ورود

نسخه کامل مشاهده نسخه کامل : حیات فرازمینی به زبان ساده



B3HZ@D
10-12-2013, 23:44
بخش نخست

مطالعه و بررسی حیات در کرات دیگر

استیون هاوکینگ دانشمند معاصر در طی مقاله ای در مورد امکان حیات در کرات دیگر نظریاتی می پردازد که صحت عملی آن مورد تحقیق دانشمندان کیهان شناس است. (۱،۲) دانش کیهان شناسی در دو دهه ی اخیر به جایی رسیده که بر خلاف تصور عامه مردم تشکیل حیات در سیاره های دیگر از دیدگاه دانش “کیهان شناسیِ زیستی” چیز عجیب و بعیدی نیست.


[ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]
این تصویری است که از فراز و نشیب سطح کره سرخ رنگ مریخ گرفته شده. کره ای که امکان وجود آب در لایه های آن زیاد است. این آخرین بخشی از مریخ است که ” کاوشگر کنجکاو ” برای جستجوی آب بدانجا می رود و خاک آنجا را تجزیه و بررسی می کند.


نخست اینکه حیات زمینی از فراوان ترین ملکول های کیهانی یعنی کربن، اکسیژن، هیدروژن، نیتروژن و آب تشکیل شده است. همین نشان می دهد که ساختمان نخستین مولکول های آلی چیز شگفت انگیزی نیست،
ساده ترین شکل حیات حیات زمینگونه بر پایه ی آب است که کشفیات اخیر ماهواره ی کپلر نشان از وجود این سیاره ها می دهد، کمربند حیات آبی هر ستاره فاصله ای است که سیاره باید از ستاره ی خود داشته باشد تا آب سطح آن نه بخاطر نزدیکی زیاد بخار شود و نه بخاطر دوری زیاد یخ ببندد.

این کمربند (البته بسته به اندازه ی ستاره) صدها تا هزاران کیلومتر است. (نه اینکه آنان می گویند اگر سانتیمتری زمین این سو و آن سو تر بود حیات ممکن نبود) ماهواره ی کپلر نشان داد که تخمینی؛ حدود ۵۰۰ میلیارد سیاره در کهکشان راه شیری وجود دارند که حداقل ۵۰۰ میلیون از آنها مانند زمین در این کمربند حیات آبی هستند. (۳)
در هرحال، برای آنان که بیشتر کنجکاو دانش بیشتر فضایی اند، می توان هر لحظه به سایت کاوشگر کپلر ناسا مراجعه نموده، حتی در شکار سیارات شرکت جست و با روش این کاوش های علمی آشنا گردید. (۴)


پس نتیجه اینکه تنها در کهکشان خودمان امکان برای حیات مشابه زمینی، ۵۰۰ میلیون گزینه دارد و چنانچه آن در تعداد کل کهکشان های موجود در کیهان ضرب شود به عدد شگفت انگیز صد میلیارد میلیارد [100,000,000,000,000,000,000] سیاره ی قابل زیست زمینی در کل کیهان می رسد.
برای آگاهی بیشتر، اضافه می شود که از میان سیاره های ۴ ماه از بررسی داده های کپلر، ۵۴ سیاره در کمربند حیات آبی هستند که ۶ تای آنها شباهت بی نظیری با زمین دارند. (۴، ۵)

اما در همین زمین، گونه های شگفت انگیزی از فرگشت حیات پیدا می شود که خود راهنمایی گسترش دیدگاه ما می باشد و یافته های دانش زیست شناسی، شیمی در کنار زمین شناسی نشان داده است که شرایط خیلی سخت تر هم می تواند دارای حیات نخستین باشد که خود گفتمانی جدا دارد.
یک نمونه از این حیات غیر همگون با ما را گیاهان دارند؛ آنها دی اکسید کربن تنفس می کنند، گازی که برای ما سمی است. به عنوان نمونه ؛دانشمندان، احتمال حیات نخستین بر روی یکی از ماه های سیاره ی کیوان (زحل) بنام تایتان که دارای قطری مدل ۵۱۵۰ کیلومتر است را محتمل می دانند.



[ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]
نخستین تصویر دقیق و درستی که “کاوشگر کنجکاو ” از سطح مریخ به زمین فرستاده است.


