ورود

نسخه کامل مشاهده نسخه کامل : چند نکته در مورد تصاویر سه بعدی که بهتر است بدانید



*Alucard*
09-05-2010, 01:15
اخیرا کمپانیهای سازنده لوازم الکترونیکی نسل جدیدی از پنلها رو به بازار معرفی کردن که قرار هست قابلیت پخش تصاویر سه بعدی رو برای بیننده ها به ارمغان بیاره.
همونطور که همه میدونن تاریخچه پخش تصاویر سه بعدی به گذشته های دور بر میگرده و قبلا هم مانیتورها و TV ـهای زیادی با این قابلیتها به بازار مصرف کننده ها عرضه شدن ولی اون چیزی که این روزها باعث شده تا پخش تصاویر سه بعدی اینقدر در کانون توجه قرار بگیره شیوه های جدید پخش این تصاویر هست که گفته میشه عمق و وضوح به مراتب بالاتری نسبت به روشهای سه بعدی سازی قدیمی دارن.
روشهای سه بعدی سازی قدیمی عمدتا بر پایه دو شیوه اصلی استوار بودن:

روش خط به خط (Line by Line Method)
روش شطرنجی (Checker Sampling Method)

در شکل زیر میتونید تفاوت این روشها رو ببینید:


[ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]


در روش اول (خط به خط) سه بعدی سازی به این شکل انجام میگیره که خطهای نمایش داده شده برای چشم چپ و راست یکی در میان به نمایش در میاد این روش باعث میشه که تراکم خطهای عمودی تصویر به نصف کاهش پیدا کنه که تاثیر به سزایی در رزولوشن و یا وضوح حرکات بر روی تصویر میتونه داشته باشه.
در روش دوم (شطرنجی) هم پیکسلهای تصویر یکی در میان برای چشم چپ و راست انسان اختصاص پیدا میکنن استفاده از این روش هم باعث کاهش تراکم پیکسلها در نتیجه نصف شدن رزولوشن تصویر میشه.

در بررسی سایر معایب این دو روش میشه از به وجود اومدن اثر Crosstalk تداخل تصویر چشم چپ و راست اشاره کرد که باعث میشه همیشه شبهی از تصویر چپ و راست بر روی هر کدوم از کانالهای تصویری وجود داشته باشه یعنی اینکه دائما تصاویر به صورت دوتایی بر روی صفحه نمایش دیده میشن این اثر نقش خیلی مهمی در تاری و ایجاد سر درد و حالت تهوع در بیننده های تصاویر سه بعدی ایجاد میکنه.

راه حل؟

استفاده از روش نوین سه بعدی سازی که به اون Full HD 3D میگن (لازم به این توضیح هست که این نام توسط کمپانی پاناسونیک و سونی برای این تصاویر انتخاب شده و ممکنه سایر برندها از این نام یا روش برای سه بعدی سازی استفاده نکنن) باعث میشه تا تصاویر رزولوشن و تراکم یک تصویر Full HD رو به طور کامل حفظ کنه و در عین حال نیازی هم به اضافه کردن پیکسلها به پنل برای نمایش Full HD تصاویر سه بعدی وجود نداشته باشه اساس عملکرد این روش به این شکل هست که تصاویر با رزولوشن کامل Full HD در پی هم و با فواصل زمانی کم برای بیننده پخش میشن مدت زمانی که این تصاویر یا فریمها از پی هم پخش میشه در حدی هست که چشم و مغز انسان قابلیت تشخیص اونهارو نداره (درست مثل فیلمهای معمولی) در نتیجه تصاویر به صورت سه بعدی برای انسان روئت میشن از مزایای این روش نسبت به متدهای قبلی میشه به حفظ کامل رزولوشن موضوع مورد نمایش و ایجاد عمق فوق العاده بیشتر در تصاویر سه بعدی و همینطور اثر تداخل یا Crosstalk فوق العاده کمتر اشاره کرد که به طبع از اون باید مشکلاتی مثل حالت تهوع و سردرد کمتری رو برای بیننده به ارمغان بیاره (در تئوری).

نکته:
پخش تصاویر به این روش برای عمق بیشتر نیاز به ضبط و مسترینگ تصاویر به شیوه ویژه ای داره یعنی اینکه تصاویر باید برای رسیدن به عمق مطلوب که استانداردهای یک HDTV سه بعدی رو که از این روش برای نمایش تصاویر استفاده میکنه بر آورده کنه باید با دوربینهای مخصوص و ویژه ای فیلم برداری شده باشن که دارای دو لنز مجزا از هم هستن که تصاویر رو برای هر چشم به صورت جداگانه ضبط میکنن.
در حال حاضر تعداد فیلمهایی که با این روش ضبط شدن و یا در حال ضبط شدن هستن به تعداد انگشتای یک دست هم نمیرسه ولی با توجه به استقبال مثبتی که از این روش به عمل اومده امید این هست که در آینده برنامه ها و فیلم های بیشتری به این روش ضبط و پخش بشن.

