ورود

نسخه کامل مشاهده نسخه کامل : اجرای بازیهای نوستالوژیک آتاری با Raspberry Pi 4

ata.royalfalcon
31-03-2026, 22:49
سلام.
دورانی که بچه بودم، وقتیکه برای اولین بار بازیهای آتاری رو دیدم خیلی عاشقش شدم مخصوصا بازی River Ride که باید کنترل یه هواپیمای جنگی رو بعهده بگیریم و به دشمن تیراندازی کنیم و مواظب هم باشیم که سوخت کم نیاریم :D

اول از همه با توجه به قطعی اینترنت بین الملل باید مخازن رو روی سرورهای داخلی ایران تنظیم کنیم. روی Raspberry Pi 4 من Trixie نصب هست. در نسخه‌های جدید دبیان (مثل همین Trixie) و سیستم‌عامل‌های جدید رزبری‌پای، ساختار ذخیره مخازن تغییر کرده. لینوکس دیگه به صورت پیش‌فرض از فایل قدیمی sources.list استفاده نمی‌کنه و فایل‌های جدید در مسیر زیر ذخیره میشن.

برای مشاهده محتوا ، لطفا وارد شوید یا ثبت نام کنید
در مسیر بالا دو فایل به اسم debian.sources و raspi.sources وجود دارد. فایل debian.sources رو با دستور زیر باز می‌کنیم.

من از میرور ایران سرور استفاده میکنم. پس ساختار فایل debian.sources به شکل زیر خواهد شد.

نکته مهم: از اونجایی که اینترنت بین‌الملل قطع هست، ما باید حواسمون به فایل raspi.sources هم باشه! اگه این فایل رو به همون شکل قبلی رها کنیم، وقتی دستور sudo apt update رو می‌زنیم، سیستم با موفقیت از سرورهای داخلی دبیان رو می‌خونه، اما وقتی به فایل رزبری‌پای می‌رسه، سعی می‌کنه به سرورهای خارجی وصل بشه و اونجا گیر می‌کنه (تایم‌اوت میشه) و ممکنه کل فرآیند آپدیت و نصب متوقف بشه یا ارور بده. پس برای اینکه همه‌چیز بدون دردسر پیش بره، باید بطور موقت raspi.sources رو غیرفعال کنیم.
با دستور زیر فایل raspi.sources رو باز میکنیم.

و تمام خطوطی که تو این فایل نوشته شده، یک علامت هشتگ (#) میذاریم و فایل رو ذخیره میکنیم.

دستور زیر را اجرا میکنیم تا سیستم لیست برنامه‌ها رو از سرورهای ایران بخونه (یک نکته مهم هم داره).

نکته مهم: به خاطر شرایط اینترنت، فایل‌های مربوط به نسخه Trixie در میرور ایران‌سرور به روز و آپدیت نیست و با سرورهای جهانی هم سینک نشده! به همین خاطر اگر دستور sudo apt update رو بطور مستقیم اجرا کنیم لینوکس برای محافظت از سیستم، جلوی استفاده از فایل‌های تاریخ‌گذشته و قدیمی رو می‌گیره و در نتیجه فرآیند متوقف میشه.
ولی چون ما الان تو شرایط خاصی هستیم و فقط می‌خوایم یه شبیه‌ساز ساده بازی نصب کنیم، با گزینه Acquire::Check-Valid-Until=false به لینوکس میگیم که موقتاً بی‌خیال این تاریخ انقضا بشو و سخت‌گیری نکن و نصب رو انجام بده (در بالا دستور کامل رو نوشتم).

مرحله بعدی نصب شبیه‌ساز خیلی سبک و عالی به اسم Stella هست.

و قدم بعدی دانلود رام بازی‌ها هست که در لینک زیر موجود هست.

فایل بصورت rar هست و باید نرم افزار مناسب هم نصب و اجرا کنیم تا از حالت فشرده خارج بشه. بعد از اینکه از حالت فشرده خارج شد یک فولدر هست به اسم ROMs که فایلهای اصلی بازی هست و باید به شبیه ساز بدیم. توصیه میشه این فولدر در مسیری ذخیره بشه که داخل شبیه ساز بشه براحتی پیداش کرد.
برای اجرای شبیه ساز دستور زیر را اجرا میکنیم و سپس میسر رام بازیها رو پیدا و روی هر بازی دابل کلیک میکنیم تا بازی اجرا بشه.