تایتان دارای اتمسفر گازی است که بیشتر آن را نیتروژن تشکیل می دهد و البته گازهای متان و اتان هم در جو این ماه وجود دارد که در آن حتی باران متان هم دیده شده و سطح آن پر از دریاچه های هیدروکربن است. (متان همان گاز مصرفی سوخت است که در زمین بشکل گاز است اما در تایتان بخاطر سرد بودن زیاد شکل مایع دارد).
این ترکیب چیزی شبیه همان سوپ نخستین که در زمین بوده و بیشتر دانشمندان زیست شناس مبدا حیات نخستین می دانند. تایتان مقدار بسیار زیادی یخ (آب منجمد) هم دارد. کاوشگر کاسینی در این ماه یخ فشان هم مشاهده کرده است که احتمال وجود آب در لایه های زیر پوسته این ماه را هم بالا می برد.
دانشمندان بر این باورند که احتمال حیات میکروبی یا پیشامیکروبی در این ماه بسیار بالاست. (۶-۸)



[ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]
ماه تایتان از ماه های سیاره ی کیوان، در این کره زندگی و حیات اولیه تا اندازه ای پیش بینی می شود.



(3) Cosmic census finds crowd of planets in our galaxy ([ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ])

(4) Astrophysics ([ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ])

(5) NASA Announces 1,235 Planet Candidates, Some in Habitable Zone, and a 6-Planet System ([ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ])

(۶) Grasset, O.; Sotin, C.; Deschamps, F. (2000). “On the internal structure and dynamic of Titan”. Planetary and Space Science 48 (7–۸): ۶۱۷–۶۳۶٫

(۷) Fortes, A. D. (2000). “Exobiological implications of a possible ammonia-water ocean inside Titan”. Icarus 146 (2): 444–۴۵۲٫

(۸) Mckay, Chris (2010). “Have We Discovered Evidence For Life On Titan”. SpaceDaily. Retrieved 2010-06-10. Space.com. March 23, 2010.

B3HZ@D
11-12-2013, 00:10
بخش دوم

حیات مریخی و حیات در شهاب سنگ ها :حیات فرازمینی به زبان ساده


- حیات در مریخ:

از تصورات افسانه گونه و عامیانه ی پیشینیان درباره ی وجود موجودات مریخی بگذریم، در دهه ی گذشته این سیاره ی سرخ مرکز توجه بسیاری از دانشمندان بوده است. وجود آب در قطب های بهرام (مریخ)، وجود آبراه ها و ترکیب خاکی بهرام (مریخ) همه و همه نشان از دارا بودن شرایط حیات در دوره ی از عمر این سیاره را دارد.


[ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]
کاوشگر کنجکاوی در منطقه ای از سطح مریخ


این خود یگانه نبودن زندگی در زمین و رخداد بودن و حادثه بودن آن (و نه اینکه انتخاب و مهندسی شده باشد) را نشان می دهد. پژوهش در این رابطه از کاوشگر وایکینگ آغاز شد و البته همچنان ادامه دارد، اما وقتی کاوشگر وایکینگ از سطح بهرام نمونه برداری کرد.
حداقل چیزی که نشان داد این بود که این کره پیشتر شرایط قبل زیست بهتری داشته است ولی با وجود اینکه در آزمایشات نخستین گفتندکه حتی آثار حیات در مریخ یافت شده، با آزمون های دقیقتر و بررسی دوباره فهمیدند که شواهد علمی کافی برای این مساله وجود ندارد.

در سال های نخستین قرن ۲۱ دو کاوشگر بهرام (مریخ) بنام های “فرصت” (آپورچونیتی-Opportunity) و “روح” (اسپریت-Spirit) حدود ۱۴۰۰ روز روی ماه به کنکاش پرداختند، یافته های این کاوشگرها در سال ۲۰۰۷ نشان داد که سطح مریخ در مراحل پیشتر این کره خیلی نمکین و اسیدی بوده است و احتمال وجود زیست در ۴ میلیارد سال گذشته بر روی سطح بهرام را بسیار چالش برانگیز نشان می دهد، چرا که نمک فراوان سطح مریخ انقدر بوده است که تنها چند گونه ارگانیسم فضایی خاص می توانسته اند در آن زنده بمانند.



[ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]
کاوشگر کنجکاوی در سطح کره مریخ


سیاره ی بهرام در حال حاضر از دید زمین شناسی یک سیاره ی مرده محسوب می شود، توقف فعالیت آتشفشان های این کره خاکی منجر به توقف چرخه ی آمدن مواد شیمیایی و معدنی لایه های زیرین به سطح مریخ شده است که این پایان کار این سیاره بوده است.
پس از این دو کاوشگر, کاوشگر ققنوس (فینیکس-phoenix) در اواخر سال ۲۰۰۸ به این کره سفر کرد و تا سال ۲۰۱۰ به گردآوری اطلاعات و نمونه برداری پرداخت، دانشمندان پی بردند که سطح ماه در جایی حتی الکلی است (تنها اسیدی نیست) و پتاسیم، مگنزیم، سدیم و کلر در سطح آن و مکانی که کاوشگر ققنوس بر بهرام نشسته بود، کشف شد.

