PDA

نسخه کامل مشاهده نسخه کامل : ديدگاه / چرا پشتيباني؟



fariborz_1
23-03-2008, 17:23
هسته سيستم‌عامل لينوكس آزاد و رايگان است و بسياري از توزيع‌هاي لينوكس مبتني بر اين هسته به صورت رايگان توسعه و عرضه مي‌شوند. نرم‌افزارها و راهكارهاي مبتني بر اين سيستم‌عامل نيز رايگان‌اند؛ طبيعتاً بايد استفاده و به كارگيري آن‌ها نيز رايگان باشد.

اما در عمل اين‌طور نيست و بزرگ‌ترين شركت‌هاي توسعه‌دهنده لينوكس كسب‌وكاري تجاري دارند و از طريق عرضه خدمات پشتيباني و سرويس‌هاي افزوده به مشتريان درآمد كسب مي‌كنند. اصولاً كسب‌وكار در دنياي نرم‌افزارهاي اپن‌سورس بر اساس خدمات پس از فروش است و شركت‌هاي توسعه‌دهنده اين نرم‌افزارها از جهت فروش محصول تجارت نمي‌كنند.

اين دو اصل يعني رايگان بودن سيستم‌عامل لينوكس و نرم‌افزارهاي اپن‌سورس و كسب و كار مبتني بر خدمات پس از فروش يك تناقض يا پارادوكس را براي مديران شركت‌ها و سازمان‌هاي بزرگ ايجاد كرده است و آن‌ها را در مقابل اين چالش قرار داده كه اگر لينوكس رايگان است، چه نيازي به خدمات پس از فروش است؟

مي‌توان اين موضوع را به گونه‌اي ديگر نيز مطرح كرد: كاربران لينوكس چه نيازي به خدمات پشتيباني دارند؟ آيا مي‌توانند بدون خدمات پشتيباني از اين سيستم‌عامل و سرويس‌هاي ارايه شده مبتني بر آن بهره ببرند؟

براي پاسخ‌گويي به اين پرسش بايد كاربران لينوكس و راهكارهاي اپن‌سورس را به دو گروه تقسيم كنيم: كاربران خانگي و كاربران غيرخانگي. كاربران خانگي چون انتظارها و كاربردهاي گسترده‌اي ندارند و نهايت استفاده آن‌ها از اين سيستم‌عامل، براي كاربردها و نيازهاي شخصي و امور روزانه است، مي‌توانند از لينوكس و نرم‌افزارهاي آن به همان صورت كه رايگان عرضه مي‌شود، استفاده كنند و به پشتيباني و دريافت خدمات افزوده كمتر نياز دارند.

اگر هم به سرويس‌هايي بيشتر از آن چه كه در توزيع‌هاي رايگان لينوكس گنجانده شده است، نيازمند باشند از طريق اينترنت قابل دريافت و باز هم به رايگان در دسترس‌ هستند. حتي خود افراد نيز مي‌توانند برخي از خدمات مورد نياز را براي خودشان فراهم كنند.

اما براي كاربران غيرخانگي اين چنين نيست. سازمان‌هاي گسترده براي راه‌اندازي و مهاجرت از سيستم‌عامل‌هايي مانند ويندوز، ناول و مك به لينوكس و برآورده كردن نيازها و انتظاراتشان از اين سيستم‌عامل و نگهداري و به‌روزرساني و بومي كردن آن با مشكل مواجه هستند و به تنهايي و با توزيع‌هاي لينوكس و نرم‌افزارهاي رايگان نخواهند توانست به اهداف مورد نظرشان برسند. هرچه سازمان مورد نظر گسترده‌تر و داراي اطلاعات و سرويس‌هاي بيشتر باشد، اين مشكل بيشتر بروز خواهد كرد.

دلايل زيادي براي اين موضوع وجود دارد كه مهم‌ترين آن‌ها عبارتند از:

مهاجرت به لينوكس: شايد شركت‌هاي كوچك اداري براي كوچ تمام سيستم‌ها، اطلاعات، شبكه و سرويس‌هاي مورد نظر روي آن به لينوكس با مشكل‌هاي پيچيده و گسترده‌اي روبه‌رو نباشند، اما سازمان‌هاي گسترده براي اين منظور به خدمات و پشتيباني شركت‌هاي تجاري اپن‌سورس نيازمند هستند.

مشاوره در انتخاب راهكار: دنياي اپن‌سورس انتخاب‌ها و گزينه‌هاي زيادي را در اختيار شركت‌ها قرار مي‌دهد. براي هر حوزه كاري از نوع توزيع لينوكس تا انواع وب سرورها، بانك‌هاي اطلاعاتي، ابزارهاي توسعه و برنامه‌نويسي، سرويس‌هاي تحت وب، نرم‌افزارهاي اداري و مديريتي و... انتخاب‌هاي زيادي وجود دارد كه هر يك ويژگي‌ها و قابليت‌هاي متفاوتي دارند.