در شکل زیر میتونید نحوه پخش تصاویر Full HD 3D رو ببینید:


[ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]


منبع تصاویر و توضیحات بیشتر:


برای مشاهده محتوا ، لطفا وارد شوید یا ثبت نام کنید

peyyyman
11-05-2010, 09:58
درود مهدی
مثل همیشه فوق العاده !

amirardallan
11-05-2010, 12:12
مهدی جان سلام . این مطلب رو هم من در یک سایت که بطور تخصصی درباره ریسیور لینوکسی کار میکن پیدا کردم و با اجازتون اینجا میگذارم .


هر آنچه از تکنولوژی سه بعدی باید بدانیم

[ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]


اگر شما از آندسته افرادی هستید که اعتقاد دارید هیچ عینک احمقانه ای را در سینما به چشمتان نمی زنید و میخواهید تکنولوژی جدید را به انتقاد بگیرید کمی صبر کنید نیم نگاهی به اطرافتان بیاندازید. مهم نیست که شما چه بگویید در دنیای امروز روزانه هزاران هزار نفر هزینه ی بیشتری میکنند تا یکی از این فیلم های سه بعدی را ببینند و تکنولوژی سه بعدی روز به روز با سرعتی حیرت آور در حال پیشرفت است. خوشبختانه دیگر خبری از آن عینک های قرمز و آبی آناگلیف که در مجلات و کتاب های سه بعدی یا همین مراسم گرمی پیش و کنسرت مایکل جکسون میدیدید نیست. پس بهتر است قبل از اینکه تکنولوژی موجود سه بعدی را شرمنده کنید اطلاعاتی از آنچه ممکن است انقلاب آتی تصویری باشد را در مقاله زیر بخوانید و بعدا نظر بدهید.

مبانی سه بعدی

چرا ما دو چشم و دو گوش داریم ؟ همانطور که همه ما عاشق صدای استریو هستیم از تصاویر استریوسکوپیکی که هنوز فراگیر نشده هم احتمالا باید لذت ببریم. بگذارید از ابتدا شروع کنیم. گرفتن تصاویر سه بعدی برای انتقال به چشمان ما را میتوان با تصویر برداری توسط دو دوربین به اندازه فاصله چشممان بصورت همزمان انجام دهیم. اما قسمت سخت پخش تصاویر بصورت سه بعدی است که خوشبختانه تکنولوژی های جدید راهی یافته اند که به هر چشم تصویر یکی از دوربین ها را نشان بدهند. باقی اش پای چشم و مغز است که چگونه این تصاویر را سه بعدی حلاجی کنند و این تکنولوژی است که بحث اصلی این مقاله خواهد بود.

تکنولوژی پلاریزه چرخشی یا عینک های شاتر فعال

یکی از آن چیزهایی که در خصوص تکنولوژی سه بعدی تغییر نکرده است نیاز آن به عینک است. اگر شما در سینمای سه بعدی حاظر به زدن عینک به چشمتان نیستید پس عملا تکنولوژی سه بعدی را نفی میکنید. اگر چه تکنولوژی های همین عینک بسیار متفاوت است اما دو نوع اصلی از این عینک موجود است که به دونوع تکنولوژی سه بعدی متفاوت می انجامد یکی تکنولوژی پلاریزه چرخشی(Circular polarized ) و دیگری عینک های ال سی دی شاتر فعالactive LCD shutter glasses که به اختصار به آنها عینک شاتر فعال میگوییم. قصد هر دو نوع عینک یکی است. نشان دادن تصاویر متفاوت به دو چشم اما تکنولوژی بسیار متفاوت است.

[ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]


عینک های پلاریزه چرخشی در اکثر سینماهای سه بعدی فعلی مورد استفاده قرار میگیرند. بدون انکه بخواهیم وارد جزئیات شویم میتوان گفت که لنزی که در این عینک ها به کار رفته به گونه ای تنظیم شده که گونه ی خاصی از نور را ***** کند. (درست مثل تکنولوژی ای که در عینک های جدید پلاریزه قرار گرفته تا نور های منعکس شده از جاده یا نور مستقیم خورشید از عینک رد نشود و در زمان خرید برای تست آن وقتی در یک تصویر پلاریزه نگام میکنیم تصویر متفاوتی نمایان میشود). یک نمونه از این نوع سیستم RealD است که در آن یا دو پروژکتور متفاوت با دو نوع ***** پلاریزه جلوی هر کدام (مثل شکل پایین) وجود دارد و دیگری سیستم Zscreen است که در هر فریم بصورت ساعت گرد و پاد ساعت گرد اقدام به پلاریزه کردن تصاویر میکند. در هر دو صورت فریم های چپ و راست 144 بار در ثانیه عوض میشوند یا به عبارتی برای هر 24 فریم در ثانیه ی یک فیلم 3 بار تصاویر در هر چشم به نمایش در می آید.


[ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]


یکی از مشکلات اساسی سیستم سه بعدی پلاریزه چرخشی آنست که به پرده ی نقره ای مخصوصی جهت نمایش تصاویر نیاز دارد که ایراد اساسی آن کاهش دقت رنگ ها می باشد. و بدتر از آن اینکه اکثر افراد ویدئو پروژکتور در خانه ندارند و تنها تعداد کمی از HDTV ها با قیمت های سرسام آور همانند ( JVC GD-463D10 LCD TV با قیمت 9200$) موجودند که قابلیت نمایش این سیستم را دارند.

سونی، سامسونگ، میتسوبیشی و پاناسونیک
بله درست حدث زدید، هر چهار برند نامبرده از یک تکنولوژی سه بعدی استفاده میکنند. همزمان با عرضه تکنولوژی DLP HDTV سه بعدی از سوی سامسونگ و میتسوبیشی، سونی و پاناسونیک هم به ترتیب به عرضه تکنولوژی LCD و پلاسمای سه بعدی در نمایشگاه CES سال گذشته روی آوردند. سونی و پاناسونیک در همان نمایشگاه اعلام کردند که از سال آینده عرضه تلویزیون های خانگی سه بعدی را آغاز خواهند کرد (که با توجه به خبر های موجود صحت ادعای آنها تایید شده است!). خبر جذاب آنست که این تلویزیون ها قابلیت پخش تصاویر معمولی HD را هم دارند اما در عین حال میتوانند تصاویر سه بعدی را نیز پخش کنند. بنابراین نه تنها تلویزیون های جدید سازگار با تکنولوژی دو بعدی قبلی هستند بلکه احتمالا با قیمتی نه چندان بالاتر ا HDTV های قدیمی به فروش خواهند رفت. جالب است بدانید پاناسونیک ادعا کرده که طی چند سال آتی بیشتر تلویزیونهای تولیدی این شرکت قابلیت پخش تصاویر سه بعدی را خواهد داشت.

[ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]

(توضیح عکس: عینک شاتر دار XpanD و بلوری سه بعدی ویژه پاناسونیک که در دموی سه بعدی استفاده شد)
چرا تلویزیون من سه بعدی نشان نمیدهد؟
میدانم به چه چیزی فکر میکنید. تازه یک تلویزیون HDTV خریده اید اما حالا فهمیدید که نمیتواند تصاویر سه بعدی را پخش کند. حتی اگر شدنی باشد که یک منبع مادون قرمز را به تلویزیونتان پخش کنید که با عینکتان سینک شود مشاهده تصاویر در تلویزیونی که با 30 فریم در ثانیه تصاویر را عوض میکند عملا بسیار دردناک خواهد بود (درست مثل گذشته که تلویزیون های اولیه HDTV آمده بودند که نمیتوانستند ورودی های واقعی 1080p را دریافت کنند و تصاویر 120 هرتزشان 60 فریم 2 تایی در هر ثانیه بود )
محتوای سه بعدی
البته داشتن یک تلویزیون سه بعدی بدون داشتن محتوای مناسب جهت پخش به یک ارزن هم نمی ارزد. اما خبر خوشی هم در این بین وجود دارد. تقریبا میتوان گفت اکثر زیرساخت های لازم برای پخش محتوای سه بعدی همین الان موجود است و همه اینها را مدیون تکنولوژی HD هستیم. طبق مشخصات جدید (نگارش 1.4) HDMI فرمت سه بعدی تایید و معرفی شده است و اولین منبع که همان بلوری خودمان است تایید شده است. BDA اقدام به استاندارد سازی روش ذخیره سازی محتوای سه بعدی در بلو ری کرده که در حقیقت آنچنان هم که به نظر می آید کار سختی نیست به دلیل آنکه قرار است تنها فرمت 1080p و 30 فریم در ثانیه به تصاویر 120 فریم در ثانیه تبدیل شود. و بلوری های 50 گیگابایتی با استفاده از تکنولوژی های کمپرسشن موجود که فقط تفاوت ها را ضبط میکنند خیلی بیشتر از یک فیلم جا برای محتوای سه بعدی دارند. اگر بخواهیم مقایسه ای داشته باشیم ورژن های سه بعدی فیلم ها تنها 50% فضای بیشتری از نوع دو بعدی آن میگیرند و طبق استاندارد سه بعدی تعریف شده میبایست هر بلوری سه بعد نسخه ای 2 بعدی از فیلم را نیز در خود موجود داشته باشد.

[ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]

(توضیح عکس: دوربینی سه بعدی که برای فیلمبرداری مسابقه فوتبال کالجها در ESPN بکارگرفته شده است)
این خبر شاید برای شما غافلگیر کننده باشد : در حال حاظر پخش سه بعدی برای مسابقات اصلی ورزشی موجود است! بااستفاد از تکنولوژی پلاریزه گردشی RealD، شبکه ESPN اقدام به پخش مسابقات اصلی ورزشی در سینماهای آمریکا کرده است. حتی المپیک دو سال قبل نیز بصورت سه بعدی در این سینماها به نمایش در آمد . در حقیقت اصلا تعجب انگیز نیست اگر به ما بگویند که پرطرفدارترین استفاده این تکنولوژی مسابقات ورزشی باشد. البته فیلم ها به دلیل کندی روند پیشرفت شبکه های تلویزیونی اولین استفاده تکنولوژی سه بعدی خواهند بود اما با خبر های موجود احتمالا به زودی زود این تکنولوژی در شبکه های تلویزیونی دنیا فراگیر خواهد شد و از این پس شاهد ESPN سه بعدی و ... خواهیم بود (خبر ها حاکی از ماهواره های سه بعدی در انگلیس هم هست!)

[ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]

و البته یکی از مهمترین محتواهای سه بعدی بازی های کامپیوتری خواهند بود. سونی در IFA سال گذشته بازی های سه بعدی را به نمایش گذاشت همچنین شایعات بسیاری خبر از بازی های سه بعدی XBOX 360 میدهد. تنها چیزی که با اطمینان می توان گفت آنست که یکی از اولین بازیهای سه بعدی خواهد بود که هنوز زمان انتشار آن مشخص نشده است.

*Alucard*
14-05-2010, 18:18
و البته یکی از مهمترین محتواهای سه بعدی بازی های کامپیوتری خواهند بود. سونی در IFA سال گذشته بازی های سه بعدی را به نمایش گذاشت همچنین شایعات بسیاری خبر از بازی های سه بعدی XBOX 360 میدهد. تنها چیزی که با اطمینان می توان گفت آنست که یکی از اولین بازیهای سه بعدی خواهد بود که هنوز زمان انتشار آن مشخص نشده است.


اینطور که من شنیدم EA داره روی پروژه مخفی کار میکنه که یه بازی 3D هست و تقریبا یک ماه دیگه تو نمایشگاه E3 این بازیو نمایش میده.

ommolfesad
03-06-2010, 14:11
دوست عزيز يه سوال :

عينك آناگليف براحتي تو بازار پيدا ميشه و حتي ميشه ساخت البته با كيفيت ضعيفتر ولي عينك هاي polarized نه پيدا ميشه و نه ديدم كه بشه خودمون بسازيم حالا شما ميدونيد چطور ميشه عينك polarized ساخت ؟؟

از چي ميتونيم به عنوان ف ي ل ت ر عينك polarized استفاده كنيم ؟؟

اگه بتونيد راهي ويا روش ساخت رو بگيد خيلي خيلي ممنون ميشم .

مرسي

wirahbar
25-05-2012, 23:36
با سلام خدمت اساتید محترم
من میخواستم تو زمینم یه سینما سه بعدی راه اندازی کنم که با قیمت ارزون جماعت بتونن بیان فیلم ببینن.
البته روشی هم که مد نظرم هست استفاده از روش پلاریزه کردن تصویر هست چند تا سوال دارم که اگر لطف کنین پاسخ بدین مشکلم خیلی حل میشه.
1- آیا در این روش میشود از هردیتا پروژکتوری استفاده کرد؟
2-آیا هر فیلمی رو میشه پخش کرد؟
3-قیمت فیلتر های پلاریزه برای پروژکتور ها چقدر است؟
4-قیمت عینک های پلاریزه چنده؟
[ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]