ورود

نسخه کامل مشاهده نسخه کامل : چگونه در فصل سرد ورزش كنيم؟



saeeddz
27-12-2010, 02:03
هر چند خبري از برف و باران نيست، ولي هوا ديگرسرد شده و فصل زمستان رخ مي‌نماياند. اما اين سوز و سرما كه چندين ماه ادامه دارد، نبايد برنامه ورزشي ما را خراب كند. متاسفانه سرما مي‌تواند حتي باانگيزه‌ترين ورزشكاران را هم دلسرد كند.
[ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]

اگر هم كه شما زياد پايبند ورزش نيستيد، خيلي راحت‌تر آن را به بهانه سرماي هوا كنار خواهيد گذاشت. اما با نكاتي كه مطرح مي‌شود، شما مي‌توانيد باانگيزه و ايمن در سرما هم ورزش كنيد.

ورزش ايمن در آب و هواي سرد
تقريبا همه مي‌توانند در فصل سرما با خيال راحت ورزش كنند. اما اگر شما شرايط خاصي مانند آسم و مشكلات قلبي داريد، قبل از اين‌كه در سرما به ورزش بپردازيد، با پزشك خود مشورت كنيد. پزشك مي‌تواند اقدامات احتياطي لازم را به شما يادآوري كند.

پوشيدن لباس مناسب
يكي از بزرگ‌ترين اشتباهاتي كه ممكن است هنگام ورزش در سرما مرتكب آن شويد، پوشيدن لباس زياد و بيش از حد گرم است. ورزش كردن خود مقدار قابل توجهي گرما توليد مي‌كند، كه همين گرما كافي است شما احساس كنيد هوا گرم‌تر از واقعيت است. اما وقتي عرق شما خشك مي‌شود، احساس لرز و سرما خواهيد كرد. پس راه حل اين مشكل چيست؟
بهتر است چندين لباس مختلف بپوشيد تا به محض اين‌كه احساس گرما كرده و عرق كرديد، آنها را درآورده و دوباره در صورت نياز بتوانيد آنها را بپوشيد. پوشيدن ژاكتي ضخيم، ممكن است باعث شود هنگام ورزش‌هاي سنگين خيلي احساس گرما كنيد. اگر شما فردي لاغر هستيد، بيشتر از افراد چاق به پوشش‌هايي كه نقش عايق دارند، نياز داريد. به‌علاوه، اگر هوا خيلي سرد است، از شال يا ماسك صورت براي جلوگيري از ورود هواي سرد به ريه استفاده كنيد.
به ياد داشته باشيد ورزش‌هايي كه توقف دارند و دوباره از سر گرفته مي‌شوند، بيشتر شما را در معرض سرماخوردگي قرار خواهند داد. زيرا شما عرق كرده و دوباره لرز مي‌كنيد. بنابراين هنگام اين‌گونه ورزش‌ها بيشتر دقت كنيد.

حفاظت از دست‌ها، پاها و گوش‌ها
هنگامي كه هوا سرد است، ممكن است دست و پاي ما در معرض سرمازدگي قرار گيرند. بنابراين سعي كنيد از دستكش مناسب استفاده كنيد. با توجه به سرماي هوا مي‌توانيد از دستكشي نازك يا كلفت استفاده كنيد. البته مهم است قبل از اين‌كه دست شما سرد شود، اين دستكش‌ها را بپوشيد. در روزها و مناطقي كه هوا خيلي سرد است، سعي كنيد از كفش‌هايي كمي بزرگ‌تر استفاده كرده تا بتوانيد جورابي ضخيم بپوشيد.
گاهي حتي نياز است دو جوراب را روي هم بپوشيد تا از سرماي بيش از حد پاها جلوگيري كنيد. استفاده از كلاه يا پيشاني‌بند را هم براي گرم نگه داشتن گوش‌ها فراموش نكنيد.

