مشاهده نسخه کامل
: موسیقی ایرانی و نظرات شما:
tirdad_60
28-09-2009, 18:50
سلام به تمام دوستداران موسیقی
چند وقت پیش تاپیکی زدم با عنوان نظر شما راجع به موسیقی ایرانی که بدلایل مختلفی اون تاپیک توسط
maxeemo عزیز(مدیر انجمن) پاک شد و قرار شد توی این تاپیک جدید همراه با نظر سنجی کار رو ادامه بدیم
موسیقی ایرانی و در واقع موسیقی ملی ما دوران پر فراز و نشیبی داشته اما حتی در زمان صفویه که با نوازندگان و موسیقیدانان برخوردهای شدیدی صورت میگرفت موسیقی ما پیشرفت زیادی داشت و تاثیر موسیقی در بسیاری از حوادث تاریخی و میهنی ما کاملا واضحه و نمونه های زیادی مثله از خون جوانان وطن لاله دمیده و مرغ سحر ناله سر کن و ای ایران ای مرز پر گهر تا همین تفنگت را زمین بگذار استاد شجریان میتونه گواه اهمیت و ظرفیت بالای موسیقی ایران داشته باشه
هدف و حرف من نفی سایر سبک های موسیقی نیست بلکه این رو میخوام به دوستانم بگم چرا توجه ما به موسیقی کشور خودمون کم شده؟
نظرات خودتون رو بدون هیچ دغدغه ای بیان کنید
نیکی پناهتان:40:
:40::40::40::40::40::40:
ChaoticHead
28-09-2009, 21:54
اگه می شه لطف کنین یه توضیحی راجع به تعریف موسیقی ایرانی بدین؛ منظورتون از موسیقی ایرانی چیه؟
tirdad_60
29-09-2009, 18:19
اگه می شه لطف کنین یه توضیحی راجع به تعریف موسیقی ایرانی بدین؛ منظورتون از موسیقی ایرانی چیه؟
موسیقی ایرانی شامل نغمات و یا آهنگها و آوازهایی است که در طول سالیان زیادی شاید از هزاران سال پیش تا کنون در میان مردم جریان داشته تغییر کرده رشد کرده و حالا بصورت موسیقی سنتی ایران شناخته میشه
شاید بشه خیلی دیگه از موسیقی های رایج رو بهشون ایرانی گفت مثله پاپ ایرانی راک ایرانی رپ ایرانی که اینها هم در جایگاه خودشون قابل صحبت هست اما به نظر من فقط به موسیقی کشور خودمون میتونیم بگیم موسیقی ایرانی
H a m e e d
29-09-2009, 23:04
شاید بشه خیلی دیگه از موسیقی های رایج رو بهشون ایرانی گفت مثله پاپ ایرانی راک ایرانی رپ ایرانی که اینها هم در جایگاه خودشون قابل صحبت هستاگه اونا موسیقی ایرانی محسوب نمیشن، پس باید کجا بررسی بشن؟ اون جایگاه کجاست؟
به نظرم اونا هم حالا دیگه خواه ناخواه زیر شاخه ای از موسیقی کشور ما رو تشکیل میدن.
همونطور که مثلا در آمریکا هم موسیقی ای به شکل سنتی (Country Music و سبکهای وابسته به اون) در کنار سبکهای دیگه وجود داره.
DJ POLESTAR
29-09-2009, 23:10
نظرم در مورد موسیقی ایرانی کاملا منفیه!!! چون اصلا باهاش نمی حالم (البته نظر شخصیم بود ها)
alireza fatemi
29-09-2009, 23:33
اگه اونا موسیقی ایرانی محسوب نمیشن، پس باید کجا بررسی بشن؟ اون جایگاه کجاست؟
به نظرم اونا هم حالا دیگه خواه ناخواه زیر شاخه ای از موسیقی کشور ما رو تشکیل میدن.
همونطور که مثلا در آمریکا هم موسیقی ای به شکل سنتی (Country Music و سبکهای وابسته به اون) در کنار سبکهای دیگه وجود داره.
دوست عزیز موسیقی ایرانی ایرانی بوده ، هست و خواهد بود ولی پاپ ایرانی ، راک ایرانی و ... ایرانی شده اند
حالا اینجا منظور از موسیقی ایرانی همون موسیقی سنتی هست که به غلط ( به نظر من) به این اسم جا افتاده
اگه اونا موسیقی ایرانی محسوب نمیشن، پس باید کجا بررسی بشن؟ اون جایگاه کجاست؟
درسته. ولی شما هرجای دنیا باشی در مورد موسیقی ایرانی سوال کنی همه موسیقی سنتی رو نشونت میدن واگه در مورد موسیقی ژاپنی سوال کنی کسی بهت نمیگه رپ ژاپنی رو من گوش دادم خیلی باحاله .....
پس میشه نتیجه گرفت منظور از موسیقی ایرانی همون موسیقی سنتی ایران هست ....
یه بحث هست و اون اینه که ما تو تی وی ایران هیچ اثری از سازهای ایرانی و خارجی نمیبینیم....:41:
در نتیجه کسی که میخواد مثلا یه کلیپ یا یه کنسرت موسیقی ببینه می ره ماهواره میخره و همین که ماهواره رو روشن میکنه یا گیتار برقی یا گیتار یا جاز رو میبینه و خیلی از جوونای جامعه ما (مثل خودم تا چند سال پیش) اصلا تار یا سه تار ندیده بودم در حالی که تا دلتون بخواد گیتار و جاز دیده بودم....
همین مساله باعث مرگ تدریجی موسیقی سنتی ما میشه ... همین جا باید از همایون شجریان که مدتیه جوونای مارو با وسیقی سنتی آشتی داده واقعا تششکر کرد ایشون حق بزرگی به گردن ما دارن... ایشون من رو با موسیقی سنتی آشنا کردن و علاقه مند.
همین آواتار من (مرحوم استاد مشکاتیان) امروز برای اولین بار توی تی وی نشونش داد و من از ناراحتی چند تا فش آبدار بهشون دادم .... که تا کی باید افرادی مثل مشکاتیان از بین برن و ما تازه بیایم اسمشونو ببریم.
همین جا مرده پرستی :41: ثابت شد
tirdad_60
30-09-2009, 18:54
در مورد ظلم هایی که به موسیقی ایرانی در طول سالیان دراز شده واقعا حرف زیاده
مگه میشه اجرای خیلی از کنسرتهای پاپ با مجوز وزارت ارشاد شرعی باشه و اشکالی نداشته باشه ولی یه ساز رو توی تلویزیون نشون بدن بشه یه فاجعه
یا همین آثار ضعیفی که گاها از تلویزیون پخش میشه و حوصله هر کسی رو سر میبره
به نظرم توی تلویزیون فقط یه کار مثبت در زمینه موسیقی انجام شد اونم برنامه ای بود به نام آوای ایرانی که استاد پیرنیاکان میومد و قرار بود استاد شجریان هم در قسمت آواز بیان که نشد طبق معمول
نیکی پناهتان
موسیقی ایرانی یا موسیقی سنتی ایران، یک چیزه مثل بقیه موسیقی ها.
موسیقی با یک زبان جهانی داره با ما حرف می زنه.
اگر زبانش رو بفهمی بهش علاقه پیدا می کنی. اگر نفهمی متنفر میشی.
حرفی که موسیقی می زنه، برای یک ملت خاص نیست.
