PDA

نسخه کامل مشاهده نسخه کامل : سیمفونی چیست؟ آشنایی با فریم ورک قدرتمند symfony (قسمت اول)



esmahdi
29-08-2015, 20:42
استفاده از چارچوب های برنامه نویسی (فریم ورک) در زبان های تحت وب رواج بسیاری یافته است. در زبان php نیز فریم ورک های قدرتمند بسیاری در سال های گذشته شروع به کار کرده اند که برخی واقعا موفق بوده اند.
مطرح ترین فریم ورک ها عبارتند از:


zend
symfony
codeigniter
cakephp
yii
laravel
agavi
و...


مورد بحث ما در این مقاله symfony است که قصدی در مقایسه اون با سایر فریم ورک ها ندارم، و بخاطر چندین سال استفاده از اون مایل بودم این سلسله مطالب رو آماده کنم.
این فریم ورک توسط شرکت ها و در محصولات بزرگی استفاده می شود. برخی از استفاده کنندگان این فریم ورک عبارتند از:


drupal
PIWIK
OROCRM
Laravel
phpBB
eZ Publish
Yahoo


به عنوان مثال Laravel خود به تنهایی فریم ورک قدرتمند و بزرگی است که در بخش هایی از برخی از امکانات symfony استفاده می کند. حتی zend framework که بزرگترین فریم ورک موجود برای زبان php است و توسط شرکت توسعه دهنده php یعنی شرکت zend توسعه داده می شود به پیشنهاد توسعه دهندگان اصلی خود از بخشی از سیمفونی مانند Doctrine بهره می برد.
همان طور که متوجه شدید در واقع symfony مجموعه ای از library هایی است که هرکدام وظیفه مشخصی رو انجام می دهند. به همین خاطر می شود فقط از برخی از کتابخانه های symfony استفاده کرد.
فریم ورک های مطرح php اساسا برای کار خود از مدل mvc برای توسعه استفاده می کنند. mvc یک معماری نرم افزاری است که از حروف ابتدایی کلمات (model, view, control) تشکیل می شود. هدف اصلی این مدل نظم و سرعت بخشیدن به کار توسعه برنامه است. مدل mvc برای اولین بار در سال 1979 معرفی شد.
قبل از توضیح مبحث mvc لازم بذکر است که این نکته را مطرح کنیم که از توضیحات فنی را گذرا بخوانید، در آینده وقتی به صورت عملی با طرز کار یک چارچوب مبتنی با mvc آشنا شوید این مدل برایتان قابل فهم خواهد بود.
اجزای تشکیل دهنده mvc به نحو زیر معرفی می گردند:


model (مدل در mvc): این قسمت مسولیت کنش های پایگاه داده را برعهده دارد، داده ها قبل از ذخیره در دیتابیس ابتدا تبدیل به یک شی می شوند و پس از اعمال تغییرات لازم و یا اعتبار سنجی های لازم در دیتابیس ذخیره می شوند. در هنگام فراخوانی نیز داده ها به شی مورد نظر تبدیل می شوند و پس از تغییرات لازم به بخش نمایشگر و یا view تحویل داده می شوند.
view (نمایشگر در mvc): این بخش مسولیت آماده سازی واسط کاربری برنامه (user interface) را بر عهده دارد. بخش view در معماری mvc با استفاده از بخش model آماده می شود. به این صورت که داده ها را بشکل شی از model دریافت می کند و به شکلی که برنامه نویس در view مشخص کند به نمایش در می آید.
controller (کنترلر در mvc): این بخش مدیریت درخواست ها را برعهده دارد. ارتباط بین view و model بوسیله controller انجام می پذیرد.



مقاله ای کامل در مورد mvc در آینده در سایت ([ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]) قرار خواهد گرفت.