شرايط آب و هوايي
وقتي هوا سرد و باراني است، ورزش در محيط باز مي‌تواند شما را نسبت به بيماري‌ها آسيب‌پذير كند. زماني كه بدن شما خيس باشد، نمي‌توانيد دماي مركزي بدن خود را بالا نگه داريد. پوشش مناسب نيز در صورت خيس بودن بدن كمكي به شما نمي‌كند. در چنين شرايطي و زماني كه هوا بسيار سرد است، بهتر است در فضاي بسته ورزش كنيد يا چند روزي آن را به تاخير بيندازيد تا هوا بهتر شود.
وزش باد خنك نيز، حتي اگر لباس‌هاي گرمي پوشيده باشيد ممكن است مشكلاتي را براي شما ايجاد كند. باد مي‌تواند از لباس عبور كرده و لايه عايقي را كه از هواي گرم اطراف بدن تشكيل شده است از بين ببرد. علاوه بر اين، زماني كه هوا برفي يا باراني است، از كفش‌هايي مناسب استفاده كنيد تا خطر سقوط و زمين خوردن را به حداقل برساند.

استفاده از كرم ضدآفتاب
بروز آفتاب سوختگي در زمستان به راحتي فصل تابستان است. احتمال بروز اين مشكل در ارتفاعات يا هواي برفي بيشتر هم مي‌شود. بنابراين بهتر است از كرم ضدآفتاب مناسب كه در مقابل اشعه‌هاي UVA و UVB مقاوم باشد، استفاده كنيد.

نوشيدن مايعات
درست همانند روزهاي گرم سال، هنگام ورزش در روزهاي سرد هم بايد رطوبت بدن را حفظ كنيد. قبل از ورزش، هنگام ورزش و بعد از آن آب كافي بنوشيد؛ حتي اگر احساس تشنگي نداريد. در روزهاي سرد سال هم ممكن است در اثر عرق كردن، تنفس و دفع ادرار با كمبود آب بدن روبه‌رو شويد. اما در اين روزها به راحتي روزهاي گرم متوجه اين مساله نخواهيد شد.

سرمازدگي
شايع‌ترين نشانه سرمازدگي روي قسمت‌هايي از پوست كه در معرض سرما هستند، مانند گونه‌ها و بيني ديده مي‌شود، اما اين مشكل مي‌تواند در دست‌ها و پاها نيز رخ دهد.
علائم اوليه هشداردهنده سرمازدگي عبارتند از: بي‌حسي، كرختي يا احساس سوزش. اگر احساس سرمازدگي مي‌كنيد، به سرعت از سرما خارج شده و كم‌كم ناحيه آسيب‌ديده را گرم كنيد. اما دقت كنيد آن قسمت را مالش ندهيد چون ممكن است به پوست آن ناحيه آسيب بزنيد. اگر بي‌حسي و كرختي ادامه پيدا كرد، سريع به پزشك مراجعه كنيد. اين نكات ساده به شما كمك مي‌كنند در هواي سرد روزهاي زمستان، با ايمني بيشترورزش كرده و لذت ببريد.
اما هنگام ورزش در هواي سرد، مرتب شرايط جسمي خود را كنترل كنيد تا از بروز مشكلات مرتبط با سرما نظير سرمازدگي آگاه شويد. در روزهايي كه هوا خيلي سرد است، مي‌توانيد در محيط‌هاي بسته ورزش كرده ولي بكوشيد ورزش كردن را كنار نگذاريد.


منبع:Mayoclinic

minatt
22-01-2011, 13:10
آداب ورزش در فصل سرد زمستان ([ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ])



قبل از هر چیز باید بدانید تحرک بدنی یکی از عواملی است که در حفظ سلامتی افراد تاثیرات فراوانی دارد و افراد باید روزانه در برنامه زندگی خود ساعاتی را به این امر اختصاص دهند.


