مشاهده نسخه کامل
: اتاق عمل خودرو: تاپیک جامع نگهداری، شناخت قطعات و سرویسهای دورهای (تجربیات من)
habibrazavi1400
31-01-2026, 18:44
سلام به همه دوستان و اساتید P30World.:»
دیدم در تاپیکهای مختلف بحثهای زیادی هست؛ با توجه به بازار آشفته لوازم یدکی و هزینههای بالای تعمیرات، تصمیم گرفتم این تاپیک رو باز کنم تا تجربیاتم در زمینه «شناخت قطعات و نگهداری اصولی خودرو» رو با شما به اشتراک بذارم.
هدفم اینه که اینجا با هم یاد بگیریم چطور خرج ماشین رو کم کنیم و عمر قطعات رو بالا ببریم.
در این تاپیک قراره درباره چه چیزهایی حرف بزنیم؟
شناخت قطعات مصرفی: (لنت، فیلتر، روغن) و زمان دقیق تعویضشون.
زیبایی و دیتیلینگ: چطور بدنه و لاستیک رو مثل روز اول نگه داریم؟ (بررسی واکسها و شویندهها).
تشخیص اجناس: ترفندهای شناخت قطعات اصلی از تقلبی در بازار.
نکات ایمنی و فنی: صداهای ماشین چه هشداری به ما میدن؟
سعی میکنم هر هفته یک مطلب آموزشی کوتاه و کاربردی (نه کپی پیست!) اینجا بذارم. خوشحال میشم شما هم اگر تجربهای در خرید قطعه یا نگهداری ماشین دارید بنویسید تا این تاپیک بشه یه مرجع کامل برای همهمون.
ارادتمند.
habibrazavi1400
04-02-2026, 12:11
سلام مجدد به دوستان عزیز.
در ادامه بحث نگهداری خودرو، امروز میخوام دست بذارم روی موضوعی که شاید خیلیها ساده از کنارش رد بشن، ولی تاثیرش توی قیمت و رخ ماشین از موتور هم بیشتره: «سلامت قطعات لاستیکی و پلاستیکی».
تا حالا دقت کردید چرا بعضی ماشینها مدل ۹۰ هستن ولی انگار مدل ۸۰ دیده میشن؟ یا برعکس؟
ما ایرانیها عادت داریم تند تند روغن موتور و فیلتر عوض کنیم (که عالیه)، اما پوست ماشین رو ول میکنیم به امان خدا!
طبق تحقیقات و تجربیاتی که من توی این مدت داشتم، دوتا دشمن اصلی برای لاستیک دور در، داشبورد و تایرها وجود داره که مثل سرطان عمل میکنه:
۱. آفتاب و اشعه UV:
لاستیکها یه مادهای دارن به اسم "Antiozonant" که مانع خشک شدنشون میشه. آفتاب این ماده رو تجزیه میکنه. خیلیا میان برای محافظت، به لاستیک "روغن" یا "گریس" یا "واکسهای نفتی" میزنن. این بدترین کاره! چون روغن زیر آفتاب مثل ذرهبین عمل میکنه و حرارت رو میبره بالا و لاستیک رو "برشته" میکنه. نتیجهاش میشه همون ترکهای ریزی که روی دیواره لاستیک میبینید.
۲. شویندههای اسیدی کارواش:
اون کفی که توی کارواش میزنن و خیلی هم قشنگه، اکثراً خاصیت قلیایی یا اسیدی شدید داره تا چربیها رو ببره. این مواد رطوبت ذات لاستیک رو میکشن. واسه همینه که لاستیک بعد از خشک شدن "قهوهای" یا "طوسی کدر" میشه. این قهوهای شدن یعنی لاستیک داره فریاد میزنه که "من خشک شدم!".
تجربه من:
من قبلا فکر میکردم هرچی لاستیک چربتر باشه بهتره. اما الان به این نتیجه رسیدم که لاستیک باید "هیدراته" بشه نه "چرب".