هر انسانی می تونه هر موسیقی ای رو بپذیره، گوش کنه، بهش علاقه پیدا کنه یا متنفر بشه.
اما خیلی ها هستند که به خاطر عرق ملی و علاقه به مظاهری که پیرامون اونها هست به یک نوع از موسیقی علاقه پیدا می کنند.
افرادی هم هستند که اصلا به موسیقی علاقه ندارند. اونها هم محصول شرایط زندگی اشون هستند. در مورد اینها باید گفت:
اشتر به شعر عرب در حالت است و طرب...
هر کسی می تونه در عین اینکه به آهنگ One از متالیکا علاقه داشته باشه، به ملودی دود و اود هم گوش بده و از هردو لذت ببره.
مهم اینه که درک درستی از موسیقی داشته باشه.
اما در مورد موسیقی ایرانی، به خاطر وجود سازهای طریف و صدا های مخملی و ملودی های اشنا، هم روح نواز هست و هم در شرایطی خاص، تکراری. (این تکرار هم بعضی وقتها روح نواز هست).
البته موسیقی سیستماتیک ایرانی رو نباید از موسیقی محلی اقوام و طوایف ایران جدا بدونیم. این ردیف و این مقامها از بطن موسیقی های محلی به وجود اومدن و ترک و لر و کرد و بلوچ و غیره در شکل گیری این نوع موسیقی سهیم هستند.
موسیقی در کل جهان، زیر سایه ی اساتید هر سبک هست و به نوعی رو انگشت اونها می چرخه.
اما به خاطر تعصباتی که بعضی ها نشان می دن، اساتید موسیقی سنتی ایران، یا باید تابع تم های موسیقی ایرانی باشن یا طرد بشن. ضربه ای که به موسیقی ایرانی خورده، از این ناحیه هست.
ولی من به خاطر چیزی که از موسیقی سنتی دیدم به اون علاقه مند شدم
اونهم اینه که سطح یا Level هنری که توی موسیقی سنتی ایران هست در موسیقی های جدید به ندرت پیدا میشه....
شاهد این موضوع اینه که موسیقیدانی مثل استاد شجریان 50 سال شاگرد بود که شد شجریان .... نوازندگانی مثل کلهر پیرنیاکان مشکاتیان و علیزاده هم همین طور ...
و معتقدم کسی مثل متالیکا (یا ساسی مانکن!) رو نباید با شجریان و امثال او مقایسه کرد.
و اینم قبول ندارم که کسی که داره متالیکا گوش میده بهش انتقاد کنیم چرا اونو گوش میدی چون انتخاب یه سبک موسیقی سلیقه ای هست
alireza fatemi
01-10-2009, 15:03
در مورد ظلم هایی که به موسیقی ایرانی در طول سالیان دراز شده واقعا حرف زیاده
مگه میشه اجرای خیلی از کنسرتهای پاپ با مجوز وزارت ارشاد شرعی باشه و اشکالی نداشته باشه ولی یه ساز رو توی تلویزیون نشون بدن بشه یه فاجعه
یا همین آثار ضعیفی که گاها از تلویزیون پخش میشه و حوصله هر کسی رو سر میبره
به نظرم توی تلویزیون فقط یه کار مثبت در زمینه موسیقی انجام شد اونم برنامه ای بود به نام آوای ایرانی که استاد پیرنیاکان میومد و قرار بود استاد شجریان هم در قسمت آواز بیان که نشد طبق معمول
نیکی پناهتان
به نظر منم مشکل عدم آشنایی مردم با این موسیقی ار همین جا شروع میشه
مثلا اگه صدا و سیما خیلی بخواد لطف کنه سالار عقیلی رو نشون میده که تنها روی صندلی نشسته و داره یه آواز میخونه
من خودم خیلی از این حالت بدم میاد (میومد !)
فرض کنید اگه استادان موسیقی و آواز (علیزاده ، شجریان ، لطفی و ...) توی یک برنامه دعوت کنند که یک تصنیف رو اجرا کنند
کدوم یکی بیشتر شما رو جذب میکنه
من خودم زمانی به این موسیقی جذب شدم که کنسرت استاد شجریان رو دیدم برای همین هم فکر می کنم که دیدن خواننده و نوازندگان زمان اجرای موسیقی تاثیر زیادی بر روی شنونده (و بیننده) میذاره
نظر جناب s_paliz محترم هست.
ولی مشکل موسیقی ایرانی این نیست که باید چند سال شاگردی کنیم،
مشکل اینجاست که اولا اموزش درست و کافی از دوران کودکی برای هنر آموزان وجود نداره. (مثل آموزش سازهای ارف) و ثانیا بعد از طی کردن دوره ی هنرآموزی، پشتیبانی -چه از طرف مسئولین چه از طرف مخاطب- در حد 0 هست.
و در عین حال، عادت کردن کودکان به صداهای بهینه شده وفاقد خصوصیات سنتی-ایرانی (مثل ربع پرده، حال و هوای متفاوت دستگاه ها و ..) باعث میشه که از همون عنفوان کودکی، فرد طرف سازهایی بره که گوشش باهاش آشناست و مثلا نفرت شدید از صدای کمانچه داشته باشه. چرا؟ چون صدای این ساز برای گوشش ناآشنا و ناهنجاره.
جناب s_paliz اشتباه می کنید که یک گروه موسیقی رو با یک خواننده ی خالتور و هردو رو با استاد شجریان مقایسه می کنید.
بله - هر سبک موسیقی برای هر کسی محترم هست. ولی به قول مرحوم فرهاد، اکثریت قریب به اتفاق مردم به ابتذال گرایش دارند.
وقتی یک بچه گوشش به سنتی آشنا نیست مشکل از ساز یا از بچه نیست ، مشکل از ماست ، که از موسیقی خودمون دور شدیم...
این هم یه مشکلیه که به وجود اومده و وظیفه اساتیده که این مشکل رو رفع کنن...
حرف من اینه اگه همه ایرانی ها سنتی گوش بدن بهتر از اینه که همه خارجی گوش بدن
و معتقدم کسی مثل متالیکا (یا ساسی مانکن!) رو نباید با شجریان و امثال او مقایسه کرد.
:)
tirdad_60
02-10-2009, 22:31
وقتی یک بچه گوشش به سنتی آشنا نیست مشکل از ساز یا از بچه نیست ، مشکل از ماست ، که از موسیقی خودمون دور شدیم...
این هم یه مشکلیه که به وجود اومده و وظیفه اساتیده که این مشکل رو رفع کنن...
حرف من اینه اگه همه ایرانی ها سنتی گوش بدن بهتر از اینه که همه خارجی گوش بدن
:)
مشکل یکی دو تا نیست اما سیاست های غلط در برابر موسیقی اتخاذ کردن و مردم از موسیقی ایرانی زده شدن و سراغ موسیقی لوس آنجلسی رفتن و ترس از تاثیر موسیقی اونور آبی و برپا شدن سیاستی جدید مبنی بر ایجاد موج وسیعی از موسیقی کپی شده در داخل و مردم بی اطلاع و اکثرا عامی بدنبال این موج رفتن یکی از مشکلاته و تقریبا علت اصلی هست
با سلام
اون چيزي كه شما با نام موسيقي سنتي از اون ياد مي كنيد در واقع موسيقي كلاسيك ايراني هست.كه شامل دوازده دستگاه مي شه و اين سبك هاي پاپ و متال و رپ هم زير گروه اون نيستند ومتاثر از موسيقي غرب مي باشند.