دانش*آموزان هم از این قضیه مستثنی نیستند، زیرا ورزش هم در سلامت جسمی *و روانی و هم در پیشرفت تحصیلی آنها نقش به* سزایی دارد. بر این اساس زنگ ورزش در بین ساعاتی که دانش*آموز در مدرسه به سر می*برد قرار داده شده است و اعتقاد بر این است که باید به شکل اصولی، آموزش*های لازم در این خصوص صورت گیرد. یکی از این اصول، زمان و نحوه ورزش در هوای سرد می*باشد که به لحاظ علمی، *مستلزم توجه فراوانی است.

تغییرات بدن در فصل سرد
در ابتدا باید بدانیم که فیزیک بدن در اثر سرما چه تغییراتی می کند و ورزش تا چه حدی در رفع این حالات موثر است؟
در هنگام سرما، عضلات بدن معمولا منقبض می شوند و فشار خون به دلیل انقباض رگ*ها کاهش می*یابد، در نتیجه اکسیژن*رسانی به بافت*های بدن کم می شود و فرد احساس سرما می*کند.
لذا در فصل سرما توصیه می*شود که دانش*آموزان به آرامی بدن خود را گرم کنند تا عضلات طول اولیه خود را پیدا کرده، فشار خون افزایش یابد و با افزایش جریان خون، درجه حرارت بدن نیز بالا برود.
همان گونه که ذکر شد این امر باید به آرامی* صورت بگیرد، زیرا حرکات شدید ورزشی باعث ایجاد خستگی زودرس در دانش*آموز می*شود و در نتیجه بهره ی کافی را از ساعات ورزش نمی برد. همچنین این گونه حرکات، باعث گرفتگی عضلات و یا وارد آمدن آسیب*های جدی*تری به عضلات می*شود. در نتیجه توجه به اصول گرم کردن آهسته ی بدن قبل از انجام حرکات ورزشی شدید، باعث پیشگیری از ایجاد این گونه آسیب*ها می*گردد.

ورزش در هوای سرد چه فایده*ای دارد؟
محققان معتقدند که در صورت رعایت نکات مطرح شده درباره ی ورزش و فعالیت بدنی در هوای سرد، مقاومت بدن در سایر فصول نسبت به انجام حرکات ورزشی حتی از نوع سنگین بالاتر می*رود و بدن بهتر می*تواند خود را با شرایط موجود تطبیق دهد. همچنین علاوه بر بالا رفتن استقامت، قدرت بدنی فرد نیز افزایش می*یابد.
امّا در این میان نباید فراموش کرد پوشش مناسب هم بسیار مهم و تاثیر گذار است و داشتن یک پوشش مناسب جهت حفظ گرمای تولید شده توصیه می*شود.
این پوشش باید طوری باشد که مانع اجرای حرکات ورزشی نشود و دانش*آموز را حین انجام فعالیت به دردسر نیندازد.
پوشش*هایی مانند کلاه، هدبند، دستکش و همچنین پوشیدن بادگیر در مواقعی که شدت باد زیاد است، مواردی هستند که می*توانند تا حد زیادی گرمای ایجاد شده در حین حرکات ورزشی را حفظ نمایند.
البته دانش*آموز باید از توقف*های طولانی مدت خودداری نماید و به طور مدام تحرک داشته باشد.

پس از انجام ورزش چه باید کرد؟
فرض *کنیم تمام موارد بالا مورد توجه قرار گرفت، اما نکته مهم تری هم باقی می ماند و آن این است که پس از اتمام فعالیت ورزشی، به دلیل عرق کردن و وجود هوای سرد،* دانش*آموز بیشتر در معرض سرماخوردگی قرار می*گیرد و باید سریعا به یک مکان گرم*تر هدایت شود تا به راحتی بتواند لباس*های خود را عوض کند و در اینجا به اولیا و دانش آموزان توصیه می*شود که بعد از ورزش نه تنها تا یک ربع پوشش خود را کم نکنند، بلکه به جای گرمی *مانند کلاس درس بروند تا به دمای میانگین هوا برسند.

