مشاهده نسخه کامل
: سوال : علم تنجیم افسانه هست یا حقیقت ؟
MOHAMMAD_ASEMOONI
05-12-2013, 11:15
سلام دوستان .
در زبان عربی دو علم وجود داره به اسمهایِ "تنجیم" و "علم الفَلَک" .
به دانشمندِ ستاره شناس یا اخترشناس میگن فَلَكي يا عالِم الفَلَك
اما به كسي كه از حركت کواکب و ستارگان , سرنوشتِ یک شخص یا قوم رو پیش بینی میکنه میگن "مُنَجِّم"
به علمِ پیش بینی سرنوشت از حرکتِ اجرام آسمانی هم میگن تنجیم یا در حقیقت التنجیم .
[ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ] 5&client=ms-opera-mini&channel=new&prmd=ivns&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=gy6gUoy8C4Wt0QXAyoDoBg&ved=0CAcQ_AUoAQ
سوال :
آیا حرکتِ اجرام آسمانی میتونه بر زندگی روزمره ی افراد تاثیر داشته باشه ؟
آیا از نظر علمی چنین چیزی ممکن هست ؟
آیا وجود داره اما عده ای کلاهبردار و دجال هم خودشون رو منجّم جا میزنند ؟
با تشکر
zahedy2006
05-12-2013, 12:53
سلام
بهتر بود این سوال رو در قالب نظرسنجی مطرح می کردین چون به نظرم نمیشه جواب داد.
اگر رویه علمی را در نظر بگیریم برای نظر دادن یا باید پدیده بررسی آزمایشگاهی شده باشه یا اینکه با پدیده آزمایشگاهی معتبری تناقض داشته باشه در غیر اینصورت صرفا حدس و گمان هست (گرچه حدس یک فرد علمی می تونه معتبر تر باشه) - به هرحال علم مسکوت می مونه تا اینکه بشه تست کرد
اگر رویه غیر علمی را در نظر بگیریم که این تاپیک پر خواهد شد از جملات:
من خودم دیدم ...
یکی از آشنایان دیدن ...
فامیلمون جواب گرفته ....
اگه نظر سنجی مطرح باشه جواب های من اینجورین:
آیا حرکتِ اجرام آسمانی میتونه بر زندگی روزمره ی افراد تاثیر داشته باشه ؟
من تاثیر رو از فیزیک می دونم نه چیز دیگری.
نزدیک ترین ستاره هم به زمین پس از خورشید 4.2 سال نوری فاصله داره (آلفا قنطورس) پس تاثیر جاذبه ای یا الکترومغناطیسی قابل توجهی که بخواد تاثیر داشته باشه، نداره. شخصا تاثیر موبایل رو بیشتر می دونم!!
سیارات پیرامونی هم هم اثرشون پدیده ای cyclic هست. یعنی اگر بخوان اثری روی سرنوشت بگذارن باید روی همه به یک صورت و متناوب اون اثر رو بگذارند
آیا از نظر علمی چنین چیزی ممکن هست ؟
نمی دونم
نظر شخصی: نه، به خاطر همون cyclic بودن!
آیا وجود داره اما عده ای کلاهبردار و دجال هم خودشون رو منجّم جا میزنند ؟
وجود داره رو که گفتم نمی دونم اما این که شیادهایی وجود دارن و سوء استفاده می کنند، می تونم بگم خیلیا از حماقت سایرین زندگی می کنند. اینها هم روش!
اجرام آسمانی روی زمین و منظومه شمسی تاثیر دارند ولی:
* این تاثیرات دقیقا در راستای قوانین فیزیک است و تاثیرات بطور کلی و گسترده است (مثلا جاذبه ماه روی زمین تاثیر داره، ولی تاثیر آگاهانه و قابل پیش بینی ای روی زندگی افراد مختلف نداره).
* این تاثیرات بر اساس فاصله اهمیتشون مشخص میشه. مثلا خورشید و ماه تاثیر بسیار زیادی روی زمین دارند ولی ستاره های کهکشان همسایه تاثیرشون بسیار کمتر است و بسیاری از اجرام هم هیچ تاثیری ندارند (فاصله اون ها با زمین و منظومه شمسی بیشتر از 4.5 میلیارد سال نوری است که عمر زمین است).
