ورود

نسخه کامل مشاهده نسخه کامل : پورتال شيرپوينت چيست؟



sohrab_poet
21-11-2009, 09:51
مقدمه

مديران IT دوران کنوني با فشار بسيار زياد در راستاي برآورده سازي خواسته هايي همچون کاهش هزينه ها وتاً مين حداکثر سرويسهاي ممکن براي ارائه به مشتري در حداقل زمان مواجه هستند.

در اين راستا پورتالهاي سازماني با استفاده از تکنولوژي هايي همانند XML و Webservices مي توانند بسيار مفيد واقع شوند .

پورتالها عمومآ به عنوان يک منبع محوري و اساسي مبتني بر وب در اين زمينه براي کاربران داخلي و خارجي در نظر گرفته مي شوند و مي کوشند تا در برآورده سازي اين اهداف به شيوه اي نه تنها جذاب بلکه الهام بخش عمل کنند .

- پورتال در واقع به منزلهء در وازه ايست ، که مانند داستان دروازه معروف قصه هاي هزارو يک شب با عبارت بازشوسسمی بر روي همگان گشوده است و در جهت گسترش همه جانبه تجارت الکترونيک استفاده مي شود .

رابطه ما بين پورتال سازماني و تجارت الکترونيک در سطوح زيادو از ديدگاههاي گوناگون مورد بررسي قرار گيرد .

- بنا به تعريف پورتال سازماني بايستي شامل استراتژيهاي سازمان بود . در واقع به عنوان يک واسط به وب و يا حداقل يک شبکه خصوصي مبتني بر تکنولوژي وب عمل می کند که براي هر دو رده کاربران داخلي و خارجي مورد استفاده قرار مي گيرد .

- به صورت ساده مي توان پورتال سازماني را به صورت زير تعريف کرد:

پورتال سازماني يک مرکز تماسهاي مبتني بر وب با شبيه سازي کاملاً خودکار و بسيار کار آمد با ساماندهي درست است.

- پورتالهاي سازماني را با نامهای ديگري همچون پورتالهاي خود سرويس ده (Self-Service) و يا مرکزتماسهاي اينترنتي نيز مي شناسند .

هدف نهايي در پورتالهاي سازماني رسيدن به اين هدف است که هر شخصي که سازمان براي آن به نوعي جذابيت دارد چه مشتري باشد يا تامين کنندگان، سرمايه گذاران، تحليل گران، شرکاء تجاري و کارمندان و حتي افراد گوناگون با اهداف مثبت بتوانند به صورت24/7 به تمامي اطلاعات و سرويسهاي مورد نياز خود دسترسي داشته باشند .

XML و Webservices تکنولوژيهايي هستند که باعث گسترش اهداف پورتال سازماني شده اند تا آنجا که حوزه کاري پورتال سازماني را تا حد برقراري تعاملات با برنامه هاي کاربردي که بر روي کامپيوترهاي خارج از سازمان به صورت کاملاً خودکار فراهم مي کنند.

پورتال سازماني به حذف سربارهاي مديريتي بي ارزش در طول چرخه تراکنشهاي سازماني مي پردازد و با اين کار تراکنشهاي تجاري را سرعت مي بخشد .

- از ديدگاهي ديگر پورتال سازماني يک نقطه کانوني براي دسترسي به گستره وسيعي از اطلاعات سازماني ، سرويسها ، برنامه هاي کاربردي و تجارب سازمان است.که به ارائه سرويس و خدمات به هر دو دسته کاربران داخلي و خارجي مي پردازد.

- علت استفاده از پورتال سازماني چيست ؟


در پاسخ به اين سؤال بايد به بيان قابليت حذف بي چون و چراي هزينه هاي عملياتي با استفاده از يک پورتال سازماني مناسب با طراحي درست پرداخت .

[1-1تعريف پورتال

واژه پورتال از ديدگاه كلمه شناسي داراي معاني و كاربرد هاي متنوع است. اين كلمه براي افراد مختلف دربرگيرنده مفاهيم متفاوت است. در حوزه IT ، پورتال عبارت است از فناوري رو به گسترشي كه در بستر شبكه هاي كامپيوتري امكان ارائه و مشاهده اطلاعات، همچنين انجام و دريافت سرويس هاي متنوع، مربوط به منابع جداگانه، كه به نوعي در ارتباط با يكديگر هستند را از طريق كانالي انحصاري فراهم مي آورد.

كلمه پورتال به مجموعه متنوعي از وب‌سايتها اطلاق مي‌شود كه شامل وب‌سايت‌هاي كوچك داخلي براي همكاري‌هاي درون سازماني تا سايت‌هاي اينترنتي براي ارتباط با مشتريان مي‌شود.

به صورت كلي پورتال وب‌سايتي است كه اطلاعات، سيستم‌ها و خدمات مرتبط را يكپارچه مي‌كند. پورتال پيچيدگي خدمات و اطلاعات را با ارائه يك رابط واحد براي كاربر تسهيل مي‌كند.

1-2 انواع پورتال

Enterprise Information Portals (EIP)

اين نوع پورتال در شبكه هاي درون سازماني (Intranet) با هدف بهبود عمليات دسترسي و پردازشي همچنين اشتراك اطلاعات، گردش كار و يكپارچگي درمجموعه سازمان ايجاد مي گردد.
Extended Enterprise Portals

اين نوع پورتال در كاربرد هاي شبكه برون سازماني (Extranet) و براي برقراري ارتباط مراجعان با سازمان، و يا حتي مابين چند سازمان ايجاد مي شود. هدف از ايجاد اين درگاه ها گسترش فعاليت هاي داخل سازمان به بيرون از آن، جهت بالا بردن ميزان كارآمدي سيستم و جلب رضايت مراجعان است.