غذاهای گرم برای ورزش
غیر از پوشش مناسب باید بدانید از آن جایی که انجام حرکات ورزشی نیاز به انرژی بیشتری دارد و در هوای سرد این نیاز بیشتر می*شود، دانش آموزان باید حتما در این روزها که مسابقات ورزشی دارند و یا زنگ اول مدرسه را با ورزش شروع می*کنند، مصرف صبحانه ی کامل و استفاده از چربی*ها و کربوهیدرات*ها را فراموش نکنند. صبحانه*ای متشکل از نان و تخم*مرغ و یا نان و کره عسل به همراه میوه و آجیل که می*تواند انرژی موردنیاز بدن را به شکل بهتری تامین نماید.

دانش*آموزانی که ورزش برایشان خط قرمز دارد
دانش*آموزان مبتلا به آسم در کلیه فصول، مخصوصا در فصل سرما باید در زمینه ورزش کردن مورد توجه قرار بگیرند، زیرا همان گونه که گفته شد در هوای سرد به دلیل کاهش جریان خون، اکسیژن در دسترس اندام*ها کاهش می*یابد و در دانش*آموزان مریض می*تواند به ایجاد حملات آسم منجر گردد.
لذا دانش آموزن آسمی در این زمینه باید مورد مراقبت قرار بگیرند و حتما با پزشک معالجشان در این زمینه صحبت شود و دستورالعمل لازم هم به دانش آموز و هم به مربی ورزش داده شود.

