ورود

نسخه کامل مشاهده نسخه کامل : اخـــلـاقـــیات ( درست vs غلط ) :: بحث و تبادل نظر

A M ! N
28-07-2013, 00:25
درود دوستان گرامی.

در این برگه به کندوکاو این میپردازیم که:

- آیا چطور میتوان بین واژه های "درست" و "غلط" تمایزی قائل شد ؟

- بر چه مبنا و اساسی بر یک اخلاق یا یک عمل برچسب "درست" و یا "غلط" زده میشود ؟

- تعریف شما از واژه های "درست" ، "غلط" ، " خوب " و "بد" چیست ؟

- و...

باسپاس./.

Stream
28-07-2013, 13:31
بحث بسیار جالبی است، از اونجا که حدس می زنم یک مفهوم در این بحث تکرار خواهد شد یک توضیح ابتدایی میدم:

وجدان یک احساس درونی انسان، و یکی از قابلیت های مغز انسان و بسیاری از حیوانات است که خوب و بد رو از یکدیگر تشخیص می دهد. مهمترین مرکز پردازش وجدان در مغز Anterior prefrontal cortex است که در صورت آسیب دیدن، انسان این قابلیت رو از دست میده.

وجدان انسان بطور پیش فرض و از بدو تولد قابلیت تشخیص خوب یا بد رو از همدیگه نداره، بلکه این یک قابلیت ذهنی است که شخص در دوران کودکی یاد می گیره چه مفاهیمی رو خوب بدونه و چه مفاهیمی رو بد و بعدها از این قابلیت استفاده می کنه برای تشخیص خوب از بد، و مغز انسان به شخص موقع انجام کاری که وجدانش اون رو خوب می پنداره براش جایزه در نظر می گیره و موقع انجام کاری که اون رو بد می پنداره برای اون پنالتی در نظر می گیره و برای همین است که موقع انجام کار به اصطلاح خوب ما احساس خوبی داریم و موقع انجام کار به اصطلاح بد، احساس بد. برای همین هم صحبت هایی مثل اینکه اخلاقیات از وجدان میاد، با اینکه محل پردازش این اطلاعات در مغز انسان همون وجدان هست، حرف بی معنی و کاملا اشتباهی است و برای استفاده از وجدان ابتدا شخص یاد می گیره چه چیز خوب است و چه چیز بد، و بعد بر اون اساس وجدان خودش رو می سازه. حرف هایی مثل "وجدان صدای عدالت است" و "وجدان صدای خداست" و ... که در فیس بوک حتی از صفحه هایی که به خیال خودشون مردم رو به گسترش علم دعوت می کنند می بینیم حرف های کاملا بی معنی و اشتباه و کاملا از روی جهالت و ناآگاهی هستند.

خلاصه این ایده که خوب و بد رو وجدان ما می سازه، از نظر علمی غلط است.

برای اینکه ببینید وجدان و اخلاقیات چگونه در تکامل ایجاد شد (چون موضوع تاپیک نیست توضیح نمی دم)، کتاب های زیر توصیه میشه:

Why Good is Good / از رابرت هیندل
The Science of Good and Evil / از مایکل شرمر

درود دوستان گرامی.

در این برگه به کندوکاو این میپردازیم که:

- آیا چطور میتوان بین واژه های "درست" و "غلط" تمایزی قائل شد ؟

- بر چه مبنا و اساسی بر یک اخلاق یا یک عمل برچسب "درست" و یا "غلط" زده میشود ؟

- تعریف شما از واژه های "درست" ، "غلط" ، " خوب " و "بد" چیست ؟

- و...

باسپاس./.

چیزی که من فکر می کنم، اون اخلاقیات مدرنی که ما امروز در دنیا داریم مثل برابری نژاد ها و برابری زن و مرد و حقوق یکسان برای همه است حاصل صحبت ها و مکالمات و مناظرات فلسفی و سیاسی قرن ها در تاریخ (و حتی جنگ ها) است که امروزه به این شکل بدست اومده و این صحبت ها همیشه در راستای این بوده که ما انسان ها چطور می تونیم در جامعه با همدیگه و در کنار همدیگه زندگی کنیم طوری که شرایط برای همه مناسب باشه.

من به مطلق بودن تعاریف اخلاقیات اعتقادی ندارم و فکر می کنم در هر زمان بر اساس دانش همون زمانه ما یک فریمورک اخلاقی برای خودمون درست می کنیم که مثلا اونی که امروز داریم با اونی که 1000 سال یا حتی 200 سال پیش داشتیم بسیار متفاوته و به احتمال بسیار بالا اونی که 200 سال آینده خواهیم داشت با چیزی که الان داریم یکسان نیست.

mohammad varaste
28-07-2013, 13:57
من خودم طرفدار سپتی سیسم هستم.
و به نظرم درباره هیچ چیز نمیشه با قاطعیت بحث کرد .
بحث درست یا غلط بودن یکی از ریشه های تمام مسائل هست که تحت تاثیر عوامل بیرونی و داخلی هست
90 درصد جامعه ما از نظر من دوگماتیست هستن و درستی و غلط بودن رو توی کتابای دوران مدرسشون خوندن و بر پایه همون عقاید بچگی اندیشه های بزرگسالیشون شکل گرفته.

همینطور که گفتم واقعا خیلی سخته پاسخ دادن به این جور مسائل.

امیدوارم دوستان بحثهای جالبی رو انجام بدن.:n12: