبیعی بوده و نشانگر وجود عفونت نمی باشد. - روز اول رژیم غذایی مایع یا نرم ولرم یا سرد داشته باشید و از روز بعد در صورت عدم ناراحتی از غذاهای معمولی می توانید استفاده کنید (با طرف دیگر فک غذا جویده شود). صرف مایعات و غذاهای کافی و مقوی بعد از جراحی ضروری بوده و در التیام و بهبودی شما تأثیر بسزایی دارد. مراقب باشید از فشار مستقیم لقمه غذایی بر روی ناحیه بخیه زده شده تا یک هفته اجتناب شود. - تورم و درد بعد از جراحی قابل انتظار است. کاربرد کمپرس سرد(کیسه یخ) از خارج دهان، بعد از جراحی و ادامه آن در روز اول (متناوباً) در کاهش تورم مؤثر است. - حداکثر تورم در مدت 48-24 ساعت بعد از جراحی بوجود می آید که سپس تدریجاً کاهش یافته و طی 10-7 روز از بین می رود. - گاهی اوقات بعد از کشیده شدن دندان، لخته خونی از حفره دندان کشیده شده جدا شده و عارضه ای بوجود می آید که اصطلاحاً درای ساکت (حفره خشک) نامیده می شود. این عارضه چند روز بعد از درآمدن لخته ایجاد شده و درد نسبتاً شدیدی دارد. در صورت حادث شدن این عارضه با کلینیک تماس بگیرید. - بعد از جراحی تا چند روز از کشیدن سیگار و پیپ و استفاده از نی برای نوشیدن مایعات خودداری نمائید. - قرار دادن دو بالش در زیر سر به هنگام استراحت توصیه می گردد. - مسواک زدن دندانها از روز بعد از جراحی بدون اشکال بوده و دقت نمائید به مدت یک هفته از مسواک زدن مستقیم بخیه ها خودداری شود. - یک هفته بعد از عمل جراحی جهت کشیدن نخ های بخیه به کلینیک مراجعه نمائید.

مهدی.گیم
08-01-2013, 18:41
سلام.
اقا این همه مطلب گذاشتی یه کمکی هم به ما میکردیوخیلی وقته این سوالو کردم کسی جواب نمیده

V E S T A
08-01-2013, 18:45
سلام.
اقا این همه مطلب گذاشتی یه کمکی هم به ما میکردیوخیلی وقته این سوالو کردم کسی جواب نمیده

سلام

سوالتون رو اینجا بپرسین :

انـجـمـن: پرسش و پاسخ پزشكي
([ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ])

teva
24-01-2013, 15:39
شیمی و دندان پزشکی

[ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]

یكی از مشكلات موجود در زمینة دندانپزشكی مواد مورد مصرف است. مواد مورد استفاده در دندانپزشكی بایستی از سفتی و مقاومت بالایی برخورداربوده و ظاهری زیبا داشته باشند. فرمولاسیون ضعیف مواد دندانپزشكی باعث ایجاد ناراحتی، عوارض جانبی و افزایش هزینه مراقبتهای سلامتی می گردند. به همین دلیل شركتها و موسسات مرتبط بامراقبتهای دندانپزشكی سعی دارند تا محصولاتی با كیفیت و كارایی بالا تولید نمایند.شبیه همین ویژگی ها بایستی در مورد مواد مورد استفاده در روكشها نیز وجود داشته باشد. پیشرفت های اخیر در زمینه فناوری نانو بطور قابل توجهی جهت حل این نیازها مورد توجه قرار گرفته اند. یكی از مهمترین نكات در مورد استفاده ازفناوری نانو در جهت رفع این نیازها، امكان تولید نانوذرات مجزا و بدون به هم چسبیدگی است كه امكان توزیع آ نها در رزینها یا روكشها جهت تولید نانوكامپوزیت ها بطور یكنواخت وجود داشته باشد. مواد كامپوزیت پلیمری از زمان آغاز علوم پلیمری تاكنون وجود داشت هاند. از دیرباز این مسئله آشكار شده است كه افزودن پركننده های (فیلرها) با خواص فیزیكی مشابه با ساختار پلیمری می تواند منجر به تولید موادی با خواص جالب و از جمله موادی با خواص مكانیكی تقویت شده، شود. این گونه كامپوزیت های پلیمری دهه ها از جمله مواد اساسی در بازار مواد تجاری دندانپزشكی بوده اند. درحال حاضر از طریق فناوری نانو امكان تهیه نانوفیلرها و نانوكامپوزیت ها فراهم گردیده است. این مواد دارای خواص نوری، مكانیكی و شیمیایی متفاوتی نسبت به میكروكامپوزیت های قدیمی می باشند.فناوری نانو در ترمیمهای دندانی باعث افزایش سختی در عین زیبایی ناحیه ترمیم شده نسبت به مواد قدیمی می شود.امید می رود با استفاده از این فناوری مشكلاتی كه از قبل در زمینه های مختلف دندانپزشكی ازجمله تولید مواد ترمیمی محكم و زیبا وجود داشته است برطرف شود.