* مثالی که میشه زد اینه که من اینجا فوت می کنم، اگه شما پیش من باشید احتمالا فوت من رو حس خواهید کرد، اگه 10 متر اونور تر باشید دیگه این فوت احساس نخواهد شد ولی تغییری در نحوه چینش مولکول های هوای اتاق ایجاد خواهد کرد. اگه من در ایران باشم و شما در قاره آمریکا باشید دیگه این فوت هیچ تاثیری روی شما نخواهد داشت و تاثیرش در بین مولکول های هوا هم بسیار گم و ناچیز و در عین حال غیرقابل پیشبینی است.
* اگه کسی ادعا می کنه می تونه این تاثیر رو دقیقا بفهمه و بر اساسش پیشگویی و ... کنه صد درصد دروغ میگه و طالع بینی بر اساس تَنجیم خرافات محض است.
ترمینولوژی موضوع تنجیم(Astrology) نه به گمان اکثریت توده ها بر اساس تاثیرات(!) اجرام سماوی , بلکه بر پایه نشاندهی (Demonstration) و علامت شناسی و استنساخ (Transcription) استوار و پابرجاست.
و این خود ملهم از موضوع مشهور " همه چیز به هم مرتبط است " و یا بقول فلاسفه "وحدت وجودی" ; در پشت موضوعی قرار گرفته که علم آکادمیک امروز نه تنها فاصله بسیاری از آن دارد , بلکه گرایشی هم به آن نشان نمی دهد.
که آن مبحث طبقات وجودی در عالم است[فیزیکی, اثیری یا اختری, علی, ذهنی و...]. و به این شکل توصیف میشود که: "سایه طبقه علی(با محتوای سوابق آکاشیک) بر طبقه اختری(با محتوای اجرام سماوی) افتاده است , پس برسی کمی و کیفی ستارگان و سیارات و امثالهم به شناخت تطبیقی وقایع گذشته , حال و آینده می انجامد".
طرح این قبیل مباحث در این مکان به هیچ نتیجه قابل تاملی نمی رسد.
Saeed Dz
07-12-2013, 14:49
علم در اين ادعاي خود كه ميتواند آينده را پيش بيني كند تنها نيست. شبه علم هايي مانند اختر بيني نيز در مورد پيش بيني آينده، مثل دين ها، دعوي هائي ميكنند. صحت ( accuracy ) مفهومي است آماري كه به توفيق هر نوع تبيين يا پيش بيني اشاره م...يكند. علم فيزيك توانسته است گرفت هاي خورشيد ( كسوف ) را با صحت كامل پيش بيني كند.
گرفت هاي ماه و خورشيد هنگامي پيش بيني ميشوند كه روي نميدهند. دقت ( precision ) يكي از معيارهاي درست بودن اندازه گيري است. اخترشناسان مي توانند زمان درست شروع شدن و پايان يافتن خسوف و يا كسوفي را با دقت چند ثانيه و نقطه مرئي بودن آن را روي زمين، با دقت چند كيلومتر پيش بيني كنند.
دقت ته دلٍ دانشمندان را دقت خيلي بيشتر گرم ميكرد تا صحت. پيش بيني صحيح ممكن است بر حسب تصادف روي دهد، يا شايد نتيجه نظريه اي موقت يا عاملي نا معلوم در آزمايش باشد. فرضاً پيش بيني ميكنيد كه در ده بار پرتاب كردن سكه اي، ده بار سمت شير بر زمين خواهد نشست.باز فرض كنيد چنين آزمايشي را با اجرا در مي آوريد و واقعاً هم ده بار سمت شير بر زمين مي نشيند. صحت كارتان حيرت انگيز است، امّا چندان دلگرم كننده نيست، زيرا، هنگامي كه محاسبه انجام ميدهيم، در مي يابيم كه نتيجه آن هم غير محتمل نيست.
در 1 آزمايش از ميان 1024=10^2 آزمايش، اين نتيجه را بايد انتظار داشت. اگر همه ساكنان شهري متوسط با جمعيت يك ميليون نفر اين آزمايش را انجام دهند، شايد بتوان انتظار داشت كه حدود يكهزار نفر از آنان فقط بر حسب تصادف ده بار متوالي شير بياورند.
پيش بيني دقيقي كه از راه آزمايش در نزد شش چهره شناخته شده مهم به تاييد و بررسي برسد امري است كاملاً متفاوت. از اينكه مي بينيد علم به درستي به چگونگي كار جهان پي برده است كاري جزء احساس شيفتگي و هيبت نميتوانيد كرد. علم فيزيك سرشار از دقت است. پيش بيني هاي نظري، كه از راه معادله هائي حاصل شده اند كه نيوتون در يكي از سيبستان هاي لينكن شِر در سر پرورانده بود يا انيشتين در قهوه خانه اي در شهر برن، ده ها سال يا قرن ها پس از آن فراهم شدن فنون آزمايشي با زحمت فراوان تا حدي دقت باورنكردني به تاييد رسيده اند.
يا علم اصولا صحيح است يا ما قربانيان لطيفه اي بي نهايت عظيم شده ايم. دقت نظريه علمي در تقابل با پيش بيني هاي نا دقيق شبه علوم قرار دارد. ما همگي با پيش بيني هاي آبكي فال گيران و طالع بينان آشنايي داريم: " در عرض سه روز آينده شخص جالب توجهي را ملاقات خواهيد كرد . " اما ميتوانيد عبارت "جالب توجه " را هميشه همان طور كه خودتان صلاح مي بينيد تعريف كنيد يا باز تعريف كنيد: ميتوانيد اين پيش بيني را با اين معني تعبير كنيد و نفسير كنيد كه فردا يا پس فردا سرانجام رفيق شفيق تان را خواهيد ديد، اما مسلماً رو به رو شدن با حسابرس مالياتي نيز بر اساس همان تعريف معقولي باز هم " جالب توجه " است.
مثال ديگري ذكر ميكنم: " اين نوزاد، بر طبق زايچه اش، در بزرگسالي آدم بلند پرواز و در عين حال خوش قلبي خواهد شد. " اما اكثر مردم بلند پرواز و عده ي اندكي، ممكن است خوش قلب نيز باشند؛ پس حتي اگر صحت پيش بيني نيز به اثبات برسد معلوم نيست كه دقيق هم باشد. از سوي ديگر، اگر زايچه اي نيز بتواند اندازه قد و وزن نوزادي را در سن 18 سالگي
با نزديكترين مقدار گرم و ميليمتر پيش بيني كند، يا نمراتي را كه در امتحان ورودي دانشگاه به دست خواهد آورد، پيشاپيش بگويد. اين پيش بيني بسيار دقيق و به همين سبب چشمگير خواهد بود.
كتاب نظريه علمي چيست؟
shabe.saket
08-12-2013, 01:40
آيا حرکتِ اجرام آسماني ميتونه بر زندگي روزمره ي افراد تاثير داشته باشه ؟
صد در صد اين تاثيرگذاري مشهود است، زيرا زندگي همه انسانها مسلمآ بشدت به رفتار ماه و خورشيد، وابسته بوده و هست...حتي زندگي حيوانات و نباتات.....
ولي چون منظور شما تاثيري فراي تاثيرات علمي مشهود است چیزی که به ذهن من میرسه فقط از جنبه ریاضی این قضیه است:
با توجه به اینکه کيهان يک محيط است، و چون نوع محيط کيهان سيستم وار است، و همچنين چون سيستم ساده نيست بلکه پيچيده است ( متشکل از زير سيستم هاي تو در تويي ) و چون در سيستم باز احتمال وابستگي حساس به شرايط اوليه وجود دارد، اينکه جمله شما ميتواند درست باشد:
محتمل رياضي است.....
پس علم فیزیک و کیهانشناسی بنظر میاد به این حوزه وارد نمیشه اصلآ، که موضع گیری هم کنه،چون گزاره بشدت مبهم و غیر قابل سنجیده شدن با ابزار محسوس، ولی محتمل در تئوریهای ریاضی است.....
vBulletin , Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.