گوش دادن موسيقي ايراني بسيار لذت بخش و آرامش بخش هست و باعث تكامل معنوي انسان ميشه.
بر سبك هايي مثل رپ و متال و ... كه جز سردرد چيزي نصيب انسان نمي كنه.
گوش دادن موسيقي ايراني بسيار لذت بخش و آرامش بخش هست و باعث تكامل معنوي انسان ميشه.
تایید میشه...
Doyenfery
05-10-2009, 16:47
با سلام
اون چيزي كه شما با نام موسيقي سنتي از اون ياد مي كنيد در واقع موسيقي كلاسيك ايراني هست.كه شامل دوازده دستگاه مي شه و اين سبك هاي پاپ و متال و رپ هم زير گروه اون نيستند ومتاثر از موسيقي غرب مي باشند.
عزیزم اگه سردرد می گیری میتونی قرص سردرد بخور ی!
اگه اعتقاد داری راک ومتال سردرد میاره .. این عقیده شخصیه شماست . پس برا خودت نگهش دار .
قول می دم بعضی از سبک های متال و راک رو اصلا نتونی از هم تشخیص بدی .. یا با هم اشتباشون می گیری .. اونوقت اومدی اینجا داری جولان می دی ...
M.etallic.A
05-10-2009, 19:06
ولی من به خاطر چیزی که از موسیقی سنتی دیدم به اون علاقه مند شدم
اونهم اینه که سطح یا Level هنری که توی موسیقی سنتی ایران هست در موسیقی های جدید به ندرت پیدا میشه....
شاهد این موضوع اینه که موسیقیدانی مثل استاد شجریان 50 سال شاگرد بود که شد شجریان .... نوازندگانی مثل کلهر پیرنیاکان مشکاتیان و علیزاده هم همین طور ...
و اینم قبول ندارم که کسی که داره متالیکا گوش میده بهش انتقاد کنیم چرا اونو گوش میدی چون انتخاب یه سبک موسیقی سلیقه ای هست
دوست من با نظر شخصی شما کاری ندارم ولی وقتی مینویسی متالیکا یا ساسی مانکن یعنی این دو تا رو با هم تو یه ردیف و سطح قرار دادی خودش نشون دهنده سطح سواد موسیقیایی شماست .
سلام
سر درد!
چه با حال!
خب بستگی داره به پیش زمینه ی فکری شما موقع گوش دادن ...
و این که اصلا شما اول باید با ساختار موسیقایی سبک متال و راک آشنا بشی بعد گوش بدی ...
چرایی و چگونگی بوجود اومدن این سبک بنیان گزاران و این که اصلا منظورشون از آهنگ هاشون چیه!
اون حس اعتراض و انتقامی که تو صدای جیمزه ...
اون موسیقی عرفانی دنیل کاوانا
گیتار عاشقانه ی SRV و واقعا تامل بر انگیزاش ...
حالا به این ها اسطوره هایی مثل جوداس رو هم اضافه کنید!
اینها برداشت من از مایه ی سر دردی شما ... :31:
موضوع خیلی خیلی مهم این هست که نقطه ی شروع شما کجا بوده؟
موسیقی سنتی رو هم خوب شروع نکنی دل انگیز نخواهد بود ...
پیشنهاد میکنم با آهنگ های الترنیتیو "انادما" شروع کنید ...
بعد کم کم آلبوم های دهه ی 90 همین گروه رو ...
البته بگم من همه چیز گو میدم ...
لذت هم میبرم ...
مثلا : "فریاد" استاد رو خیلی دوست دارم ... :40:
شما با نفرت میری سراغ متال مطمئنا ازش لذت نمیبری ...:40:
ChaoticHead
05-10-2009, 23:47
دوستان خواهش می کنم بحث را منحرف نکنیم.. چیزی که مسلمه فارغ از اینکه جایگاه ارزشی موسیقی رپ یا متال کجاست، نمی شه جزء موسیقی ایرانی حسابش کرد.
پس موسیقی ایرانی شد همون دستگاههای سنتی بعلاوه موسیقی فولکلوریک و بومی نواحی ایران..
Doyenfery
06-10-2009, 00:04
دوستان خواهش می کنم بحث را منحرف نکنیم.. چیزی که مسلمه فارغ از اینکه جایگاه ارزشی موسیقی رپ یا متال کجاست، نمی شه جزء موسیقی ایرانی حسابش کرد.
پس موسیقی ایرانی شد همون دستگاههای سنتی بعلاوه موسیقی فولکلوریک و بومی نواحی ایران..
کسی قصد انحراف نداره .. اومدید درباره موسیقی ایرانی بحث کنید .. سوئیچ کردید به متال و راک .. بعدشم که
اهانت شد .
.
.
.
____
من که کلی از پستایه شماها تشکر کردم ... همینطور خوندم و تشکر کردم و اومدم پایین تا رسیدم به اون پست
کارتونو ادامه بدید ...
شما با نفرت میری سراغ متال مطمئنا ازش لذت نمیبری :40:
دقیقا همینطوره . :40::40:
N O V A L I S
06-10-2009, 00:07
چند وقت پیش تاپیکی زدم با عنوان نظر شما راجع به موسیقی ایرانی که بدلایل مختلفی اون تاپیک توسط
maxeemo عزیز(مدیر انجمن) پاک شد و قرار شد توی این تاپیک جدید همراه با نظر سنجی کار رو ادامه بدیم
بله کاملا اون تاپیک رو یادمه.. و فکر می کنم اولین یا دومین پستش رو بنده دادم... اما به چه دلیلی پاک شد؟؟؟
pandemonium
06-10-2009, 00:33
خیلی جالبه !
بحث تاپیک در مورد موسیقی ایران هست
. اونوقت، بجای تحلیل خود اصل موضوع بحث :"- موسیقیی ایران" ، طبق روال همیشگی !ی طرفداران موسیقی سنتی شروع می کنند به بد و بیراه گفتن از سبک های دیگه ...مثل همیشه ...
غر زدن های همیشگی همدیگه رو هم تایید می کنند و هر کی بیشتر از سبک های دیگه بد بگه بیشتر ذوقش رو میکنند !
تا اینجاش که همفکرانشون دارند از سبکهای دیگه بدگویی میکنند نه تنها اعتراضی نمیکنند بلکه تایید هم میکنند ! (برای نمونه صفحات قبل رو مشاهده کنید)
اونوقت اگه کسی بیاد پاسخشون رو بده و دفاع کنه از سبک مورد علاقش که در اینجا به اون بی احترامی شده ، میگند جای این بحث اینجا نیست !!
اگر حرفی رو در مورد چیزی مطرح میکنید باید ظرفیت شنیدن پاسخ دیگران رو هم داشته باشید .
در این تاپیک همه چیز کاملا واضح هست : چه کسانی شروع کرده اند به بیراهه رفتن از خود موضوع و بی احترامی به دیگر سبک ها ...
N O V A L I S
06-10-2009, 00:44
خیلی جالبه !
بحث تاپیک در مورد موسیقی ایران هست
. اونوقت، بجای تحلیل خود اصل موضوع بحث :"- موسیقیی ایران" ، طبق روال همیشگی !ی طرفداران موسیقی سنتی شروع می کنند به بد و بیراه گفتن از سبک های دیگه ...مثل همیشه ...