نکته مهم: حتماً با موس یک بار وسط پنجره بازی کلیک کنید تا مطمئن بشیید پنجره شبیه‌ساز در حالت انتخاب (Focus) هست و کیبورد رو می‌خونه.
بعضی بازیها با Space یا F2 شروع میشه. مثلا بعد از اینکه روی River Ride دابل کلیک کردید و بازی اجرا شد باید F2 هم بزنید تا بازی شروع بشه.

ata.royalfalcon
01-04-2026, 13:38
امروز داشتم شبیه‌ساز آتاری رو راه‌اندازی می‌کردم که پرت شدم به دوران کودکی و روزهایی که پای تلویزیون‌های لامپی میخکوب می‌شدم و دسته‌های گوشت‌کوبی آتاری رو محکم فشار می‌دادم! تصمیم گرفتم یادی کنم از چندتا بازی که به‌شدت برام خاطره‌انگیز بود.

1. بازی River Raid
بازی‌ای که توسط یه برنامه‌نویس نابغه ساخته شد و یکی از پرفروش‌ترین بازی‌های تاریخ آتاری بود. کنترل یه جت جنگی روی رودخونه‌ای که پر از کشتی، هلیکوپتر و جنگنده‌های دشمن هست. از بین بردن پل‌ها برای رفتن به مرحله بعد و اون استرس وحشتناک برای رد شدن از روی باک‌های بنزین (و شنیدن صدای خاص پر شدن باک) وقتی که سوختمون داشت تموم می‌شد، هیچ‌وقت از یادم نمیره! طراحی مراحل این بازی بی‌نظیر بود و هیچ‌وقت تکراری نمی‌شد.

2. بازی Keystone Kapers (همون دزد و پلیس خودمون!)
یکی از خوش‌ساخت‌ترین بازی‌های شرکت افسانه‌ای اکتیویژن. تو این بازی ما نقش یه پلیس رو داشتیم که تو یه فروشگاه بزرگ طبقاتی، باید یه دزد لباس‌راه‌راه رو دستگیر می‌کرد. نکته مهم بازی، استفاده استراتژیک از پله‌برقی‌ها و اون آسانسور وسط فروشگاه بود که اگه زمان‌بندیمون درست بود، یه میانبر عالی برای رسیدن به دزد محسوب می‌شد!

3. بازی Worm War I (جنگ با کرم‌های غول‌پیکر)
یه بازی با ایده‌ای عجیب اما به‌شدت اعتیادآور! تو این بازی ما کنترل یه وسیله شبیه تانک رو داشتیم و باید به جنگ کرم‌های غول‌پیکر و راه‌راهی می‌رفتیم که مدام از بالای صفحه به سمت پایین حرکت می‌کردن. بازی ریتم تندی داشت و یکی از چالش‌های اصلی، شلیک به کرم‌ها همزمان با جاخالی دادن از موانع مربعی شکل و البته مدیریت سوخت بود. هرچی جلوتر می‌رفتیم، سرعت حرکت کرم‌ها دیوانه‌وارتر می‌شد و واقعاً به رفلکس‌های سریع نیاز داشتیم.

4 بازی Enduro (نهایت هیجان در ماشین‌سواری)
اگه بخوایم از شاهکارهای گرافیکی و تکنیکی آتاری 2600 بگیم، قطعاً Enduro تو صدر لیسته. هدف بازی ساده اما چالش‌برانگیز بود: باید تو هر مسابقه از یه تعداد مشخصی ماشین سبقت می‌گرفتیم تا بتونیم به روز بعد بریم (مثلا روز اول 200 تا ماشین، روز دوم 300 تا و...). اما چیزی که این بازی رو شاهکار کرد، سیستم تغییرات آب‌وهوایی و چرخه شبانه‌روز بود!