این کاوشگر که حتی مته ی سوراخ کردن سطح مریخ را داشت توانست رازهای زیر پوست مریخ را برای ما آشکار کند، البته وجود عنصرهایی که گفته شد نشانه های جدیدی از احتمال وجود حیات در گذشته ی مریخ را آشکار ساخت، اما هنوز یک مشکل وجود داشت و آنهم حفاظت از پرتو های کشنده ی فرابنفش خورشید وجود داشت که نبودن اتمسفر ضخیم جلوی این پرتو ها را نمی گیرد.



[ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]
شهاب سنگ ALH 84001 که در سال ۱۹۸۴ در قطب جنوب کشف شده بود، در سال ۱۹۹۶ توجه دانشمندان را به خود جلب کرد چراکه حفره ها و شکل هایی ذره بینی در این شهاب سنگ یافته شد که دانشمندان احتمال می دادند که سنگواره ی (فسیل) میکروب باشد.


- حیات در شهاب سنگ ها:

شاید بنظر برسد آخرین جایی که می توان دنبال زیست گشت شهاب سنگ ها و دنبال دار ها باشند، همانطور که افسانه ی پیشینیان آنها را به شکل هایی مختلف توصیف می کنند که تیرهای آتشین و نشان خشم خدایان یا حتی پاسداران خدا در آسمان ها و … هستند.
اما به دنیای شگفت انگیز کیهان شناسی خوش آمدید، بر خلاف تصور عوام حتی این گوی های آتشین می توانند دارای حیات نخستین و پایه های نخستین زیستی چون اسیدهای آمینه و ترکیبات کربنی باشند.

در مقاله ی پیشین به نشانه های حیات در سیارات فرازمینی و خارج از دستگاه خورشیدی (منظومه شمسی) و حتی نمونه ی نادر احتمالی حیات در ماه تایتان سیاره ی کیوان (زحل) پرداختیم.
کیهان شناسان می دانند که عنصر جدول مندلیف چگونه پدید آمده اند، و این خود داستان خیلی زیبایی است، که اگر فرصتی شد در مقاله ای دیگر برای شما شرح می دهم.

اما کشف مولکول های آلی در فضا رخدادی بود که نتنها فیزیکدانان را شگفت زده کرد. حتی گفتمان جدیدی در کیهان شناسی بنام “کیهان شناسی زیستی” را گسترش داد. در بخش بالا گفتیم که شهاب سنگی که از مریخ رسیده بود حاوی احتمالی سنگواره هایی از مریخ باشد.
اگر مقاله های کانون را پیگیری کرده باشید وجود مولکول های قند در ابرهای کهکشانی پیرامون یک ستاره هم توسط دانشمندان کشف شد، که از دید زیست شناسی احتمال پدید آمدن مولکول های شیمیایی و مواد آلی که پایه های زندگی و حیات هستند را بصورت خودکار در ساز و کار تولید و مرگ ستارگان نشان می دهد.(با رجوع به بنمایه ی می توانید لینک این مقاله را بیابید).



[ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]
مشخصات کره زمین و مریخ و اندازه آن دو در این فرتور نمایان است.


البته پیشتر از این کشف وجود مواد آلی در شهاب سنگ ها مشاهده شده بود ولی دید نخست این بود که این شهاب سنگ ها بازمانده ی سیاره های کیهانی هستند، پس منشا مواد آلی آنها را سیاره ای منهدم شده می دانستند.
اما با یافتن نمونه های دیگر این شک بوجود آمد که حتی مواد آلی که عنصر نیستند و ترکیبات پیچیده ای دارند، توانایی تولید در فضا و بدون داشتن بستر خاکی و سیاره ای را دارند. یافتن گستره ای از کربن تا آمینو اسیدها در شهاب سنگ ها این پرسش را پیش آورد که آیا ممکن است آغاز حیات زمینی از آنها باشد؟