غر زدن های همیشگی همدیگه رو هم تایید می کنند و هر کی بیشتر از سبک های دیگه بد بگه بیشتر ذوقش رو میکنند !
تا اینجاش که همفکرانشون دارند از سبکهای دیگه بدگویی میکنند نه تنها اعتراضی نمیکنند بلکه تایید هم میکنند ! (برای نمونه صفحات قبل رو مشاهده کنید)
اونوقت اگه کسی بیاد پاسخشون رو بده و دفاع کنه از سبک مورد علاقش که در اینجا به اون بی احترامی شده ، میگند جای این بحث اینجا نیست !!
در این تاپیک همه چیز کاملا واضح هست : چه کسانی شروع کرده اند به بیراهه رفتن از خود موضوع و بی احترامی به دیگر سبک ها و اونوفت خود تاپیک زننده هم این رفتارشون رو تایید کرده !
راستش من تازه این تاپیک رو خوندم.. با خوندن پست اول و نقل قولی که تو پست قبلی کردم و شنیدن نظر این دوستمون در مورد نظرات دوستان نمی دونم راجع به چی صحبت کنم! اونم در حالتی که اگر با همه ی حوصله و دقت و علاقه و عشقت پست بدی احتمالش هست چند وقت دیگه بیای و ببینی اثری از تاپیک نیست!!
بهتره دوست عزیزمون tirdad که این تاپیک رو زدن خط مشی تاپیک رو مشخص کنن... با توجه به تجربه ای که در مورد تاپیک قبلی دارن و این نکته که : هندیان را اصطلاح هند مدح / سندیان را اصطلاح سند مدح!
pandemonium
06-10-2009, 00:45
اگر از نظر سنخیت و جنس کارها میگید، بله این ها از یک جنس نیستند و مقایسه شون اشتباهه .
ولی اگر منظور اینه که بطور معادل و نرمالیزه شده - از نظر سطح و ارزش موسیقیایی مثلا کارمتالیکا قابل قیاس با سطح و ارزش موسیقیایی خوانندگی شجریان نیست ، من این رو اصلا قبول ندارم .
این حرف فقط ناشی از تعصب میتونه باشه .
آهنگی مثل Fade to Black از متالیکا جزئ چند تای اول بهترین نوازندگی های تاریخ نوازندگی گیتار الکتریک در دنیا هستش ...
عنوانی که بدست آوردنش بسیار مشکل و برای خیلی ها غیر ممکنه ...!
یا Nothing Else Matters که میلیونها نفر با ذائقه های متفاوت از اقصی نقاط دنیا باهاش خاطره و دلبستگی دارند و خیلی ها سعی در بازخوانیش کرده اند ....و ...
مهارت و استادی موسیقی فقط در موسیقی سنتی ایران خلاصه نمیشه .
ضمنا : متالیکا شخص نیست !! گروهه !
M.etallic.A
06-10-2009, 01:45
در مورد موسیقی سنتی ایرانی به نظر من با اینکه سالها تحریم شد و در حقش اجحاف شده باز هم اونقدر قدرتمند و زیبا بوده که هنوزم زنده س. من شباهت زیادی بین موسیقی سنتی ایرانی و موسیقی متال قائل هستم که شاید به نظر شما احمقانه باشه ولی من در یه برهه ای فقط این دو تا رو گوش میکردم یعنی موسیقی سنتی و متالیکا... مهم ترین شباهتشون به نظرم زنده بودن هر دوتاست یعنی استفاده نکردن از افکتهای کامپیوتری و دستگاههای الکترونیکی و ... واسه همین اجرای زنده هر دوی اینها شباهت زیادی به نسخه های اصلیشون دارن برخلاف موسیقی الکترونیکی که تو اجرای زنده شما یه چیز دیگه و در سطح پایین تری از اون چیزی که تو استودیو ضبط شده میشنوید.
سبك هايي مثل رپ و متال و ... كه جز سردرد چيزي نصيب انسان نمي كنه.
برای شما نامعقول به نظر میرسه، اما من خیلی اوقات سردردهام رو با متال تسکین میدم!
◙
ChaoticHead
06-10-2009, 08:20
خیلی جالبه !
...
.
دوست عزیز سوء تفاهم نشه.من بیش از 15 ساله که بطور حرفه ای هم متال و راک گوش می کنم و هم می نوازم، اون عکس من حتما براتون آشناست که مال کدوم آلبومه؛ پس خیلی بیشتر از اونکه همفکر اونها باشم همفکر شمام. منتها نمی خوام بخاطر دو تا اظهار نظر از کسانی که بواسطه عدم آشنایی کافی با موسیقی غربی صرفا نظرشونو راجع به بلندی و نازیبایی ظاهری موسیقی متال گفتن، اینجا به صحنه یک مشاجره کهنه و تکراری که من و شما عینشو هزار بار شنیدیم و کردیم تبدیل بشه.
ما که اینجا دنبال این نیستیم که بگیم موسیقی سنتی ایران ارزشمند تره یا موسیقی راک؛ این اصلا سوال و قیاس منطقیی نیست. این تاپیک گویا قبلا هم بخاطر انحرافات و مشاجره های بی حاصل به تعطیلی کشیده شده بوده. بیاین بزرگواری کنین بجای چسبیدن به اون 1 جمله کذایی و 100 تا جوابیه بهش دادن، این بحثو بی خیال شین تا به اصل موضوع برگردیم.:11:
به نظر من بحث ا رو تو تاپیک جدا ادامه بدیم خوبه!
البته منطقی ...
یه متفکری میگفت ...
جنگ جهانی بعدی اگه در کار باشه حتما سر تحمیل عقایده ...
=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
در مورد تاپیک :
هر نوع از موسیقی مستلزم شناخت هست ...
تا انواع صدا ها و فراز و فرود ها رو نشناسی به قدرت استاد شجریان پی نمیبری ...
تا از آلات موسیقی سنتی سر در نیاری ارزش کار امثال آقایان کلهر و علیزاده براتون نمودار نمیشه ...
صدایی که از اون ور دنیا یه آدم رو که اصلا نمیفهمه این آقا (استاد شجریان) چی میگه رو میکشونه ایران و میگه :
من حرف های ایشون رو با تمام وجودم حس میکنم ...
به موسیقی اصیل خیلی ظلم شده ...
مثلا خواستن موسیقی رو با محدودیت هاشون کم رنگ کنند از اون ور بوم افتادن! (نمونه اش رواج موسیقی غربی که البته برا ما که خیری هم شد!!)
tirdad_60
06-10-2009, 19:48
از همه دوستان و نظراتشون تشکر میکنم
فقط یه چند تا نکته کوچیک به ذهنم میرسه که بگم
به نظر من این لحن شما در مورد طرفداران موسیقی ایرانی اصلا در خور شما که جزء کاربران فعال این انجمن هستید نیست فکر کنم توی این تاپیک کمتر از این حرفهای شما به موسیقی غربی توهین شده که اینقدر شما رو ناراحت کرده جناب pandemonium
ما که اینجا دنبال این نیستیم که بگیم موسیقی سنتی ایران ارزشمند تره یا موسیقی راک؛ این اصلا سوال و قیاس منطقیی نیست. این تاپیک گویا قبلا هم بخاطر انحرافات و مشاجره های بی حاصل به تعطیلی کشیده شده بوده. بیاین بزرگواری کنین بجای چسبیدن به اون 1 جمله کذایی و 100 تا جوابیه بهش دادن، این بحثو بی خیال شین تا به اصل موضوع برگردیم.
