مشاهده نسخه کامل
: باز هم یک سوال نسبیتی
ostadonline
30-11-2009, 19:21
سلام به همه دوستان فیزیکدان.
من با یه سوال مواجه شدم: یک اتوبوس و یک گاراژ داریم که در حالت سکون، ابعادشون برابر است. اگر این اتوبوس با سرعت نور حرکت کند:
1- از دید ناظر زمینی (ناظر بیرون از اتوبوس)، آیا اتوبوس درون گاراژ جا میگیرد؟
2- از دید ناظر درون اتوبوس چه طور؟
ممنون میشم اگه زودتر جواب بدیم.
مرسی...
اگه جسمی با سرعت نور(فرضا) حرکت بکنه تبدیل به انرژی میشه و دیگه ماده نیست
.:HAMED:.
21-01-2010, 17:06
برای مشاهده محتوا ، لطفا وارد شوید یا ثبت نام کنید
سلام به همه دوستان فیزیکدان.
من با یه سوال مواجه شدم: یک اتوبوس و یک گاراژ داریم که در حالت سکون، ابعادشون برابر است. اگر این اتوبوس با سرعت نور حرکت کند:
1- از دید ناظر زمینی (ناظر بیرون از اتوبوس)، آیا اتوبوس درون گاراژ جا میگیرد؟
2- از دید ناظر درون اتوبوس چه طور؟
ممنون میشم اگه زودتر جواب بدیم.
مرسی...
سوالی که دوستمون مطرح کرده در واقع یه پارادوکس (تناقض) معروف در زمینه نسبیت خاص انیشتین هستش که اصطلاحاً پارادوکس گاراژ نامیده میشه ... (شکل معروفترش به نام پارادوکس نردبان شناخته میشه که همین قضیه ولی با یه نردبان و یه انبار تعریف میشه)
در واقع بحث اینه که وقتی اتوبوس با سرعت بسیار بالا حرکت کنه، پدیده انقباض طول ([ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]) رخ میده .. در این حالته که برداشت ناظرین مختلف از مفهوم "همزمانی" باعث میشه که ظاهراً چنین تناقضی رخ بده: فرض اینه که اتوبوس باید کامل وارد گاراژ بشه و در پشت سرش بسته بشه .. ناظر زمینی (داخل گاراژ) مدعیه که اتوبوس به راحتی جا میشه چون طولش کم شده .. راننده اتوبوس مدعیه که چون طول گاراژ کم شده در پشت سرش بسته نمیشه..
توضیح ابهام مذکور این هستش که در نسبیت، "همزمانی" هم یه امر نسبیه: از دید ناظر زمینی، اتوبوس در یک لحظه بطور کامل وارد گاراژ میشه (=او میتونه در گاراژ رو ببنده).. اما از نقطه نظر راننده اتوبوس، توقف "در یک لحظه" رخ نمیده: بخش های مختلف اتوبوس (از جلو به عقب) به ترتیب متوقف میشن (=تحت پدیده انقباض طول قرار می گیرن) و او احساس می کنه که بین لحظه ای که توقف کرده و لحظه ای که در پشت سرش بسته شده (=اتوبوس بطور کامل در گاراژ جا شده) فاصله زمانی وجود داره ..
[ برای مشاهده لینک ، لطفا با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]
بنابراین از نقطه نظر هر دو ناظر، اتوبوس در گاراژ جا میشه... صرفاً برداشت شون در مورد همزمانی وقایع متفاوته.
vBulletin , Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.