يكي از بيشترين خدماتي كه توسعه‌دهندگان برنامه‌هاي اپن‌سورس به شركت‌ها مي‌دهند، راهكارها و مشاوره‌هاي انتخاب پلتفرم و سرويس‌هاي مورد نظر است.

خدمات جانبي: اين مورد نيز بخش بزرگي از خدمات پشتيباني را تشكيل مي‌دهد. شركت‌ها پس از انتخاب پلتفرم و برنامه‌هاي مورد نياز، به برخي از نرم‌افزارها و سرويس‌ها نياز پيدا خواهند كرد كه نيازمند سفارش دادن به شركت‌هاي فعال در اين زمينه هستند.

بومي‌سازي: يكي از مهم‌ترين ويژگي‌هاي راهكارهاي اپن‌سورس قابليت بومي‌سازي آن‌ها است؛ يعني مي‌توان لينوكس و نرم‌افزارها را دقيقاً مطابق با نيازهاي سازمان مورد نظر بومي كرد. غالباً شركت‌ها به تنهايي و بدون مشاوره و خدمات پشتيباني نمي‌توانند به اين هدف دست يابند.

اطمينان‌پذيري: شركت‌هاي گسترده نمي‌توانند بدون اطمينان كامل از رفع مشكلات و موانع احتمالي از سوي يك شركت معتبر و قدرتمند به سوي يك راهكار گسترده حركت كنند. راهكارهاي تجاري در پشت نام خود شركت‌هاي معتبر و گسترده‌اي را دارند كه موجب مي‌شود شركت‌ها راحت‌تر به آن‌ها اعتماد كنند.

دلايل فوق موجب مي‌شوند كه شركت‌هاي تجاري بزرگ و داراي شاخ و برگ به خدمات پشتيباني روي لينوكس و راهكارهاي مبتني بر آن نيازمند باشند. براي همين امر كسب و كار اپن‌سورس معنا پيدا مي‌كند و شركت‌هاي زيادي به اين نوع شيوه از كسب و كار روي مي‌آورند.

سؤال ديگري كه در اين زمينه مطرح مي‌شود، استقلال و آزادي راهكارهاي اپن‌سورس و عدم نياز به شركت‌هاي ثالث است. يكي از شعارهاي طرفداران اين راهكارها عدم وابستگي به شركت‌هاي تجاري و استقلال كاربران است. يعني كاربران لينوكس مي‌توانند هر مشكل و نياز و درخواست مورد نظرش را به كمك نيروهاي فني درون شركت يا شركت‌هاي همكار برطرف كند و ديگر به خدمات و سرويس‌هاي شركت‌هاي ديگر نيازمند نباشد.

با اين اوصاف، اين سؤال مطرح مي‌شود كه چرا شركت‌ها به خدمات پشتيباني روي راه‌كارهاي اپن‌سورس روي خوش نشان مي‌دهند و خودشان خدمات مورد نظر را فراهم نمي‌كنند؟ جواب اين سوال ساده است: اول اين‌كه خدمات ارائه شده از سوي شركت‌هاي اپن‌سورس از لحاظ كيفي و كمي به مراتب بهتر از خدمات به وجود آمده از سوي خود شركت‌ها است و دوم اين كه بسياري از شركت‌ها قابليت و توانايي فراهم كردن خدمات و نيازمندي‌ها را ندارند يا برايشان مقرون به صرفه نيست.

taia
25-03-2008, 18:02
ممنون،
البته موضوعی که هست هیچ گاه و در هیچ منبعی از open source به عنوان رایگان نام برده نشده! کد باز یعنی کد برنامه برای عموم در دسترس هست! ولی این به معنای رایگان بودن برنامه نیست! توجه کنید طراحان یک برنامه هم برای گزراندن زندگی به پول و کسب و کار نیاز دارند! هیچکس برای رضای خدا در دنیا کار نمی کند!
رایگان بودن برخی توزیع های لینوکس هم به سیاستهای شرکتهای پشتیبان بستگی داره، اینطور نیست یکسری آدم (واقعا حرفه ای!!!) بشینند کنار هم و برای رضای خدا و رضای من و شما سیستم عامل لینوکس رو گسترش بدهند و توزیع پیاده کنند، این ها همه سیاست هست، و منبع درامد اکثر این شرکتها از خدمات سرور و خدمات پشتیبانی هست.
بنابراین لینوکس رایگان نیست! کد باز هست!
بسیار مقاله ی خوبی بود.
سپاس