با این صحبت این دوستمون کاملا موافقم که هدف از ایجاد این تاپیک کل کل طرفداران موسیقی ایرانی با بقیه سازها نیست بجاش ادم دو ساعت موسیقی گوش بده یا ساز بزنه خیلی مفیدتره
البته دوستان طرفدار سبکهای دیگه به نظر من روی سبک مورد نظرشون بیشتر تعصب دارند چرا؟
چون یه پستی یکی از علاقمندان به موسیقی ایرانی زده
حالا از روی تعصب یا عرق ملی یا بی اطلاعی از سایر سبکها یه نظری راجع به سبکی دیگه داده
حالا من که از این سبک اطلاعات کامل دارم بهتره بیام در مورد اون یه توضیحی بدم
که هم اون فرد دید بهتری پیدا کنه
هم بقیه افرادی که شاید نزدیک به اون فکر میکنن یا شروع کنم به کوبیدن و انتقاد از اون فرد؟
من هیچوقت با تعصب از موسیقی ایرانی طرفداری نکردم چون موسیقی با تعصب اصلا در تضاد هستند
همونطوری که شاید سردرد خیلی ها با راک و متال خوب میشه
و از گوش دادن unforgiven یا mama said یا Nothing Else Matters لذت میبرن
(خود من هم گاهی اوقات گوش میدم البته بیشتر راک و در متال هم اهنگهای قدیمی و معروف متالیکا )
من هم از گوش دادن عشق داند شجریان و روی در آفتاب علیرضا قربانی یا حیرانی شهرام ناظری و ... لذت میبرم
اما اینکه ما به عنوان یه ایرانی از موسیقی خودمون دور باشیم
و یا نتونیم حتی بهش گوش بدیم به نظرم زیاد جالب نیست
شما تاپیک های این انجمن رو نگاه کنید چقدر راجع به موسیقی ایرانی حرف زده میشه یا نظری داده میشه اگه تاپیکی هم زده میشه بعد از مدتی دیگه خاک میخوره
چرا ؟
از همه دوستان خواهش میکنم بیان و نظرات شخصی خودشون رو راجع به موسیقی ایرانی بگن
اینکه چقدر بهش علاقه دارند؟
یا چه خواننده هایی رو بیشتر میپسندند؟
یا چرا گوش نمیدند و یا نمیتونند گوش بدن؟
و هر نوع مطلب دیگه ای راجع به موسیقی کلاسیک ایرانی
N O V A L I S
06-10-2009, 21:14
ممنون از نظرات دوست عزیزمون tirdad_60.
دوستان نظر من هم چیزی نزدیک به اینه.. به اضافه ی اینکه اینجا می تونه مکانی باشه برای اینکه دوستانی که مستعد علاقه مند شدن و شناخت موسیقی ایرانی هستند بیشتر به این موسیقی نزدیک بشن و حالت دیگه این که علاقه مندی مثل من که شناخت کمی نسبت به موسیقی های دیگه مثل راک و متال داره با نظراتی مثل پست 27 به سر نخ هائی برای آشنائی با این انواع موسیقی برسم... هر چند همه ی اینها نظرات شخصی دوستان باشه ولی در نهایت این خود آدمه که به یه نقطه نظر در مورد موسیقی می رسه و شنیدن همه ی نظراتی که از روی شناخت و درک شهودی و بی تعصب باشه به این شناخت کلی کمک می کنه..
سلام دوستان:
تجربه نتی (!) نشون داده که تا موضوع مشخصی عنوان نشه و کلی گویی ادامه پیدا کنه، هیچ گفتگویی به نتیجه نمیرسه بلکه حتی وسطش دعوا میشه و دلخوری و ...
ایجاد کننده تاپیک بهتره موضوع خاصی را در رابطه با موسیقی ایرانی (که منظور اینجا موسیقی معروف به سنتی) هست مطرح کنند تا دوستان در موردش نظر بدن. وگرنه اینکه "نظر شما در مورد موسیقی ایرانی" چی هست راه به جایی نمیبره.
یکی میگه خوبه یکی دیگه هم میگه خوب نیست!
طبیعتا مقایسه چند نوع سبک مجزا با هم نتیجه ای نداره مگه اینکه مورد مشترکی داشته باشند.
حالا به نظرم قبل از همه چیز یه موضوع عنوان بشه تا هم این دعوای همیشگی کش دار فرسایشی (که کدون نوع موسیقی بهتره) تموم بشه و هم بهانه ای بشه واسه شروع یه گفتگوی سازنده.:11:
سلام.
دوستان عزیز، در ارتباط با مطالبی که تو این تاپیک بحث میشن؛
- به هیچ وجه به شخص یا گروه خاصی توهین نشه. توهین کننده اخطار می گیره. فرقی نمی کنه توهین به متالیکا باشه، به استاد شجریان، یا به ساسی مانکن!
- اگه احتمال میدید از مطلب شما، توسط یک عده ی خاص، "توهین" برداشت میشه، حتی اگه از نظر خودتون توهین نیست، لطفا لحن و نوع بیان رو تغییر بدید یا اون قسمت رو کامل حذف کنید که مشکلاتی مثل این پیش نیاد. (تو این مورد حق با طرفدارهای راک و متاله)
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
آقای N O V A L I S، اگه مشکلی هست اول با خود من در میون بذارید، اگه جوابی داده نشد بعد اینطوری رفتار کنید.
:11:
:40::40::40::40::40:
N O V A L I S
06-10-2009, 22:41
آقای N O V A L I S، اگه مشکلی هست اول با خود من در میون بذارید، اگه جوابی داده نشد بعد اینطوری رفتار کنید.
با تشکر از شما مدیر محترم... من نمی دونم جریان اون تاپیک به کجا کشیده شد که مجبور شدید پاکش کنید (مدتی بود به تاپیک نیومده بودم تا اینکه با خوندن پست اول این تاپیک فهمیدم حذف شده)... ولی گلایه ی من این بود که بدون اینکه بخوام در مدیرت و اختیارات شما دخالتی کنم به عنوان یه پیشنهاد خیلی راحت میشه پست های توهین آمیز و ... رو حذف کرد و اخطارهای لازم رو داد بدون این که تاپیک قربانی بی ملاحظه گی های دوستان بشه.. راستش یه کم دردناک بود وقتی اومدم و دیدم تو این برهوت تاپیک موسیقی اصیل اون تاپیک حذف شده..
چرا که وقت و حوصله و دقت و احساس مسئولیتی که در قبال تایپ و فرستادن پستی در چنین تاپیکی از طرف یه علاقمند خرج میشه قابل ملاحظه با همین موارد در تاپیکی مثل خبر و ... نیست!! (البته قراره همه جا مسئولانه صحبت کنیم!)
شما پست های قبلی من رو از طرف یه علاقه مند به عنوان این تاپیک که مواردی رو که شما در بالا اشاره کردید در تاپیک قبل رعایت کرده بود بپذیرید!