ايجاد امكاناتي چون انجام برخي امور مراجعان توسط خودشان، دريافت فرم هاي الكترونيكي و اعلام اخبار و بيانيه هاي سازماني و مواردي از اين قبيل سبب بهبود كارايي و جلب رضايت مراجعان سيستم خواهد بود، بدون آنكه بخش هائي از سازمان را درگير پاسخگويي حجم انبوهي از مراجعات حضوري نمايد.

اين نوع درگاه ها مي توانند امكاناتي را پشتيباني كنند تا مراجعين در مواردي با كمترين امكانات و با استفاده از سيستم هاي خودكار به برآورد نياز هاي اطلاعاتي / خدماتي خود بپردازند.
Public Portal

با گسترش سيستمهاي مربوط به سازمانهاي مختلف دولتي نياز به درگاه واحدي است كه همه شهروندان داخل استان و خارج از استان بتوانند از طريق آن به سرويس و خدمات ادارات و سازمانهاي داخل استان به صورت يكپارچه دسترسي داشته باشند. چنين سيستمهايي اصطلاحاً پورتال عمومي ناميده مي شوند. اين پورتال در سطوح مختلف همانند سطوح استاني و كشوري مي توانند عمل كنند.
Personal WAP Portals

اين نوع پورتال ها در دستگاه هائي مانند تلفن همراه، فراخوان (Pager) و PDAو ... كار گذاشته شده و در انجام فعاليت ها و برنامه ريزي هاي روزانه شخصي كه به نوعي در ارتباط با اطلاعات سازمان ها يا اشخاص ديگر (مانند بانك ها، مراكز كنترل ترافيك، هواشناسي و ...) است سهولت ايجاد مي كنند.

1-3 تعريف وب پارت

وب پارت تکه کد يا برنامه کوچکي است که در تكنولوژي دات نت (ASP.NET ) با زبانC# پياده سازي مي شود. و حاصل اجراي آن اطلاعاتي با فرمت HTML مي باشد.

درواقع وب پارت برنامه اي از قبل نوشته شده و اجرا شده مي باشد كه براي مقاصد مختلفي طراحي شده است. نكته قابل توجه اين است كه با وجود وب پارت هيچ نيازي نيست كه كاربر اطلاعي در زمينه كد نويسي داشته باشد. تنها كاري كه كاربر بايد انجام دهد اين است كه وب پارت مورد نظر خود را انتخاب كرده و آن را در محل مورد نظر خود قرار دهد.

معادل وب پارت در تكنولوژي هاي ديگر به نامهاي iView, Gadget Web Services, provider, Port let هم شناخته مي شود.
پورتال سرور شير پوينت(SharePoint Portal Server)
2-1پورتال سرور

يک سيستم نرم افزاري است که اطلاعات لازم براي نمايش در مرورگرهاي کاربران را توليد مي کند سرور پورتال وب پارتهاي مختلف را باهم ترکيب کرده و با طرح بندي مناسبي در يک صفحه وب جداگانه به مرور گر کاربر ارسال مي کند همچنين واسط مناسبي براي مديريت، پيکر بندي و تنظيمات مربوطه در اختيار مدير سيستم قرار مي دهد.پورتال سرور امكانات ديگري مانند مديريت جستجو وSSO و...هم فراهم مي كند.
2-2آشنايي با سرور پورتال شير پوينت

راه حل پيشنهادي مايکروسافتبراي سيستم پورتال، همانند بيشتر راه حلهاي ارائه شده يک پورتال سازماني را تصور مي کند و بيشتر امکاناتي که فراهم کرده است براي اجرا در يک پورتال سازماني مي باشد که هدف اصلي آن مديريت و تعامل کارکنان سازمان مي باشد و هدف ثانويه آن برقراري ارتباط مناسب با مشتريان سازمان مي باشد. هدف اصلي اين طرح برقراري تعامل بين شهروندان و دولت(به نوعي همان ارتباط بين يک سازمان يا شرکت با مشتريانش) مي باشد. يکي از مزاياي اين راه حل، گسترده بودن محصولات مايکروسافت و وجود متخصصان مختلف در هر يک از زمينه هاي آن در کشور و استان مي باشد. همچنين با توجه به نقش تعيين کننده مايکروسافتدر بازار نرم افزار، به نظر مي رسد که در آينده هم ويرايشهاي جديد اين محصول با قابليتها و کارايي هاي بيشتر ارائه بشود. همراه اين راه حل چندين سرويس بنيادي پورتال به صورت آماده ارائه مي شود و سرويسهاي ديگر و موارد نياز بعدي را مي توان در محيط Visual Studio .Net توليد کرد. البته مايکروسافت ابزراها و قالبهاي پيش ساخته مناسبي هم ارائه مي کند. سرويسهاي عمومي اين راه حل توسط مکانيسم Shared Services ارائه و توزيع مي شود. سرويسهاي بنيادي Shared Services عبارتند از :

شاخص گذاري، جستجو و بارگذاري

سلف سرويس، اطلاع رساني

بارگذاري و ايجاد محتوا

توليد و مديريت پروفيل کاربران

Single sign on

توجه : با توجه به اين که همه نرم افزار هاي مايکروسافتاز شناسايي کاربران اکتيو دايرکتوري پشتيباني مي کنند، مايکروسافتدر سيستم پورتال خود از امکانات اکتيو دايرکتوري براي مديريت و شناسايي کاربران پورتال استفاده مي کند و بدين دليل نيازي به استفاده از نرم افزار و تکنولوژي هاي ديگر براي Single sign on نمي باشد.


برای دیدن ادامه مطلب به منبع اصلی مقاله مراجعه کنید

برای مشاهده محتوا ، لطفا وارد شوید یا ثبت نام کنید