MRHArtsClube
01-04-2026, 15:33
سلام دوستان پیشاپیش 13 تون مبارک

خیلی آموزش جالبی بود، من قبلا یه چیزی دیده بودم که با چیپ Cyclone FPGA کار میکرد و همه کنسولها و آرکید هارو ساپورت میکرد (خودم فن سگا جنسیسم :D) اگه میشد چنین چیزی رو روی آردوینو یا ESP32 درآورد خیلی باحال میشد (چون هم MiSTer FPGA گرونه و غیر قابل دسترس و هم Raspberry Pi اگه بخوای خوبشو بگیری قیمت چشمگیری داره) الان روی PC خیلی راحته شبیه ساز نصب کنی و بازی کنی، ولی این کنسول های دست ساز بخاطر تاخیر و FPS مشابه کنسول اصلی (عملا شبیه ساز سخت افزاری این کنسولهاست) باعث میشه حس نوستالژیک بیشتر زنده بشه.
اینی که میگم اسمش MiSTer هست و ویدئوش رو توی آپارات گذاشتم (اکانت جدید ساختم شاید ویدئو با تاخیر برای بقیه در دسترس باشه) دوست داشتید ببینید :دی:»

[ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]

crazyrobot
01-04-2026, 17:10
سلام دوستان پیشاپیش 13 تون مبارک

خیلی آموزش جالبی بود، من قبلا یه چیزی دیده بودم که با چیپ Cyclone FPGA کار میکرد و همه کنسولها و آرکید هارو ساپورت میکرد (خودم فن سگا جنسیسم :D) اگه میشد چنین چیزی رو روی آردوینو یا ESP32 درآورد خیلی باحال میشد (چون هم MiSTer FPGA گرونه و غیر قابل دسترس و هم Raspberry Pi اگه بخوای خوبشو بگیری قیمت چشمگیری داره) الان روی PC خیلی راحته شبیه ساز نصب کنی و بازی کنی، ولی این کنسول های دست ساز بخاطر تاخیر و FPS مشابه کنسول اصلی (عملا شبیه ساز سخت افزاری این کنسولهاست) باعث میشه حس نوستالژیک بیشتر زنده بشه.
اینی که میگم اسمش MiSTer هست و ویدئوش رو توی آپارات گذاشتم (اکانت جدید ساختم شاید ویدئو با تاخیر برای بقیه در دسترس باشه) دوست داشتید ببینید :دی:»

من خودم یه raspberry pi 3 دارم الان هم روش batocera نصب کردم و کنسولهای تا نسل ps1 رو به راحتی اجرا میکنه
تنظیم دسته و کپی بازی هم توش خیلی راحت تره
به نظرم رسپری از این mister بهتر و ارزونتره این قیمتش ۲۰۰ دلاره(طبق گفته های ویدیو) که برای اینکارها خیلی گرونه
اگر رسپری جدیدها میتوانستن ps2 رو اجرا کنند ارزش سرمایه گذاری رو داشتن
و اگر اشتباه نکنم روی esp ۳۲ هم سگا رو اجرا کردن اما خیلی مطمئن نیستم

MRHArtsClube
01-04-2026, 20:12
... روی esp ۳۲ هم سگا رو اجرا کردن ...

Yooo! این اگه بشه خیلی باحال میشه، من یه سگای خراب دارم اگه بشه توش یه ESP32 میذارم با ماژول رم :D دسته هاشم سالمن :laughing: اگه خبری شد از این بهم بگو :»:)

crazyrobot
01-04-2026, 20:18
مشکل اینه که به تلویزیون و اینا وصل نمیشه باید از ماژول نمایشگر استفاده کنی

MRHArtsClube
04-04-2026, 02:55
مشکل اینه که به تلویزیون و اینا وصل نمیشه باید از ماژول نمایشگر استفاده کنی

راه زیاده :biggrin: به قول طرف میگفت یا راهی خواهم یافت، یا راهی ساخم آه :laughing: بعد اگه چنین چیزی شدنی باشه راهی هم برای نمایشش هست دیگه

crazyrobot
04-05-2026, 10:13
این هم اجرای nes, sega genesis و.... در esp