با درود... :11:
tirdad_60
06-10-2009, 22:49
دوستان به عنوان موضوع نظر من اینه که راج به غم در موسیقی ایرانی حرف بزنیم
اگر موافقید نظرتون رو بفرمائید
alireza fatemi
06-10-2009, 23:46
من عددی نیستم که بخوام رو حرف شما حرف بزنم ولی چرا غم؟
نمی شه در مورد شادی صحبت کنیم ؟
به قول پرواز همای :
مرغ سحر ناله سر مکن
دیدگان خسته تر مکن
ما ز آه و ناله خسته ایم
.
.
.
نغمه های شادمانه خوان
صد سرود عاشقانه خوان
در کل فکر کنم موسیقی ایرانی به یمن وجود "نی" خیلی خوب میتونه غم رو بیان کنه
بی خود نیست که مولانا می فرماید : نی حدیث را پر خون می کند
سلام
خب دعوا تموم شد فکر کنم!
اینکه چقدر بهش علاقه دارند؟ خیلی دوست دارم!
بعضی وقت ها هیچ چیز مثل شنیدن یه تصنیف حال نمیده ...
حتی برای منی که هوی متال هم میگوشم!
به شدت به موقعیت بستگی داره ...
وقتی آدم دلش گرفته به خصوص! من یکی که معمولا همین موقع ها یه "شجریان" یا "قربانی" میگوشم اون کار های لایت و آواز محور به غیر از آهنگ های گروه افسانه ی "شجریان.کلهر.علیزاده" این یکی رو از سازش نمیشه گذشت به هیچ وجه!
یا چه خواننده هایی رو بیشتر میپسندند؟ خب استاد رو که گفتم!
علیرضا قربانی رو خیلی میپسندم چون منو یاد جوونی های استاد میندازه!
همایون هم صداش خوبه بهتر از اون سبک های نویی هست که استفاده میکنه و انصافا هم خوب جواب داده بین جوون های سنتی گریز!
این آقای هیکل! "سالار خان عقیلی" هم خوبه اما یه کم یه جوریه!!
یا چرا گوش نمیدند و یا نمیتونند گوش بدن؟---------- (این جای نوار خالیه!!)
و هر نوع مطلب دیگه ای راجع به موسیقی کلاسیک ایرانیترکیب سبک ها و ساختار شکنی ختندان شجریان اگر جدی گرفته بشه که نمیشه!
خیلی میتونه موسیقی اصیل رو متحول کنه و از این حالت آزرده بدنی! که الان هست خارج کنه ...
N O V A L I S
07-10-2009, 08:37
به نظرم بحث خیلی خوبی می تونه باشه..
واقعا در مواقعی که احساس غم و اندوه می کنید شنیدن یک اثر شاد به شما آرامش بیشتری می ده یا یک اثر مغموم؟! در این موارد اگر شخصیت برونگرائی داشته باشید بیشتر دوست دارید با کسی هم صحبت بشید که هم درد شماست و شما رو درک می کنه تا کسی که با خنده و پاک کردن صورت مسئله (!) سعی کنه مسئله رو از خاطرتون ببره.. من شخصا شنیدن موسیقی های شاد و رنگ گونه رو در موارد که شاد هستم ترجیح می دم!
در حالتیکه این غم و اندوه و سکوت و تفکر می تونه جنبه ای معنوی و سازنده داشته باشه...
پس چه چیزی بهتر از شنیدن یه آواز مغمومی مثل افشاری، دشتی، ابوعطا، همایون و... که باعث بشه "صادقانه" آه رو از نهاد جانتون در آره و معمولا وقتی از این حس و حال خارج می شین نه آدم مغموم قبل هستین نه به احساساتتون از روشی نا معقول پاسخ دادید...
البته این بحث رو میشه به یک بحث بسیار عمیق و جالب در ادبیات و فلسفه با موضوع تراژدی مربوط کرد...
ChaoticHead
07-10-2009, 08:57
ا
من به موسیقی ایرانی بعنوان بخشی از فرهنگ و هنر مملکتم که حافظ و نماینده پیشینه مردم ماست علاقه دارم و در عین حال از شنیدن آثاری از موسیقی ایرانی که می تونم باهاش ارتباط برقرار کنم لذت بسیار می برم.
من بیشتر کارهای آقای مسعود شعاری و شهرام ناظری و خانم سیما بینا را گوش می کنم و در عین حال به موسیقی کرمانشاهان و ساز تنبور هم علاقه دارم. کارهای استاد شجریان را هم دوست دارم ولی فهمش برام ثقیله. بعد هم با وجود اینکه در تعریف موسیقی سنتی نمی گنجه از کارهای فرهاد مهراد و فریدون فروغی و همینطور کارهای تلفیقی گروه Axiom of Choice هم خییلی خوشم میاد.
من یه بخشایی از موسیقی ایرانی را نمی تونم درک کنم یا باهاش ارتباط برقرار کنم. خیلی دوست درام که یک راهی بهم نشون داده بشه یا یک سری کارهایی برای شنیدن بهم معرفی باشه که بواسطه اونها درکمو از این موسیقی بهبود بدم. (چون من خودم همین کارو بهمین شیوه برای موسیقی راک برای دیگران می کنم و جواب می ده)
خیلیها این انتقاد را دارن که موسیقی ایرانی "غمگینه" یعنی زیاد حال نمیده و بیشتر آدم را غمگین میسازه تا اینکه شاد بکنه.
مشکل اصلی این دوستان اینه که تفاوتی بین "غم" و " ناراحتی " نیگذارن.
مثالی بزنم. آدم وقتی از موضوعی "ناراحت " یا "افسرده " باشد اصلا دوست ندارد که آن حالت برایش تداعی شود. مثلا دوست ندارد که روایت ناراحت کننده ای مرتب بشنود و یا حتی آهنگی که این حالت را بهش دست بدهد.
اما "غم" مورد دیگری است. در واقع در موسیقی ایرانی غم به معنی متداولی که در زندگی روزمره به کار میره جایگاهی نداره. اسمش در واقع "شوق " هست.
آخه این چه غمی هست که بر خلاف رویدادهای دیگه ناراحت کننده آدم دوست داره گاهی آنرا با تمام وجود بشنوه؟!
مگه میشه مثلا آوای "نی " ای ناراحت کننده باشه و از طرفی اینقدر همه بخواهند که آنرا بشنوند؟
این غم نیست. بلکه چون این آواها انسان را به درون خویش فرو میبرد و به آدم لذت عمیقی می بخشد، در نتیچه جندان نمود بیرونی نداره و چون لذت درونی هست زیاد به چشم نمیاد و ملت فکر می کنن که غمگین هست.
لذت دو گونه هست. یکی که بیشتر بیرونی وبدنی است و دیگه درونی و عمیق. دستیابی به نوع دوم سخت تر است ولی در عوض لذتی به مراتب عمیقتر را نصیب آدم میکنه.
موسیقی ایرانی چون با درونی ترین حالات آدمی رابطه پیدا میکنه و شوق درونی را بیدار میکنه ، برای علاقمندانش لذتی به همراه میاره که گفتنی نیست.
بنابراین به نظرم در موسیقی ایرانی غم به معنی ناراحتی وجود ندارد و حتی نسبت به موسیقی های نوع دیگه کمتر افسرده کننده میباشد.
نمی شه در مورد شادی صحبت کنیم ؟
به قول پرواز همای :
مرغ سحر ناله سر مکن
دیدگان خسته تر مکن
ما ز آه و ناله خسته ایم
.
.
.