خمیردندانهاى سفیدكننده با مواد شیمیایی یا ساخته شده با فناوری نانویى


[ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]

شركت هاى سازنده خمیردندان در رقابت شدید با هم هستند تا خمیردندا ن هایى را ارائه دهند كه مشتریان بیشترى را به خاطر خواصِّ سفید كنندگى بیشتر آن، جذب كند. خمیردندا نهاى تازه توسعه یافته مبتنى بر نانو هیدروكسى آپاتیت (یكى از انواع كلسیم فسفات كه كاربرد زیادى در ساخت و پوشش دهى كاشتنی ها دارد، هیدروكسى آپاتیت است. هیدروكسى آپاتیت، كاربردهاى فراوانى در پزشكى و دندانپزشكى از جمله جایگزین سازى بافت استخوانی وپوشش دهی کاشتنی های بدن دارد. نانو هیدروکسی آپاتیت خواص مکانیکی بالاتر وزیست سازگاری مطلوب تری نسبت به نمونه های میکرومتری از خود نشان می دهند.)، اثربخشى بسیار عمد ه اى را در زدایش جر مها از سطح دندان نشان داده اند. این اثرات ممكن است به دلیل خواص ، فیزیكى نانو هیدروكسى آپاتیت باشد كه سطح ویژه بالاترى نسبت به هیدروكسى آپاتیت با ابعاد میكرو و در نتیجه پتانسیل بالاترى براى جرم زدایى دارد. این سطح ویژه بالاتر در زدایش جر مهاى دندان و مواد آلى، بسیار مؤثر است. فرضیه دوم برای مكانیزم نانو هیدروكسى آپاتیت ها، تسریع جرم زدایى معدنى است كه در پركردن تخلخل هاى سطح دندان، درگیر مى شود. بنابراین امكان كاهش تیرگى دندا نها به وجود مى آید. است كه براى دندا نهاى حساس Dent Swiss یكى از خمیردندا نهاى تجارى شده نانویى، خمیردندان ساخت شركت نیز مناسب است. فناورى نانو می تواند سبب افزایش پیوستگى بین ساختار دندان و ذرات پركن با اندازه نانویى گردد و یك حدِّ واسط طبیعی تر و پایدارتر بین بافتهاى سخت معدنى كارى شده دندان و بیو مواد ترمیمى پیشرفته را به وجود آورد از مواد تشكیل دهنده این خمیردندان، كلسیم پراكساید است كه در اندازه نانویى به كو چكترین فاصله هاى دندانى نفوذ می کند.رنگدانه هاى دندانى (حاصل از قهوه، چاى یا تنباكو) به رنگ روشن تردر مى آیند. ) به آرامى پلاك دندان را پاكسازى می كنند و به Papain, Bromelain آنزیم ها (كلسیم پراكساید در انداز ه هاى نانویى) اجازه مى دهند تا بسیار مؤثرتر و كاراتر عمل نماید. كلسیم پراكساید از لحاظ زیستى در دسترس است و این بدان معناست كه به طرز بهترى به دندان متصل شده و اثر شدیدترى خواهد گذاشت. فلوراید از كرم خوردگى دندان جلوگیرى مى نماید.

كاربرد رزین هاى كامپوزیتى و نانوكامپوزیت ها در دندان پزشكى

[ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]

در فناورى رزین كامپوزیتى، اندازه ذره و میزان حضور ذرات، بیانگر اطلاعاتى مهم براى بهترین استفاده از مواد كامپوزیتى است. تغییر تركیبات پركننده ، عمده ترین پیشرفت در تكامل رزینهاى كامپوزیتى بوده است. این تغییر در میزان و اندازه پركن است كه عملكرد آن را در جلاپذیرى وهمچنین پوشش و مقاومت در برابر ترك خوردن كنترل مى نماید. فناورى نانو می تواند رزینهاى كامپوزیتى با ذرات پركن كوچكتررا براى ما تولید كند كه می تواننددر غلظتهاى بالاتر حل شده و در سیستم رزینى، پلیمریزه شوند. مولكو لهاى این مواد، می توانند طورى طراحى گردند كه هنگام جفت شدن با یك پلیمر، سازگار باشند و خواص منحصر به فردى رامانند خواص فیزیكى، مكانیكى و نورى به وجود آورند.در حال حاضر، اندازه ذرات كامپوزیتى معمول، كه اولاً از انداز ه هاى ساختارى كریستا لهاى هیدروكسى آپاتیت، لوله هاى كوچك دندانى و میله هاى میناى دندان بسیا متفاوت است و ثانیاً به عنوان حد واسط بین مواد ترمیمی ماکروسکوپی (0,7 تا 40 نانومتر) وساختار نانوسکوپی دندان (دراندازه های 1تا 10 نانومتر) عمل مى كنند، داراى پتانسیل بالقو ه ای برای تحقیق در زمینه فناورى نانو هستند. فناورى نانو می تواند سبب افزایش پیوستگى بین ساختار دندان و ذرات پركن با اندازه نانویى گردد و یك حدِّ واسط طبیعی تر و پایدارتر بین بافتهاى سخت معدنى كارى شده دندان و بیو مواد ترمیمى پیشرفته را به وجود آورد.

ho1373
13-02-2013, 14:26
سلام
دندان عقل در چه سنی در میاید؟

saman1330
13-02-2013, 20:45
درود
من 22 سالمه و می خوام دندون هام رو سفید کنم دندونام همه سالم هستن و یکم زردی دارن(معمولی)
از خمیر دندان سفید کننده استفاده کردم ولی زیاد تاثیری نداشت(تقریبن هیچی)
یکم تو نت تحقیق کردم و فکر کنم تو مطب و توسط دکتر سفید کردن هزینش زیاد میشه(منم اصن روم نمیشه برم بگم می خوام دندونامو سفید کنم ، همینجوری سوژه هستم به اندازه کافی :n02:)
چیز بدرد بخوری هست برم از داروخونه بگیرم یا راه دیگه ای...
سپاس:n16:

A M ! N
14-02-2013, 16:02
سلام ، لطفن سوالهای خودتون رو در بخش
پرسش و پاسخ پزشكي ([ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]) مطرح کنید... تاپیک جدید باز کنید اونجا.