چارچوب کلی کار فریم ورک symfony بر اساس mvc به همین شکلی است که در بالا توضیح داده شد. البته پیاده سازی مدل mvc هیچ گاه دقیقا به این سادگی نبوده است و مقداری پیچیده تر است.
Symfony به صورت خلاصه از قسمت های زیر تشکیل شده است:


routing و یا مسیر یابی: این بخش مسولیت مسیریابی و انتخاب controller مختص هر وظیفه را دارد. مثلا در routing مشخص می کنیم که اگر کاربر در مرورگر خود آدرس /aboutus را به منظور دستیابی به صفحه "درباره ما" درخواست داد، باید این درخواست به controller مخصوص نمایش صفحه aboutus رجوع داده شود.
entity: این بخش مسولیت سرو سامان بخشیدن به ارتباطات دیتابیس را بر عهده دارد. مثلا در این بخش روابط موجود بین جدول های بانک اطلاعاتی مشخص می شود. در این بخش نام هر فیلد، محدودیت های نوع و طول آن ها و امور دیگر مشخص می شود.
view: در این بخش فایل های مربوط به نمایش اطلاعات با هم جمع شده اند. البته این بخش فقط حاوی اسکلت بندی بخش نمایش است، چون داده ها باید از دیتابیس دریافت، تبدیل به شی و در این بخش استفاده شوند.
controller: اصلی ترین بخش هر برنامه ای در symfony همین بخش است. routing بر اساس ورودی، controller خاص را انتخاب می کند، از این به بعد کل وظایف با controller است و کار با routing تمام می شود. Controller پس از دریافت ورودی ها و انجام پردازش های مورد نظر و یا حتی دریافت اطلاعات از model خروجی مناسب را برای نمایش آماده و نتیجه را به کاربر نمایش می دهد.
form: این بخش فرم های مورد استفاده در برنامه را ذخیره می کند. البته استفاده از این بخش و یا حتی بخش view اجباری نیست ولی کنار گذاشتن آن ها با ساده سازی فرایند ها و هدف اصلی استفاده از فریم ورک منافات دارد.

فایل بندی فریم ورک سیمفونی به شکل زیر است:


برای مشاهده محتوا ، لطفا وارد شوید یا ثبت نام کنید





پوشه app متعلق به فایل های پیکربندی اصلی فریم ورک است. src متعلق به فایل های پروژه برنامه ای است که می نویسیم. vendor متعلق به فایل های library و کلاس های پایه symfony است. پوشه web فایل های اضافی مانند css ها، js ها و عکس ها را شامل می شود.
برخی از فایل های موجود در پوشه app اهمیت بیشتری دارند. مانند فایل های زیر:

برای مشاهده محتوا ، لطفا وارد شوید یا ثبت نام کنید





دوستان محترم هدف من از درج این آموزش مقایسه سیمفونی با دیگر فریم ورک ها نیست و فقط دوست دارم اندک اطلاعاتم رو در این زمینه منتشر کنم. (سپاس گذارم)
منبع: [ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]

esmahdi
30-08-2015, 16:27
سیمفونی چیست؟ آشنایی با فریم ورک قدرتمند symfony (قسمت دوم)
سیمفونی توسط شرکت sensiolab پشتیبانی می شود. sensiolab شرکت بسیار موفقی است و محصولات تجاری بسیاری تولید کرده است. این شرکت مدارک اختصاصی و معتبری ارائه می دهد که در بین متخصصان این رشته معروف و شناخته شده اند.
در قسمت اول از آموزشمون به موارد زیر پرداختیم:

معرفی فریم ورک های معروف
معرفی شرکت ها و محصولاتی که از symfony استفاده کرده اند
معرفی mvc
پیاده سازی mvc در symfony
فایل بندی فریم ورک symfony