minatt
22-01-2011, 13:14
كوهنوردي در فصل زمستان


كوهنوردي ([ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ] tml) يكي از رشته‌هاي پرهيجاني است كه به اعتقاد بسياري از دوستداران اين ورزش در فصل سرد سال بسيار لذتبخش است. چون در اغلب نقاط ايران رشته‌كوه‌هايي براي صعود وجود دارد بيشتر جوانان تعطيلات آخر هفته خود را به صورت گروهي يا انفرادي در دامنه كوه‌ها سپري مي‌كنند. اما پرسش اينجاست در كوهنوردي ([ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ] tml) چه نكاتي را بايد رعايت كرد و آيا كوهنوردي ([ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ] tml) در فصول سرد سال نياز به داشتن مهارت‌ها يا توانايي‌هاي خاصي دارد؟
كوهنوردي ([ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ] tml) در فصول سرد سال بسيار خطرناك است. بنابر اين براي پيشگيري از صدمه ديدن كه ممكن است در كوتاه‌مدت يا بلندمدت سبب از كارافتادگي، نقص عضو، يا مرگ شود، بهتر است دوره‌هاي آموزشي لازم را گذرانده باشيد. علاوه بر آموزش، نوع پوشش و تغذيه در كوهنوردي ([ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ] tml) خصوصا در اين فصل از مهم‌ترين نكاتي محسوب مي‌شود كه رعايت آن مي‌تواند تا حدود زيادي از مخاطرات كوهنوردي ([ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ] tml) بكاهد.
لباس كوهنورد
همراه داشتن پوشاك گرم و مناسب يكي از نكات اصلي كوهنوردي ([ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ] tml) در اين فصل است. سر و پا دو عضو مهم هستند كه محافظت از آنها ضروري است. بيشتر آسيب‌هاي ناشي از سرما در قسمت‌هاي برهنه و بدون لباس بدن مانند صورت و انگشتان رخ مي‌دهد. هرگاه دماي هوا پايين‌تر از دماي يخ زدن باشد، آسيب‌هاي سرما و يخ‌زدگي رخ مي‌دهد. يخ‌زدگي محدود به پوست را سرمازدگي و يخ‌زدگي كه به اعماق پوست و عضله آسيب زده باشد را سرماگزيدگي گويند. سرمازدگي، ناشي از يخ زدن آب روي پوست است كه درنتيجه آن پوست قرمز و احتمالا متورم مي‌شود. هرچند اين نوع يخ‌زدگي دردناك است اما پس از گرم شدن اثري از آن به جاي نمي‌ماند. البته سرمازدگي در يك نقطه ممكن است باعث ايجاد پوست خشك و حساس شود. ولي در سرماگزيدگي كه بيشتر دست، پا، گوش و بيني را درگير مي‌كند به علت شدت صدمه خطرناك‌ترين پيامد، قطع عضو خواهد بود.بنابراين براي كوهنوردي ([ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ] tml) در اين فصل جوراب ضخيم، ترجيحا از نخ‌هاي طبيعي بپوشيد. از پوشيدن دو جفت جوراب روي هم اجتناب كنيد چرا كه عرق پا ديرتر تبخير شده و تاول به وجود مي‌آيد. كفش كوهنوردي ([ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ] tml) بايد گرم و سبك باشد و روي برف و يخ مقاوم بوده و لايه شوك‌گير و عاج كفش بتواند از ليز خوردن جلوگيري كند. دستكش مناسب و ضدآب و كلاهي كه سر و گوش‌ها را گرم نگه دارد فراموش نشود.
صورت و چشم‌ها را به وسيله پوشش‌هاي مخصوص و عينك‌هاي مخصوص كوهنوردي ([ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ] tml) بپوشانيد تا دچار برف كوري نشويد. به ياد داشته باشيد لباس كوهنوردي ([ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ] tml) بايد مناسب فصل سرما باشد.
تغذيه كوهنورد
در فصل سرد سال كوهنورد بايد از غذاهايي استفاده كند كه افت دماي بدن را به حداقل رسانده و انرژي‌زا باشد، مانند شير گرم به همراه عسل و مغزها.
استفاده از آب كافي و فراوان به همراه مولتي ويتامين (بنا به تجويز پزشك)، خوردن غذاهاي مايع و نرم و استفاده از مواد قندي و نمكي در طول برنامه‌هاي كوهنوردي ([ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ] tml) لازم است زيرا در ايجاد تعادل الكتروليتي بدن نقش بسزايي داشته و از بروز خستگي و كوفتگي مفرط عضلات پيشگيري مي‌كند. مصرف انواع سبزي‌ها و ميوه‌هاي تازه و كمپوت شده كه از بروز مشكلات گوارشي جلوگيري مي‌كند نيز توصيه مي‌شود. در ارتفاعات تا حد امكان به جاي قهوه و چاي از آبميوه استفاده كنيد. در فصول سرد سال بدن كوهنورد بيشتر از تابستان عرق مي‌كند و نوشيدن آب كافي روند چرخش خون را بهبود مي‌بخشد، نوشيدن مايعات گرم همچنين مي‌تواند نيرو و انرژي را تا حدود زيادي بالا برده و مانع سرمازدگي شود.
توصيه‌ها
- از صعود انفرادي و ادامه آن در شرايط جوي نامناسب اجتناب كنيد.
- از عزيمت به مسيرهاي ناشناخته و بيراهه بپرهيزيد و در طول مسير و زمان صعود با خانواده در ارتباط باشيد.
- شماره تماس نيروهاي امدادي و انتظامي منطقه را يادداشت كنيد و حتي‌الامكان در فصل سرما از رفتن به ارتفاعات زياد خودداري كنيد.
توجه
غير از سقوط يا ريزش بهمن كه گاهي به مرگ منجر مي‌شود تغيير ارتفاع و كوه‌گرفتگي با علامت بارز سردرد، تهوع، استفراغ و ... وجود دارد كه بي‌توجهي به اين عوارض خصوصا در كوهنوردان مبتدي مي‌تواند منجر به اختلالات ريوي و مغزي و در نهايت مرگ شود.