PDA

نسخه کامل مشاهده نسخه کامل : كشف قديمي‌ترين و بزرگ‌ترين توده آبي كه تاكنون در جهان كشف شده است



Novance
28-07-2011, 16:44
اخترشناسان موفق به كشف ابر عظيم و 12 ميليارد ساله‌اي شدند كه ميزان آب نهفته در آن 140 تريليون برابر آب‌هاي موجود در اقيانوس‌هاي زمين است
به گزارش خبرگزاري مهر، اخترشناسان موفق به كشف قديمي‌ترين و بزرگ‌ترين توده آبي شدند كه تاكنون در جهان كشف شده است، ابري عظيم و 12 ميليارد ساله كه در خود 140 برابر آبي كه در اقيانوس‌هاي زمين در جريان است را پنهان كرده است.

اين ابر مملو از بخار آب، سياهچاله عظيمي كه اخترنما ناميده مي‌شود را در فاصله 12 ميليارد سال نوري از زمين در بر گرفته است. اين كشف نشان مي‌دهد آب از زمان آغازين جهان هستي پديده‌اي عادي و فراوان به شمار مي‌رفته است. به گفته اخترشناسان از آنجايي كه نور مشاهده شده از اين اخترنما 12 ميليارد سال پيش تابيده شده و اكنون به زمين رسيده است، مي‌توان گفت آبي كه در اين ابر قرار گرفته تنها 1.6 ميليارد سال پس از پيدايش جهان هستي به وجود آمده است.

اخترنماها از جمله درخشان‌ترين، قدرتمندترين و پرانرژي‌ترين پديده‌ها در جهان هستي به شمار مي‌روند كه قدرت خود را از سياهچاله‌هاي عظيمي به دست مي‌آورند كه غبارها و گازهاي كيهاني را در خود مكيده و انرژي زيادي را به خارج ساطع مي‌كنند.

در اين پروژه محققان بر روي اخترنمايي خاص به نام APM 08279+5255 مطالعه كردند كه سياهچاله‌اي 20 ميليارد برابر عظيم‌تر از خورشيد را درون خود داشته و انرژي آن برابر يك كوادريليون خورشيد است.

براي انجام اين مطالعه محققان از دو تلسكوپ مختلف، تلسكوپ‌هاي هاوايي و كاليفرنيا براي تاييد وجود بخار آب در اين اخترنما استفاده كردند. حجم بالاي بخار آب موجود در اين ابر موجب شگفتي بسياري از محققان شد زيرا مقدار اين آب 400 برابر بيشتر از آبي است كه تا كنون در كهكشان راه شيري كشف شده است، شايد به اين دليل كه تمامي آب موجود در كهكشان راه شيري به جاي بخار در شكل يخ وجود دارند.

بخار آب در اين اخترنما در محدوده‌اي به وسعت صدها سال نوري توزيع شده است. اين ابر درجه حرارتي برابر منفي 63 درجه فارنهايت دارد و تراكم آن 300 تريليون بار كمتر از تراكم اتمسفر زمين است. اين ابر نسبت به ابرهاي معمولي و رايج در كهكشان راه شيري پنج برابر داغ‌تر و 10 تا 100 برابر متراكم‌تر است.