در این قسمت از آموزش سیمفونی در ابتدا قصد دارم ویژگی های مثبت استفاده از فریم ورک سیمفونی رو بیان کنم. البته این ویژگی های مثبت شاید در اکثر فریم ورک های php موجود باشد ولی خوب تمرکز بنده روی symfony framework است.
آشنایی با doctrine:
[ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]
از ویژگی های مثبت symfony framework می شود به سیستم مدیریت دیتابیس doctrine اشاره کرد. در یک کلام داکترینه واقعا عالی است، سرعت بالایی دارد، هر کاری را که با کوئری های mysql بتوانید انجام دهید اینجا هم قادر به انجامش هستید و قابیت های اضافه ای که هر متخصصی رو مجاب می کند از doctrine بهره ببرد.
در یک پروژه از mysql به عنوان دیتابیس استفاده می کردم، در اواخر کار به دلایلی مجبور شدم از mysql به Mongodb کوچ کنم، جای هیچ نگرانی ای نداشتم، فقط کافی بود چند خط کد به برنامه ام اضافه کنم و یک سری کتابخانه جدید به کتابخانه های symfony اضافه کنم، به همین سادگی دیتابیسم رو عوض کردم؛ در برنامه ای که نوشته بودم صد ها بار از دستوراتی استفاده کرده بودم که برای کار با mysql بود، ولی باز هیچ مشکلی نبود چون با doctrine فقط کافیه دستورات رو یکبار بنویسید و بعد ها روی هر سیستم پایگاه داده ای اجرا کنید. داکترینه به عنوان یک ORM از دیتابیس های زیر پشتیبانی می کند:

Mysql
Mongodb
Sql server
Oracle
PostgreSQL

اگر دیتابیس دیگری هم مد نظرتان باشد کافی است سرچ کنید به احتمال زیاد کتابخانه ای برای ارتباط اون با doctrine پیدا خواهید کرد.
همونطور که در قسمت قبلی گفتیم سیمفونی از مجموعه ای از کتابخانه ها تشکیل شده و میشود هر جزئی رو به تنهایی استفاده کرد. مثلا می شود از doctrine به شکل مجزا در هر پروژه و هر فریم ورک دیگه ای بهره برد. برای مشاهده مستندان کامل doctrine به سایت ([ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]) مراجعه کنید.

آشنایی با twig:
[ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]
twig در واقع template engine پیش فرض فریم ورک سیمفونی است. در قدیم از smarty برای مدیریت رابط کاربری استفاده می شد، ولی امروزه با ظهور twig استفاده از smarty توسط خیلی ها کنار گذاشته شده است. برای خیلی ها سوال پیش می آید که چرا بهتره از یک template engine استفاده کرد؟ در واقع الزامی برای این کار در سیمفونی وجود ندارد و می شود دستورات رو بدون twig استفاده کرد. ولی استفاده از twig لذت بخش، سریع و امن تر می باشد.
مثالی از php و twig:
کد:


برای مشاهده محتوا ، لطفا وارد شوید یا ثبت نام کنید
[COLOR=#333333][FONT=Tahoma]
البته ویژگی های مثبت استفاده از twig فقط کوتاه تر بودن دستورات نیست. استفاده از twig به همراه symfony در ساده تر کردن کار ها و همچنین کمک به cache بهتر است. سعی کنید استفاده از twig را فرابگیرید در آینده از آن لذت خواهید برد.
همانطور که در مورد doctrine گفتیم twig را نیز می توان به تنهایی در تمام پروژه ها استفاده کرد. مستندات سایت ([ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ])twig را مشاهده کنید.

آشنایی با swiftmailer:
swiftmailer کتابخانه ارسال ایمیل در سیمفونی است که بسیار قدرتمند و محبوب می باشد. swiftmailer هم جزء کتابخانه های محبوب symfony است که توسط بسیاری از framework های دیگر مورد استفاده قرار می گیرد. اگر تا به حال برای ارسال ایمیل های خود از کتابخانه ای استفاده نکرده اید پیشنهاد می شود که از این کتابخانه بهره ببرید. سایت ([ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]) مستندات این library را مشاهده است.
با ما همراه باشید و قسمت های بعدی را دنبال کنید.
منبع: [ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]