این فرضیه وجود دارد و حتی طرفداران زیادی پیدا کرده است که حیات آغازین در فضا بوجود آمده و در شهاب سنگ ها در فضا پراکنده شده است و با سقوط یکی از این شهاب سنگ ها در “سوپ نخستین” (به دریاچه ای از ترکیبات آغازین نیازمند حیات در سطح زمین سوپ نخستین گویند) چرخه ی حیات آغاز شده است.
لازم به ذکر است که این آغاز بنیان نخستین حیات در فضا دوستان را به اشتباه نیندازد و این افسانه ها و سخنان غیر علمی که ما را فضایی ها بوجود آورده اند و یا اینکه خدایی در آن در دست ها آنرا بوجود آورده و آنرا به سوی زمین روانه کرده است را بیان نکنند، که هر دوی این گفته ها غلط است و پاسخ دقیق علمی دارد که از حوصله ی این مقاله خارج است.



The Case of the Missing Mars Water ([ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ])

Irwin, Rossman P.; Howard, Alan D.; Craddock, Robert A.; Moore, Jeffrey M. (2005). “An intense terminal epoch of widespread fluvial activity on early Mars: 2. Increased runoff and paleolake development”. Journal of Geophysical Research 110.

Glotch, T. and P. Christensen. 2005. Geologic and mineralogical mapping of Aram Chaos: Evidence for water-rich history. J. Geophys. Res. 110.

PSRD: Ancient Floodwaters and Seas on Mars”. Psrd.hawaii.edu. July 16, 2003. Retrieved December 19, 2010.

New Analysis of Viking Mission Results Indicates Presence of Life on Mars ([ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ])

Briggs, Helen (February 15, 2008). “Early Mars ‘too salty’ for life”. BBC News. Retrieved 2008-02-16.

Hannsson, Anders (1997). Mars and the Development of Life. Wiley.

Phoenix Returns Treasure Trove for Science ([ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ])

NASA Field-Tests the First System Designed to Drill for Subsurface Martian Life ([ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ])

[ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]

? Did Comet Crashes Help Spark Earth Life ([ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ])

Organic Chemistry of Carbonaceous Meteorites ([ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ])

Astrochemistry and the origin of genetic material ([ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ])

Pre-Life Molecules Present In Comets ([ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ])

Gamma-Ray Evidence Suggests Ancient Mars Had Oceans | SpaceRef – Your Space Reference”. SpaceRef. November 17, 2008. Retrieved December 19, 2010. Carr M., Head J. (2003). “Oceans on Mars: An assessment of the observational evidence and possible fate”. Journal of Geophysical Research 108: 5042.

NASA SP-441: VIKING ORBITER VIEWS OF MARS ([ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ])

B3HZ@D
11-12-2013, 00:25
بخش سوم

حیات در ماه های سیاره های مشتری و کیوان:


حیات در ماه انسلادوس سیاره ی کیوان (زحل)

انسلادوس یکی از ماه های سیاره ی کیوان (زحل) و از نظر بزرگی ششمین ماه این سیاره است. این ماه را ویلیام هرشل ([ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ] D8%B4%D9%84) ستاره شناس مشهور بریتانیایی و کاشف سیاره ی اورانوس یافت.[٣] انسلادوس در دهه ی اخیر توجه دانشمندان کیهان شناسی زیستی را به خود جلب کرده است.

این ماه با قطر ۵٠٠ کیلومتر دارای میزان زیادی آب جامد (یخ) است.[۴] دو کاوشگر ویجر در دهه ی ١٩٨٠ نخستین شواهد از وجود یخ در این ماه را یافتند. البته وجود یک در این ماه چندان عجیب نبود چرا که این ماه در منطقه ی حلقه ی E ، آخرین حلقه ی پیرامون کیوان است و این حلقه از یخ، دی اکسید کربن و آمونیاک تشکیل شده است.[۵]،[۶]

اما چیزی که به شگفتی این ماه و احتمال زیست در آن افزود یافتن یخ فشان در سفر کاوشگر کاسینی به سال ٢٠٠۵ بود. کاوشگر کاسینی که از ۵٢ کیلومتری سطح این ماه عبور کرده بود عکس های بسیار شفافی از این پدیده در اختیار دانشمندان قرار داد.[٧]
این مشاهدات منجر به آن شد که کاوشگر کاسینی یک ماموریت افزوده پیدا کند و بین سالهای ٢٠٠٨ تا ٢٠١٠ هفت بر از فاصله ی حدود ۵٠ کیلومتری این ماه عبور کند و با هر بر عبور یافته های پیشین را تایید کرد.[٧]،[٨]

دانشمندان گرانش کیوان را دلیل احتمالی آب شدن سطح زیرین یخ ها و فوران آن به سوی سطح انسلادوس را دلیل وجود این یخ فشان ها می دانند.[٩] و همانطور که در مقالات پیشتر گفتیم؛ اگر جایی آب باشد یعنی آمادگی حیات را دارد.


حیات در ماه اروپا – سیاره ی مشتری

ماه اروپا ششمین قمر از نظر نزدیکی به سیاره ی مشتری است. کاشف این ماه گالیله در سال ١۶١٠ میلادی بوده و کوچکترین ماه از ۴ ماه مشتری است که گالیله کشف کرد و بواسطه ی این کشف به راز مرکز نبودن زمین در کیهان پی برد و البته دچار آن دادگاه کذایی کلیسا شد.[٣]
ماه اروپا که کمی از ماه زمین کوچکتر است و مواد تشکیل دهنده ی ان سیلیکات و حتی آهن است. اتمسفر ان دارای اکسیژن است و سطح ان پوشیده از یخ می باشد که مانند انسلادوس که گرانش کیوان آب زیر سطحی ایجاد می کرد، دانشمندان در کاوشهای کاوشگر گالیله از سال ١٩٨٩ به وجود اقیانوس های آب در زیر لایه یخی این ماه پی برده اند.[١٠]،[١١]

وجود بازمانده ی جریان های یخ آب شده و البته مواد مذاب در سطح اروپا فعال بودن این ماه را نشان می دهد و همه ی اینها موجب شده که این ماه بهترین نامزد برای وجود احتمالی زیست خارج از زمین شناخته شود و در سال ٢٠٢٢ هم کاوش های دیگری بر روی ان انجام خواهد شد.
همانطور که در این سه بخش دیدید امکان زیست و زندگی حداقل به مفهوم نخستین آن نه تنها منحصر به زمین نیست بلکه فراوانی زیادی در همین دستگاه خورشیدی خودمان و چه در دیگر سیاره ها و ماه های ستارگان دیگر یدارد و چیز شگفت آور و معجزه آسایی نیست.



[ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]
فرتور سطح ماهِ انسلادوس را نشان می دهد که در سال ۲۰۰۶ عکس برداری شده است. به راستی که دنیایِ ستارگان و کهکشان ها، جهانی زیبا و سراسر شگفتی است.


گسترش دانش کیهان شناسی ما در ١٠ سال اخیر همراه با تلاش دانشمندان به بیشتر کردن درک ما از این مفاهیم همه ی داستان ها و افسانه های پیشینیان در باره ی یگانگی حیات زمینی را زیر پرسش می برد.
پس هرگاه به آسمان نگاه کردید نگذارید شگفتی و بزرگی ان شما را گول بزند که همه ی این بزرگی و عظمت و نظم ظاهری حاصل رخدادهای اتفاقی و کاملا کاتوره ای است و اگر به زمین نگاه کردید فکر نکنید ما موجودات این کره خاکی چیز خاصی هستیم و دلیل خاصی برای بوجود آمدن ما بوده است.

ما تنها گرد و غبار ستارگان مرده هستیم و هیچ ویژگی یگانه در ما نیست و حتی برای کیهان مهم نیست که ما باشیم یا نباشیم، اگر خودپسندی ریاکارانه بگذارد خواهیم فهمید که ما نه اشرف موجودات هستیم و نه اشرف کائنات، پس تنها کاری که می توانیم بکنیم درک شگفتی این گیتی پهناور و تلاش برای بهتر زیستن در کنار موجودات سیاره ی کوچکمان باشیم.


Planetary Names: Planet and Satellite Names and Discoverers ([ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ])

Roatsch, T.; Jaumann, R.; Stephan, K.; Thomas, P. C. (2009). “Cartographic Mapping of the Icy Satellites Using ISS and VIMS Data”. Saturn from Cassini-Huygens. pp. 763–۷۸۱٫

Terrile, R. J.; and Cook, A. F.; (1981);
[ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]

Hillier, JK; Green, SF; McBride, N.; Schwanethal, J. P.; Postberg, F.; Srama, R.; Kempf, S.; Moragas-Klostermeyer, G. et al. (June 2007). “The composition of Saturn’s E ring”.Monthly Notices of the Royal Astronomical Society 377 (4): 1588–۱۵۹۶٫

[ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]

Tour de Saturn Set For Extended Play ([ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ])

[ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]

Galileo Magnetometer Measurements: A Stronger Case for a Subsurface Ocean at Europa ([ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ])

[ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]