توی پستهای بعدی میخوام چندتا تستی که روی مواد مختلف (از واکس فوری تا مواد نانو) انجام دادم رو براتون بذارم و بگم کدومش واقعا به درد ترافیک و آفتاب ایران میخوره.
شما خودتون برای جلوگیری از سفیدک زدن داشبورد یا قهوهای شدن لاستیک چه ترفندی دارید؟ (غیر از چرب کردن با واکس داشبورد که خاک میگیره!)
habibrazavi1400
10-02-2026, 17:29
سلام مجدد به دوستان عزیز،
در ادامه بحث نگهداری از قطعات لاستیکی و پلاستیکی، امروز میخوام درباره یکی از رایجترین و البته مخربترین روشهای سنتی صحبت کنم: استفاده از نوشابه، آبقند یا مخلوط مایع ظرفشویی!
حتماً دیدید (یا شاید خودتون هم امتحان کردید) که خیلیها برای براق کردن لاستیک، یه بطری نوشابه مشکی روی لاستیک خالی میکنند. بله، در لحظه اول لاستیک واقعاً سیاه و جذاب میشه، اما بیایید ببینیم از نظر فنی و شیمیایی چه اتفاقی برای تایر میفته؟
۱. خاصیت اسیدی (PH مخرب):
نوشابه حاوی «اسید فسفریک» هست. لاستیک خودرو طوری طراحی شده که در برابر آب و خاک مقاوم باشه، اما در برابر اسیدها بسیار آسیبپذیره. این اسید به مرور زمان باعث خوردگی میکروسکوپی سطح لاستیک میشه و همون ترکهای ریزی که در پست قبلی گفتم رو ایجاد میکنه.
۲. قند و شکر (چسبندگی):
براقیت نوشابه به خاطر قند (شکر) موجود در اونه. وقتی آب تبخیر میشه، یه لایه قند چسبناک روی لاستیک میمونه.
مشکل اول: این لایه چسبناک مثل جاروبرقی عمل میکنه! کافیه ۵ دقیقه رانندگی کنید تا تمام خاک و شن ریزه به لاستیک بچسبه.
مشکل دوم: رنگ تایر به سرعت از مشکی به «قهوهای کدر» تغییر میکنه که ظاهر ماشین رو خیلی کهنه نشون میده.
۳. دعوتنامه برای مورچهها!
شاید خندهدار باشه ولی واقعیت داره. شیرینی باقیمانده روی لاستیک، مورچهها و حشرات رو جذب میکنه. اگر ماشینتون رو توی پارکینگ میذارید، ممکنه لاستیکتون تبدیل به لانه مورچه بشه که به مرور به بافت داخلی تایر هم نفوذ میکنن.
۴. مایع ظرفشویی (قاتل چربی مفید):
بعضیها هم مایع ظرفشویی رو با آب قاطی میکنند. مایع ظرفشویی فرموله شده تا «چربی» رو از بین ببره. لاستیک خودرو خودش دارای روغنهای نرمکننده طبیعیه که کارخونه بهش تزریق کرده تا خشک نشه. وقتی با مایع ظرفشویی لاستیک رو میشورید یا براق میکنید، در واقع دارید چربی مفید لاستیک رو میکشید بیرون و اون رو خشک و شکننده میکنید.
نتیجهگیری:
روشهای مادربزرگی و سنتی شاید ارزان باشن، اما در درازمدت هزینه تعویض لاستیک رو روی دستتون میذارن.
برای نگهداری لاستیک، باید از موادی استفاده کرد که:
۱. PH خنثی داشته باشن (نه اسیدی، نه بازی).
۲. فاقد قند و روغن نفتی باشن (آنتیاستاتیک).
۳. محافظت کننده باشن (نه فقط براق کننده).
در پست بعدی سعی میکنم درباره تکنولوژیهای جدیدتر (مثل نانو) و تفاوتش با واکسهای روغنی صحبت کنم.
موفق باشید.
vBulletin , Copyright ©2000-2026, Jelsoft Enterprises Ltd.