نغمه های شادمانه خوان
صد سرود عاشقانه خوان
در کل فکر کنم موسیقی ایرانی به یمن وجود "نی" خیلی خوب میتونه غم رو بیان کنه
بی خود نیست که مولانا می فرماید : نی حدیث را پر خون می کند
نظر دوستمون اینه که درباره این مقوله صحبت بشه.
یادمون باشه که اکثر آثار مطرح موسیقیایی غیر سنتی به کمک همین بیان غمگینی و ناراحتی به شهرت میرسن.
اونایی که ادعا میکنن که موسیقی ایرانی غمگینه ظاهرا متوجه این موضوع نیستن!
اما اگه دقت کنید کلا مفهوم "غم" در موسیقی ایرانی با موسیقی غیر آن متفاوت است.
هنگام گوش دادن به یه اثر کلاسیک آدم به درون خویش کشیده میشه و ظاهری غمگین پیدا میکنه که باعث همین اشتباه شده.
آنچه شما در باره نی گفتین درسته منتها این همون "غمی " هست گاهی از همه شادیها لذت بخشتره.
با کسی هم صحبت بشید که هم درد شماست و شما رو درک می کنه
سلام
نسل این افراد منقرض شده دنبالشون نگردید!
=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
آقای تیرداد ...
ما نفهمیدیم موضوع چیه ...!
"غم" در موسیقی ... یا بحث سر این که "چرا غم" یا این که "آدم چه موقع غمگینه چه موقع ناراحت؟"
شایدم موضوع همونی باشه که من چند پست پیش نقل قول کردم!
یکی کمک کنه!!
در ضمن "فریدون فروغی" و "فرهاد مهراد" که هر دو رو دوست دارم و روی فرهاد تعصب! توی زیرگروه موسقی اصیل نیستند ...
اتفاقا این ها موسیقی غربی اند!!
سبک شون هم سبک بزرگانی مثل "اریک کلپتون" . "SRV" و "هندریکس" و تا حدودی "ستریانی" هست ...
Blues
capitan black
08-10-2009, 14:46
سلام...تاپیک بسیار خوبیه....البته ذائقه موسیقی یه مورد شخصیه و به زور نمیشه به کسی تحمیل کرد ! ..جز مرام نامه بچه های تاپیک موسیقی نیست ..
.......................
اولین چیزی که با شنیدن موسیقی سنتی به خاطرم میاد خونه قدیمی و بزرگ و با صفای مادر بزرگ با اون پنجره های زیبا و شیشه های رنگیش ..اونم زمانی که روی فرش دراز میکشیدم و این نور افتاب از پشت این شیشه ها توی صورتم میخورد و صدای بنان و برنامه گلها....
موسیقی سنتی برای من از اونجا شروع شد...
الان دیگه نه اون خونه هستش و نه اون ادمهای توش...روحشون شاد .
...........................
الان با اینکه دیگه خیلی کمتر سنتی گوش میدم و بیشتر کارای NEW AGE و METAL و ...هنوز هم وقتی مثلا صدای استاد شجریان رو میشنوم یه حالی میشم....احساس میکنم توی رگ و ریشمه...
نمیخوام زیاد پر چونگی کنم..
2 نکته رو عرض کنم :
1-موسیقی سنتی یه میراثه....اساتید بزرگی داریم توی موسیقی سنتی..متاسفانه کسی قدرشونو نمیدونه..این بحث رو نمیخوام باز کنم چون تبدیل به تاپیک سیاسی میشه..خود حدیث مفصل بخوان...
2-بعضی ها دیدگاه بسیار متعصبی نسبت به موسیقی سنتی دارند به طوری که سبکهای دیگه موسیقی رو مبتذل و پیش پا افتاده و ...میدونند که من کاملا با این ایده مخالفم..
موفق باشید
tirdad_60
08-10-2009, 22:40
دلیل انتخاب غم به عنوان موضوع صحبت اینه که
خیلی از افراد فکر میکنن موسیقی ایرانی غمگینه و به خاطر همین باهاش ارتباط برقرار نمیکنند
موضوع غم در موسیقی ایرانی یه مساله واقعا مهمی هست چون اگر ما به
به این واقعیت برسیم که موسیقی ایران موسیقی غمگینی نیست
و اگر در جایی هم غمگین هست به خاطر اینه که غم هم جزیی از زندگی ماست
بهتر میتونیم به ظرایف این موسیقی پی ببریم
موسیقی ایرانی موسیقی با فکر و اندیشه هست
به عنوان مثال غم عشق که در آثار بسیاری از شاعران
مطرح شده با ناراحتی و غصه و اندوه متفاوته
و غم موسیقی ایرانی در اکثر موارد از این
جنس هست
من یه بخشایی از موسیقی ایرانی را نمی تونم درک کنم یا باهاش ارتباط برقرار کنم. خیلی دوست درام که یک راهی بهم نشون داده بشه یا یک سری کارهایی برای شنیدن بهم معرفی باشه که بواسطه اونها درکمو از این موسیقی بهبود بدم. (چون من خودم همین کارو بهمین شیوه برای موسیقی راک برای دیگران می کنم و جواب می ده)
ChaoticHead عزیز یکم بیشتر در این مورد توضیح بدی خیلی خوبه مثلا با کدوم قسمت ها یا آثار نمیتونی ارتباط برقرار کنی؟
tirdad_60
08-10-2009, 22:44
سلام
نسل این افراد منقرض شده دنبالشون نگردید!
آقای تیرداد ...
ما نفهمیدیم موضوع چیه ...!
"غم" در موسیقی ... یا بحث سر این که "چرا غم" یا این که "آدم چه موقع غمگینه چه موقع ناراحت؟"
شایدم موضوع همونی باشه که من چند پست پیش نقل قول کردم!
یکی کمک کنه!!
در ضمن "فریدون فروغی" و "فرهاد مهراد" که هر دو رو دوست دارم و روی فرهاد تعصب! توی زیرگروه موسقی اصیل نیستند ...
اتفاقا این ها موسیقی غربی اند!!
سبک شون هم سبک بزرگانی مثل "اریک کلپتون" . "SRV" و "هندریکس" و تا حدودی "ستریانی" هست ...
Blues
موضوع همون غم در موسیقی ایرانی هستش
حالا هر کسی از دیدگاه خودش بیان میکنه
هر کسی از ظن خود شد یار من:46:
tirdad_60
19-10-2009, 20:19
مجید کیانی و پژوهش در نسبت غم با موسیقی ایرانی
مجيد كياني گرچه به نوازندگي سنتور شهره است اما او سالياني است كه هم به پژوهش در موسيقي ايراني ميپردازد و هم به تدريس رديف موسيقي ايران
اين كار پژوهشي از كجا آغاز شد؟ كياني دراين باره ميگويد: سالها قبل در مقالات مختلف كه در باره موسيقي ايراني نوشته ميشد، ديدم كه موسيقي ايراني را غمگين توصيف ميكنند. به همين دليل هم نتيجه ميگرفتند كه اين موسيقي براي جوانان مناسب نيست و بايد آن را كنار گذاشت. من هم كه سالها اين موسيقي را كار ميكردم لازم ديدم كه مسئله غم در موسيقي ايراني را بررسي كنم. از اينرو به سراغ غمانگيزترين حادثه تاريخي كه براي ما ايرانيان اهميت بسيار دارد، رفتم.
وقتي موسيقي و نغمههاي مربوط به مراسم ماهمحرم را بررسي كردم، متوجه شدم كه آن نغمات چيزي جدا از موسيقي رديف دستگاهي ايران نيستند و غم منفي هم در آن وجود ندارد، بلكه بيشتر آنها سرور و حماسه عاشقانه هستند. به بيان روشنتر اصول موسيقي رديفدستگاهي ما مثل وزن، فواصل، گردش نغمات، تزئينها و شدتنواخت نغمات در اين دو با هم مطابقت دارند.
بهنظر كياني كساني كه معتقد هستند موسيقي ايراني غمگين است، حرف درستي ميزنند اما يك نكته مهم در اين بين ناديده گرفته شده و آن به تعريفي كه ميتوان از واژه غم ارائه كرد، مربوط ميشود. به اعتقاد وي، غم ميتواند به دو صورت براي انسان بهوجود بيايد؛يكي غم منفي و كاذب است، كه اصلاً خوب نيست. او تاثير اين نوع غم منفي را در موسيقي بهطور مشخص در يك برنامه پژوهشي ديگر هم تشريح كردهاست. آن برنامه «بررسي 3شيوه هنر تكنوازي در موسيقي ايراني» نام دارد كه سالها قبل منتشر و چندين بار هم بهصورت كنسرتپژوهشي ارائه شده است.
غم منفي انسان را به تخدير و خمودگي ميكشاند؛ همان طور كه شادي كاذب و سطحي هم؛ يعني نوعي از شادي كه دروني و عميق نيست و صرفاً در حد يك احساس سطحي و ظاهري در انسان بهوجود ميآيد، اما نوع ديگري از غم هست كه اصلاً اين حالتهايتخديري و كاذب را ندارد بلكه برعكس تاملبرانگيز و سازنده است. به همين ترتيب نوع ديگري از شادي بهصورت شادي دروني و عميق وجود دارد. غم و شادي ميتوانند كاملاً دروني، عميق و سازنده و پر از سرور و معنا باشند. نغمههاي بهكار رفته در مراسم ماه محرم هم ميتوانند تابعي از غم سازنده و
با شكوه حماسي باشند.
البته در انواع تحريف شده، نگرش سطحي اجراكنندگان به موضوع سبب شده است كه آن شكوه حماسي ديگر در آثارشان نمود پيدا نكند. از طرفي براي انسانهايي كه نگاه عميقتري به اين مسائل مهم دارند، غم و شادي با هم تفاوتي ندارد. غم براي آنها مساوي با شادي و شادي مساوي با غم است. همانگونه كه ميگويد:« غم و شادي بر عارف چه تفاوت دارد/ ساقيا باده بده شادي آن كين غم از اوست. »
:40::40::40::40::40:
pandemonium
20-10-2009, 03:00
به عنوان مثال غم عشق که در آثار بسیاری از شاعران
مطرح شده با ناراحتی و غصه و اندوه متفاوته
و غم موسیقی ایرانی در اکثر موارد از این
جنس هست
خب فکر میکنید الان و در این برهه زمانی ، غم و افسوس و ناراحتی های جوانان و مردم ما فقط(یا حتی اکثرا) غم عشق هست ؟
الان مشکلات و ناراحتی های جوانان ما همشون ناشی از عشق هست ؟
آیا صرفا پرداختن به این نوع غم ها(غم ناشی از عشق و فراق یار و ...) میتونه جوابگوی نیاز روحی جوانان ما باشه ؟
من از یه چیزی جدا لجم میگیره: موسیقی سنتی ما بعد انقلاب شده موسیقی قبرآقایی! اون شور و طرب اصلا ازش رفته (بخونید برده شده)... باید یه فکری به حال این معضل کرد.
◙
tirdad_60
20-10-2009, 22:32
خب فکر میکنید الان و در این برهه زمانی ، غم و افسوس و ناراحتی های جوانان و مردم ما فقط(یا حتی اکثرا) غم عشق هست ؟
الان مشکلات و ناراحتی های جوانان ما همشون ناشی از عشق هست ؟
آیا صرفا پرداختن به این نوع غم ها(غم ناشی از عشق و فراق یار و ...) میتونه جوابگوی نیاز روحی جوانان ما باشه ؟
منظور من از بیان این مطلب که غمی که در موسیقی ایرانی دیده میشه اکثرا غم عشق هست
این نبود که موسیقی ایرانی کلا غمگینه و یا جنس غم در موسیقی ایرانی
فقط غم عشق هست
اگر منظور از غم و مشکلات جوانان غم از شرایط و...باشه که شما دو اثر از استاد شجریان
که توی همین چند وقت اومد در اینترنت رو گوش کنید
من فکر میکنم یکی از زیباترین آثاری هست که میشه در بیان اعتراض
گوش داد و شما موسیقی این آثار رو دقت کنید
غم اینها غم عشق نیست غم از جنس دیگه ای هست
اما اینکه مشکلات جوانان ما همش از عشق نیست که درسته
من فکر کنم پرداختن به موضوع غم در موسیقی ایرانی این موضوع رو تداعی کرد
که موسیقی ایرانی غمگینه و حالا ما میخواهیم در مورد این موسیقی غمگین
حرف بزنیم
در صورتیکه مساله اینه که موسیقی ایرانی غمگین نیست
و اگر غمی در اون دیده میشه با غمی که به آه و ناله و زاری تعبیر میشه
متفاوته و اصلا ربطی به اون نداره
یه مساله که باید بگم اینه که شما به شرایط تاریخ ایران در چند صد سال گذشته
نگاهی بندازید میبینید که چه بلاهایی سر این مردم و این کشور اومده
و موسیقیدان و نوازنده هم جزیی از این جامعه بوده پس کارهاش
هم از اوضاع زمانش تاثیر میگرفته
اینکه ایران سرزمینی بوده که همیشه بلاهای مختلفی بر سرش میومده
رو نباید به گردن موسیقی ایرانی بندازیم
مولانا میگه
خدایا مطربان را انگبین ده/برای ظرب دست آهنین ده
اما ما به خاطر محدودیتها هیچوقت به این بخش از موسیقی ایرانی توجه نکردیم
در صورتیکه توجه به طرب در موسیق ایرانی باعث میشه
پویایی و تحرکی که شاید مورد توجه بخش زیادی از مردم هست
تامین بشه و ظرفیتهای موسیقی ایرانی بیشتر آشکار بشه
شما دو اثر از استاد شجریان
که توی همین چند وقت اومد در اینترنت رو گوش کنید
من فکر میکنم یکی از زیباترین آثاری هست که میشه در بیان اعتراض
گوش داد و شما موسیقی این آثار رو دقت کنید
غم اینها غم عشق نیست غم از جنس دیگه ای هست
توجه کنید که اینها زیرزمینی کار شده، اگه بنا به «رسمی» کار کردن بود اجازهی انتشار پیدا نمیکرد! ملتفت هستید که.
◙
tirdad_60
21-10-2009, 20:14
توجه کنید که اینها زیرزمینی کار شده، اگه بنا به «رسمی» کار کردن بود اجازهی انتشار پیدا نمیکرد! ملتفت هستید که.
◙
درسته BALROG جان ملتفتم اما منظورم اینه که موسیقی ایرانی ظرفیتهای زیادی داره اما به دلایل مختلف
بهش پرداخته نشده
vBulletin , Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.